• No results found

Förändringar av moder bolagets eget kapital

In document Detta är Hexagon (Page 57-80)

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006

Hexagons koncernredovisning har upprättats i enlig-het med de International Financial Reporting Standards (IFRS) utgivna av International Accounting Standards Board (IASB) samt tolkningsuttalanden från Internatio-nal Financial Reporting Committee (IFRIC) som har god-känts av EG kommissionen för tilllämpning inom EU.

Vidare har Redovisningsrådets rekommendation RR 30 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats.

Moderbolaget tillämpar årsredovisningslagen och RR 32:06. Det innebär att samma redovisningsprinciper tillämpas i moderbolaget som koncernen med några undantag, se nedan.

Ändrade redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper och beräkningsmetoder avviker ej från de som tillämpats i årsredovisningen för 2005.

Redovisningen avseende förvärvet av Leica Geosystems har dock korrigerats så att eget kapitalinstrument som skulle komma att utges till optionsinnehavare och aktier som var föremål för tvångsinlösen har betraktats som utgivna redan 2005. Jämförelseuppgifter för 2005 har därför ändrats.

Nya IFRS-standarder under 2006 har inte haft någon väsentlig påverkan på Hexagons redovisning.

Nya standarder för 2007 inkluderar IFRS 7 Finan-siella instrument – Upplysningar och IFRS 8 – Operativa seg ment. Införandet av dessa standarder förväntas inte innebära några effekter på Hexagons resultat- och balansräkningar utan avhandlar kompletterande upp-lysningskrav avseende fi nansiella tillgångar och skulder (ersätter IAS 32) samt vägledning avseende segments-redovisning (ersätter IAS 14).

Förutsättningar vid upprättandet av moderbolagets och koncernens finansiella rapporter inklusive kritiska uppskattningar och bedömningar

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och koncernen.

Tillgångar och skulder är redovisade till historiska an -skaffningsvärden, förutom vissa fi nansiella tillgångar och skulder (derivatinstrument) som värderas till verkligt värde.

Att upprätta de fi nansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att styrelsen och företagsledningen gör uppskattningar, bedömningar samt gör antagan-den som påverkar tillämpningen av redovisningsprinci-perna och de redovisade beloppen av tillgångar,

skul-der, intäkter och kostnader. Verkliga utfall kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Vissa redovisningsfrågor innehåller en större grad av subjek-tivitet eller komplexitet, varför risken för avvikelser från tillämpade uppskattningar, bedömningar och antagan-den är högre. Sådana frågor inkluderar: tillämpning av successiv vinstavräkning på större fastprisprojekt, vär-deringen av ej utnyttjade skattemässiga underskotts-avdrag, fastställandet av avsättningar för omstruktu-reringsåtgärder, utfallet av komplicerade rättstvister, bedömning av nuvärdet av prognosticerade kassafl ö-den vid analys av eventuellt nedskrivningsbehov samt beräkningen av pensionsåtaganden till anställda.

Koncernredovisning

I koncernredovisningen ingår moderbolaget och de bolag över vilka moderbolaget har ett bestämmande infl ytande.

Koncernredovisningen upprättas enligt förvärvs-metoden. Metoden innebär att moderbolagets anskaff-ningsvärde för aktier i dotterföretag elimineras mot dotter företagens eget kapital vid förvärvstillfället. Eget kapital i de förvärvade dotterföretagen bestäms ut ifrån en marknadsvärdering av samtliga tillgångar och skulder vid förvärvstidpunkten, inklusive sådana som ej tidigare redovisats av det förvärvade bolaget. I de fall anskaffningsvärdet för aktier i dotterföretag överstiger det förvärvade egna kapitalet enligt ovan redovisas mellanskillnaden som goodwill i balansräkningen. Vid utköp av minoritetsintressen redovisas skillnaden mel-lan köpeskilling och minoritetens andel av dotterbola-gets egna kapital som goodwill. I enlighet med IFRS sker ingen planmässig avskrivning på goodwill. Vid varje bokslutstillfälle prövas dock de bokförda goodwillvär-dena med avseende på eventuellt nedskrivningsbehov.

