• No results found

8 Resultat och analys

8.4 Får hundar korvar i himlen?

Boken är skriven av Sara Galli och illustrerad av Mats Molid. Boken handlar om Alva, hon har en storebror som heter Musse. Musse är en hund och han får veta alla Alvas hemlig-heter bakom draperiet i köket, det är bara Musse som känner till Alvas hemliga ställe bakom draperiet. Musse har funnits i hela Alvas liv och långt innan det, därför är Musse Alvas storebror. En dag berättade Alvas mamma att Musse snart kommer dö, Alva grät så hon skakade men nu är Alva arg. Hon är arg på mamma, på pappa, på lillebror men mest är hon arg på djurdoktorn som bestämmer att Musse behöver dö. Musse är gammal, han är fjorton år och så har Musse en farlig knöl i magen som växer. Om Musse dör kommer Alva aldrig någonsin mer att vara glad.

Alva har svårt att somna, hon funderar på vad som kommer hända med Musse när han dör. Alvas mamma förklarar att vissa tror att det inte händer något när en dör och att andra tror att det bara är kroppen som dör och att själen fortsätter att leva. Alvas mamma säger att många tror att de som har dött bor i himmelen men att hon tror att Musse kommer bo i deras hjärtan, det tycker Alva låter bra för då kommer han alltid att vara med Alva.

28

Efter några dagar har knölen i Musses mage vuxit så nu måste Musse till veterinären. Al-vas pappa förklarar att Musse ska få hjälp att dö av en djurdoktor, Musse kommer få en spruta som känns som ett stick och sen känner han inget mer efter det. När de är hos djur-doktorn får Musse äta så många korvar han vill för nu kommer han inte ha ont i magen längre. Djurdoktorn berättar att Musse först kommer få en spruta som gör honom lugn se-dan kommer han få en till spruta som gör att han inte längre kommer att leva. Alva viskar i Musses öra att han alltid kommer att finnas i hennes hjärta, sen rör sig inte Musse mer. Nästa dag blir Alva ledsen när Musse inte är hemma när hon kommer hem från förskolan, nu bor Musse i Alvas hjärta. När Musse ska begravas sprider Alva lite Aska i vinden så att Musses kropp kan få komma till himmelen, de lägger även aska i en grop i skogen. Lite Aska tar Alva med sig hem för hon kan inte lämna hela Musse ensam i skogen. Alva är ledsen när hon tänker på Musse men glad när hon är med sina kompisar, Alvas mamma förklarar att hjärtat både kan vara glatt och ledset. Nu finns Musse kvar i Alvas hjärta.

8.4.1 Hur skildras känslan sorg i relation till flick- respektive pojk-karaktärer i bilderboken?

Alvas sorg beskrivs med ord som tårar, ledsen, aldrig mer vara glad, gråt och längtan. Al-vas sorg beskrivs ofta och tydligt både i text och bild.

När Alvas mamma berättar att Musse snart ska dö, gråter Alva och hon orkar inte gå. Al-vas tårar går över i en ilska som jag även tolkar som en besvikelse, hon är arg på mamma som säger att Musse ska dö, på pappa som säger att mamma har rätt, på lillebror som bara leker men mest på djurdoktorn för det är hen som bestämt att Musse ska dö. I tillhörande illustration bär Alvas mamma henne hemåt. Alva har öppen mun och ser ut att skrika, hon ser arg ut. I nästa uppslag ser det ut som att Alva sparkar mot något samtidigt som texten berättar att Alva är arg för att Musse snart ska dö.

Alva har svårt att somna för hon oroar sig och funderar över vad som kommer hända med Musse när han dör. Illustrationen till denna text visar att Alva ligger i sin mammas knä, de tittar på varandra och en ser att de har ett samtal med varandra.

Fig. 17. Alva ligger i sin mammas knä, i Får hundar korvar i himlen? (Galli, 2019)

29

Alvas tårar kommer med detsamma när hon får veta att Musses knöl i magen har växt. Hon är orolig att Musse kommer ha ont när han dör, Alvas pappa gråter också. Tillhörande illustration visar att Alva och hennes pappa ligger i soffan. Alva ligger i sin pappas famn och hennes pappa håller om henne. Båda två ser ledsna ut, munnen hänger nedåt och ögo-nen ser ledsna ut men inga tårar.

Alva följer med till djurdoktorn där får hon mata Musse med så mycket korv han vill ha, det är roligt tycker Alva. Men när djurdoktorn tar fram sprutan känns det inte alls roligt längre, nu gråter Alva och hennes föräldrar, Musses päls blir våt av Alvas tårar. Tillhö-rande illustrationer visar hur Alva matar Musse som ligger på en brits, Alva står tillsam-mans med sina föräldrar och Musse ligger vänd åt deras håll, alla tre ser ledsna och ned-stämda ut. På andra sidan Musse står djurdoktorn med en spruta. Nästa bild visar hur Alva står böjd över Musse och tårar rinner nedför hennes kinder, Musse ligger med slutna ögon.

Fig. 18. Alva kramar Musse som precis har somnat in, i Får hundar korvar i himlen? (Galli, 2019)

8.4.2 Hur skildras utagerandet av känslan sorg i relation till flick- respektive pojk-karaktärer i bilderboken?

Alva visar sin sorg genom att gråta, orkar inte gå, stampar med fötterna, skriker och hon vill vara nära Musse. Alva visar sin sorg väldigt ofta och tydligt oftast under kontrollerade former men i ett uppslag skriker Alva och ord är utskrivet i versaler, hon stampar även med foten. Alva visar sin sorg både öppet och ensam.

