• No results found

Förbundets skolor

Jenny Nyströmsskolan Ekonomiskt utfall

Jenny Nyströmsskolan gick in i 2016 med ett underskott i budgeten motsvarande 6,9 mkr.

Gymnasiesärskolan står för den största kostymanpassningen med ca 5,3 mkr.

Helårsprognosen är vid delåret ett underskott med knappt 5 mkr.

Den största avvikelsen är personalkostnaderna som i förhållande till budget är ca 1,7 mkr lägre. Detta beror dels på att elevantalet, på framförallt estetiska programmet och barn- och fritidsprogrammet, inte kom upp till den budgeterade nivån och att en del resurser flyttats till Mjölnergymnasiet samt en viss optimering vad det gäller undervisningsgrupper. Samtidigt har däremot två nya kurser inom entreprenörskap startat i riktning mot prioriterat målområde.

En betydande besparing som ett resultat av minskat intresse för programmet Skog, mark och djur genomfördes då eleverna istället flyttades in till Kalmar. Detta innebar att det tidigare avtalet med Hushållningssällskapet inte förlängdes och att eleverna nu istället kunde samläsa med programmet samhälle natur. Åtgärden ger i år en besparing på halvårseffekt med ca 0,3 mkr.

En eftersläpning av kostnader för taxiresor försvårar kostnadsprognosen för helår men ser nu ut att kunna ge ett förbättrat utfall med ca 0,5 mkr. Utifrån behovet av taxi under höstterminen kan detta snabbt ändra kostnaderna i båda riktningar.

Uppdragsutbildningar för vuxna förväntas även förbättra resultatet med drygt 0,3 mkr.

27 Viktiga händelser

Hösten 2015 togs beslutet att Mjölnergymnasiets musikelever skulle flyttas till Jenny Nyströmsskolan. Detta har inneburit stora investeringar, lokalanpassningar och behov av nyanställningar för inriktningen som nu ökat sitt elevantal. Under antagningsprocessen i våras sökte enbart ett fåtal till inriktningen dans vilket medförde att styrelsen tog beslut om att inte starta inriktningen till hösten.

Rekordmånga elever har vid höstterminens start börjat på individuella programmet

språkintroduktion. Detta innebär stora påfrestningar på organisationen inom skolan gällande allt från administration, vaktmästeri, bibliotek, elevhälsa, lärare till lokaler.

Vid läsåret 16/17 startade en sammanhållen gymnasial lärlingsutbildning. Ett tiotal elever inom vitt skilda program och inriktningar bildar en gemensam klass där de utöver de programspecifika ämnena läser tillsammans. Detta ställer krav på flexibilitet och samarbete mellan yrkeslärare på tre skolor och dess rektorer.

Hantverksprogrammets, inriktning textil design, sista årskurs av elever gick ut juni 2016. Med anledning av detta gjordes under sommaren 2016 flera ombyggnationer på skolan. En ny studiehall och fler klassrum blev ett resultat av dessa.

För gymnasiesärskolan är förändringen inför ht16 att det upprättats ett samarbete med Skälby gård inom det nationella programmet Skog, mark och djur.

Under läsåret 2015-2016 fortsatte restaurang- och livsmedelsprogrammet att ta igen de fallande söksiffror som drabbat programmet.

28

Skolan har under året satsat på att förändra klassrum till ny lärmiljö, vilket betyder att skolan har fortsatt sitt arbete mot att koppla ett helhetsgrepp där skolan ska spegla samtiden. Skolan har numera fyra klassrum och en studiehall som anpassats till nya förutsättningar och

pedagogiska idéer.

Förväntad utveckling

Jenny Nyströmsskolan totalt tappade i antalet förstahandssökande till de nationella

programmen i år. Bedömningen är att det inför det kommande året behövs göras en kraftig satsning på marknadsföring av skolan för att försöka vända den negativa trenden som vi ser i nuläget.

Inom estetiska programmet och för gymnasial lärlingsutbildning har vi tillsammans med ett externt bolag tagit fram nya broschyrer för att ytterligare informera blivande elever och deras föräldrar om utbildningarna.

En annan del i detta arbete är att vi under våren 2016 anställde en marknadsförare på 50 procent. Denna anställning skulle vi behöva förlänga under det kommande året för att på ett professionellt sätt kunna fortsätta det arbete som påbörjats.

Fortsatta arbetet med att starta upp gymnasial lärlingsutbildning kommer även kommande år behöva extra medel under uppstartsfasen.

