• No results found

Föräldrarnas syn på samverkan

3 3 Vad står om föräldrasamverkan i Läroplanen för förskolan (Lpfö 98)

5.3 Resultat av intervju med föräldrarna

5.3.1 Föräldrarnas syn på samverkan

Daglig kontakt

Förälder A förstår att pedagogerna inte har hur mycket tid som helst vid lämning och hämtning av barnen.

”Jag hade gärna sett att pedagogerna berättade även små saker som hänt mitt barn under dagen, om barnen har sagt något eller gjort något speciellt under dagen som kan vara roligt eller viktigt att veta för mig som förälder. Om det är något speciellt som vi föräldrar vill prata om kan vi avtala tid med pedagogerna, vilket jag tycker känns bra. Jag tycker inte det ska vara så att pedagogerna ska ägna hur mycket tid som helst åt föräldrarna, deras främsta jobb är ju att ta hand om våra barn”.

För att skapa ett bra samarbete med föräldrarna tycker förälder A det är viktigt att pedagogerna kommer och möter dem på morgonen och pratar en stund, detsamma gäller vid hämtning.

”Jag tycker det är viktigt att vi kan ha en öppen dialog, för mig är det även viktigt att veta vem mitt barn leker med och allmänt hur dagen har varit”.

Förälder B tycker att den dagliga kontakten är viktig.

”Det är viktigt för mig som förälder att jag kan se och känna att pedagogerna tycker om mitt barn och visar att de är glada att se både mig och mitt barn. Jag tycker att vi som föräldrar får för lite feedback från pedagogerna. Om det är något jag vill fråga eller veta så får jag själv söka upp pedagogerna och fråga. För att en samverkan ska fungera mellan hem och förskolan tycker jag att det är viktigt att pedagogerna möter upp vid hämtning och lämning, men även att vi som föräldrar kan se att pedagogerna kan tillgodose mitt barns personlighet i verksamheten”.

Förälder C tycker det är viktigt att det finns tid att prata med pedagogerna vid lämning och hämtning, men inser att pedagogerna inte alltid har tid.

”Ser jag att pedagogerna sitter och jobbar med ett barn så inser jag ju att det inte finns tid för att prata med mig, och då får jag vänta tills nästa dag. Det är ju trots allt barnen som ska komma först för pedagogerna”.

Förälder D upplever överlag att det känns stressigt att prata med pedagogerna på morgonen och likaså på eftermiddagen.

”Eftersom det känns som att det finns lite utrymme för att prata med pedagogerna på morgonen och eftermiddagen så brukar jag därför inte göra detta, istället har jag någon gång ringt till pedagogerna under förmiddagen och då upplever jag dem mindre stressade”.

Föräldramöte

På de föräldramöte förälder A har varit på har pedagogerna berättat hur de jobbar och varför de gör som de gör.

”Det är viktigt för mig att förstå syftet med verksamheten. Jag lämnade mitt barn på dagis för att jag skulle börja jobba, men nu när jag är hemma och är mammaledig behöver mitt barn egentligen inte vara på dagis men det känns som att mitt barn har roligt och lär sig saker som inte går att lära sig hemma ”.

Förälder B berättar att föräldramötena går till som så:

”Pedagogerna berättar om verksamheten och hur de under terminen tänker jobba och med vad. Efter det sitter föräldrarna i grupp och diskuterar med en av pedagogerna, då vi får komma med synpunkter kring verksamheten, jag tror att pedagogerna lyssnar på föräldrarnas synpunkter och idéer, men det känns inte som att det som tas upp blir något av i praktiken”.

Förälder C berättar att de på första föräldramötet fick presentera sig för de andra föräldrarna och att pedagogerna därefter gjorde en presentation av sig själv.

”Pedagogerna berättade om deras planering inför den kommande terminen och i samband med detta gavs vi föräldrar möjlighet att komma med synpunkter och frågor, det togs mest upp saker som rörde alla”.

Förälder D har blivit inbjuden till ett föräldramöte men hade tyvärr inte möjlighet att gå vid det tillfället.

”Eftersom jag inte kunde komma till föräldramötet har jag inte fått någon information om avdelningens pedagogiska arbetssätt. Jag hade önskat att pedagogerna hade varit flitigare med att söka kontakt med oss föräldrar och informera oss om verksamheten”.

Utvecklingssamtal

Förälder A berättar om utvecklingssamtal:

”På utvecklingssamtalen har pedagogerna pratat om mitt barns utveckling och hur pedagogerna ser på mitt barn. Jag tycker det känns bra att få bekräftat att pedagogerna ser mitt barn på samma sätt som jag”.

Förälder B säger:

”Jag tycker det läggs för mycket fokus på utvecklingssamtalen, det samlas saker som ska tas upp, saker som jag anser man kan ta upp vid den dagliga kontakten. Det är viktigt att ha en dialog varje dag med pedagogerna. Jag hade även önskat att få pusselbitarna innan varje utvecklingssamtal så att vi som föräldrar vet vad som kommer att tas upp redan innan samtalet, så att saker inte kommer som en överraskning. På utvecklingssamtalen tycker jag att pedagogerna ska visa att de känner mitt barn och visa att pedagogerna ser mitt barn på samma sätt som jag”.

På utvecklingssamtalen vill förälder C veta vad pedagogerna gör för förälder C: s barn.

”Jag vill veta hur barnen fungerar individuellt och i grupp och hur barnen leker med andra barn, jag vill veta hur mina barn fungerar på dagis, om de respekterar sina kompisar och pedagogerna. På de utvecklingssamtalen som jag har varit på har samtalet bland annat handlat om hur vi som föräldrar upplever att barnen trivs och vad vi tycker om verksamheten”.

Förälder D har varit på ett utvecklingssamtal med ett av sina barn och berättar:

”Där pratade vi om mitt barn, hur jag upplever honom hemma och tror att han är på dagis och hur pedagogerna upplever att han är på förskolan, vi pratade även om hur han samarbetar med andra barn, om han äter bra, sover bra och var han är i utvecklingen”.

Trivselaktiviteter

Förälder B nämner att förskolan bjuder in föräldrarna vid den årliga FN-festen och vid lucia.

”Jag uppskattar när det är sådana tillställningar i förskolan och jag vet att mina barn tycker det är roligt när föräldrarna är på dagis och hälsar på. Däremot har jag inget behov av att komma och vara med en vanlig dag i förskolan men hade gärna sett att förskolan bjudit in föräldrarna lite oftare, likt som de gör vid lucia”.

Förälder C berättar att det tidigare fanns drop-in- fika på förskolan men att detta togs bort.

”Jag saknar det och har faktiskt tänkt köra igång det igen”.

Related documents