• No results found

Syftet med förbättringsarbetet är att utveckla ett nytt arbetssätt så att mor och barn inte separeras vid en suturering av en förlossningsbristning grad II. 

Det specifika målet är att från 2 februari 2020, ska 80 % av suturering av en okomplicerad bristning av grad II utföras i spinal på förlossningsrummet, för att främja vård hud mot hud mellan mor och barn.

Test nr: 1

Team: Arbetsgrupp för minska separation mellan mor och barn vid

suturering av förlossningsbristning

Testansvarig: Karin Lundin

Datum Testen börjar: 191001 Testen avslutas: 191003

Förändringsidé: Att suturera okomplicerade grad II bristningar (som är i behov av en bättre bedövning) inne på förlossningsrummet.

Hypotes - varför

görs testen? • Öka möjligheten till vård hud mot hud mellan mor och barn, ökad amning på lång sikt. • Minska väntan på suturering från idag då det är en mediantid på 3

timmar.

• Minska transporter för personal och patient.

Hur ska testen utvärderas?

(ex data från Qlikview, journalgranskning, observation, enkät, intervju)

• Med kort reflektion med personalen som medverkar vid sutureringstillfälle

• Journalgranskning, av tiden som barnet ligger hud mot hud, tiden för väntan på operation samt totala vårdtiden på förlossningen.

• Intervju av patienten/partnerns upplevelse.

32 Planera

Gör en

detaljerad plan för testen. Vem ska göra vad, var, när och hur?

• Efter förlossning och bedömning av bristning, bäddas sängen ren.

• KAD och PVK sätts av barnmorska. • Dropp kopplas

• Basen skickas • Lampa hämtas

• Sutureringsmateriel hämtas

• Narkosläkaren lägger en spinal inne på förlossningsrummet.

• Undersköterska utför kontroller enligt pm. ryggbedövning vid förlossning.

• Barnmorskan assisterar vid sutureringen.

• BM/Usk • BM • BM • BM • Usk • Usk • Narkos • Usk • BM Genomför test! Beskriv förloppet kortfattat. Mät och samla data/observera.

• Utvärdering av personalens upplevelse av sutureringssituationen utförs.

• Intervju med föräldrarna.

Karin

Karin

Studera och analysera Jämför resultaten mot hypotes och reflektera över utfallet. Vad har vi lärt av denna test?

• Analys av reflektionen med personalen och intervju Karin

Agera Nästa test? Större skala eller under andra förhållanden?

• Förändringar av arbetsbeskrivningen utförs fortlöpande efter de reflekterande samtalen

• Under januari 2020 utvärderas arbetssättet och en arbetsbeskrivning fastställs

• Den 3 februari 2020 implementeras arbetssättet.

33

Bilaga 4

Stockholm 191002

På förlossningen utförs ett förändringsarbete vars syfte är att minska separationen mellan modern, det nyfödda barnet och den andre föräldern.

Enligt tidigare arbetssätt har modern förflyttats till en operationsavdelning för att sy bristningen. Detta för att ge en bra bedövning till kvinnan, bra ljus och assistans för läkaren som syr. Vid samtal med nyblivna föräldrar beskriver de att de upplever separationen mellan mor, barn och partner som väldigt jobbig. I och med förändringsarbetet flyttar vi ”operationsavdelningen” med bra bedövning, ljus och assistans till läkaren in till modern på förlossningsrummet, så kan vi minska separationen mellan mor, barn och partner.

Förändringsteamet önskar att få komma och fråga er föräldrar om hur ni upplevde sutureringen på förlossningsrummet någon gång innan hemgång från BB.

Karin Lundin Förändringsledare karin.e.lundin@sll.se

34

Bilaga 5 Kvinnosjukvården/förlossningen avser att utveckla ett nytt arbetssätt med syfte att minimera separation av barn, födande och partner under perioden som den födande ska suturera en bristning av grad två som idag sker på en operationsavdelning på grund av smärta. Genom att suturera bristningen i spinal inne på förlossningsrummet, minskas separationen mellan mor och barnet, den andra föräldern har möjlighet att vara med som ett stöd. Målsättning med förändringen är underlätta anknytningen mellan barn och föräldrar, samt att förbättra flödet. Detta förbättringsarbete kommer att pågå under år hösten 2019-våren 2020. Vi vore därför tacksamma om ni vill hjälpa oss genom att svara på nedanstående frågor. Enkäten tar ca 2 minuter att besvara. Enkätsvaren är avidentifierade och behandlas konfidentiellt.