I enlighet med angivna principer för koncernredovis-ning så konsolideras avyttrade bolag fram till och med avyttringsdatum medan förvärvade bolag konsolideras från och med anskaffningsdatum, d v s det datum då ett bestämmande infl ytande erhålles.

Vid omräkning av utländska dotterföretag används dagskursmetoden. Detta innebär att balansräkning-arna omräknas efter balansdagens valutakurser och att resultaträkningarna omräknas efter periodens genom-snittskurser. De omräkningsdifferenser som därvid uppkommer förs direkt mot koncernens eget kapital.

Värdet av nettotillgångar i utländska dotterföretag, inklu-sive goodwill och andra immateriella tillgångar, kurs-säkras främst genom valutalån. I mindre omfattning används valutaterminskontrakt. I koncernredovisningen

Redovisningsprinciper

REDOVISNINGSPRINCIPER

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006

kvittas effekterna av säkringsåtgärderna, efter skatt, mot de uppkomna omräkningsdifferenser som förts direkt till eget kapital vad avser de utländska dotter företagen.

Avyttrade verksamheter

Resultatet för vissa avyttrade verksamheter, såväl resul-tat från verksamheten som realisationsvinster, ska enligt gällande redovisningsregler särskiljas från resultat från den kvarvarande verksamheten. Motsvarande justering för förvärvade verksamheter sker dock inte i resultaträk-ningen utan lämnas om möjligt som tilläggsupplysning.

Hexagon utgör ett industriellt konglomerat där förvärv och avyttringar utgör en återkommande och integre rad del av verksamheten och där ovanstående inkongruens i resultatredovisning leder till en ofullstän-dig bild av verksamhetens utveckling. Med anledning av detta menar Hexagon att en redovisning av avytt-rade verksamheter i koncernens resultaträkning i enlig-het med IFRS 5 inte speglar det sätt som koncernen styrs, rapporteras och utvärderas. I not 1 framgår alla uppgifter som är erforderliga för en tillämpning av IFRS 5 för avyttrade verksamheter, det vill säga med avseende på av yttringen av Hexagon Automation under 2005.

Intressebolag och joint venture

Hexagon tillämpar kapitalandelsmetoden för intresse-företag och joint ventures. Med intressebolag avses bolag i vilka Hexagon, direkt eller indirekt, har ett bety-dande infl ytande. Med joint ventures avses bolag där Hexagon genom samarbetsavtal med en eller fl era par-ter har ett gemensamt bestämmande infl ytande över den driftsmässiga och fi nansiella styrningen.

Eventuell skillnad mellan anskaffningsvärde och kapitalandelsvärde vid förvärvstidpunkten benämns goodwill och ingår i anskaffningsvärdet. I koncern-balansräkningen redovisas innehavet i intresseföretag till anskaffningsvärde efter justering för utdelningar, andel i vinster/förluster under innehavstiden samt ackumu-lerade avskrivningar på goodwill. I koncernresultaträk-ningen redovisas andelar i intresseföretagens resultat efter eliminering av eventuella internvinster. Intresse-företagens skatt redo visas bland koncernens skatte-kostnader.

Vid varje bokslutstillfälle prövas det bokförda värdet på intresseföretagen och joint ventures, inklusive de implicita goodwillvärdena, med avseende på eventuellt nedskrivningsbehov.

Segmentsredovisning

För Hexagon koncernen utgör rörelsegrenar (affärsområ-den) den primära indelningsgrunden och geografi ska områden den sekundära. Internfakturering mellan affärs-områden är försumbar och sker i förekommande fall till marknadsvärde.

Intäkter

Hexagon tillämpar följande principer vad gäller intäkter:

Försäljning av varor

Inkomst från försäljning av varor redovisas som intäkt när samtliga följande villkor är uppfyllda:

Företaget har till köparen överfört de väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande.

Företaget behåller inte något sådant engagemang i den löpande förvaltningen som vanligtvis förknippas med ägande och företaget utövar inte heller någon reell kontroll över de varor som sålts.

Inkomsten kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna som för säljaren är förknippade med transaktionen kom-mer att tillfalla denne.

