• No results found

3. Empiri & Analys

3.4 Exempel från andra landsting/regioner

Landstinget Västmanland är ett av de landsting/regioner i Sverige som har ett utvecklat arbete med medborgardialog. De kanaler som jag har studerat lite extra är Demokratikanalen och Medborgarpanelen.

3.4.1 Landstinget Västmanland

Demokratikanalen är en tjänst där medborgare kan lämna förslag gällande landstinget Västmanlands (LTV) verksamheter. Varje förslag kan få s.k. underskrifter av andra personer som tycker att förslaget som lämnats är bra. Förslaget ligger på hemsidan max sex månader, har förslaget mindre än 100 underskrifter svaras det på av Demokratiberedningens ordförande.

Får förslaget fler än 100 underskrifter blir frågan ett ärende för demokratiberedningen som i sin tur lyfter frågan. För att ett förslag ska få tillräckligt med underskrifter så gäller det att personen som lämnat förslaget, eller andra personer som stödjer förslaget, ser till att nå ut till andra genom t.ex. sociala medier (Landstinget Västmanland, om Demokratikanalen).

Ett förslag gällande bussförbindelser fick 130 underskrifter och togs därför upp på demokratiberedningens möte.

Detta är ett konkret förslag på hur man faktiskt kan arbeta med medborgardialog på ett sätt som gör att engagerade medborgare kan påverka landstingets verksamhet. Oavsett om förslaget tas upp i demokratiberedningen eller inte så svaras det alltid på av ett landstingsråd (med hjälp av tjänsteman) vilket gör att man kanske känner sig nära politiken i vilket fall. Att det sedan finns möjlighet att förslaget faktiskt tas upp och behandlas på politisk nivå tror jag ökar förtroendet till både politikerna och landstinget.

Jag har varit kontakt med en person i Landstinget Västmanland som bl.a. arbetar med Demokratikanalen. Enligt henne så startades tjänsten just för att politikerna ville bli bättre på att ta upp det medborgarna tycker. Man har alltid kunnat lämna öppna frågor till fullmäktige men man ville utveckla detta. I dagsläget utvärderas tjänsten och man kommer förmodligen att sänka gränsen från 100 underskrifter till 50. Detta för att man anser att 100 underskrifter är

10

väldigt mycket som enskild privatperson att samla ihop på ett förslag. Enligt kontaktpersonen är detta ett mycket populärt system bland medborgarna.

Medborgarpanelen

Ett annat sätt som landstinget Västmanland arbetar med medborgardialog på är genom tjänsten Medborgarpanelen. Medborgarpanelen är en tjänst där invånare tillhörande Västmanlands län och som inte är politiskt aktiva inom landstinget kan svara på enkäter gällande aktuella politiska frågor. De svar som sedan lämnas in blir underlag för de beslut som fattas (landstinget Västmanland, Medborgarpanelen).

Detta sätt att arbeta med medborgardialog kräver inte särskilt mycket av medborgarna men det ger ändå en chans att vara delaktig i politiska beslut, och på så sätt främja demokratin. Vid den senaste enkäten som skickades ut i februari 2015 var det 359 medlemmar och av dessa var det 238 medlemmar som deltog i panelen. Fr.o.m. 2013 har det genomförts åtta medborgarpaneler (Landstinget Västmanland, Medborgarpanelen).

Efter att ha varit i kontakt med ansvarig moderator för tjänsten i landstinget Västmanland har jag fått reda på att denna tjänst startade efter att LTV var med i ett projekt med SKL (Sveriges kommuner och landsting). Tidigare fanns en annan tjänst där ett antal medlemmar fick svara på frågor via mejl vilket ledde till att det inkom massa mejlsvar som någon var tvungen att ta hand om, vilket inte var optimalt. När beslut togs att införa Medborgarpanelen drogs det igång en rejäl marknadsföring för att uppmärksamma medborgarna om tjänsten. Gällande vilka resurser som krävs för att införa ett sådant system påstod personen jag varit i kontakt med att det krävdes rätt mycket i början, en person på ca 30-50 % behövdes. I dagsläget går allt mycket smidigare men eftersom tjänsten ännu är ganska ny (start juni 2013) så utvecklas och förbättras arbetet och blir allt smidigare. Som jag förstod det så är medlemmarna av tjänsten mycket nöjda, det finns dock fortfarande vissa som är skeptiska till hur politikerna faktiskt tar emot resultaten.

Något som dock är bra är att om beslut fattas som inte är utifrån enkäterna så ska det finnas en tydlig förklaring till varför man inte fattade det beslutet.