Med vänliga hälsningar Karin Lundin

Jag arbetar som:

Barnmorska

Läkare

Undersköterska

Jag tycker att möjligheten att kunna sy en grad 2 bristning i spinal inne på förlossningsrummet är:

Mycket bra Bra Mindre bra Dåligt

Vad ser du för fördelar med arbetssättet:

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

Vad ser du för hinder med arbetssättet:

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

35

Bilaga 6 Jag arbetar som:

Barnmorska

Läkare

Undersköterska

Jag tycker att sutureringen av en grad 2 bristning i spinal inne på förlossningsrummet gick:

Mycket bra Bra Mindre bra Dåligt

Vad gick bra:

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

Vad kan vi göra bättre:

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

Vad var min insats:

____________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

36

Bilaga 7 Hej!

I min masterutbildning ingår det att utföra ett förbättringsarbete. Under hösten 2019 påbörjades ett förändringsarbete med förbättringsidén att barnet följer med mamma till operationssalen för att minimera separation mellan mor och barn vid suturering. Efter samtal med medarbetare vid sju möten utformades en ny förändringsidé, att sy okomplicerad grad II bristningar i spinal inne på förlossningsrummet. I oktober testades det nya arbetssättet i liten skala med reflekterande samtal med patienter och personal efter varje sutureringstillfälle.

I min masterutbildning ingår det att studera förbättringsarbetet. Studies syfte är att undersöka faktorer som påverkar personalens motivation vid införandet av det nya arbetssättet, att sy förlossningsbristning i spinal på förlossningsrummet för bevarad hud mot hud vård.

Därför får du en fråga om att delta i en intervju om dina erfarenheter av att ha deltagit i utvecklingen av förändringsarbetet och informationen som delgavs under implementeringsveckan.

Resultatet av studien kommer att presenteras i en akademisk uppsats som presenteras vid Jönköpings Universitet i juni 2020.

Intervjun kommer ske under överlappningstid efter överenskommelse under mars månad. Intervjun kommer efter samtycke att spelas in och materialet kommer hanteras konfidentiellt, det vill säga den kommer inte gå att spåra till enskild person. Det inspelade materialet och utskrifter kommer att förvaras inlåst, så att ingen obehörig har tillgång till detta.

Det är frivilligt att delta i intervjun och du har rätt att när som helst avbryta ditt deltagande utan att ange anledning. I början av intervjun inhämtas ditt samtycke till deltagande.

Ditt samtycke till deltagande inhämtas muntligt i början av intervjun och kommer finnas med i det inspelade materialet.

Tacka ja eller nej till deltagande med vändande mail, tack. Hälsningar Karin Lundin Student karin.e.lundin@sll.se Christina Petersson Handledare Jönköpings Universitet Region Jönköping

37

Bilaga 8 Semistrukturerade frågor:

· Beskriv din erfarenhet av att deltagit i utvecklingen av det nya arbetssättet att sy en grad II bristning i spinal på förlossningsrummet då du var med i testperioden?

· Hur upplever du att dina tankar/åsikter i det reflekterande samtalet (som vi hade efter sutureringen) togs tillvara och påverkade utvecklingen av förbättringsarbetet?

· Vad är din upplevelse av vilka faktorer som påverkar motivationen hos personalen vid införandet av det nya arbetssättet, att sy en bristning i spinal på förlossningsrummet? (förslag på olika faktorer: tydliga mål, patientberättelser, förväntade resultat, resurser, vinn-vinn, whats in it for me?)

· Vad är din erfarenhet av att ha deltagit informationsmötet under implementeringsveckan? · Hur har detta möte påverkat din syn på arbetssättet?

· På vilket sätt tycker du att patientberättelserna påverkat införandet av det nya arbetssättet? · Har du något förslag på något annat sätt som kan motivera nya arbetssätt?

Vill du tillägga något som inte kommit fram under samtalet?

Följdfrågor:

· Kan du berätta mer om ……..? · På vilket sätt…….?

· Hur tänker du då? · Vad kände du då? · Vad betydde de för dig? · Kan du utveckla detta lite mer? · Vad menar du med ……….?

38

Bilaga 9

Nu har vi sytt

Related documents