De utgifter som uppkommit eller förväntas upp-komma till följd av transaktionen kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Installationsintäkter utgör ej en väsentlig del av den totala intäkten för varor som säljs med ett installa-tionsansvar.

Försäljning av tjänster/entreprenader och liknande uppdrag

Inkomst från försäljning av tjänster redovisas som intäkt baserat på färdigställandegraden på balansdagen när samtliga följande villkor är uppfyllda:

Inkomsten som är hänförligt till uppdraget kan beräk-nas på ett tillförlitligt sätt.

Det är sannolikt att de ekonomiska fördelar som för uppdragstagaren är förknippade med uppdraget kommer att tillfalla denne.

Färdigställandegraden kan beräknas på ett tillförlit-ligt sätt.

De utgifter som uppkommit och de utgifter som åter-står för att slutföra uppdraget kan beräknas på ett till-förlitligt sätt.

Färdigställandegraden fastställs genom att nedlagda utgifter ställs i förhållande till de totala beräknade upp-dragsutgifterna. Om färdigställandegraden ej kan fast-ställas på ett tillförlitligt sätt, intäktsförs endast belopp som motsvarar uppkomna uppdragsutgifter, och då endast till den grad det är sannolikt att de kommer att ersättas av beställaren. Om det bedöms sannolikt att samtliga utgifter för ett uppdrag kommer att överstiga de totala inkomsterna, redovisas den befarade förlusten till fullo omedelbart som kostnad.

Forsknings- och utvecklingsutgifter Utgifter för forskning kostnadsförs löpande, medan utgifter för utveckling aktiveras enligt följande: Aktivering av koncernens utvecklingskostnader sker enbart avse-ende nya produkter om kostnaderna utgör väsentliga

REDOVISNINGSPRINCIPER

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006

belopp, produkterna har en sannolik resultatpotential som bedöms kunna tillfalla bolaget och kostnaderna är klart avskiljbara från de löpande produktutvecklings-kostnaderna.

Leasing

Hexagonkoncernen har ingått såväl fi nansiella som operationella leasingavtal. Avtalen klassifi ceras efter dess ekonomiska innebörd vid avtalets ingång. Finan-siell leasing förekommer endast i mindre omfattning och avser främst fordon. Utgifterna för operationella leasing avtal periodiseras rätlinjigt över det kortare av tillgångens nyttjandetid och avtalsperioden. För fi nan-siella leasingavtal redovisas den leasade tillgången i balansräkningen med en motsvarande skuld för fram-tida leasing avgifter. Tillgången skrivs av under samma period som för motsvarande ägda tillgångar. Räntekost-nader redovisas på skulden till leasegivaren.

Övriga rörelseintäkter/-kostnader

Övriga rörelseintäkter/-kostnader avser huvudsakligen realisationsresultat på anläggningstillgångar, kursresultat på rörelsefordringar/-skulder samt uthyrningsintäkter.

Finansiella instrument

Finansiella instrument värderas och redovisas i enlighet med reglerna i IAS 39. Finansiella tillgångar och skulder redovisas i, respektive tas bort från, balansräkningen med tillämpning av likviddagsredovisning.

Finansiella tillgångar och skulder upptas, med vissa undantag, till anskaffningsvärden. Finansiella derivatinstru-ment redovisas till verkligt värde med värdeförändringar i resultaträkningen. Förändringar i verkligt värde redovisas i resultaträkningen förutom då derivatet uppfyller kravet för kassafl ödessäkring då värdeförändringen redovisas direkt i eget kapital till dess att den säkrade transaktionen redovisas. Vid fastställande av verkligt värde används offi ciella marknadsnoteringar på bokslutsdagen. I de fall sådana saknas görs värdering genom diskontering av framtida kassafl öden till noterad marknadsränta för res-pektive löptid. Valutaswappar och valutaterminskontrakt värderas till marknadsnotering. Omräkning till SEK görs till noterad kurs på bokslutsdagen.

