• No results found

finansiella faser

Ovan har vi beskrivit hur Tillväxtverket, Innovationsbron, Svenska Riskkapital- föreningen och Europeiska riskkapitalföreningen ser på olika faser från ett finan- siellt perspektiv. Vi anser dels att deras modell kan förenklas, dels kompletteras. Förenklingen har vi gjort med inspiration från Kleiner Perkins Caufield By- ers (KPCP) i Menlo Park. Men också deras modell kan enligt vår uppfattning behöva kompletteras med den fas som föregår ”försådd”, eftersom försådd refe- rerar till affärsplanebyggande snarare än exempelvis uppfinningsverksamhet och andra processer som leder fram till den substans på vilken ett företag kan bygga. Se figur 8.66

Figur 8 En innovativ process som faser från ett finansiellt perspektiv

Med fasen ”såddförberedelse” avser vi allt av betydelse som direkt avgör möj- ligheten att skapa en intressant affärsplan för att så fröet till nytt innovativt före- tag. Primärt tänker vi oss uppfinningsprocessen, dvs. framtagning av en uppfin- ning. Vi menar härvid sådan uppfinning som verkligen har en kommersiell pot- ential (även om man inte kan veta det i detta skede). Denna fas kan i sin tur för- stås delas in i flera subfaser, såsom idéprocess, förberedelse för patentering (inkl. verifiering av det tänka patentet), patentering osv. Vidare kan kundbehov och informationssökning om marknad också finnas med före eller parallellt med uppfinningsprocessen.

66 Notera också att vi försökt renodla den biologiska metaforen. Begrepp som ”försådd” eller ”rädd-

Inom såväl akademin som i större forskningsföretag och institut kan denna fas betecknas som forskningsfas. Den finansieras då vanligen med företagets egna utvecklingsmedel eller genom anslag från externa parter, såsom forsknings- finansiärer. Detta är dock vanligen inte alternativ som står till buds för fristående uppfinnare eller idéägare.

KPCP har inte definierat denna fas i sin modell och därmed finns inga upp- gifter om hur stor investering som kan vara vanligt. Vår bedömning är dock att denna fas kan behöva betydande investeringar. Om det kommande bolaget är baserat på ett innovativt forskningsresultat innebär ju denna fas all den forsk- nings som är direkt relaterad till bolaget. Om bolaget baseras på en patenterad uppfinning som är skapad utanför akademin kan denna fas innebära många års hårt arbete före, under och efter en patentering. Bara en grundläggande nyhets- granskning för ett patent kan kosta cirka 11 000 kronor om den görs av PRV. En patentansökan kan sedan kosta allt från några tusen till en halv miljon. Man ska heller aldrig glömma den tid och de omkostnader som ligger bakom det att en patentansökan överhuvudtaget blir aktuell. Vårt antagande är att 250 000 – 500 000 kronor kan vara vanlig totalkostnadsbild för denna fas.

Fasen ”sådd” definierar vi som skapandet av ett företag på basis av den inno- vativa materia som framkom i såddförberedelsefasen. Vi bortser här från att företag också kan bildas före det att uppfinningar eller andra innovativa skapel- ser växer fram, dvs. vi utgår här från att det hela handlar om nystartade företag som verkligen baserar sig på existerande innovativ materia. Centralt i denna fas är att finansiera formering av ett drömteam av personer som ska driva företaget, vilket inkluderar såväl operativa personer som styrelse. När det gäller KPCP brukar de gå in med 700 000 upp till 7 miljoner kronor (alltså upp till 1 miljon dollar), men då handlar det i regel om extremt väl utvalda företagsprojekt med stor risk och stor potential.

Fasen ”grodd” motsvarar ”early” i KPCPs terminologi. Oavsett om finansiä- ren varit med i tidigare faser eller ej handlar denna fas om att utveckla det före- tag man tidigare har sått. Målet är att uppnå de affärsmål man enligt affärsplanen hade satt upp för den första överblickbara tiden av det tänkta bolaget. Under fasen grodd bör företaget bevisa att konceptet har en marknadspotential. Typisk investeringsnivå för denna fas är för KPCP intervallet 7–70 miljoner kronor (1– 10 miljoner dollar).

Stadiet ”tillväxt” handlar om att växla upp företaget efter det att konceptets marknadspotential är bevisad. Man talar här om att accellerera företaget. Typiska investeringsintervaller för denna fas är för KPCP 70–525 miljoner kronor (10–75 miljoner dollar).

Modeller av utveckling i olika stadier

I litteraturen och bland praktiker förekommer en rad olika modeller på temat innovationsprocessers utveckling över tid. Vi har fastnat för en variant utvecklad av Vilhelm Welin, entreprenör, företagsledare och mentor med lång erfarenhet av innovationsprocesser.67

Figur 9 Kassaflödesanalys i det uppfinningsdrivna företaget betraktat som budget kontra verklighet med facit hand. Denna typ av modell är vanlig i t.ex. riskkapitallitteraturen (och kallas ibland ”hockeyklubban” eller J-kurvan)

Urkällan har inte kunnat identifierats. Denna variant, som ställer budget mot verklighet, är baserad på Vilhelm Welin: CreareNovus, Uppfinnaren & Konstruktören nr 4, 2012, s. 46. Welins variant hade ”Ekonomiskt resultat” på Y-axeln samt något annorlunda lutningar på kurvorna än denna modifierade variant. Observera att modellen visar ett fiktivt fall. 68

Särskilt för innovativa produktprojekt är tiden från idé till marknadsintroduktion av en ny produkt kritisk. Längre tid kräver förstås mer kapital för att kunna fi- nansiera startprocessen. Finansiärernas uthållighet är en kritisk fråga, inte minst då verkligheten börjar glida ifrån planen.

I figur 9 illustreras en typisk process som erfarna innovatörer kan vittna om. Den verkliga tiden fram till break-even blir nästan dubbelt så lång som den pla-

67 Welin har också skrivit flera klassiker inom innovation. Se t.ex. A. Börrefors och V. Welin, Från

idé till succé, Stockholm: STU, SIND och Liber, 1986. I nämnda bok finns en variant av den ”J-

kurva” som vi beskriver nedan.

68 Tack till Øystein Fredriksen och Hans Andersson vid Linköpings universitet för synpunkter på

nerade (ofta ännu längre). Det får, som Welin påpekar, ”till följd att underskottet riskerar att tredubblas”, och han tillägger:

”En beräknad utvecklingstid på tre år kan alltså i verkligheten fördubblas till sex år. Den beräknade utvecklingsbudgeten på till exempel tre Mkr […] ökar då till nio Mkr […], vilket ställer stora krav på finansiärerna och deras uthållighet”.

Man kan tillägga att det också ställer stora krav på innovatören när det gäller att hålla engagemanget uppe hos finansiärerna. Uppfinningens karaktär spelar också stor roll för dess förutsättningar att vinna insteg på marknaden. Här belyser ex- empelvis Steven Walsh, Bruce Kirchoff och Scott Newbert att såväl innovat- ionshöjd som marknadens karaktär (om den nya iden måste tryckas ut på mark- naden eller om det finns en stark efterfrågan på den lanserade lösningen) stor roll.69 Studier som den av Lindström och Olofsson visar dessutom att i de fall där både produkten och marknaden är nya oftast är förknippade med både stora kost- nader och stora risker.70 Speciellt riskexponeringen bör understrykas då den i ett sådant här läge är dubbel.