• No results found

Titan konstruktion

Titan är ett ungt och ny etablerat företag i branschen som grundades 2016 i Luleå. På företaget arbetar det människor från många olika länder med olika bakgrunder och varierande ålder. Trots de få åren i branschen har Titan hunnit ta sig an stora och efterfrågade projekt. Till detta examensarbete kommer intervjuer hållas med en av deras projektledare samt en projekteringsingenjör. (Titan Konstruktion, 2021)

Timothy Dodd, 32 år, Titan konstruktion (Turner & Townsend)

Timothy läste en kandidat i Constructionmanagement and economics i Sydney under fyra år. Detta är en bred utbildning som berör det allra flesta områden i bygg- och anläggningsbranschen, likt den svenska utbildningen samhällsbyggnad. Han började sin karriär på beställarsidan som praktikant på ett företag som heter Morgan and more. Där fick han arbeta som assisterande projektledare tills han flyttade till Sverige och fick jobb på Swedavia Konsult på Arlanda som sedan ledde till en anställning på Turner & Townsend. Just nu arbetar Timothy som inhyrd Key account manager på Titan konstruktion via Turner & Townsend.

När Timothy ska beskriva sin roll som projektledare låter det så här:

Jag har nog alltid tyckt att min huvudsakliga uppgift är att hantera människor. Jag har en teknisk bakgrund som jag studerade och det är det jag är involverad i byggbranschen men det främsta jag gör är att hantera människor samt hantera förväntningarna från klienten. Förväntningarna på mig som projektledare är att klientens förväntningar uppfylls och att de hålls glada. Det viktigaste med min arbetsroll tror jag är att vara tålmodig, men även väldigt tydlig i min kommunikation. Jag kan exempelvis inte bli arg på någon om den inte förstått vad den ska göra och levererar något dåligt eftersom jag då inte har förklarat det bra nog, så felet ligger på mig inte på den som inte förstått. Det är viktigt att vara tydlig i sin kommunikation och kunna möta och hantera människor på ett bra sätt.

45

Timothy pratar främst engelska under intervjun, därför kommer citat från honom vara översatta till svenska av oss för att passa in i examensarbetet.

Tim Snell, 26 år, Titan konstruktion

Tim läste civilingenjör maskinteknik med inriktning produktion och tog sin examen 2020. Av en slump halkade han in i bygg- och anläggningsbranschen hos Titan konstruktion och fick börja som dokumentkontrollant. Denna tjänst utvecklades fort då han fick ta mer och mer ansvar och arbetsuppgifterna skiftades i samband med att projektet utvecklades. Efter 2 månader fick han en ny tjänst som projekteringsingenjör där han har varierande uppgifter som planering, arbetsledning, hälsa och säkerhet samt uppföljning under projektets gång.

Det här säger Tim som sin arbetsroll som projekteringsingenjör:

Det är den bredaste och mest icke definierbara titeln i hela projektet. Mitt primära arbete skulle jag säga är att jag koordinerar och samordnar med våra underentreprenörer, planerar och genomför arbetet. Sen hanterar jag även mycket med hälsa och säkerhet så som uppstartsmöten och mycket dokumenthantering. Men främst planerar, koordinerar och genomför skulle jag säga. Jag får vara med och planera men sedan får jag även agera liknande en arbetsledare när det ska koordineras och genomföras. Samt uppföljning om schemat följs eller behöver uppdateras. I arbetsledarrollen skiljer det sig inte allt för mycket då det hela tiden handlar om koordinering och delegering mellan och till underentreprenörerna. Men när det gäller hälsa och säkerhet skiljer det sig lite beroende på vilken typ av jobb som genomförs då det finns olika faror med olika typer av arbeten.