Fordringar på grund av egen utlåning och tillgångar som innehas till förfall värderas till upplupet anskaffnings-värde med tillämpning av effektivräntemetoden. Inga fi nansiella instrument har varit klassifi cerade i denna kategori under 2005 och 2006.

Hexagon betraktar noterade värdepappersinnehav som tillgängliga för försäljning, vilket innebär att värde-förändringen fram till försäljningsdatum bokförs direkt mot eget kapital. Icke noterade aktier och andelar vars värde inte tillförlitligt kan bestämmas redovisas till anskaffningskostnad.

Kundfordringar och leverantörsskulder redovisas till anskaffningsvärde.

Finansiella skulder värderas i huvudsak till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivränte-metoden.

Balanser och transaktioner är säkrade, och säkrings-redovisning tillämpas om vidtagna säkringsåtgärder uttalat har syftet att utgöra en säkring, har en direkt korrelation till den säkrade posten och effektivt säkrar posten. En effektiv säkring ger fi nansiella effekter som motverkar de som uppstår genom den position som säkrats. Vid säkring av verkligt värde redovisas föränd-ringen av verkligt värde på säkringsinstrumentet i resultat-räkningen tillsammans med värdeförändringen på den skuld eller tillgång som risksäkringen avser. Vid kassa-fl ödessäkringar redovisas värdeförändringen på säkrings-instrumentet direkt i eget kapital till dess att den säkrade transaktionen redovisas.

Lånekostnader i form av räntor belastar resultatet den period till vilken de hänför sig, och inräknas normalt inte i en tillgångs anskaffningsvärde, då Hexagon normalt ej uppför de typer av tillgångar där så kan ske. Kostnader för upptagande av lån periodiseras över lånets löptid.

Pensions- och liknande åtaganden

Utgifter för avgiftsbestämda pensionsåtaganden kost-nadsförs i takt med att de uppkommer. Förväntade utgifter för förmånsbaserade pensionsåtaganden skuld-förs i enlighet med aktuariella beräkningsmodeller.

Skillnader mellan förväntad och verklig skuldutveckling redovisas ej som kostnad så länge avvikelserna befi n-ner sig inom den så kallade korridoren. Årets pensions-kostnad utgörs av intjänade pensioner, periodens ränte kostnad samt i förekommande fall periodiserade aktuariella vinster och förluster. Avdrag sker för förvän-tad avkastning på förvaltningstillgångar avsedda för att trygga åtagandet. Nettokostnaden redovisas i rörelse-resultatet. Förmånsbaserade åtaganden redovisas som en avsättning i balansräkningen, netto, det vill säga efter avdrag för värdet av eventuella förvaltningstillgångar.

Förmånsbaserade planer där försäkringsgivaren (Alecta) ej kan tillhandahålla en fördelning av Hexagons andel av totala förvaltningstillgångar och pensionsåta-ganden redovisas i avvaktan på att denna information ska fi nnas tillgänglig som en avgiftsbestämd plan.

Inkomstskatter Inkomstskatter består av:

Aktuell skatt, det vill säga den skatt som beräknas på det skattepliktiga resultatet för perioden samt korrige-ringar avseende tidigare perioder.

Uppskjuten skatt, det vill säga den skatt som hän-för sig till skattepliktiga temporära skillnader och som ska betalas i framtiden, samt den skatt som

repre-REDOVISNINGSPRINCIPER

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006

senterar en reduktion av framtida skatt som hänför sig till avdragsgilla temporära skillnader, skatte-mässiga underskottsavdrag och andra skatteavdrag.

Årets inkomstskattekostnad består av aktuell och upp skjuten skatt samt andel i intresseföretags skatt.

Fordringar och skulder

Avsättning för förlustrisker sker efter individuell pröv-ning. Fordringar och skulder i utländsk valuta omräknas efter balansdagens kurs. Skillnaden mellan anskaffnings-värde och balansdagens anskaffnings-värde resultatförs.

Varulager

Varulagret värderas enligt följande med tillämpning av först in – först ut principen (FIFU). Vid handel mellan koncernbolag tillämpas marknadsmässiga villkor. För inkurans och internvinster görs erforderliga reserve-ringar. Råvaror och köpta hel- och halvfabrikat värderas till det lägsta av anskaffnings- och verkliga värdet.

