• No results found

7. DIG-Barn, utvecklingen från början

7.4. Fältstudier

Fältstudier genomfördes med barn i åldern 6 till 12 år för att se om utvecklingen gått åt rätt håll. En skola hade hittats som var villig att delta i studien. Totalt deltog 100 barn varav 46 tjejer och 54 killar. Alla barn som ville fick vara med och genomföra studien men för att jag skulle kunna använda materialet som barnen skapat behövdes ett samtycke både från barn och vårdnadshavare. Samtycket delades ut med hjälp av lärarna som senare även samlade in dem påskrivna igen. Planen var att träffa alla barn två gånger i cirka 50 minuter per tillfälle. Innan andra tillfället skulle det finnas möjlighet att hinna åtgärda eventuella problem som uppstod vid första träffen. Träffarna bestod av en klass i taget och två till tre klasser på samma dag med en månad mellan första och andra träffen. 75 av de 100 elever som valde att genomföra studien fick samtycket underskrivet dvs. blev det ett 75% utfall.

Inför första träffen skapads ett simpelt inloggningssystem för verktyget där det går att registrera ett användarnamn (som i utredningar till exempel kan vara ett utredningsnummer för att lätt länka denna till barnets utredning). Ett användarkonto för alla barn som skulle vara med på fältstudien skapades också. Användarnamnet för barnens konton gick inte att koppla till den enskilda personen på annat sätt än med den lista som skapades för att kunna särskilja dem åt. Detta gjordes just för att den insamlade informationen skulle vara så anonym som möjligt. Innan barnen kom in i klassrummet så förbereddes alla surfplattor. Rätt adress skrevs in i webbläsaren och det loggades även in med rätt användarnamn för respektive elev. Med hjälp av klassens lärare placerades rätt surfplatta på rätt bänk och där lades även deras inloggningsinformation som skulle användas under hela studiens gång. För att skapa en bättre upplevelse med verktyget fick alla barn en varsin touchpenna som de kunde använda när de målade om de inte ville använda fingret. När barnen väl var på plats presenterade vi (PRL, GÖ och HB) oss genom att berätta vilka vi var och varför vi hade kommit dit i förberedande syfte för barnen. I slutet av studierna frågade vi alla barn vad de tyckte om verktyget; hur det var att använda och om de hade övriga idéer för verktyget. Efter studierna togs det material bort som skapades från de barn vars samtycke uteblev.

Philip Rautell Lindstedt DIG-Barn, Digitalt verktyg för planering inför barnutredningar

33 7.4.1. Första tillfället av fältstudien

En genomgång för klassen utfördes där de olika applikationerna och deras syften togs upp. Barnen fick därefter i uppgift att börja skapa sig själva med applikationen ”Skapa dig själv” och även att utforska de andra applikationerna för att skapa platser och relationer som är relevanta för dem. Somliga deltagare började tidigt reagera på att det inte fanns så stort urval av frisyrer eller tillbehör att välja bland men fortsatte att utveckla sina avatarer under rådande förhållanden. Första problemet uppstod när applikationen inte ville reagera när deltagarna tryckte på ”spara”. Detta hade inte erfarits när verktyget kontrollerades i ett tidigare skede. Felsökningen påbörjades genom att gällande webbsida för verktyget startades om. Det upptäcktes då att skolans internet var bristande och instabilt vilket ansågs orsaka problemet. En extern platta med annan internetuppkoppling provades och detta test bekräftade tesen om att internetuppkopplingen var problemet då denna fungerade utan svårigheter. Detta kan även bli ett problem för barnutredarna då de kan befinna sig på olika platser när de utreder barn. Det behövdes feedback för när verktyget skickar och hämtar data från servern och även en återkoppling till användaren för när verktyget inte får svar från servern inom en viss period. En till sak som skulle kunna implementeras vid tillfällen det inte går att få kontakt med servern är att ha möjligheten att spara lokalt på surfplattan. Dock kan det finnas problem med att spara lokalt då det skapar en extra säkerhetsrisk om barnutredaren missar att ta bort lokalt sparad data eller om surfplattan försvinner/blir stulen. Det som skapas av barn under utredningar är känslig information och detta är viktigt att skydda från att spridas vidare även vid sådana tillfällen så därför uteslöts detta som möjlighet. Mindre problem som uppstod i ”Skapa dig själv” var att ögon och mun inte gick att färglägga, ibland vart det en svart liten ruta uppe i ena hörnet när de skulle färglägga sin person och att det var svårt att färglägga personens fötter. Barnen ville även kunna få olika storlekar på personerna som skapas och uttryckte att olika pennstorlekar i målar funktionen var önskvärt.

