• No results found

3. Metod

4.8 Företag H

Företag H är ett stort onoterat företag som är en del av en större koncern. Företaget är däremot helt självständigt och arbetar utifrån egna mål och riktlinjer.

4.8.1 Kapitalstruktur

Företagets kapitalstruktur består av banklån och eget kapital. Den historiska kapitalstrukturen har endast omfattats av eget kapital och förändringen att skuld nu är en del är en konsekvens av många förvärv. Intervjurespondenten menar att företaget lägger lite tid på kapitalstrukturen och tror att likvärdiga bolag eller börsnoterade bolag lägger mycket mer tid och arbetet på detta. “Vi är en del av en struktur som har överskott på

kapital.” (Respondent H, 190326) som menar att även fast de är självständiga har

företaget möjlighet att förlita sig på sitt moderbolag vid behov av kapital. Intervjurespondenten som varit anställd i ett antal år på företaget tror att arbetet varit likadant under en längre period och inga större förändringar har skett.

Företag H har ingen målsättning med sin kapitalstruktur utan menar att det endast baseras på de förvärv som genomförs. Enligt respondenten har företaget inga begränsningar eller krav kring kapitalstrukturen eller dess utformning och därmed har den förändrats väldigt mycket under en kortare tid till följd av intensiva förvärv. Orsaken till att skulden har ökat är också till följd av att företaget vill behålla sin flexibilitet och inte vara helt beroende av moderbolaget. Respondenten anser att innan de hade skuld var företagets kapitalkostnad väldigt hög. Ett företags kapitalstruktur jämförs med en privatpersons ekonomi där ingendera ökar skulden till följd av att det är billigt om det inte behövs. Det har också minskat kassan på företaget genom en intern nyemission som resulterade i att likvida medel minskat och därmed kostnaden till följd av minusräntan. Företaget har då ökat det egna kapitalet sett till balansräkningen med minskat på den kassa företaget bär.

Företaget tar väldigt stor hänsyn till flexibiliteten i sin kapitalstruktur. Det är också en anledning till att de ökat sin skuld för att få större utrymme att behålla tillgängligt kapital och att inte vara beroende av moderbolaget vid en investering. Intervjurespondenten anser att det är nödvändigt att vara flexibla och priset som betalas för det externa banklånet ger den flexibilitet de är i behov av. En smartare handling utifrån kostnadsperspektiv skulle vara att ta ett internt lån från moderbolagets egna kassa, för att då minska minusräntan på moderbolagets kassa och erhålla en lägre ränta på lånet.

Då företaget inte är börsnoterat har de inte heller några utpräglade eller officiella mål. Ledningen och arbetet internt försöker dock att ha koll på att Net Debt / EBITDA inte överstiger 2.5x och att skuldsättningsgraden inte överstiger 1. Detta är för att hålla en balans hur hantering av kapitalstrukturen är än att ha bestämda riktlinjer kring hur de skall arbeta. Tack vare att företaget har en diversifierad portfölj med stabila kassaflöden och låg risk resulterar de i att ha lätta operativa balansräkningar vilket medför en låg operationell risk. Intervjurespondenten anser därmed att de skulle kunna ha en högre finansiell risk om de skulle vilja uppnå en mer optimal balans, och anser att företaget

ligger under den så kallade teoretiska optimala skuldsättningsgraden.

Intervjurespondenten anser inte heller att företagets aktuella kapitalstruktur påverkar värdet då de inte är börsnoterade eller påverkar prestationen till följd av att de kan använda sig av moderbolaget vid finansiella behov.

4.8.2 Företagets storlek och ägarstruktur

Intervjurespondenten anser inte att storleken för företag H skulle påverka dem i dagens läge. De har låg skuld och bibehåller fortfarande god kontakt med banker för att bevara möjligheten att öka skulden om behovet kommer i framtiden. Däremot anser respondenten att det är en skillnad på börsnoterade och onoterade företag, där transparensen måste finnas bland de förstnämnda och att de företagen måste arbeta mer med sin kapitalstruktur. Strategiska val behöver kommuniceras ut och de behöver anpassa sina val efter vad de har publicerat.

“Vi hade tänkt helt annorlunda om vi varit mindre, eller avklippta från moderbolaget”

(Respondent H, 190326). Respondenten anser att de hade agerat annorlunda om företaget hade varit i en annan position. En policy skulle vara nödvändig för att visa den finansiella ställningen och hur det skulle implementeras i kapitalstrukturen. Företaget hade också haft andra villkor mot bankerna om de inte skulle vara en del av koncernen. Svarande tror dock att de fortfarande skulle ha möjlighet att öka sin skuld mer än vad de idag har, men priset skulle vara dyrare. Slutligen tycker respondenten att det skulle vara enklare att låna pengar om ett företag är börsnoterat, för det finns då också möjligheten att genomföra en nyemission vid behov av kapital. I allmänhet är det lättare att hålla en högre belåning för ett börsnoterat företag än för ett privat.

4.8.3 Räntelägets påverkan på kapitalstrukturen

Företag H tar inte hänsyn till reporäntan, varken hur de arbetar idag eller ur ett historiskt perspektiv. “Reporäntan är vad den är och vi kan inte påverka den.” (Respondent H, 190326). Det är endast en tillfällighet att skulderna har ökat i dagsläget, och det var inte ett taktiskt beslut utan endast en effekt av att förvärven har ökat exponentiellt. Kapitalkostnaden påverkas däremot enligt respondenten under nuvarande marknadsläge. Vid ett förvärv behöver de prissätta kostnaden med hänsyn till den räntan du betalar men när företag H hittar ett intressant företag så kommer förvärvet ske oavsett om det är minusränta eller positiv ränta. Effekten av minusräntan är att tillgångspriserna ökar och att alla kassaflöden diskonteras med en lägre kapitalkostnad. Under senaste åren har detta skett men respondenten tror inte någon vet hur länge det kommer fortsätta.

Kapitalmarknaden har som resultat av minusräntan förändrats där det blivit en tillgångsbubbla och exempelvis efterfrågan på obligationsmarknaden har ökat. Priserna på företag är dyrare och vid förvärv är därmed multiplarna högre vilket är en orsak att fler transaktioner har skett till följd av minusräntan. Det har också påverkat viljan för företag att sälja sin verksamhet tack vare de höga multiplarna Ägare av företag som är till försäljning drar nytta av de låga räntorna och den mängd kapital som finns på marknaden då de får bra betalt för det aktuella kassaflödet.

Related documents