Tillverkade hel- och halvfabrikat värderas till det lägsta av varornas tillverkningskostnad (inklusive skälig andel av indirekta tillverkningskostnader) och det verk-liga värdet.

Avskrivningar enligt plan

Avskrivningar enligt plan beräknas på ursprungliga anskaffningsvärden och baseras på beräknad ekono-misk livslängd. Avskrivningstiden för olika tillgångs-poster utgör:

Utvecklingsarbeten 3–8 år

Patent och varumärken 20 år

Övriga immateriella tillgångar 3–10 år

Datorer 3–8 år

Maskiner och inventarier 3–15 år

Kontorsbyggnader 20–50 år

Industribyggnader 20–50 år

Markanläggningar 5–30 år

Rättigheten att använda namnet ”Leica” är ej föremål för avskrivning.

Nedskrivningar

Vid varje bokslutstillfälle analyseras om nedskrivnings-behov föreligger, d v s om en tillgångs redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde. Om nedskrivnings-behov befi nns föreligga, sker nedskrivning till ett belopp som motsvarar återvinningsvärdet.

Återvinningsvärdet utgör det högsta av en tillgångs nettoförsäljningsvärde och nyttjandevärde, det vill säga det diskonterade nuvärdet av framtida kassafl öden.

Tidigare gjorda nedskrivningar återförs med relevanta belopp till den del de inte längre är motiverade, dock sker aldrig återföringar avseende nedskrivningar på goodwill.

De basantaganden, som ligger till grund för mätning

av om det föreligger nedskrivningsbehov eller inte, är följande:

Basantaganden som använts för faställande av diskonteringsränta per valuta

Riskfri ränta 3,4–3,9 %

Skattesats 18–38 %

Betavärde 0,5–0,9

Tillämpad diskonteringsränta 7,3–11,6 % Prognosticeringsmetod

Prognosperiod 5 år

Tillväxt efter prognosperiod 2 % Kassagenererande enheter

Defi nitionen av de kassagenererande enheterna följer koncernens organisation, varvid bedömningar av even-tuella nedskrivningsbehov sker på undersegments-nivå inom respektive affärsområde. Det totala värdet på immateriella anläggningstillgångar som ej är föremål för avskrivning var 8 569 MSEK per 2006-12-31.

Återvinningsvärdet fastställs som huvudregel till nytt-jandevärdet.

Moderbolagets redovisningsprinciper Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen med följande avvikelser:

I moderbolaget tillämpas inte IAS 39.

I moderbolaget redovisas samtliga leasingavtal såsom operationella oavsett ekonomisk innebörd.

I moderbolaget redovisas samtliga pensionsåtagan-den som kostnadsbaserade åtaganpensionsåtagan-den.

I moderbolaget redovisas normalt lämnade och mot-tagna koncernbidrag tillsammans med motsvarande skatteeffekt direkt mot fritt eget kapital. I de fall mot-tagna koncernbidrag är att betrakta som utdelning, redovisas dock koncernbidraget som fi nansiell intäkt och skatteeffekten ingår i årets inkomstskatt i resul-taträkningen.

I moderbolaget redovisas andelar i koncernföretag till anskaffningsvärde efter avdrag för eventuella ned-skrivningar.

I moderbolaget tillämpas säkringsredovisning vad gäl-ler lån i utländsk valuta som är effektivt skyddade av en motpost i utländsk valuta. Förändringar i växelkurser redovisas således ej för lån som upptagits för att fi nan-siera förvärv av utländska dotterföretag.

Anläggningstillgångar som anskaffats i utländsk valuta redovisas till historisk kurs. Övriga tillgångar och skulder i utländsk valuta redovisas till balansdagens kurs.

Fastställande av räkenskapshandlingar Moderbolagets och koncernens räkenskaper ska fast-ställas av årsstämma den 2 maj 2007.

REDOVISNINGSPRINCIPER

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006 NOTER

NOT 1. AFFÄRSOMRÅDEN OCH GEOGRAFISK A MARKNADER

En detaljerad beskrivning av verksamheten som bedrivs i respektive affärsområde återfinns på sidorna 10–21 av denna årsredovisning.

