• No results found

4. Nulägesbeskrivning

4.1. Företagsbeskrivning

Atlas Copco grundades 1873 och är en global industrikoncern med närvaro i cirka 180 länder med bas i Stockholm. Koncernen har en världsledande ställning inom sina fyra affärsområden Kompressorteknik, Industriteknik, Gruv- och bergbrytningsteknik samt Bygg- och anläggningsteknik. Koncernens vision ”First in Mind – First in Choice” ska genomsyra hela verksamheten inom samtliga affärsområden. (Atlas Copco, u.d.)

Affärsområdena ansvarar för utveckling och implementering i linje med koncernens mål och strategier samt att uppnå en hållbar och lönsam utveckling. Koncernen omsatte 90,5 miljarder SEK med cirka 39 800 anställda under 2012. Koncernen driver egen försäljningsorganisation i 80 länder och i övriga länder nyttjas distributörer och servicenätverk. Det finns även 76 produktionsanläggningar i 20 länder med koncentration i Belgien, Sverige, Tyskland, Italien, USA, Indien samt Kina. De fyra affärsområdena består av sammanlagt 23 divisioner som styrs decentraliserat gällande ansvar och befogenheter, där respektive affärsområde har specifika mål och strategier som gäller för underliggande divisioner. Divisionerna har ett specifikt ansvarsområde på global nivå som antingen består av ett produkt- eller serviceerbjudande. Till sin hjälp har divisionerna ett eller flera produktbolag (står för produktutveckling, inköp, tillverkning och marknadsföring) samt marknadsbolag (hanterar kundkontakter, försäljning och service). (Atlas Copco, u.d.)

4.1.1. Affärsområden

Koncernen delas in i fyra affärsområden, se Figur 18, med mål och strategier som går i linje med Atlas Copcos övergripande mål. Inom varje affärsområde finns en servicedivision vars syfte är att erbjuda tjänster som förenklar och förbättrar möjligheterna till en effektiv produktion (Atlas Copco, u.d.). Nedan beskrivs kortfattat respektive affärsområdes verksamhet för att därefter mer ingående beskriva URE-divisionen.

42

Figur 18 - Organisationsbeskrivning Atlas Copco (Atlas Copco, u.d.)

Kompressorteknik

Affärsområdet Kompressorteknik består av åtta divisioner (se Figur 18) som 2012 genererade intäkter på 34,7 miljarder SEK. Utvecklingen inom tillverknings- olje- gas- och processindustrierna bedrivs på ett hållbart sätt inom affärsområdet. Den globala marknaden består av varierad kundbas där tillverknings- och processindustrierna står för två tredjedelar av intäkterna. (Atlas Copco, u.d.)

Industriteknik

Affärsområdet Industriteknik består av fyra divisioner (se Figur 18) som fokuserar på utveckling av hållbar produktivitet inom fordons- och flygindustrierna, industriell tillverkning och underhåll samt fordonsservice. Den viktigaste marknaden är fordonsindustrin samt dess underleverantörer som tillsammans står för 50 % av intäkterna inom affärsområdet. Intäkterna för detta affärsområde uppgick 2012 till 9,5 miljarder SEK. (Atlas Copco, u.d.)

Bygg- och anläggningsteknik

Affärsområdet Bygg- och anläggningsteknik består av fyra divisioner (se Figur 18) och bedriver utveckling för hållbar produktivitet inom infrastrukturprojekt, anläggningsarbeten, olja och gas, energi, borrning och vägbyggen. Med två tredjedelar av intäkterna är byggindustrin störst inom affärsområdet med Gruv- och tillverkningsindustrierna som näst största marknaden som står för en femtedel av försäljningen. Intäkterna uppgick 2012 till 12,9 miljarder SEK för detta affärsområde. (Atlas Copco, u.d.)

43

Gruv- och bergbrytningsteknik

Affärsområdet består av sju divisioner (se Figur 18) som tillhandahåller utrustning för borrning och bergbrytning, komplett sortiment av förbrukningsvaror vid Gruv- och bergbrytning samt service på en global nivå. Utveckling av hållbar produktivitet i gruvor och under jord, infrastruktur, anläggningsarbeten, brunnsborrning samt markarbeten utförs av detta affärsområde där enheterna i Sverige, USA, Kanada, Kina och Indien är mest framstående. 2012 uppgick intäkterna för affärsområdet till 34 miljarder SEK varav 60 % av intäkterna kom från gruvsektorn. Affärsområdet bistår med såväl produktion och utvecklingsarbeten i gruvor och dagbrott som markarbeten och prospektering av mineraler. En tredjedel av intäkterna kommer från bygg- och anläggningsindustrin där bergborriggar används för arbete under jord för att driva tunnlar, samt ovanjordsriggar används i diverse bygg- och industriprojekt. Eftermarknaden nyttjas av gruvföretag och entreprenörer där service, reservdelar, förbrukningsvaror och uthyrning är aktuellt. (Atlas Copco, u.d.)