När barnen väl hade lyckats skapa sin avatar övergick de till att använda ”Skapa platser”. Där uppstod ett flertal större problem relativt tidigt. Ena problemet var att applikationen zoomade in och ut oerhört mycket då vissa barn målade genom att trycka flera snabba tryck inom en kort period vilket webbläsaren hade som kortkommando för att zooma in och ut. Det förekom även att somliga tryckte lite hårdare och höll ner fingret för länge på samma ställe vilket webbläsaren tolkade som ett ”högerklick/långtouch” och en liten meny visades då på skärmen. För att lösa det skapades ett JavaScript som ignorerade tryck som var för tätt inpå varandra när någon målade. Nästa problem under applikationen var att webbläsaren helt plötsligt kunde frysa sig och sidan med verktyget kraschade. Hypotesen för problemet var att webbläsarens minne blev fullt vilket orsakade överbelastning till följd av att sidan kraschade. Barnen ansåg att det var ledsamt när arbetet gick förlorat men de uppskattade ändå att få arbeta med verktyget och försökte återskapa materialet. En provisorisk lösning under studien var att be barnen att spara ofta så att de kan fortsätta med bilden från det sparade tillfället vid eventuellt haveri. Ett annat mindre problem uppstod när infogade objekt hamnade under och inte över det som deltagarna skapade samt att färghinkens funktion ibland låste sig tills webbsidan startades om.

Applikationen ”Känslor” var nästan felfri. Det enda problem som uppstod var att det blev två blåa bollar istället för en som barnen kunde flytta när de skulle välja känsla. I övrigt ansåg barnen att det var roligt att de enkelt kunde visa hur de mådde för tillfället med hjälp av applikationen.

7.4.2. Mellan träffarna i fältstudien

Det uppdagades att det kunde vara lite förvirrande för barnet att välja vilken applikation hen skulle använda då samma fanns med under flera kategorier. Den sista kategorin var inte heller så lätt att se/upptäcka då deltagaren var tvungen att svepa startsidan åt vänster för att se den. Barnen var speciellt entusiastiska när de skulle skapa sig själva och somliga skapade personer från tv-program, sin egen familj, släkt och vänner utöver sig själva. Detta resulterade i att ”Skapa dig själv” fick det mer passande namnet ”Skapa personer”. De problem som ansågs vara relevanta för verktyget åtgärdades. Att kunna ändra pennstorlek kändes dock irrelevant för syftet och dessutom skulle funktionerna hållas enkla utan för många avancerade val.

En större förändring som krävdes var att skapa en bättre översikt av frisyrer, kläder och andra attribut till avataren i första skedet(se Figur 24). Då deltagarna ansåg att det var problematiskt att exempelvis komma ihåg vilka frisyrer som fanns medan de bläddrade bland dem blev lösningen att visa en kategori (Frisyrer, kläder och accessoarer) i taget och dess innehåll och därefter ha möjligheten att bläddra bland de olika kategorierna (Figur 26).

34

GÖ var även på ett möte med SOC mellan de två träffarna i fältstudien och där fick hon ytterligare feedback på att startsidan inte var tillräckligt lätt att använda (något projektgruppen även noterat). Det blev för mycket med flera olika kategorier och fick ett osammanhängande intryck med samma applikationer på flera ställen. Lösningen blev att ta bort alla större kategoriblock och endast ha ett stort block för barnen som innehåller alla applikationerna. Sedan lades ett kategoriblock till administrativa applikationer till där utredarna ska kunna exportera material och lägga till egna kommentarer på det som skapats (Figur 27).