AFFÄRSOMRÅDEN 2006

Hexagon Automation

Hexagon Engineering

Hexagon Measurement Technologies

Hexagon Polymers

Koncern- gemensamt och övrigt

Elimine-ringar Koncernen

Nettoomsättning 1 1 734 9 250 2 488 – 3 13 469

Rörelseresultat (EBIT1) 109 1 547 223 – 52 0 1 827

Realisationsresultat 97 97

Övriga poster av engångskaraktär – 84 – 84

Resultat före räntenetto –39 0 1 840

Ränteintäkter och -kostnader, netto – 222 – 222

Resultat före skatt – 261 0 1 618

Operativa tillgångar 1 190 14 082 1 941 252 – 48 17 417

Operativa skulder 344 2 121 280 54 – 48 2 751

Operativt kapital 846 11 961 1 661 198 0 14 666

1 Varav andel i intresseföretags resultat 2 0 2

Andelar i intresseföretag 36 14 0 50

Kassaflöde från den löpande

verksamheten 43 1 382 233 – 543 1 115

Kassaföde från den ordinarie

investeringsverksamheten – 43 – 663 – 124 – 4 – 834

Operativt kassaflöde 0 719 109 – 547 281

Medelantal anställda 975 4 942 1 933 12 7 862

Antal anställda vid årets slut 1 008 5 133 2 016 13 8 170

2005

Hexagon Automation 2

Hexagon Engineering

Hexagon Measurement Technologies

Hexagon Polymers

Koncern- gemensamt och övrigt

Elimine-ringar Koncernen

Nettoomsättning 1 1 248 1 665 4 539 2 205 – 20 9 637

Rörelseresultat (EBIT1) 64 80 550 258 – 29 0 923

Realisationsresultat 457 457

Övriga poster av engångskaraktär – 536 – 536

Resultat före räntenetto – 108 0 844

Ränteintäkter och -kostnader, netto – 139 – 139

Resultat före skatt – 247 0 705

Operativa tillgångar 1 117 14 447 1 963 59 – 6 17 580

Operativa skulder 311 2 226 273 281 – 6 3 085

Operativt kapital 806 12 221 1 690 – 222 0 14 495

1 Varav andel i intresseföretags resultat – 2 0 – 29 – 31

Andelar i intresseföretag 27 9 36

Kassaflöde från den löpande

verksamheten 48 71 902 251 – 508 764

Kassaföde från den ordinarie

investeringsverksamheten – 12 – 108 – 251 – 67 – 4 – 442

Operativt kassaflöde 36 – 37 651 184 – 512 322

Medelantal anställda 672 1 051 2 688 1 691 9 6 111

Antal anställda vid årets slut 1 033 4 798 1 760 10 7 601

Noter

Belopp i MSEK om ej annat anges.

