• No results found

Expertv rdering 

In document Vad är diabetes? (Page 38-42)

Filmen mailades till Andreas Larsson som r doktorand p Linköpings universitet. Han  arbetar mycket med utbildning och skolutveckning för att hj lpa l rare med att l ra ut  forskning. Han har ven l rarerfarenhet sj lv. Filmen skickades tillsammans med  information om att fokuset p v r studie inte ligger p musiken, röstsk despelet eller  ljudkvaliteten. Mailet förklarade att filmens m lgrupp var barn i rskurserna 1-3. Fr gorna  som n mndes i metoden bifogades ocks . Andreas svarade och förklarade att hans svar var  relativt spontana, och att han ven l tit sin nio- riga son titta p filmen och ge sina sikter.    

S h r lyder hans svar:  

 

Vad r din sikt om filmmediet i sig som inl rningsverktyg för barn i avsedd ldersgrupp? 

● Jag tycker att filmmediet r bra, men v ldigt mycket sv rare att jobba med n vad 

m nga tror. Dels s r det sv rt att producera film för barn, men kanske nnu sv rare  för l rare/pedagoger att hitta bra film. Det finns studier som visar att filmerna p verkar  barnens s tt att prata i stor utstr ckning och d r det viktigt att filmen r r tt . Det  samma g ller ju givetvis utst llningar… Ett s tt att jobba med det r ju att ja 

vetenskapliga r dgivare under produktionens g ng. D r behöver man – enligt min  erfarenhet – ha med pedagoger redan fr n första projektmötet. 

  

Tror du att det h r klippets budskap r tydligt för barn i avsedd ldersgrupp? 

● Ja, absolut. D remot r det otydligt om det r en informationsfilm eller ett 

l romedel . Den börjar (tycker jagä som en snygg informationsfilm och blir sen lite mer  skola . H r tenderar ni att skriva barnen p n san lite. 

  

Finns det n gon del av filmen som kan uppfattas som otydlig för m lgruppen? 

● Det finns ett st lle d r ni s ger att var försiktig s att du inte smittar n gon med 

diabetes n r du r magsjuk . Det r ett syftningsfel d r… Man kan tolka det som att  diabetes r en smittsjukdom. Annars s har jag sv rt att se n gon otydlighet.    

En sak som har med detta r repliken ibland kan det bli fel. H r tycker jag att ni borde  anv nt ord som ibland behöver kroppen hj lp p traven eller ta in det d r om att alla  m nniskor fungerar olika (som ni har med l ngre framä. Eleven med diabetes som ser  filmen kommer inte att gilla att höra om sitt fel!  

  

Är filmen visuellt engagerande nog för att h lla barnen intresserade genom hela filmen? 

● Visuellt s tycker jag att det funkar bra ( ven om ni nog kör med lite v l m nga 

illustrationer som bara r en ’push’ p taletä. Jag tror d remot att filmen blev lite l ng.  [Min son] tappade intresset n gon minut fr n slutet. Det hade nog att göra med att den  blev lite för mycket instruktion p slutet.   

  

Är filmen story/ber ttandem ssigt engagerande nog för att h lla barnen intresserade genom  hela filmen? 

● Se kommentaren ovan… Jag tycker v ldigt mycket om inledningen med kroppen som 

fabrik och nyckeln för att sl ppa in energi. Även blodsockerniv n. D remot blev det lite  mycket med alla symptom som exempelvis att g p toa. D r skulle jag ha funderat p   vad barnen egentligen behöver veta för att hj lpa n gon med diabetes och fokusera p   det. 

  

Vad tycker du om det visuella spr ket och designen av elementen? 

● Superbra. Jag gillar den typen av film, och jag tycker att ni satte f rgerna bra. Eftersom 

allt r s stiliserat s kommer det inte finnas en enda unge som tror att hj rnan ser ut  s d r. (D remot finns det studier som visar att barn faktiskt tror att ett hj rta ser ut s   d r. Vissa menar d rför att det r viktigt att göra realistiska bilder. Jag h ller inte med.ä 

  

Har filmen ett l mpligt tempo och l ngd? 