Vi har också tappat i elevunderlaget på vuxensidan storkök. Detta trots att man initierat ett samarbete med cheferna för storkök i kommunen. Dessa fortsätter bedöma behovet som stort, men vänds inte trenden måste fokus riktas mot annan målgrupp, en dialog som redan inletts med ansvarig på Kunskapsnavet. Däremot går vuxenutbildningen för väktare bra. Vi kommer starta omgång två i januari 2017.

Vi ser också att vi inom en snar framtid står för rekryteringsbehov på lärarsidan på grund av pensionsavgångar. Detta sker samtidigt som vi har ett läge med allt större underskott av lärare. Att arbeta för att vara en attraktiv arbetsgivare är i detta läge mycket viktigt. Vad gäller gymnasiesärskolan så har vi stora pensionsavgångar samtidigt som legitimationskrav införs under 2018. Det innebär att vi måste arbeta mycket aktivt att få utbilda behöriga lärare för att ha kompetenta pedagoger inför de nya kraven som ställs.

29 Lars Kaggskolan

Ekonomiskt utfall

Lars Kaggskolan gick in i budget 2016 med en kostymanpassning motsvarande 7,4 mkr.

Prognosen för helåret är nu ett överskott med ca 1,6 mkr. De största avvikelserna mot budget är framförallt vad det gäller personal- och lokalkostnader (och motsvarar totalt en ökad kostnad motsvarande drygt 3 mkr).

Det genomsnittliga elevantalet för året är nu 110 fler mot det budgeterade och den kraftiga tillströmningen är till språkintroduktion med ca 97 elever och väntas genera intäkter från Migrationsverket med drygt 10 mkr. Det ökade elevantalet har under året inneburit

förstärkning av personal framförallt på lärarsidan men även för elevhälsa och administration.

Samtidigt har det ökade lokalbehovet under året resulterat i två nya lokaler.

Yrkesprogrammen har ett fortsatt stort intresse bland vuxna vilket under året medfört nya uppdragsutbildningar. Tillsammans förväntas dessa förbättra resultatet med ytterligare 0,5 mkr.

Under året har det genomförts investeringar vad det gäller möbler och utrustning även i befintliga lokaler. Både i syfte att förbättra och skapa mer flexibel och trygg lärmiljö. Den nya inriktningen, styling, på hantverksprogrammet har även inneburit en del ombyggnation och anpassning för programmets karaktärsämnes-salar.

Viktiga händelser

I takt med ökat elevantal och med fokus på förbättrade utbildningslokaler har flera salar under året fått nytt utseende och möblemang. I samband med upprustningen har olika

personalgrupper varit delaktiga för att skapa flexibla lärmiljöer som gynnar elevernas lärande.

Även Lars Kaggskolans cafeteria har gjorts om.

Under våren planerades uppstart för den nya inriktningen styling både för årskurs ett och för mottagande av eleverna (i årskurs två och tre) som tidigare läst inriktningen i Torsås. I och med detta så har kostnaderna ökat både vad gäller drift och investeringar.

30

Under läsåret har åtgärder för att motverka tidigare “nollningstendenser” genomförts. I samband med detta har också kostnaderna ökat då exempelvis en gemensam Kaggdag genomförts.

Då gymnasiearbetet omfattas av andra krav än det tidigare projektarbetet har det resulterat i ökade kostnader gällande utrustning, material etc.

Förväntad utveckling

Antalet elever ökar och vi ser en fortsatt uppåtgående trend mycket tack vare våra goda resultat gällande måluppfyllelse, trivsel samt i elevernas utvärderingar av undervisningen.

Lars Kaggskolan har ett mycket bra rykte både hos elever och av våra avnämare vilket gör att eleverna aktivt söker sig hit oavsett vilken kommun de bor i.

Intentionen är att fortsätta den påbörjade förändringen av befintliga lokaler till moderna lärmiljöer anpassade till modern pedagogik. Den markanta elevökningen innebär ett ökat lokalbehov än tidigare vad det gäller lärarrum, undervisningssalar och grupprum. En mer noggrann analys över salsbeläggning bedöms prioriterad. Den nya inriktningen styling förväntas öka sitt elevunderlag över tid vilket även innebär översyn vad det gäller programspecifika lokaler.

En process som kommer att komma igång är ombyggnaden av skolans ventilation. Detta kommer innebära ökade kostnader och det måste också planeras för hur verksamheten ska bedrivas under ombyggnaden.