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006 NOTER

GEOGRAFISKA MARKNADER

Nettoomsättning per mottagarland

Operativt kapital *

Kassaflöde från den ordinarie

investerings-verksamheten

Tillgångar Skulder Netto

2006 2005 2006 2005 2006 2005 2006 2005 2006 2005

Sverige 1 764 2 073 1 911 1 706 – 416 – 568 1 495 1 138 – 58 – 138

Finland 156 422 69 54 – 14 – 11 55 43 – 3 – 5

Danmark 240 347 219 36 – 52 – 13 167 23 0 – 1

Norge 317 334 114 62 – 56 – 22 58 40 – 1 – 1

Lettland 28 3

Storbritannien 607 298 242 193 – 154 – 81 88 112 – 10 – 1

Irland 38 30

Tyskland 1 545 1 191 550 600 – 233 – 210 317 390 – 15 – 14

Nederländerna 116 55 21 16 – 18 – 18 3 – 2 – 2

Belgien 187 95 242 248 – 57 – 42 185 206 – 8 – 3

Frankrike 705 399 427 422 – 235 – 179 192 243 – 6 – 2

Schweiz 347 168 9 305 9 505 – 350 – 1 021 8 955 8 484 – 300 – 95

Österrike 58 34

Italien 559 343 679 680 – 306 – 304 373 376 – 17 – 5

Spanien 412 184 188 157 – 136 – 38 52 119 – 10 – 1

Portugal 43 20 12 14 –11 – 4 1 10 0

Ryssland 80 27 1 0 0 1

Polen 125 57 10 – 6 – 2 4 0

Ungern 40 40

Rumänien 43 10

Tjeckien 259 167 509 494 – 34 – 41 475 453 – 2 –12

Slovakien 77 60

Slovenien 39 22

Turkiet 113 59

Grekland 23 6

Övriga Europa 102 34

USA 2 647 1 707 2 013 2 553 – 737 – 620 1 276 1 933 – 272 – 125

Kanada 321 236 327 404 – 50 – 52 277 352 – 1 – 2

Övriga Nordamerika 138 76 28 8 – 10 – 6 18 2 – 18

Sydamerika 155 92 53 48 – 16 – 14 37 34 – 1 – 2

Kina 829 481 518 402 – 252 – 167 266 235 – 74 – 7

Japan 326 192 105 113 – 54 – 35 51 78 – 1 1

Korea 99 79 50 36 – 33 – 17 17 19 – 1 – 1

Taiwan 65 48

Malaysia 25 17

Thailand 27 15 8 – 6 2 – 1

Singapore 47 20 192 111 – 66 – 72 126 39 – 3 – 1

Sri Lanka 0 149 154 – 20 – 10 129 144 – 20 – 23

Indien 131 42 9 – 5 4 – 1

Övriga Asien 240 76

Australien och

Nya Zeeland 236 39 74 34 – 32 – 8 42 26 – 9 – 4

Afrika 160 39

Eliminering av

interna poster –608 – 470 608 470

Koncernen 13 469 9 637 17 417 17 580 – 2 751 – 3 085 14 666 14 497 – 834 – 442

* Operativt kapital är kongruent med operativt resultat på så sätt att poster avseende likvida medel, skatter, räntor och räntebärande skulder och avsättningar ej ingår.

Not 1 forts

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006

NOT 2. INKÖP OCH FÖRSÄLJNING MELLAN KONCERNFÖRETAG

Av moderbolagets nettoomsättning avser 100 procent (100) andra koncern företag och av moderbolagets inköp avser ingen del andra koncernföretag.