Alva gråter så hon skakar och hennes ben orkar inte längre bära henne när hon får reda på att Musse snart ska dö. I tillhörande illustration ser en hur Alvas mamma bär henne hemåt. Alvas tårar går över i ilska, Alva stampar med fötterna och bankar i väggen. Nu bryr hon sig inte längre om mamma hittar hennes hemliga gömställe bakom draperiet. Alva skriker högt att Musse har funnits i hela hennes liv och att han måste (måste är skrivet i versaler) fortsätta leva. I tillhörande illustration ser en hur Alva står bredvid sitt gömställe och spar-kar mot något som ser ut att vara en kökslucka eller en ugn. På samma bild syns Alvas lil-lebror som åker på sin leksaksbil.

30

Alva gosar mycket med Musse, kliar på magen, klappar, ligger nära honom och viskar fina saker i hans öra. Illustrationen visar hur Alva sitter på golvet bredvid Musse som har benen rakt upp i luften. Alva sitter med ryggen mot så jag kan inte se hennes ansiktsut-tryck. Alvas mamma är närvarande och sitter på sängkanten.

Alva gråter när hon får veta att Musses knöl i magen har växt, Alvas pappa gråter också. Tillhörande illustration visar Alva och hennes pappa i soffan, de kramas. Både Alva och hennes pappa ser ledsna ut, det kommer inga tårar.

Fig. 19. Alva ligger i sin pappas famn, i Får hundar korvar i himlen? (Galli, 2019) Alva följer med till djurdoktorn när Musse ska avlivas, när djurdoktorn tar fram sprutan gråter Alva och hennes föräldrar, Musses päls blir våt av Alvas tårar. Tillhörande illustrat-ioner visar djurdoktorn med en spruta samt hur Alva ligger över Musse med tårar som rin-ner nedför hennes kinder, Musse ligger med slutna ögon.

8.4.3 Hur skildras bemötandet av flick- respektive pojk-karaktärer gestal-tade som sorgsna i bilderboken?

I sin sorg blir Alva bemött och bekräftad av Musse och hon blir bekräftad av sina föräldrar. När Alvas mamma berättar att Musse snart ska dö, gråter Alva så hon skakar och hennes ben orkar inte längre bära henne. Då finns Alvas mamma där för henne och bär henne hem. Detta syns även tydligt i tillhörande illustration, hur Alvas mamma bär henne hemåt.

31

Fig. 20. Alvas ben orkar inte längre bära henne, i Får hundar korvar i himlen? (Galli, 2019)

Musse bekräftar även Alva genom att sticka in nosen och buffa på Alvas ben när hon sit-ter och är ledsen på sitt gömställe. Alva vill inte tänka mer på döden då, för just nu lever ju faktiskt Musse. Tillhörande illustration visar hur Alva sitter på sitt gömställe, hon sträcker ut armarna mot Musse och ser glad ut. Musse kikar in med nosen.

Alva har svårt att somna, hon frågar sin mamma vad som kommer hända med Musse när han dör. Alvas mamma bekräftar genom att berätta det hon vet, att vissa tror att det inte händer något och att vissa tror att det bara är kroppen som dör och att själen fortsätter att leva. Alvas mamma berättar även att vissa tror att de som dött bor i himlen, men att hon tror att Musse kommer att bo i deras hjärtan. Det tycker Alva låter bra, för då kommer Musse alltid vara med henne. Tillhörande illustrationer visar hur Alva ligger i sin mam-mas knä och hennes mamma sitter på en sängkant, de tittar på varandra och ser glada ut, Musse ligger nedanför sängen. Nästa bild visar hur Musse är på väg ut i rymden bredvid månen.

Alvas pappa berättar för Alva att knölen i Musses mage har växt och frågar Alva om hon vet vad det innebär. Alva tänker och säger frågar försiktigt, ”Musse kan inte leva?”, Alvas pappa nickar. Alvas tårar kommer med samma, hon funderar på vem hon nu ska berätta sina hemlisar för. Hennes pappa bekräftar genom att berätta vad som kommer hända med Musse nu, att han ska avlivas imorgon. Alva frågar om det kommer göra ont på Musse, då bekräftar hennes pappa genom att förklara det han vet om avlivning. Alva ser att hennes pappa också gråter. Tillhörande illustration visar hur Alva och hennes pappa ligger i sof-fan, Alva ligger i sin pappas famn. Alvas pappa tittar på Alva men Alva tittar bort, båda ser ledsna ut.

Alva går ut till Musse som ligger i skuggan under ett stort träd. Alva säger till Musse att han är finast i hela världen, då viftar Musse på svansen. Han är ett stöd för Alva i hennes sorg. Tillhörande illustration visar hur Alva sitter under ett träd med Musses huvud i knät, Alva ser ledsen ut när hon tittar på Musse.

När Alva kommer hem från förskolan dagen efter att Musse har dött blir Alva ledsen igen då huset är alldeles tomt, Alva gråter och säger att hon aldrig mer kommer att vara glad och kryper upp i sin mammas famn. Alvas mamma bekräftar Alva genom att säga att ”tårar hjälper det ledsna att komma ut”. Alva måste gråta många gånger nu när Musse har dött. Alva frågar sin mamma om Musse bor i hennes hjärta nu, Alvas mamma bekräftar det Alva frågar genom att säga ja. Tillhörande illustration visar hur Alvas mamma sitter på golvet med Alva i famnen, Alvas mamma håller om Alva. Båda två gråter, det rinner tårar nedför deras kinder. De sitter bland Musses hundkorg, hundleksaker och hundben.

Alva är ledsen när hon längtar efter Musse men glad när hon får leka. Alvas mamma för-klarar att hjärtat kan både vara glatt och ledset. Tillhörande illustration visar en stor hink med massa korvar i.

32

Related documents