4.1.2. Divisionen Underground Rock Excavation (URE)

URE är en av sju divisioner inom affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och verkar på den globala marknaden. Divisionen byggs upp enligt den övergripande koncernstrukturen med uppdelade funktioner som styrs individuellt. URE består av en ledningsgrupp som ser till att produktbolag, utvecklingsenhet, marknadsenhet, kommunikationsenhet samt den administrativa enheten arbetar mot samma uppdrag och mål. Uppdraget för URE är att tillgodose en bred produktkatalog inom sektorn för att ta ytterligare marknadsandelar samt stärka befintliga marknadsandelar. Divisionens vision är att erbjuda ett komplett sortiment till kunden med allt från standardiserade till kundspecifika produkter. Detta uppnås genom utveckling, innovation och strategiska uppköp med syfte att maximera lönsamheten och marknadsandelarna. URE har även som vision att uppfattas som ledande inom sitt område av kunden samt att vara den division inom koncernen som är mest flexibel, effektiv och förutsägbar. Divisionen består av fem produktbolag, vilka presenteras i Figur 19, med syfte att försörja den globala marknaden. (Atlas Copco, u.d.; Atlas Copco, 2014)

44

4.1.3. Atlas Copco GIA AB

Atlas Copco GIA AB är ett av fem produktbolag inom divisionen URE med cirka 100 anställda och en omsättning på cirka 240 MSEK under 2013. Bolaget ingår förutom i URE- divisionen även i servicedivisionen för Mining and Rock Excavation Technique Service Division. (Atlas Copco, 2014)

GIA utför utveckling, marknadsföring, inköp samt tillverkning av maskiner som används inom gruv- tunnel- samt entreprenadindustri världen över. Man tillhandahåller även service och eftermarknadstjänster för de produkter som tillverkas. (Atlas Copco, u.d.)

Produktbolagen har som övriga strukturer i koncernen en liknande uppbyggnad med VD och ledningsgrupp som fattar strategiska beslut och funktioner i organisationen med diverse ansvarsområden. GIAs organisationsstruktur presenteras i Figur 20 nedan. (Atlas Copco, 2014)

Figur 20 – Organisationsschema för GIA (Atlas Copco, 2014)

Produktkatalog

Produkterna som tillverkas på GIA brukas i gruvor under jord samt inom anläggningsarbete. Majoriteten (upp emot 95 %) av produkterna exporteras (Atlas Copco, 2014). Nedan presenteras grundutbudet som GIA erbjuder (för bilder på produkterna se Bilaga 2 – Produktutbud Atlas Copco GIA), vilka senare kan anpassas efter kundens specifika önskemål.

45 Kiruna Electric

Elektrisk gruvtruck som får ström via elsystem i taket, vilket kräver infrastruktur. Gruvtrucken har en lastkapacitet på 35 eller 50 ton beroende på modell. (Atlas Copco, 2014) Häggloader

Häggloader är kontinuerlig lastare som med hjälp av transportbanor kan lasta upp till 5 kubikmeter malm per minut. Produkten finns i flertalet olika varianter och storlekar där transportsätt kan variera mellan exempelvis hjul, larvband eller rälsburen. Det går att få produkten med skopa, alternativt ett system som drar in materialet. Till detta finns det även tågvagnar utrustade med transportbanor att koppla på. (Atlas Copco, 2014)

Utility vehicle

Servicetruckar som utför diverse typer av uppgifter vid arbete i gruvor. Kan erbjudas i tio olika applikationer såsom persontransport, kabelbultning, laddtruckar, saxbord, betongtombola, materialtransport och skrotare. (Atlas Copco, 2014)

Lok

Diesellok som används för att transportera bort malm. Loken går att få i tio olika varianter som väger mellan 5-50 ton. Vagnarna som kopplas till loket tillhandahålls också. (Atlas Copco, 2014)

Ventilation

För att få ner frisk luft i gruvan används fläktstationer som kopplas till en ventilationstub och leder ner luften. Fläktstationerna går att få i storlekar mellan 0,63-3 meter i diameter. Ventilationstuben är även den en produkt som tillhandahålls. (Atlas Copco, 2014)

Dagens mätetal

För att åstadkomma förbättringar och även hålla koll på hur verksamheten fungerar på daglig basis används ett antal mätetal och uppsatta mål. Dessa används för att fortlöpande kunna kvantifiera, och illustrera, utvecklingen hos GIA. Här har det valts att beskriva de som är av relevans för studien.

Inköpsavdelningen har som mål att minska inköpskostnaderna av material och har därför satt kontinuerliga mål för hur detta ska uppnås. Ett av dessa är att minska de totala kostnaderna för inköpt material med 15 % under en treårsperiod, och är uppdelat i en besparing på 5 % per år. Figur 21 illustrerar den ackumulerade utvecklingen för detta mål under 2013 (Bergström, 2014). Det utsatta målet (röd linje) är satt för årets slut, och ska därför inte ses som att den är uppdelad i delmål för respektive månad. Här är det intressanta att figuren indikerar på att GIA aktivt arbetar med att nå det uppsatta målet för detta mätetal.

46

Figur 21 – Reduktion av totala inköpet

Krav ställs även på leverantörerna för att erhålla leverans i utsatt tid med rätt produkt och kvantitet. Här mäts leveransprecision och målet från GIAs sida är att leverantörerna alltid ska hålla åtminstone 75 % leveransprecision. Leverantören måste leverera inom ± 2 dagar från utsatt leveransdatum för att uppfylla sin del av avtalet. På lång sikt är målet uppsatt till 95 % leveransprecision (Bergström, 2014). Figur 22 presenterar utvecklingen för detta mätetal under år 2013.

Figur 22 – Leverantörers leveransprecision

Related documents