• No results found

Förfrågningar om deltagande i studien, Facebook

In document ”Båten måste flyta” - (Page 64-69)

November 2019 Hej!

Jag är utbildad medicinsk sekreterare i botten, men har sedan 2013 jobbat som chef och

verksamhetsutvecklare i en sekreterarorganisation. På fritiden läser jag sociologi med inriktning organisation och ledarskap.

Jag är nyfiken på om det förekommer upplevelser och erfarenheter av konkurrens/rivalitet kring arbetsuppgifter oss medicinska sekreterare/läkarsekreterare/vårdadministratörer emellan. Om ja, hur visar det sig och vilka arbetsuppgifter rör det sig om, i så fall? Går det att urskilja några märkbara konsekvenser?

Jag undrar: Finns det någon i detta forum som upplevt eller bevittnat ovanstående och som vill berätta? (Du får gärna använda messenger om du inte vill att andra ska kunna ta del av det du skriver.)

Beroende på eventuella svar på denna förfrågan, skulle detta kunna komma att bli ämnet för min kommande C-uppsats (kandidat) inom just sociologi, men i nuläget är det inte mer än ett

tankemässigt embryo. Någonstans måste man ju börja, dock, och det är värt ett försök… ;-)

Februari 2020

Hej!

I november undrade jag om det fanns upplevelser och erfarenheter av intern konkurrens eller rivalitet kring vår yrkesgrupps arbetsuppgifter, och om någon i så fall ville dela med sig av dem. Stort tack till er som svarade och delade med er! :-)

Då, i november, tänkte jag att ovanstående tema eventuellt skulle kunna komma att bli ämnet för min kommande C-uppsats (kandidat) inom sociologi nu under våren 2020. Mitt fokus har dock ändrats något sedan dess och jag har istället valt att inrikta min studie på hur intern kompetensutveckling (i form av kunskaps- och erfarenhetsutbyte kollegor emellan) fungerar inom vår yrkesgrupp. Vad främjar respektive hämmar kunskapsöverföring kollegor emellan? Eller med andra ord: vad får medarbetare att dela med sig - alternativt inte dela med sig - av sin kunskap? Vad behöver den som ska lära ut något till sina kollegor för att processen ska bli så bra och givande som möjligt?

Det finns i dagsläget få studier på kandidatnivå eller högre som fokuserar på vår yrkesgrupp. Ingen har heller tidigare belyst något så konkret och praktiskt som hur vi tar ansvar för vår egen

kompetensutveckling, eller hur vi använder de resurser vi har i form av oss själva. Det är just därför detta är så intressant!

Denna studie kan bli ett viktigt kunskapsbidrag till de som arbetsleder medicinska sekreterare/vårdadministratörer, och till övriga som intresserar sig för yrkesgruppens kompetensutveckling.

Liksom i november söker jag nu medicinska sekreterare/vårdadministratörer som kan tänka sig att dela med sig av sina personliga erfarenheter av kunskapsöverföring internt inom yrkesgruppen - ja, jag söker helt enkelt dig som kan tänka dig att ingå i denna kvalitativa studie. :-)

Det du berättar kommer att behandlas konfidentiellt och ingen utom jag kommer att veta vilka mina intervjupersoner är.

Om du är intresserad (eller undrar över något) ber jag dig meddela mig detta via ett messenger. Intervjuer kommer att ske via Skype och pågå cirka 60 minuter. Det är detta som blir ditt värdefulla bidrag.

Innan intervjun kommer du att få frågorna skickade till dig så att du vet ungefär vad samtalet kommer att handla om, men ha med dig att det är en semistrukturerad intervju med många öppna frågeställningar. Du kan naturligtvis när som helst avbryta och dra tillbaka ditt samtycke.

Nu håller jag tummarna för att det finns fler än jag som tycker att detta sociala fenomen förtjänar att studeras!

Med vänlig hälsning Ulrika Wiesel

Bilaga 2 – Intervjuguide

1. Vad skulle du vilja lägga in i begreppet ’kunskapsöverföring’, och hur upplever du att detta fungerar generellt i vår yrkesgrupp?

(Det finns en poäng i att vi tillsammans, i början av intervjun, definierar vad som räknas till just begreppet ’kunskapsöverföring’, och därav denna ganska breda och generella fråga. Du kan basera svaret på dina samlade erfarenheter från t.ex. utbildningen, arbetsplatser du jobbat på, sociala medier, hörsägen o.s.v. Känn dig fri att ”tänka fritt”.)

2. Kan du berätta om en specifik händelse där kunskap och erfarenhet skulle överföras mellan dig och någon annan medicinsk sekreterare/vårdadministratör? Denna "händelse" kan spänna över såväl en kort som en lång period - det viktiga är att det inte är flera olika processer du berättar om utan en enskild.

(Exempelvis: Vad var det för typ av kunskap/erfarenhet det rörde sig om, vilken var din roll i sammanhanget och hur många personer berördes? Vem initierade det hela, var det på order från någon i ledande position, eller var det på eget initiativ antingen från dig själv eller kollegan/kollegorna?)

3. Hur upplevde du att kunskapsöverföringen gick?

(Här kommer jag be dig att motivera och eventuellt utveckla ditt svar.)

4. Vad tror du var de främsta anledningarna till att det blev det utfall det blev?

5. Vilka känslor skulle du säga var mest framträdande, relaterat till denna överföring av kunskap eller erfarenhet?

6. Du har nu fått nämna, och på djupet beskriva, en sådan här "händelse".

Hur vanligt förekommande skulle du säga att intern kompetensutveckling är där du arbetar? Kan du, om det är aktuellt, kort beskriva vilken typ av kunskapsöverföring

/erfarenhetsutbyte det i så fall rör sig om i övriga fall? 7. Finns det något ytterligare du vill tillägga?

Bilaga 3 – Illustration 1, Sidelining stances (Huxham & Hibbert)

Källa: Huxham & Hibbert (2008)

Denna illustration ger en schematisk bild över möjliga förhållningssätt när det gäller undan-trängt lärande. Till höger finns en definition av respektive kategori och underkategori, vilka karaktäriserar respektive namngiven attityd. De gröna markeringarna tillhör inte originalmodellen utan symboliserar motsvarande fynd i studiens empiri.

Bilaga 4 - Illustration 2, Giving stances (Huxham & Hibbert)

Källa: Huxham & Hibbert (2008)

responsibility/ the passing

disengagement

future consequence demarcation

Denna illustration ger en schematisk bild över möjliga förhållningssätt när det gäller att lämna ifrån sig kunskap. Till höger finns en definition av respektive kategori och underkategori, vilka karaktäriserar respektive namngiven attityd. De gröna och röda markeringarna tillhör inte originalmodellen utan symboliserar motsvarande fynd i studiens empiri (grönt) respektive en, av mig, vidareutveckling av modellen (rött), se kapitel 5.2.

Bilaga 5 - Illustration 3, Taking stances (Huxham & Hibbert)

Källa: Huxham & Hibbert (2008)

Denna illustration ger en schematisk bild över möjliga förhållningssätt när det gäller att ta emot kunskap. Till höger finns en definition av respektive kategori och underkategori, vilka karaktäriserar respektive namngiven attityd. De gröna och röda markeringarna tillhör inte originalmodellen utan symboliserar motsvarande fynd i studiens empiri (grönt) respektive en, av mig, vidareutveckling av modellen (rött), se kapitel 5.2.

In document ”Båten måste flyta” - (Page 64-69)

Related documents