• No results found

5. Svemesterns framtid

5.2 En förändrad besöksnäring

Att coronakrisen 2020 har förändrat den svenska besöksnäringen är något som våra informanter är enade om och många uppgav att man har tvingats att tänka och ställa om. Sirpa Kärki (2020) från Visit Umeå förklarade denna omställning tydligt med följande citat: “det är det här som jag tror många destinationer i Sverige funderar kring nu när det gäller den svenska marknaden - men vad är det svenskarna egentligen vill ha?”. Föregående punkt förklarade hur våra informanter upplevde att turisterna har förändrats. Denna punkt kommer istället att, genom att lyfta fram informanternas resonemang och tankar, redovisa ett antal saker som tros vara relevanta för framtidens besöksnäring.

5.2.1 Nya krav kräver ny kompetens och kan öppna upp för en hållbar utveckling

Som beskrivet i kapitel 4 pratade många av våra informanter om att svenska resenärer ställde fler och nya frågor under 2020, vilket ofta nämndes i samband med att turisterna även hade lite andra krav. Ett exempel som gavs handlar om de grupper som vanligtvis brukar åka på charterresor utomlands, där olika boendeanläggningar under sommaren 2020 hade märkt av nya krav gällande t ex. fler barnstolar och möjligheten att få välling värmd mitt i natten.

Ett ämne som flertalet av informanterna lyfte var att coronapandemin har lett till förändrade krav gällande hygien, säkerhet och flexibilitet, där speciellt generösare bokningsvillkor tros bli allt mer efterfrågat framöver. Fler och annorlunda krav är dock inte nödvändigtvis något dåligt, utan många av informanterna förklarade att större krav istället skapar förutsättningar för besöksnäringen att kunna leverera bättre upplevelser. En som pratade om detta var Maria Ek (2020) från Visita när hon förklarade att krav är något bra för “annars kan man ju lätt stagnera och bli fat and happy och bara

köra på som man alltid har gjort”. För att kunna leva upp till de nya och annorlunda kraven behövs dock ny kompetens utvecklas, vilket är något som flertalet av informanterna nämnde.

Att det kommer bli en ännu större efterfrågan på hållbara produkter och alternativ är något som flertalet av informanterna trodde, och förklarade det som att många turister vill känna sig så hållbara som möjligt och att företagen därför måste anpassa sig efter detta. “Vi behöver göra massa saker på alla sätt och vis för att funka framöver här, men det måste vi alltid göra - däremot behövs det göras annorlunda nu” är ett citat taget från intervjun med Jörgen Nilsson (2020) från Visit Linköping & Co. Det “annorlunda” förklarade han senare som att det kopplas till hållbarhet, där han utvecklade resonemanget med att förklara att han tror att hållbarhetsfrågan “inte har varit på det sättet som man vill att det ska vara riktigt”. Detta är dock något som många av informanterna är hoppfulla om kommer att förändras i framtiden, men de betonade dock att det krävs mycket arbete för att göra besöksnäringen mer hållbar.

5.2.2 Att locka rätt gäst

“Rätt gäst av rätt anledning på rätt antal dagar“ är ett citat som uppkom flera gånger under intervjun med Anders Nykvist (2020) från Turistrådet Västsverige. Citatet sammanfattar väl hur viktigt många av våra informanter menar att valet av gäst är. Genom att prioritera olika marknader och typer av resenärer öppnar företagen nämligen upp för rätt typ av besökare, vilket innebär att man kan maximera intäkterna. Att det även är viktigt att utveckla och anpassa sitt utbud för att locka turister under olika säsonger är något som flera informanter pratade om, men de nämnde dock att det finns vissa grundläggande förutsättningar för att detta ska fungera. Något som lyftes var att turister både måste vilja och kunna resa under perioder där de vanligtvis inte gör det, t ex. mitt i veckorna och inte bara under loven. Ett problem relaterat till detta påpekades av Hanna Nord (2020) från Visit Östergötland när hon ställde en mycket relevant retorisk fråga: “med vad kommer först: öppet eller turister?”. Vidare avslutade hon resonemanget med följande citat: “Jag förstår att det är svårt att ha öppet en vecka när du inte har några gäster men någonstans måste man ju börja. Det kommer aldrig att bli någon förändring annars.”

Några av informanterna, däribland Sirpa Kärki (2020) från Visit Umeå, resonerade om ett möjligt framtida dilemma relaterat till besöksflöden: hur ska man marknadsföra sina mest populära platser utan

att riskera överturism? Sirpa tar upp ett exempel: om alla blir matade med bilder från exakt samma ställe kommer många att vilja åka till just den här platsen, vilket t ex. kan leda till ett ökat slitage. Att det kan finnas en viss problematik med att boosta en destinations mest besökta platser är något som nämndes under några intervjuer, samtidigt som informanterna menar att det är ett svårt dilemma då det är deras mest populära besöksmål av en anledning.

