• No results found

Exempel på villkor

In document Grafisk industri (Page 63-66)

Nedan återfinns ett antal exempel på villkor för grafiska industrier som beslutats de senaste åren. Observera att detta är exempel, som inte utan vidare kan tillämpas generellt. Hänsyn till förutsättningarna i det enskilda fallet måste tas.

Exempel på villkor för tillståndets omfattning

Tillståndet avser en årlig förbrukning av högst … ton papper per år. Tillståndet avser en årlig förbrukning av högst … ton färg per år.

Tillståndet avser förbrukning av högst … organiska lösningsmedel per år. Kommentar: I beskrivningen av tillståndets omfattning (produktionsvillkoret) anges en begränsning av den tillståndsgivna produktionen Oftast sker detta genom att ange ett tak för pappers- (eller plast-) eller färg förbrukning eller en kombination av dessa parametrar. Används olika färger t.ex. heatsetfärg och arkoffsetfärg anges ofta dessa var för sig. Ibland anges också en förbrukning av organiska lösningsmedel som begränsning i produktions- villkoret. Också ytan framkallad plåt används ibland. I äldre tillståndsbeslut finns också ofta en begränsning av ytan framkallat fotografiskt material med.

Exempel på villkor för utsläpp till luft

Det totala utsläppet av flyktiga organiska ämnen (VOC) till luft får inte överskrida … ton per år som riktvärde/gränsvärde.

Kommentar: Ett ganska vanligt förekommande villkor. Villkoret kan dock vara svårt att kontrollera. Också hos tryckerier som har reningsanläggningar är de diffusa utsläppen stora. Massbalanser går att göra men de ger osäkra värden. Speciellt om villkoret är satt som gränsvärde är det problematiskt. Att istället relatera utsläppen till tillförd mängd kan

ge ett villkor som är lättare att kontrollera. Beräkning av utsläpp kan då krävas in på annat sätt.

Utsläppet till luft av kemiska produkter som innehåller flyktiga organiska ämnen (VOC) skall begränsas genom att tillförd mängd inte får överstiga riktvärdet … kg/ton papper.

Kommentar: Genom att använda kg/ton papper eller per ton produkt får man ett villkor som är proportionellt mot produktionen. Genom att använda tillförd mängd istället för förbrukning kommer man ifrån definitionen på förbrukning som är oklar.

Tillförd mängd IPA får som riktvärde inte överstiga ...ton per år

Tillförd mängd isopropanol får som riktvärde inte överstiga … kg/ton papper. Kommentar: Ibland kan alternativ till IPA användas som fuktvattentillsats. En minskning av IPA-tillförseln kan också uppnås genom att man genom olika sätt sänker halten av IPA i fuktvattnet. Per ton papper eller produkt gör villkoret produktionsrelaterat.

Utsläppskällor för ozon från coronabehandling ska behandlas i reningsanlägg före utsläpp till omgivningen.(ev. Reningseffekten över anläggningen ska uppgå till minst …)

Lösningsmedelhaltig luft från flexopressarnas punktutsug ska behandlas i renings- anläggning innan avledning sker till omgivningen. Reningsgraden ska som riktvär- de vara minst …Tillgängligheten av reningsanläggningen ska som riktvärde vara minst … av tryckpressarnas produktionstid.

Kommentar: I VOC direktivet anges tröskelvärdet som en haltgräns (100 mg/ Nm3). Därför

kan det vara aktuellt att använda haltgräns även vid villkorsskrivning.

Pressarna vid heatset rulloffsettryckning får inte drivas utan att torkgaserna renas i en reningsanläggning.

Utsläppet från reningsanläggningen för torkgaser från heatset rulloffsettryckning får som riktvärde uppgå till högst … mg kolväten per m3 norm torr gas (räknat som totalt kol exklusive metan).

Kommentar: För heatsettryckerier krävs rening med katalytisk eller termisk förbränning. Detta krav har ställts i många år och härrör från Riktlinjer för rulloffset tryckerier, Natur- vårdsverket 1982 PM 1632. Vid torkning av heatsetfärger bildas illaluktande kracknings produkter som i Ame's test visat sig vara misstänkt mutagena.

Mätningar görs oftast över 8 timmar och redovisas som ett medelvärde. Under en mät- period förekommer ofta produktionsstopp. Ett mer rättvisande värde fås om stopptiden räknas bort så att medelvärdet omfattar utsläppen under produktionstiden.

I villkoret finns ofta tillägget räknat som totalt kol exklusive metan, detta för att inte få med kol från gasol eller naturgas som används som förbränningsgas.

Exempel på villkor för utsläpp till vatten

Fuktvattnet ska antingen återanvändas, renas eller samlas upp för destruktion. Det får endast släppas till avlopp om det inte innehåller svårnedbrytbara eller nitrifika- tionshämmande ämnen.

Sköljvatten från filmframkallning får inte tillföras avlopp utan skall återanvändas eller på annat sätt tas omhand.

Nitrifikationshämmningen i processavloppsvattnet får som riktvärde inte överstiga 20% vid 20% inblandning och inte överstiga 50% vid 40% inblandning av av- loppsvatten.

pH i utgående avloppsvatten skall som riktvärde ligga inom intervallet … -… Halten opolära alifatiska kolväten (alt.oljeindex) får inte som riktvärde överstiga 50 mg/l i det avloppsvatten som avleds till kommunens spillvattennät.

Exempel på villkor för kemikaliehantering och farligt avfall

Alla framkallningsmaskiner och samtliga lagrings- och blandningsbehållare för kemikalier skall vara försedda med skyddsanordningar så att läckage eller utsläpp inte kan tillföras dag- eller spillvattennätet.

Kemikalier och farligt avfall skall vara väl märkta och förvaras på sådant sätt att risk för förorening av mark och vatten inte föreligger.

Flytande kemiska produkter och flytande farligt avfall skall invallas så att minst volymen av den största behållaren plus 10 % av övrig lagrad volym kan innehållas i invallningen. Om förvaring sker utomhus, skall invallningen förses med skärmtak eller liknande anordning till skydd mot regnvatten. Förvaring skall ske så att tillträ- de förhindras för obehöriga.

Exempel på villkor för buller

Buller från anläggningen skall begränsas så att det inte ger upphov till högre ekvi- valent ljudnivå som riktvärde utomhus vid närmaste bostäder/utbildningslokaler än 50 dB(A) dagtid (07-18)

45 dB(A) kvällstid (18-22) samt lördag, söndag och helgdag (07-18) 40 dB(A) nattetid(22-07)

In document Grafisk industri (Page 63-66)

Related documents