• No results found

Företagsbeskrivningar

 AB Tierpsbyggen

Tierpsbyggen är ett bostadsföretag beläget i Tierps kommun i norra Uppland. Sedan ett år tillbaka är företaget ett dotterbolag till Tierps kommun fastigheter AB, som i sin tur ägs fullt ut av kommunen. De har ungefär 1 730 lägenheter och 120 lokaler. Lokalerna hyrs ut till bland annat äldreboenden. Företaget finns på tolv orter i kommunen, med såväl lägenheter som lokaler. Omkring hälften av lägenheterna finns belägna i Tierp. De har cirka fyrtio anställda i Tierpsbyggen, vilka arbetar med både Tierpsbyggens fastigheter och fastighetsbolagets lokaler. Det här året har företaget fyra till fem gånger så stor budget till investeringar, där ett fyrtiotal nya bostäder konstrueras samt att en del lokaler byggs om till lägenheter (A. Norrström och L. Hillbom, personlig kommunikation, 16 april 2014).

 Östhammarshem, Stiftelsen

Bostadsföretaget Östhammarshem är en stiftelse som är helägd av Östhammars kommun.

Företaget erbjuder bostäder i Östhammar, Gimo, Österbybruk, Alunda samt Öregrund och Hargshamn. De förvaltar cirka 2 000 lägenheter och har ett femtiotal lokaler. Med 18 anställda har de administrativ personal och fastighetsreparatörer som själva sköter den inre skötseln, medan de outsourcar den yttre skötseln. År 2013 hade Östhammarshem en omsättning på 143 miljoner kronor och under hösten 2014 är det beräknat att ett nybygge i Österbybruk ska stå klart. Ett nyproduktion som skapar ett område av 40 nya bostäder (H. Ek, personlig kommunikation, 21 april 2014).

 Uppsalahem AB

Uppsalahem AB är ett kommunägt bostadsföretag, som ingår i en koncern. Hela koncernen förvaltar sammanlagt omkring 15 000 lägenheter. Som en del av koncernen förvaltar Uppsalahem 12 700 av lägenheterna. Företaget hade en omsättning på en miljard kronor år 2013 där de i ett samarbete med Uppsala kommun investerar lika mycket för att kunna bekämpa bostadsbristen i Uppsala. Avtalet säger att de ska producera cirka 400 till 450 bostäder per år. Företaget har 239 anställda som arbetar i verksamheten, vilka representeras av såväl administrativ personal, fastighetsskötare och intern byggadministration. Företaget beställer samtliga av deras byggprojekt genom egen personal, något som innebär att Uppsalahem är en självförsörjande värd (M. Pagliaro, personlig kommunikation, 21 april 2014).

 AB Älvkarlebyhus

Älvkarlebyhus bildades år 1949 och är ett allmännyttigt bostadsföretag som ägs fullt ut av Älvkarleby kommun. Från början drevs företaget som en stiftelse men ombildades år 1997 till att bli ett aktiebolag. Företaget är en liten organisation och hade år 2013 en omsättning på ungefär 75 miljoner kronor. De har 15 anställda som arbetar i verksamheten och förvaltar

78

cirka 1 000 lägenheter och 16 694 𝑚2 lokaler (M. Svaleryd och I-L. Lindholm, personlig kommunikation, 23 april 2014).

 Hebygårdar AB

Hebygårdar är ett allmännyttigt bostadsföretag som ingår i en koncern där moderbolaget är Hebyfastigheter. År 2013 hade de en omsättning på cirka 378 miljoner. Det finns nära 900 lägenheter och de äger även kommunens äldreboenden i Hebygårdar, vilket innebär att företaget är relativt litet. Företaget är verksam inom åtta olika orter i Heby kommun och har under de senaste fem åren genomfört en nyproduktion på omkring ett sextiotal lägenheter, spridda inom kommunen. I Hebygårdar och Hebyfastigheter har de tillsammans cirka 40 anställda, huvuddelen av dessa är städerskor då de har egen städverksamhet. De har en grupp tjänstemän som är sju till antalet, de har även husvärdar som är anställda av moderbolaget som är inriktade på bostadsföretagets verksamhet (C. Perman, personlig kommunikation, 24 april 2014).

 AB Enköpings Hyresbostäder

Enköpings Hyresbostäder är ett kommunalt allmännyttigt bostadsbolag och ingår i en koncern där de till 100 procent är ägda av kommunen. Förra året hade företaget en omsättning på nästan 220 miljoner kronor. De äger idag 34 fastigheter, 2 579 lägenheter och 31 019 𝑚2 lokaler, där stora delar av lokalerna används för vård och omsorg. Bostadsbolaget är för tillfället i en intensiv fas av nyproduktion där de ska bygga omkring 350 nya lägenheter. De har även andra projekt igång som bland annat innefattar ombyggnation av tomma lokaler till bostäder. Det är 24 anställda i företaget vilka är fördelade på tjänstemän och fastighetsanställda. Där ingår förvaltare, reparatörer, bovärdar, ekonomi och uthyrning. I och med den intensiva nyproduktionen företaget är inne i har även en projektavdelning, med ansvar för nyproduktionen, tillkommit företaget (A. Karlsson, personlig kommunikation, 24 april 2014).

 Sandvikenhus AB

Sandvikenhus är ett allmännyttigt bostadsföretag, de ingår i en koncern och ägs till 100 procent av Sandvikens kommun. Företaget grundades år 1962 som en stiftelse och kom år 1994 att ombildas till ett aktiebolag. De har 137 anställda inom verksamheten och omsätter omkring 440 miljoner kronor. Sandvikenhus förvaltar 4 100 lägenheter och har ett uppdrag gentemot kommunen, ett uppdrag som innefattar förvaltning av kommunens verksamhetslokaler samt kultur- och fritidsfastigheter (Anonym, personlig kommunikation, 29 april 2014).

 Håbohus AB

Håbohus är ett helägt företag av Håbo kommun och har cirka 1 300 lägenheter belägna inom ett flertal områden i Bålsta. I detta nu har även 52 kombohus färdigställts och en upphandling på cirka 109 lägenheter ska till att börja. De har ett fastighetsbestånd som inte har något behov av renovering, där de nu är i slutskedet av en tioårsplan gällande en omfattande

79

renovering av ett bostadsområde. Företaget har i dagsläget 17 anställda, med en låg omsättning av personal. År 2013 hade de en omsättning på drygt 100 miljoner kronor (S.

Staaf, personlig kommunikation, 5 maj 2014).

 AB Gavlegårdarna

Gavlegårdarna är ett allmännyttigt bostadsföretag med Gävle som verksamhetsområde.

Företaget ingår i en koncern som ägs av Gävle kommun. De förvaltar i huvudsak bostäder men har även några få lokaler. Med sina drygt 15 000 lägenheter är de dominerande på marknaden med cirka var tredje Gävlebo som hyresgäst. Bostadsföretaget bildades år 1917 och är en av de äldsta allmännyttorna i Sverige. De har ungefär 200 medarbetare fördelade på allt från kontorsfolk till rörmokare, målare och fastighetsskötare. (K. Wahlman, personlig kommunikation, 6 maj 2014).

80