Personen jag talade med lyfte en viktig aspekt man måste tänka på när man inför en sådan tjänst och det är att de frågor som medborgarna kan vara med och tycka till om måste vara påverkningsbara. Annars finns det ingen mening med medborgardialogen och det skadar nog mer än vad det gör nytta.

11

Klagomålshantering

En annan tjänst som Landstinget i Västmanland erbjuder är deras öppna avvikelsesystem för vården. Detta gör att medborgare som har synpunkter/klagomål på den vård de har fått direkt kan skriva in detta i avvikelsesystemet. Enligt den person jag har varit i kontakt med har ingen verksamhetschef klagat på systemet utan tycker att det fungerar väldigt bra. Vid fråga om det kommer in en massa klagomål som är ”onödiga” svarade hon att det fanns en rädsla för att systemet skulle bli tungt belastat och att det fanns en viss oro i verksamheterna, men att det hittills har fungerat väldigt bra.

På detta sätt kan man skilja på klagomål och konkreta förslag. Tjänsten Fråga och Tyck till i LUL har visat sig vara en blandning av diverse olika typer av frågor/synpunkter/klagomål etc.

och många av de klagomål som inkommit är just till vården. Då klagomålshantering inte direkt är samma sak som medborgardialog vore det kanske bra att fundera över hur man kan urskilja dessa från varandra.

Länk till

avvikelsesystemet: https://synpunkter.ltv.se/synergidpl/default.aspx?dmn=469&app=116 [Hämtad: 2015-04-29].

3.4.2 Andra landsting/regioner/kommuner

Sollentuna kommun erbjuder medborgare att via deras hemsida kontakta politiker. Tjänsten heter Fråga dina politiker och gör det möjligt för medborgare att skriva en direkt fråga/synpunkt till vald politiker. De frågor som kommer in är även tillgängliga för andra att se.

Länk till tjänsten Fråga dina politiker: http://www.sollentuna.se/Politik/Fraga-dina-fortroendevalda/ [Hämtad: 2015-05-15].

Landstinget Västernorrland har en likadan tjänst som på samma sätt som Sollentuna kommun erbjuder invånare att ställa frågor direkt till politikerna. Frågor och svar är synliga för alla, och kravet är att de frågor som ställs ska vara politiska.

Länk: http://www.lvn.se/Demokrati-och-insyn/Dialog---sa-kan-du-paverka/Fraga-din-politiker/ [Hämtad 2015-05-15].

12

Region Skåne har Sveriges största medborgarpanel, Skånepanelen, där ca 4000 deltar. Enkäten uppdateras med nya frågor några gånger per år. Syftet är att samla upp medborgarnas synpunkter och åsikter för att kunna använda dessa som underlag vid beslutsfattande.

Region Skåne har även Skåneenkäten som går ut på att höra vad Skånes invånare har att säga om region Skånes verksamhet. Detta görs genom att 500 slumpmässiga personer intervjuas per telefon, detta görs tre gånger per år.

Läs mer om Skånepanelen och Skåneenkäten här: http://www.skane.se/framtid-och-utveckling/Om-Skane/sa-tycker-skaningarna/#27938 [Hämtad: 2015-05-19].

Förslag på läsning: Metodhandböcker/Handböcker

Det finns många regioner/landsting/kommuner som arbetar med medborgardialog och som också tagit fram handböcker/metodböcker för hur arbetet ska gå till. Genom att titta på hur andra har arbetat med medborgardialog får man dels mer kunskap i ämnet, men även inspiration och goda idéer för hur man på sin verksamhet själv kan arbeta med detta. Nedan följer några exempel på hand- och metodböcker för medborgardialog som kanske kan vara intressanta att ta del av. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har också tagit fram bra material gällande medborgardialog, dessa finns tillgängliga på deras hemsida skl.se.

• Region Skåne, Metoder för medborgardialog

http://www.skane.se/framtid-och-utveckling/Om-Skane/sa-tycker-skaningarna/#27938 [Hämtad: 2015-05-19].

• Region Skåne, Medborgardialog- Handbok för Region Skånes

förtroendevalda

http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Skaneportalen-extern/PolitikPaverkan/dokument/Handbok_medborgardialog.pdf [Hämtad: 2015-05-19].

• Haninge kommun, Medborgardialog- En handbok i

medborgardialog http://www.haninge.se/upload/16419/handbok%20i%20medborgard ialog.pdf [Hämtad: 2015-05-19].

• Borås stad, Medborgardialog- Handbok för

medborgardialog http://www.boras.se/download/18.41adfd70143507b1bc780002107/

1390353170697/Medborgarhandbok.pdf [Hämtad:2015-05-19].

13

Related documents