Sweco

Sweco är en stor och väletablerad konsultfirma inom branschen med specialister inom de flesta kategorierna. Företaget syns i stora, som små projekt runt om i Sverige men även fler länder i Europa. Till detta examensarbete kommer en avgränsning att göras till Swecos regionchef och en av deras konsulter. (Sweco, 2020)

46

Henrik Hübinette, 51 år, Sweco

Henrik läste en samhällsbyggnadstekniks utbildning i 5 år på Luleå tekniska universitet som var lite mer inriktad mot kommunala tjänsterna som väg och gata men även uthus. Under somrarna sommarjobbade han bland annat på Boden kommun och Sweco där han fick rikta in sig på mätteknik och flygfotografering. Han tog examen 1998 och började direkt på Sweco där han arbetat med massvis av olika projekt och uppgifter i drygt 20 år. Sedan 2016 är Henrik regionchef och har hand om mycket administrativt, hitta nya projekt, träffa kunder, ombudsfrågor samt de 70 medarbetare som han leder och ansvarar för. Henrik berättar om sitt arbete:

Det handlar mycket att vara kundorienterad men även mål och visionsarbete tar en del tid. I min roll är man väldigt självgående för jag har ingen som säger åt mig vad jag ska göra utan agendan sätter vi som ledningsgrupp kopplat mot vår affärsplan. Som ledare ska man tycka om människor, det är viktigt att man leder med hjärtat. Som regionchef går mycket tid till anbud att få hitta nya kunder och projekt. Det finaste är när jag får känna att jag via min erfarenhet och vår kunskap på Sweco får en beställare att ta ett rätt beslut som är strategiskt riktigt. Den känslan är härlig, när man får vara med och betyda något för en beställare.

André Lindström, 35 år, Sweco Management

André studerade samhällsbyggnad, 120HP, på Luleå tekniska universitet mellan 2015 - 2017. Efter sin examen fick han en tjänst som junior projektledare på Sweco under ett år, därefter fick han ta mer ansvar och agera projektledare. Nu arbetar André som konsult vilket innebär att han har olika titlar i olika projekt, just nu arbetar han som kvalitetsingenjör, byggledare samt projektledare i olika projekt. Så när André ska beskriva sitt vardagliga arbete säger han så här:

Som konsult inom management på Sweco verkar vi i projektets alla delar. Oavsett vilken nisch du får i ett projekt som konsult så är den huvudsakliga arbetsuppgiften att styra och leda. Vi leder projekteringar och driver arbetet med bygghandlingar. Vi är på bygget för att se att det följer avtal i form av tid, pris och kvalitet. Vi driver projektet framåt samt leder konsulter och entreprenörer att leverera för projektet och beställarens bästa.

47

Skanska

Skanska är ett företag som är verksamma inom bygg och projektutveckling. Företaget värnar om samhället och för en hållbar framtid hos sina kunder. De har många anställda och medverkar i projekt runt om hela Europa och USA just för att förverkliga detta genom sitt arbete. Till detta examensarbete kommer företagets beläggningssida medverka.

Richard Larsson, 28 år, Skanska

Richard läste civilingenjör maskinteknik i Göteborg och sommarjobbade 3år som laborant där han studera markprover på NCC. Han tog examen 2015och fick då fortsätta hos NCC men påbörjade karriären som arbetsledare i två år, därefter tog han steget till en platschefstjänst. 2020 bytte Richard företag och började på Skanska i Umeå som projektchef där han har ansvar för Norr- och Västerbotten. (Skanska, 2021)

Richard berättar om sin roll som projektchef:

Projektchef hette förut områdeschef. Jag är ansvarig för Västerbotten och Norrbotten och sen har jag ju platschefer eller produktionschefer som ansvarar för de olika projekten. Beroende på säsong ändras arbetsuppgifterna en aning. På sommaren är det väldigt mycket mer projektspecifika uppgifter men jag måste ju alltid ha med mig personalansvaret att leda och hjälpa mina platschefer att utvecklas. På vintern blir det mer att hålla i utbildningar, trycka vidare folk framåt och sen räkna på mycket jobb. Men vi är ju i en väldigt säsongsbaserad bransch speciellt här uppe. Jag försöker att hålla mig uppdaterad på projekten, vara ute på plats och se hur det går och hjälpa till. Detta är även väldigt beroende på hur mina platschefer sköter sitt jobb, jag är mest och hjälper till i projekten där det har gått dåligt.

