• No results found

Förebyggande åtgärder mot mobbning

2. Litteraturgenomgång

4.4 Förebyggande åtgärder mot mobbning

Respondent A menar att användning av samtal om olika situationer i klassen är ett bra sätt att förebygga mobbningen. Under samtalet pratar läraren med eleverna och frågar hur dom mår och om det finns något som eleverna vill prata om. Det har ju hänt att elever har varit ledsna och utpekade. Då har man pratat om problemet och när man frågade gången därpå så hade det blivit bättre. Vidare berättar respondenten att eleverna har via samtalen ”…lärt sig använda munnen, istället för våldet.”88 Eleverna har blivit tränade i att säga saker som de är upprörda över på ett bra sätt och därefter kunnat diskutera fram olika lösningar.

Vidare nämner respondenten att det är bra att börja samtalen redan när eleverna går i ettan så att de blir vana att lyssna, respektera och diskutera på ett bra sätt. Det är viktigt att man som vuxen lyssnar, tar barnen på allvar och följer upp om något har hänt.

Sen är det även viktigt med tryggheten i klassen, då det skapar en lättare inlärningsmiljö samtidigt som det minskar mobbningen. Det är viktigt att barnen känner sig trygga och att de vet att de har ett människovärde.

Här berättar respondent B att man måste arbeta med acceptansen hos eleverna. Det gäller att få eleverna att förstå hur olika vi är och visa elevernas olika kvalitéer i en klass. Respondenten menar att det är bra att lyfta fram alla eleverna i olika sammanhang och visa att alla kan vara bra på vissa saker och mindre bra på andra. Även som lärare kan det vara bra att visa sin egen sårbarhet och därmed visa att ingen är fullkomlig. Ett annat sätt att förebygga mobbningen är att skapa trygghet och förtroende hos eleverna. Det är bra om det finns vuxna som eleven känner och kan prata med under rasterna. Ju mer man känner eleverna desto lättare är det för den exempelvis rastande

läraren att eventuellt upptäcka om något inte stämmer hos någon elev. Klimatet i skolan är viktigt och vi vuxna måste akta oss för att driva eleverna för hårt.

Vidare berättar respondent B att skolan har kompissamtal, som han upplever som mycket bra. ”Så hade vi kompissamtal, det upplevde jag mycket bra.”89 Han berättar

också att när klassen har kompissamtal brukar skolans kurator komma in och hålla i mötet.

I klassen kan pedagogen också arbeta med olika litterära texter om ämnet mobbning och då förebygger man samtidigt som eleverna bättrar på sin läsning. Man ska tvinga eleverna att börja tänka.

Respondent C menar att förebygga är framförallt att alla vuxna på skolan är observanta. Elever som är osedda blir ofta de som mobbar eller blir mobbade. Man ska aldrig ge upp, utan hela tiden prata med eleverna. Ett sätt kan vara via olika gruppdiskussioner där eleverna berättar hur dom mår i skolan. Vid dessa samtal får även eleverna insikt och förståelse för hur olika vi är. Vidare anser respondenten att det är viktigt att vi vuxna talar om för eleverna att ”…här accepterar vi inte mobbning…”90 Det är också viktigt att skolan har denna diskussion med elevernas föräldrar. Det är bra att hela tiden ha en öppen diskussion och dialog med eleverna och föräldrarna.

Via föräldrakontakten kan man få mycket information om skolmiljön. Vidare berättar respondenten att man som förälder kan märka om något inte stämmer.

Åter igen tar respondenten upp vikten med samtal och att det ät viktigt att personalen håller ögonen öppna. Som lärare kan man inte förutse om någon ska bli mobbare eller bli utsatt för mobbning. Det viktigaste är att man är så observant som möjligt så att man upptäcker det så fort som möjligt och erkänner att man har ett mobbningsfall på skolan. Därefter ska det bestämmas vilka åtgärder som ska sättas in och det varierar beroende på vilka strategier skolan har. En strategi är att den vuxne talar om för den som mobbar att han eller hon ser vad eleven håller på med och sedan prata och diskutera med eleven eller eleverna om vad de håller på med.

89 Respondent B 90 Respondent C

Vidare berättar respondenten att även tryggheten på skolan kan vara avgörande i det förebyggande arbetet mot mobbning. Det är ju väldigt få elever som börjar mobba om de känner sig trygga. En annan viktig sak är att skapa förtroende och visa att man som vuxen lyssnar på eleven. Man ska visa att man tycker om eleven, men samtidigt göra klart och säga till på skarpen om eleven har gjort något dumt.

Respondent D svarar att hon förebygger med hjälp av samtalsmöten och hennes arbete med elevrådet samt hänvisar till hennes svar i förra frågan.

Sammanfattningsvis är respondenterna A, B och C överens om att det är viktigt med samtal med eleverna, men även att eleverna måste känna en trygghet på skolan. Respondent A och C nämner att det är viktigt att man som lärare lyssnar och tar barnen på allvar. Respondent C menar att man också måste göra klart och säga till eleven när han har gjort något fel, men samtidigt visa att man tycker om eleven, men ogillar hans beteende. Vidare nämner Respondent C att det är viktigt att visa att det är noll tolerans när det gäller mobbning. Hon nämner även diskussion med föräldrar och att man som lärare är observant och vågar erkänna att ett mobbningsfall har inträffat och därefter tar tag i det. Respondent B menar att det kan vara bra att visa att alla elever är olika och att alla har bra och positiva kvalitéer. Även arbete med olika litterära texter kan ge resultat och få eleverna att börja tänka. Respondent B menar också att vi lärare måste akta oss från att driva eleverna för hårt.

Related documents