● Tempot r bra, men filmen r aningens för l ng. Ni hade behövt prioritera lite    

Vad tycker du om f rgvalen i filmen? 

● Se kommentarer ovan    

Finns det n got som du hade velat ndra p ? 

● Det mesta har jag redan skrivit… I övrigt s finns det n got st lle d r ni tilltalar barnen i 

plural n r ni annars tilltalar i singular. Ni har ocks en grej i sammanfattningen (att  h lla kontroll p sockerniv nä som jag inte uppfattade i filmen. Den aspekten ser jag  som en av de viktigaste för andra barn att veta. Min dotter har en kompis med  diabetes. De tv hj lps t för att h lla koll p sockerhalten. 

● En annan sak som jag skulle ta med r det d r med att diabetiker kan ta vad som 

helst. Det finns en del fördomar om att de bara m ste ta sockerfritt som ni skulle  kunna hj lpt till att jobba bort 

Varför? 

● Se kommentarer ovan 

  

Har du n gra övriga tankar om filmen sett utifr n v rt syfte? 

● Men tanke p alla fr gor ni st llt s finns det inget annat just nu.    

S d r… Igen… En mycket snygg film. Det r alltid kul att se vad studenter jobbar med,  och ven fast jag kan se sp r av annat som gamla GDKare gjort s tycker jag att ni har  tagit det ett steg l ngre. Jag tycker att storyn r fin och jag gillar framför allt 

nyckel-metaforen. Den kommer jag att ta med mig vidare. 

     

 

 

 

 

 

 

6. Analys  

I Andreas Larssons v rdering framkommer det att filmen r lite för l ng för m lgruppen.  Hans son tappade intresse vilket skulle kunna bero p olika faktorer. Hapsari et al. (2019ä  s ger att barn l tt tappar fokus n r l raren v nder ryggen mot dem och ritar p tavlan, och  konkluderar att detta kan bero p v ntetiden. De n mner ven att fördelen med animationer 

r att inneh llet inte blir monotont. Andreas Larsson n mner att vi tenderar att skriva barnen  p n san, vilket kan tala för att den delen av filmen n r symptomen och fakta n mns under  en l ngre period med relativt statisk animation kan uppfattas som tr kig för barnen och  s ledes f inneh llet att k nnas mer monotont n mediet hade behövt. Naranjo-Bock (2011ä  n mner ven att det r bra att anv nda sig av abstrakta exempel till barn, snarare n att  förklara saker som de r, vilket ytterligare talar för att den delen av filmen inte r optimerad  till m lgruppen, vilket kan vara anledningen till att filmen k nns för l ng. 

 

Bergström (2016ä beskriver att funktionell f rg anv nds för att förb ttra en produkts fysiska  och kommunikativa attribut. F rgerna p bukspottkörteln, hj rnan och dörren r alla exempel  p illustrationer i filmen som följde den h r typen av f rgs ttning, b de med avseende för  deras prim rf rg, f rgs ttningen p detaljer och skuggningen. Han beskriver att l tta f rger i  rött och gult skapar en upprymd k nsla. Gult menar han, str var mot sk daren medan bl tt  tenderar att dra sig undan och försvinna i bakgrunden. Den bl a f rgen i bakgrunden i filmen  l mpar sig d rför bra i början d r tjejen har p sig gult och drar fokus. Pojkens bl a kl der  var s ledes inte optimala. Naranjo-Bock (2011ä pratar om att anv nda starka f rger för att  bjuda in m lgruppen. Hon n mner ven att det g ller att hitta balansen mellan de h r starka  f rgerna och vad som r för m nga intryck. De mindre saturerade och d mpade f rgerna i  bakgrunderna kan ha bidragit till att Andreas Larsson och hans son inte uppfattade n gra  problem med f rgs ttningen, ven om den animerade pojkens mindre kontrasterande kl der  kan ha bidragit till att Andreas Larssons son tappade intresset mot slutet. Bergström (2016ä  beskriver ven rött som livligt och rörligt, vilket l mpar f rgen för att leda blickar. Blodet som  sockerbitarna rörde sig i fungerade d rför b de som funktionell f rg och ledande f rg, och  bör bidra till att m lgruppen fokuserar p r tt sak n r blodsockret förklaras.  