5.2.3 Kris föder kreativitet och öppnar upp för nischer, men förutsätter samarbete

Flertalet av våra informanter var inne på att det trots krisen ändå finns vissa ljusglimtar som man kan ta med sig in i framtiden. Att coronakrisen har lett till olika kreativa lösningar är något som många lyfte, där alltifrån nytänkande frukostserveringar till utomhus-incheckningar nämndes. Att det eventuellt kommer finnas ett större utrymme för olika nischade alternativ i framtiden är något som några av informanterna trodde, där lokala ölbryggerier, “glamping” och speciella vandringsleder är exempel som gavs. Maria Ek (2020) från Visita berättade att man med olika nischer, där man alltså specialiserar sig på något, kan skapa reseanledningar. Med citatet “så att nisch är nischen så att säga, det tror jag” förklarade Maria den plats hon tror att nischerna kan komma att ha i besöksnäringens framtid.

Ett ämne som dök upp under flertalet av intervjuerna var hur viktigt samarbete är, och att det troligtvis kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Olika samarbeten, t ex. genom paketerade erbjudanden, var något som nämndes både i samband med hur organisationer och företag kan arbeta, samt som ett sätt för destinationer och regioner i stort att utvecklas. I intervjuerna förklarade nämligen informanterna att turister ofta inte bryr sig om kommungränser, utan att det är en bra upplevelse de vill åt. Samarbete i alla dess former verkar således vara av högsta relevans, och åsikten att man genom att hjälpa varandra når längst i längden delas av många informanter. Med citatet “vi måste få fart på våra kompisar” exemplifierar Jörgen Nilsson (2020) från Visit Linköping & Co tydligt något som flertalet av våra informanter pratade om: att hela besöksnäringen behöver hjälpas åt för att klara den pågående krisen.

5.2.4 Svemesterns närmsta framtid

Flertalet av våra informanter spekulerade om att 2021 kommer att bli ett relativt bra år, i alla fall den inhemska turismen. När det kommer till utländska turister antas de fortsättningsvis vara relativt få, men att det förhoppningsvis blir lite fler än vad det var under 2020. Något som informanterna var mer

hoppfulla om är dock just den inrikes turismen, där två utmärkande anledningar till denna optimism går att identifiera. Först och främst antar informanterna att många svenskar kommer att vara mer försiktiga med att boka utlandsresor under de närmaste åren, och att man istället kommer att resa mer i Sverige. Den andra anledningen till att inrikes turism antas gå bra under 2021, och kanske ännu längre i framtiden, är att många svenskar har upptäckt Sverige som turistland. Att svenskar har gillat vad de har upplevt och därför kommer vilja fortsätta resa i Sverige är något som våra informanter är hoppfulla om. Maria Ek (2020) från Visita lyfte dock en viktigt punkt som förklaras i följande citat: “Våra företag möjliggör för befolkningen att vara kvar i landet och semestra och lägga sin semester och semesterbudget på att bo och äta och göra saker.” Senare i intervjun förklarade Maria även att “det är väldigt många som går i konkurs nu, om vi kommer att fortsätta svemestra beror även på om vi kan åka till några ställen som kan ta emot oss.” Att försäkra turismföretagens överlevnad var ett ämne som lyftes av flertalet informanter, ofta i samband med att de förklarade att besöksnäringen utgör en viktig del av Sveriges ekonomi.

5.2.5 Är begreppet svemester här för att stanna?

I några av våra intervjuer uppkom frågan huruvida informanten trodde att själva begreppet svemester kommer att finnas kvar i framtiden. Svaren skilde sig åt, där vissa menade att begreppet är här för att stanna medan andra dock var mer tveksamt inställda och snarare var av åsikten att svemester enbart är ett tillfälligt modeord. Det faktum att Visit Sweden ska börja marknadsföra sig mot den inhemska marknaden med just svemester som ledord är dock en tydlig indikation på att begreppet kommer finnas kvar, vilket var ett argument som lyftes av många av informanterna.

Hur en Sverigesemester värderas av svenskar antas även påverka begreppets fortsätta användning. Detta är något som ett antal av våra informanter är inne på, däribland Sirpa Kärki (2020) från Visit Umeå. I intervjun med Sirpa resonerade hon om att svenskar måste känna att en semester i Sverige är minst lika bra, att “ det kan låta lika häftigt att man har varit en vecka i Norrland som att man har varit en vecka på Cypern.” För att själva begreppet svemester ska finnas kvar krävs det alltså att fenomenet i sig, dvs. att semestra i Sverige, är ett aktivt val och inte något som man bara nöjer sig med, utan att det istället värderas lika högt som en utlandssemester länge har gjorts.

Related documents