BDX

BDX bildades 2003 uppe i Norrbotten och har utvecklats allt eftersom tillsammans med länet. Huvudkontoret för BDX finner ni i Luleå men de är verksamma i hela landet. BDX är uppdelat i olika divisioner för att lösa kundernas krav på ett väl sammanhållet utbud av tjänster och produkter.

48

Den del av verksamheten som utför entreprenader och projekt är BDX Infra, och det är denna division vi tagit hjälp av i denna rapport. (BDX, u.å)

Helena Bäckman Andersson, 28 år, BDX

Helena startade hos BDX som sommarjobbare med en del administrativt men även grovarbete, detta utvecklades allt eftersom till en utökad tjänst med arbetsledningsarbete under tiden hon studerade civilingenjör väg och vatten på LTU samt under somrarna. Hon genomförde sin 7 månaders praktik och även examensarbete hos BDX samtidigt som hon arbetade extra på helger. 2018 tog Helena sin examen och fick anställning som Arbetsledare hos BDX, hennes tjänst har under åren varierat mellan Arbetsledare, Biträdande platschef, Platschef och nu Anbudskalkylator. När Helena beskriver vad hon gör som anbudskalkylator (eller entreprenadingenjör mot kalkyl som de kallar det på BDX) säger hon så här:

Jag är med i anbudsfasen och räknar på kommande projekt. Efter anbudsfasen lämnar jag över till projektorganisationen och börjar räkna på ett nytt projekt. Beroende på vad det är för typ av entreprenad värderas ekonomi, tid och kvalité olika. Är det en ren utförandeentreprenad eller en totalentreprenad där LOU gäller så är det oftast den med billigast anbud som vinner. Det är mycket taktisering för att hitta bättre eller andra lösningar för att kunna tjäna pengar. Gruppen jag är med i kallas för staben och vi är som en stödfunktion som kan hjälpa till om det behövs i något projekt som en stödorganisation, därför får jag gå ut som projektledare nu under sommaren.

Piteå Hamn AB

Piteå Hamn är ett bolag som ägs till 100% av Piteå kommun. Skogsprodukter är majoriteten av hamnens godsflöde med kunder som SmurfitKappa, Sveaskog, SCA, Stenvalls trä och Lindbäcks Bygg. Men även vindkraftsdelar och produkter till gruvindustrin tas emot. De förvaltar och utvecklar Piteå Port & Hub tillsammans med operatören ShoreLink. (Piteå Port & Hub, 2015)

49

Lars Wikström, 55 år, Piteå hamn

Lars läste gymnasieingenjör och startade sin karriär som utsättarbiträde vid 19 års ålder nere i Stockholm där det fanns fler jobb inom bygg- och anläggningsbranschen. Efter det har han provat på det mesta inom branschen och sen 15 år tillbaka har han arbetet som projektledare, just nu med titeln infrastrukturansvarig i Piteå hamn som projektledare och beställarombud.

Lars om sin roll på Piteå Hamn:

Tanken var en gång i tiden när jag började på den här platsen för 10 år sedan att jag skulle vara som en förvaltande person, en fastighetschef för ett hamnområde. Vi omsätter 40 miljoner per år och då kan man säga att kanske 10%, alltså 4 miljoner, går till drift och underhåll. Men vi har haft projekt som har kostat över 50 miljoner per år de senaste fem åren. Så om man ser 4 miljoner eller 50 miljoner, vad har tagit tid? Så det är ju de där 50 miljonerna som har tagit mycket utav tiden så då har jag jobbat med dom unika projekten de senaste fem åren. Men även då en förvaltande roll i egenskap av fastighetschef, infrastruktur ansvarig.

Related documents