31 Stagneliusskolan

Ekonomiskt utfall

Stagneliusskolan gick in i budget 2016 med en kostymanpassning på 4,4 mkr. Tack vare genomförda åtgärder för att sänka kostnaderna så har enheten lyckats reducera underskottet och har vid delåret en helårsprognos på minus 1 mkr. Minskade personalkostnader inom AST enheten, förändringar inom arbetslags- och ämneslagsupplägget, kostnadsreduceringar

avseende både drift och personellt på NIU samt en i övrigt gynnsam utveckling vad gäller elevunderlaget hösten 2016 är huvudsakerna till återhämtningen.

Samhällsprogrammet på skolan (där inriktning media och samhälle återfinns i skolenhet 1 och inriktning beteende återfinns i skolenhet 3) har, bland annat i nuvarande årskurs ett, en

blandning av inriktningar i klasserna för att på ett resurseffektivt sätt bedriva verksamheten.

Detta innebär dock att det vid prognoser och uppföljningar finns ett behov av att se samhällsprogrammet som en enhet för att på ett rättvist sätt definiera programmets

ekonomiska utfall. I helårsprognosen 2016 så visar samhällsprogrammet ett prognostiserat utfall om minus 2 mkr inklusive NIU verksamheten.

32 Viktiga händelser

Under våren påbörjade enheten en diskussion kring behovet av att skapa en pedagogisk helhetsidé för skolan samt att utveckla en organisation som står på två ben; arbetsorganisation och utvecklingsorganisation.

Skolans lärcirklar fortsätter att arbeta med pedagogiska lärfrågor och ser en spännande utveckling mot learning studies, lesson studies, TLC och mot en allt tydligare koppling till vetenskaplighet och systematik.

Under våren startade enheten en rektorslärcirkel med fokus på rektors pedagogiska ledarskap.

Kontinuerliga träffar genomfördes, aktuell litteratur lästes och aktuella forskningsrön diskuterades.

Under föregående år påbörjades en satsning av skolans lärmiljöer som utgår från den pedagogik och den kunskapssyn skolan strävar mot! Det ska finnas möjlighet till samarbete och en mängd olika aktiviteter i klassrummet! Allt i enlighet med utvecklingsplanen och de prioriterade målområden som förbundet satt upp. Satsningen är planerad att fortsätta även under 2017.

Förväntad utveckling

Förmågan att attrahera ungdomar att söka till Stagneliusskolan är fortsatt hög.

Rekryteringsunderlaget kommer fortsätta minska under något år framöver så arbetet med att erbjuda en modern och relevant utbildning med hög kvalitet för alla är fortsatt centralt. Det låga rekryteringsunderlaget har dock inte påverkat skolans söktryck i negativ riktning.

Den pågående digitala satsningen är av stor betydelse. Modern teknik har bidragit till att skapa en attraktiv utbildning, som lättare kan anpassas till den enskildes kunskapsnivå och förutsättningar.

Utvecklingen av pedagogiska verktyg och metodik ger verksamheten större flexibilitet och bättre möjlighet för eleverna att nå kunskapsmålen.

De påbörjade satsningar som beskrivs ovan under “Viktiga händelser”, nämligen utarbetandet av en pedagogisk helhetsidé, utveckling av organisationen, utveckling av lärcirklarna och rektorslärcirkeln kommer att fortgå. Dessa medvetna satsningar är en garant för skolans gemensamma strävan att ständigt förbättra verksamheten. Vår viktigaste uppgift är att utveckla och förbättra varje medarbetares prestationer.

33

34 Axel Weüdelskolan

Ekonomiskt utfall

Inför budgetåret 2016 har den riktade budgettilldelningen från Styrelsen för vuxenutbildning avseende gymnasial vuxenverksamhet gått enbart till gymnasial verksamhet enligt direktiv från styrelsen. Tidigare år har skolan själv gjort en intern fördelning av tilldelade medel. Detta innebär en viss ökad budget för den gymnasiala verksamheten som därmed genererar ett resultat i balans.

I och med Mjölnergymnasiets omstrukturering så belastar de kostnader, vilka

Mjölnergymnasiet tidigare haft för grundläggande komvuxelever från Torsås, numera Axel Weüdelskolan. Budgetkompensation till skolområde 1 inom Axel Weüdelskolan har därmed genomförts.

Uppdragsutbildningen inom vård köps av kunskapsnavet och både material och personalkostnader faktureras Kalmar kommun. Ett mindre underskott beroende på administration- och fastighetskostnader som debiteras upp till budgeterad nivå.

Enheten totalt prognostiserar med ett överskott mot budget om 0,5 mkr.

