• No results found

Företagskultur 35

In document Motivation inom mediebranschen (Page 41-43)

5   Diskussion 30

5.5   Företagskultur 35

En stark företagskultur är någonting som en av de ledande informanterna arbetar hårt för. Företaget reser tillsammans vid två tillfällen varje år och genomför olika aktiviteter, de har after works varje vecka och försöker även hitta på aktiviteter med varandra både på och utanför arbetsplatsen. Informanten poängterar att de har en fantastisk företagskultur där medarbetarna känner sig stolta över att vara en del av företaget. Detta leder till att de anställda är motiverade, vilket kan stärka organisationen och leda till goda resultat för företaget. Enligt Herzbergs tvåfaktorteori är företagskultur en hygienfaktor och därmed inte en faktor som påverkar motivationen positivt, men måste vara fungerande för att individen ska nå tillfredställelse (Eriksson-Zetterquist, Kalling & Styhre, 2017). Detta motsäger vad informanterna anser om företagskultur, då samtliga informanter påpekat att företagskultur är viktigt för deras motivation. Informanternas svar går däremot i linje med Warrs (2007) vitamin sociala kontakter, som menar att sociala kontakter, både privat och på arbetsplatsen har påverkan på individens arbetstillfredsställelse. Det leder i sin tur till att individen känner ökad motivation och kan prestera bättre, vilket stämmer väl överens med informanternas svar. Utifrån studiens resultat går det att konstatera att deltagande informanter anser att den social kulturen på arbetsplatsen värderas högt och är av större betydelse, än normer och regler, som även de är en del av ett företags kultur. Företagskulturens betydelse för motivation styrks av en annan informant som arbetar på ett företag där kulturen inte är speciellt bra. Hen berättar att många medarbetare mår dåligt och är stressade. Trots faktum att de tycker om sina arbetsuppgifter drabbas de negativt av den bristfälliga kulturen på företaget. Detta är någonting som Warr (2007) beskriver i vitaminen

Motivation  inom  mediebranschen  

arbetstillfredsställelse för individen. Företagskulturen ser olika ut på de deltagande medarbetarnas företag. En informant poängterar att gemensamma aktiviteter inte förekommer särskilt ofta då det inte finns ekonomi till sådant på företaget, medan en annan berättar att de hittar på mycket tillsammans och att aktiviteterna för det mesta arrangeras av medarbetarna själv. Samtliga informanter är eniga om att en god företagskultur har en stor påverkan på motivationen och att detta leder till en positiv inställning till sin arbetsplats. Enligt en informant är detta någonting som leder till att anställda väljer att inte söka sig vidare till annan arbetsplats, då man trivs med kollegor och de regler med mera som finns på arbetsplatsen.

Faktorer som påverkar ett företags kultur varierar och kan bland annat vara att det bjuds på frukost varje dag, att ett generöst friskvårdsbidrag erbjuds, utvecklingsmöjligheter och gemensamma aktiviteter. Detta är faktorer som bidrar till att medarbetarna mår bra på sin arbetsplats och vill fortsätta att arbeta där. Huruvida faktorerna bidrar till en god kultur varierar och det är troligtvis inte en specifik faktor som är avgörande för om en medarbetare vill stanna på ett företag eller inte. Att ett företag bjuder på frukost varje dag, kan ses som en belöning men också en form av lön. Det innebär i praktiken att medarbetaren får mer tid innan arbetet varje dag, undviker frukostkostnader för fem dagar i veckan samt äter frukost på arbetstid. Den här belöningen kan ses som en liten gest men årsvis kan det istället ses som en form av lön. Genom att erbjuda en trivsam miljö och god kultur känner medarbetarna sig trygga på arbetsplatsen och motiverade till att prestera bra. En god företagskultur kan således leda till långa anställningar och kunniga medarbetare, vilket kan bli mycket gynnsamt för företag.

Även om det finns många positiva faktorer med en stark företagskultur, vilket alla informanter anser är viktig, så kan det även ha en negativ inverkan på ett företag. En stark företagskultur betyder att förändringar kan vara svåra att genomföra då både medarbetare och ledning är vana vid att göra på ett specifikt sätt (Nationalencyklopedin, 2018). Om ett företag har en stark företagskultur, kan detta göra att en ny medarbetare har svårt att komma in i gruppen samt att idéer som hen presenterar kan bli mindre välkomnande om det skiljer sig från hur de brukar arbeta. Detta kan leda till att företaget är mindre mottagliga för förändring, då det tidigare arbetssättet anses vara bra och nya idéer blir därmed svårare att ta till sig om kulturen är stark. En av informanterna berättar att hens företag har en mindre bra företagskultur, vilket bidrar till att medarbetare mår dåligt, vilket i sin tur skapar en negativ stämning på arbetsplatsen. Ett företag som har varit verksamma länge och har en stark företagskultur kan ta skada genom att inte lyssna och vara öppna för förändringar och modernisering. Det kan leda till att företaget förlorar duktiga medarbetare eller att motivationen hos de anställda minskar, vilket i sin tur kan leda till en försämrad omsättning och ekonomi för företaget. Något att poängtera är att samtliga informanter

Motivation  inom  mediebranschen  

pratar om företagskultur som en positiv faktor som de gärna ser mycket av i en organisation men enligt Nationalencyklopedin (2018) betyder företagskultur även värderingar, normer och regler. Beroende på vad företaget har för regler, normer och värderingar kan det innebära att medarbetarna inte känner samma positiva inställning till företagskulturen, om de inte delar samma normer och värderingar som företaget.

In document Motivation inom mediebranschen (Page 41-43)

Related documents