 

Bergström (2016ä n mner att sansserifer r bra för rubriker och har enkla och funktionella  former. Naranjo-Bock beskriver att det r viktigt att hitta balansen mellan h ftig grafik och  vad som riskerar överbelastar barnens sinnen. Valet av en enkel sansserif som r med  ganska l nge och tar upp mycket plats i p sk rmen skulle kunna bidra till att minimera den  h r överbelastningen, med avsikt för det faktum att större delen av m lgruppen inte har l st  s rskilt l nge. Ett mer stiliserat eller sp nnande teckensnitt hade eventuellt kunnat förvirra  barnen och kr vt mer fokus för att uppfattas, vilket hade gjort filmen mindre kommunikativ.  Rubriker av sansserifer tenderar ven att vara versala och barn brukar ofta l ra sig l sa med 

stora bokst ver , vilket r ytterligare en anledning att en sansserif l mpar sig till texten i den  h r filmen.  

     

7. Diskussion 

7.1 Validitet 

Studiens validitet fick lida av det faktum att det inte gick att testa p den t nkta m lgruppen.  Som n mnt tidigare s gjordes m nga ndringar i metoden p grund av COVID-19, vilket  bidrog till att det blev mer eller mindre omöjligt att kompensera för de saker som vi inte  planerade att testa. sikterna som vi fick fr n Andreas Larsson utgick visserligen fr n  vetskapen att ljudet och musiken inte testades, men vi hade ingen möjlighet att förs kra oss  om att s var fallet. Med detta n mnt kommer en studie som best r av att göra en film  avsedd till att öka kunskapen hos barn antagligen kunna utv rderas mot det syftet av n gon  som har en hög först else av hur barn t nker och l r sig. Testet av v r design var s ledes  inte perfekt, men har nd en hög validitet med tanke p omst ndigheterna.  

 

För att förb ttra validiteten skulle fler studier om inl rning kunnat anv ndas under 

uppbyggningen av metoden, men terigen, det h r hade varit mest relevant om det hade g tt  att testa filmen p en grupp barn. Att ta fram och testa en till film med vissa ndringar i  utformningen hade givit oss möjligheten att se huruvida f rgen, till exempel egentligen  p verkade resultatet s mycket som vi trodde. 

   

7.2 Reliabilitet 

ven reliabiliteten p verkades av att vi inte kunde göra testerna vi ville p grund av 

COVID-19. Den enda utomst ende analysen som gjordes utfördes som n mnt av Andreas  Larsson, och ven om han r v ldigt kunnig inom sitt f lt hade det varit önskv rt att testa  designen p fler m nniskor för att f en möjlighet att st lla dem mot varandra. Analysen  gjordes efter hans sikter tillsammans med k llorna, och kr vde d rför viss tolkning av  författarna, ven om den gjordes med m let att vara s objektiva som möjligt. Denna  sj lvkritik hade kunnats begr nsats mer till designfasen om vi hade haft möjlighet till fler  tester, d r konkret förb ttring förhoppningsvis hade observerats mellan testen innan  respektive efter barnen fick kolla p filmen.  

 

Teorin som togs upp i den teoretiska ramen innefattar information om b de design för barn  och design över lag. Tillsammans med v ra designförm gor fr n tre rs utbildning inom  grafisk design och kommunikation, och faktan om diabetes som togs fram i förstudien  utgjorde de en bra grund för v rt projekt. N gra k llor om informationsdesign till barn  tillsammans med mer grund för v ra filmkunskaper hade antagligen st rkt den h r delen  fr n ett akademiskt perspektiv. 

 

Vi hade velat inkludera n gra tester p koncepten och arbeta mer iterativt med filmen.  Tidsbrist och COVID-19 gjorde det h r mer eller mindre omöjligt, vilket kan ha bidragit till en  mindre optimal film och s ledes ven studie. Om vi hade haft möjligheten hade vi ocks   som n mnt velat ta fram ytterligare en film för att ge potentiella skillnader i resultat att st lla  mot varandra. 

   

In document Vad är diabetes? (Page 38-42)

Related documents