Viktiga händelser

Året började med en skolinspektion som sedan ledde till ett föreläggande om kontinuerlig utbildning. Detta medförde bland annat att all ferieanställd personal som arbetar inom vuxenutbildningen skulle övergå till semestertjänster. Resultatet blev initialt att personalen blev oroliga och började söka nya tjänster på andra skolor. Ett arbete påbörjades med att undersöka och planera hur enheten skulle kunna uppfylla skolinspektionens föreläggande.

Personal åkte på studieresor för att inhämta inspiration och kunskaper. Rörligheten hos

35

personalen påverkades nu också av ett annat löneläge på grundskolorna samt gymnasieskolorna.

Den politiska organisationen med samarbetet med skolpolitiker förbättrades. Fortsatt samarbete ger bättre förståelse för verksamheten.

Ett gemensamt trivselrum/friskvårdsrum för all personal har byggts upp med fin invigning i maj. Detta är ett led i skolans arbete kring en god arbetsmiljö och god hälsa hos personalen.

Arbetet med att bygga upp ett vårdcollege har förändrat utbildningen med förändrade kurser och mer tid inom vård och omsorg. Processen har skapat stort engagemang inom

utbildningsorganisationer, landsting och kommuner med många nätverk.

Axel Weüdelskolan har under våren fortsatt att attrahera andra skolor och verksamheter och skolan har haft många besök där man tittat på hur enheten arbetar inom flera olika områden bl.a. IKT, flexundervisning och integration. Skolans personal har också gjort ett antal studiebesök på andra skolor för att inhämta inspiration och kunskaper.

Förväntad utveckling

Under hösten kommer skolan att lägga grunden till en organisation med kontinuerlig

utbildning där eleverna ges möjlighet att studera under hela året och där personalen hittar ett väl fungerande arbetssätt som leder till ökad måluppfyllelse för eleverna. Om skolan ska behålla lärare måste enheten kunna hålla samma lönenivåer som andra skolor både inom förbundet och i övrigt. Staten måste satsa på vuxenutbildningen för att man ska kunna behålla utbildad personal.

Enheten arbetar för att få en god arbetsmiljö och hög trivsel bland personalen. Här förväntas enhetens trivselrum, som är en del i arbetet, bli väl använt och ge personalen en lugn stund på dagen.

Vårdcollege kommer att ge eleverna en bredare utbildning med fler möjligheter både till arbete och fortsatt utbildning. Fortsatta möjligheter för AW att besöka andra enheter och få inspiration till utveckling inom bl.a.de områden som kommer att förändras t.ex. kursplaner och kontinuerlig utbildning på hela skolan.

Skolan har genomgått en stor utveckling de senaste åren och enheten hoppas kunna ta emot fler besök och dela med sig av sina erfarenheter inom t.ex. flexundervisning och

integrationsarbete. Fördjupade kunskaper inom IKT både hos personal och elever med det entreprenöriella lärandet i centrum.

36 Mjölnergymnasiet

Ekonomiskt utfall

Mjölnergymnasiet gick in i 2016 med ett underskott i budgeten om 1,7 mkr.

Gymnasieverksamheten har under sommaren flyttats till skolor i Kalmar i enlighet med det beslut som tidigare fattats. En elev på spetsutbildningen, musik finns dock kvar i Torsås och fullföljer sin utbildning där. Detta genererar kostnader även hösten 2016 samt en extra elevpeng till enheten.

Även komvux verksamheten som var tänkt att flyttas till Axel Weüdelskolan finns kvar i Torsås gällande SFI och Lärvux enligt avtal skrivet mellan förbundet och Torsås kommun.

För komvuxverksamheten finns budgeterade medel vilket ger en helårsprognos strax över noll. Gymnasieverksamheten ska dock bedrivas på en elevpeng vilket inte är möjligt och prognosen på helår genererar ett underskott om 1,6 mkr.

Viktiga händelser

Utifrån de politiska besluten att förflytta gymnasieverksamheten så har mycket arbete lagts på att genomföra en förflyttning av eleverna så smidigt som möjligt. Det har varit åtskilliga besök på gymnasieskolorna i Kalmar för både elever och vårdnadshavare samt ett flertal informationstillfällen från framtida rektor och undervisande lärare. Processen har varit öppen och demokratisk och rektors uppfattning är att eleverna har fått ge sina synpunkter och blivit lyssnade till.

37

Stort fokus har under året riktats mot pedagogisk/didaktisk utveckling i form av förbättrad undervisning för ökad måluppfyllelse kopplad till vetenskap och beprövad erfarenhet.