NOT 3. MEDELANTAL ANSTALLDA

2006 2005

Män Kvinnor Totalt Män Kvinnor Totalt

Moderbolaget 8 4 12 7 2 9

Dotterbolagen 6 422 1 428 7 850 5 130 972 6 102

Summa koncernen 6 430 1 432 7 862 5 137 974 6 111

MEDELANTAL ANSTÄLLDA FÖRDELAT PER ARBETS-STÄLLE I SVERIGE

2006 2005

Män Kvinnor Totalt Män Kvinnor Totalt

Arboga 7 7

Borlänge 4 1 5

Eksjö 4 1 5

Eskilstuna 65 12 77 65 14 79

Falun 3 3

Gislaved 106 148 254 114 144 258

Göteborg 5 2 7 29 6 35

Halmstad 2 2

Helsingborg 2 1 3

Härnösand 1 1

Hässleholm 89 8 97

Karlskoga 8 2 10 8 2 10

Laxå 76 15 91 78 14 92

Lidköping 3 3

Ljungby 29 5 34

Luleå 2 2

Malmö 7 3 10 7 2 9

Mölndal 3 2 5 3 2 5

Nacka 8 4 12 5 2 7

Nybro 95 9 104 99 8 107

Olofström 118 42 160 99 35 134

Oskarshamn 65 2 67 61 2 63

Skellefteå 2 2

Sollentuna 44 7 51 2 0 2

Stockholm 1 1 20 3 23

Sävsjö 24 5 29

Tidaholm 90 10 100 110 15 125

Tranemo 3 3

Trollhättan 26 3 29 32 1 33

Uddevalla 1 1

Umeå 1 1

Vaggeryd 47 3 50

Vetlanda 9 9

Värnamo 26 4 30 25 4 29

Ystad 23 4 27

Älmhult 96 18 114 101 13 114

Örebro 181 19 200 175 18 193

Örnsköldsvik 10 1 11

Totalt Sverige 1 021 302 1 323 1 298 314 1 612

NOTER

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006 NOTER

MEDELANTAL ANSTÄLLDA FÖRDELAT PER LAND

2006 2005

Män Kvinnor Totalt Män Kvinnor Totalt

Sverige 1 021 302 1 323 1 298 314 1 612

Norge 34 7 41 89 15 104

Danmark 61 37 98 111 21 132

Finland 87 5 92 245 44 289

Estland 4 1 5

Lettland 1 1

Norden och Baltikum 1 203 351 1 554 1 748 395 2 143

Storbritannien 154 37 191 102 21 123

Irland

Tyskland 384 64 448 305 40 345

Nederländerna 17 3 20 5 5

Belgien 89 10 99 73 8 81

Frankrike 178 59 237 120 35 155

Schweiz 1 139 228 1 367 419 102 521

Italien 295 68 363 291 59 350

Portugal 9 3 12 2 1 3

Spanien 75 22 97 30 10 40

Ryssland 5 1 6 1 1

Tjeckien 97 9 106 95 6 101

Polen 12 3 15

Övriga Europa 2 454 507 2 961 1 443 282 1 725

Totalt Europa 3 657 858 4 515 3 191 677 3 868

USA 958 254 1 212 675 150 825

Kanada 94 19 113 60 14 74

Mexiko 17 3 20 12 2 14

Nordamerika 1 069 276 1 345 747 166 913

Brasilien 29 4 33 22 6 28

Sydamerika 29 4 33 22 6 28

Australien 80 13 93 15 2 17

Australien 80 13 93 15 2 17

Kina 316 141 457 197 65 262

Indien 14 1 15 8 2 10

Japan 77 14 91 34 8 42

Korea 31 6 37 17 3 20

Thailand 2 2

Singapore 91 94 185 23 20 43

Sri Lanka 1 064 25 1 089 883 25 908

Asien 1 595 281 1 876 1 162 123 1 285

Summa koncernen 6 430 1 432 7 862 5 137 974 6 111

Not 3 forts

HEXAGON ÅRSREDOVISNING 2006 NOTER

NOT 4a. ERSÄTTNINGAR TILL ANSTÄLLDA

LÖNER OCH ERSÄTTNINGAR

Styrelse och VD Övriga anställda

2006 2005 2006 2005

Moderbolaget 14 6 14 10

(varav tantiem och bonus) (4) (–) (3) (–)

Dotterbolagen i Sverige 20 21 416 492

Summa 34 27 430 502

Australien 43 12

Frankrike 5 5 89 54

Indien 0 0 1 0

Italien 8 5 132 127

Japan 4 3 40 16

Nederländerna 4 1 5 3

Norge 2 2 19 47

Polen 0 2 2

Portugal 3 1

Ryssland 0 0 1 0

Schweiz 47 11 762 332

Singapore 3 3 35 11

Spanien 4 2 33 13

Sri Lanka 1 1 15 13

Storbritannien 6 3 80 58

Thailand 0 0

Tjeckien 1 1 10 8

Tyskland 8 11 190 167

USA 16 10 730 441

Summa 164 105 2 808 2 049

(varav tantiem och bonus) (36) (18) (215) (117)

Samtliga anställda

SOCIALA KOSTNADER 2006 2005

Moderbolaget 11 8

(varav pensionskostnader) (4) (3)

Dotterbolagen 684 563

(varav pensionskostnader) (142) (158)

Summa 695 571

(varav pensionskostnader) (146) (161)

Pensionskostnader för styrelse och verkställande direktörer i kon-cernen uppgick till 14 MSEK (13). Pensionsförpliktelser till styrelse

Pensionskostnader för styrelse och verkställande direktörer i kon-cernen uppgick till 14 MSEK (13). Pensionsförpliktelser till styrelse

In document Detta är Hexagon (Page 57-80)

Related documents