I början av projektet diskuterades att en tidslinje skulle finnas med och eventuellt kunna vara synlig redan på startsidan för att användaren enkelt ska få en överblick på vad de gjort tidigare och/eller på det som har planerats in eller planeras in eftersom. När startsidan var omgjord och flera av de större kategorierna var borta fanns det plats för detta. Detta skapades genom en bild på en tidslinje under kategoriblocken (Figur 27). Samtidigt ändrades även bakgrundsfärgen på startsidan till en annan ljus färg för att enklare kunna se när det finns infogade objekt på den. Genom att klicka på tidslinjen så öppnas applikationen upp för redigering och då finns även möjligheten att infoga objekt. Det är således här barnet kan lägga till personer och platser på tidslinjen. När barnet sedan sparade tidslinjen uppdateras den även på startsidan (Figur 28).

Philip Rautell Lindstedt DIG-Barn, Digitalt verktyg för planering inför barnutredningar

35

Figur 27 - DIG-Barn, startsidan efter att den gjorts om. Nu innehåller den två kategoriblock där ena är för barnet och den andra för utredaren. En tidslinje syns också som kan visa utredningsplanen inför utredningen vilket varar under fyra månader.

Figur 28 - DIG-Barn, applikationen Tidslinje. Här kan barnet tillsammans med utredaren infoga personer och platser och placera dem i den ordning som personerna ska kontaktas i utredningen.

36 7.4.3. Andra tillfället av fältstudien

I början av den andra träffen meddelades barnen att de gärna fick skapa flera platser då de inte skapade så många platser som vi hade hoppats på under första studien på grund av de problem som uppstod där, men att de även fick utforska de andra applikationerna för att se om dessa fungerade korrekt. Verktyget och dess applikationer fungerade med ytterst få defekter denna gång och barnen skapade flertalet platser som de tyckte om, där de bor med mera. Internetuppkopplingen i skolan var fortfarande ett problem då det var ostabilt. Vid detta tillfälle fanns det laddningsindikatorer som indikerade om verktyget kontaktade servern och dessa hade även en tidsbegränsning på tio sekunder innan den avbröt kontakten. Deltagarna blev medvetna om när det var internet som var problemet och de försökte då återigen tills det fungerade igen.

När det lagts till mer material att välja bland blev det särskilt tilltalande att skapa personer. Flertalet av barnen började då skapa allt från personen de satt bredvid, familjemedlemmar och släkt till andra fiktiva personer de kunde komma på, både snälla och elaka. De utformade platser där de olika personerna hörde hemma och i tidslinjen placerade somliga barn ut personerna fördelat efter hur gamla de var. När barnen målade denna gång spelade det ingen roll hur barnet interagerade med surfplattan, problemen som förut uppstod när de tryckte snabbt med fingret på skärmen för att måla eller höll ner fingret för hårt på samma ställe länge var lösta. Koden hade även optimerats för att få en smidigare användning.

Efter en stund började några barn få problem med att verktyget havererade igen vilket var oväntat då problemet var åtgärdat genom att det begränsades så att en funktion var tvungen att färdigställas innan denna funktionen (exempelvis ett tryck) gick att använda igen. Eftersom problemet likväl kvarstod studerades då noga de som kunde återskapa problemet och slutligen sågs kopplingen med hur deltagarna interagerade med surfplattan medan de målade och att färghinken användes vid dessa tillfällen. Eftersom funktionen färghinken var uppbyggd genom att skapa en temporär lista varje gång det målades med färghinken resulterade då i en överbelastning genom att ett flertal temporära listor med massa information snabbt fyllde upp minnet i webbläsaren. För att åtgärda detta togs den temporära pixellistan som skapades med färghinken bort och detta ändrades direkt i canvasens lista istället. Denna gång framgick det tydligare att vissa knappar och ikoner var svåra att förstå såsom sopkvasten, rensa allt- ikonen och även de knappar som bara innehöll text. Förövrigt fungerade verktyget bra och barnen var mycket nöjda och hade ingen mer relevant feedback.

Related documents