Utvecklingen har gjorts i samarbete med yrkesskickliga lärare där kollegialt lärande,

uppbyggnad av en Site samt lärcirkel. Skolan märker av ett mycket undervisning situationer kopplas mot forskningen på ett helt annat sätt än tidigare. Enheten har även märk av att måluppfyllelsen ökat.

Skolan har genomfört ett antal konserter under VT16 som setts av ett tusental personer. Där alla tre gymnasieprogram har varit involverade. Skolan har haft flera UF företag på skolan som haft programspecifika företagsidéer. För LÄRVUX har det kunnat erbjudas yrkesvux och det, tillsammans med lärling, är något som enheten vill utveckla vidare.

SFI verksamheten har vuxit och enheten har, genom ett gott samarbete med

Arbetsförmedlingen samt integrationsenheten, lyckats väldigt bra med att ta in elever så snart som möjligt. Ser viss problematik med att finna behöriga lärare.

Skolan har under våren fortsatt arbetet med att optimera kostnaderna framförallt vad gäller personal och lokaler. Man har avyttrat ytterligare lokaler till Torsås kommun. Samläsning mellan programmen sker på ett mer kostnadseffektivt sätt numera samtidigt som

utbildningskvaliteten beaktas. Det arbetet har inneburit att enheten till läsåret 2015/16 gjort en del lokal- och personalbesparingar.

Förväntad utveckling

I och med de politiska besluten att förflytta gymnasieverksamheten så kommer enheten Stage4you Academy inte längre existera 2016-07-01. Istället kommer skoleneheten heta Mjölnergymnasiet med en helt ny ledningsorganisation och utbud.

KOMVUX verksamheten, SFI samt LÄRVUX, blir kvar i Torsås med rektorskap kopplat till Axel Weüdelskolan. Estetiska programmets spetsutbildning inriktning musik kommer fasas ut i nämnda lokaler med rektorskap kopplat till Jenny Nyströmskolan.

38 Ölands Gymnasium

Ekonomiskt utfall

Ölands Gymnasium gick in i 2016 med en kostymanpassning på 0,3 mkr gällande restaurang och livsmedelsprogrammet samt 0,1 mkr för hotell och turismprogrammet. I helårsprognosen har hotell- och turismprogrammet ett mindre överskott som tillsammans med restaurang- och livsmedelsprogrammets mindre underskott ger en budget i balans.

Denna återhämtning har en direkt koppling till språkintroduktionen på Ölands Gymnasium som nu under 2016 är i full organisation. Detta innebär att delar avseende administration och fastigheter kan avlasta de andra två programmen då de fördelas enligt elevantal. I budget 2016 fick skolan inte med sig någon budget för språkintroduktionen utan den korrigeras efter reellt utfall av antal elever. I prognosen beräknas de kostnader som uppstår i samband med

språkintroduktionen fullt ut täckas av ersättningen för antal elever och generera ett överskott till enheten.

Komvuxverksamheten beräknas till ett mindre plusresultat. Detta tack vare det planerade överskottet på YH verksamheten som i sin uppstartsfas genererade ett underskott.

Viktiga händelser

En av skolans lärare är nominerad till lärarstipendiet Guldäpplet 2016. Det delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som

inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Den slutliga vinnaren presenteras i oktober på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö.

39

I februari startades en restaurangutbildning i komvux regi vid skolan med förlagda kurser vid metodköket på Halltorp. Första terminen är avslutad och fortsättning följer i ytterligare två terminer.

Under sommaren har Halltorps Elevbistro förvandlas till Halltorps sommarbistro UF. Fem av skolans elever drev Bistron som ett sommar-UF som är en del av Ung Företagsamhet.

Mycket fokus under vårtermin och inför höstterminen har koncentrerats runt

språkintroduktionen på skolan. Från uppstarten av verksamheten under hösten 2015 så har nu skolan strax över 90 elever. Att finna lokaler, lärare och att samordna undervisningen har varit de primära uppgifterna. Elevernas vilja att lära märktes särskilt då det även ordnades

sommarskola för dessa elever.

Förväntad utveckling

Hösten 2016 antogs inga nya elever till skolans restaurang och livsmedelsprogram eller till hotell och turismprogrammet. Programmen fasas ut under nästkommande två läsår och skolan är fullt rustade för att ge eleverna allt de behöver för att fullfölja sina studier. Under tiden dessa två program fasas ut kommer språkintroduktionen att bli en mer etablerad och konstant del av skolan vilken tillsammans med vuxenverksamheten skapar en bra och stabil grund för skolans framtid.

40

Related documents