• No results found

Förintelsen och Gulag

Förintelsen har en speciell plats i läroplanen, den finns givetvis med under de centrala innehållspunkterna, men den finns också med i kunskapskraven. För betyget E måste eleven visa grundläggande kunskaper om detta genom att föra enkla resonemang angående orsaker till och konsekvenser om Förintelsen men även andra folkmord, kursplanen specificerar dock inte vilka. Detta gör Förintelsen på sätt och vis till en måttstock för elevens betyg, för om man hårdrar det kan inte eleven få högre betyg än det som erhålls under arbetet med detta enskilda område, men om detta är den faktiska tanken kan väl diskuteras. På grund av detta är det synnerligen intressant att undersöka hur Förintelsen framställs i böckerna och vilken förändring som sker med tanke på dess allt mer framskjutna roll i betygsättningen.

Vad gäller inledning till Förintelsen så finns det under rubriken Nazisterna tar makten i både SOL2001 och 3000. I SOL2001 nämns det under underrubriken Politiska partier

förbjuds, där de får två meningar, nämligen att judar bara får gifta sig med varandra och att de inte längre får jobba med vad de vill. I SOL3000 få det ytterligare plats under rubriken Hitler blir diktator där det får ett helt stycke, här nämns också att andra grupper drabbades av nazisternas framfart, nämligen romer, homosexuella och handikappade.

I SOL4000 får detta två sidor under rubriken Ökat tryck på judarna. Här tar författarna upp hur antisemitiska tankar slog rot i det tyska folket och även det faktum att eftersom judarna räknades som en separat ras kunde de inte undslippa förföljelserna genom att konvertera till kristendomen. Här finns även ordet pogrom med, men de förklarar inte ordets ursprung. Kapitlet avslutas passade med att genom dessa händelser pekades judarna ut såsom inte hörandes hemma i det tyska samhället och att de till slut inte sågs som människor och att det beredde vägen för kommande massmord.

När det gäller själva Förintelsen så finner vi det under rubriken Den slutgiltiga lösningen i SOL2001 och 3000. I den förre räknar de upp att tolv miljoner människor fängslades i dessa läger och att sju miljoner, varav sex miljoner judar, dödades. Vissa läger hade den enda uppgiften att döda människor, främst judar. I SOL3000 skrivs ungefär samma sak men inget om att det var främst judar. Det tas även upp att det fanns hundratusentals andra offer, romer, homosexuella och handikappade mördades.

I SOL4000 får Förintelsen, även rubrik för avsnittet, fyra hela sidor. Författarna skriver att sex miljoner judar dog, intressant är att de använder det neutrala ordet dö. Samtidigt säger de att miljontals andra mördades och de tar upp ”Poromoj”, uppslukandet, som är romernas ord för brottet. Nu har även antalet döda ökats till elva miljoner. Författarna tar upp att mellan 200 000 och 1 500 000 romer mördades och det finns en bild på familjer av romer i förintelselägret Belzec. Här finns också nämnt morden på homosexuella och 200 000 funktionshindrade. Här kan jag se att författarna vill visa att Förintelsen inte bara ska ses som mördandet av sex miljoner judar utan att andra grupper nu inkluderats och på så vis jämställs.

Författarna går även närmre in på själva upptrappningen till massmordet då judarna samlades i ghetto. De tar även upp att antisemitismen var stark i stora delar av östra Europa och att de fick hjälp av lokala trupper i uppsamlanden av oönskade. Nytt är även Raoul Wallenberg och Folke Bernadottes insatser i att försöka rädda judar, samt att de tar upp, dock bara med en enda mening, Nürnbergrättegången där flera högt uppsatta nazister, ställdes inför rätta, dömdes till döden och avrättades.

Två tankar slår mig när jag läser detta kapitel, den första är att det är bra att andra grupper nämns och att de får sin plats i historien och att man ser en tydlig utveckling i

beskrivningen, men det andra är det genomgående temat att visa folk som passiva offer och det är just passiva som är nyckelordet här. Det finns inget om deras kamp för överlevnad och uppror, även om dessa i slutändan oftast var misslyckade så skulle de kanske nämnas för att visa att långt ifrån alla gick, passiva, till en säker död.

Vad gäller gulag får vi i SOL3000 bara veta om detta i förbifarten i avsnittet om Stalin där de berättar att terrorn hotade alla och många, uppemot 20 miljoner dog av tvångsarbete i lägren, gulag. I SOL4000 ser vi detta utvecklat under rubriken Gulag, förtryck och folkfördrivningar. Författarna beskriver gulagsystemets historiska grund i Tsartidens Ryssland. Under Stalin fick olika myndigheter order om att leverera ett visst antal fångar, det spelade ingen roll om de var skyldiga eller oskyldiga. De olyckliga som arresterades av hemliga polisen var dömda på förhand och tvingades ofta under tortyr att erkänna. Under skenrättegångarna fick den anklagade inte se domarna, det fanns inga advokater och ingen möjlighet till överklagan. Det finns med en kort stycke om en fånge som berättar om vad han upplevt.

Författarna tar upp hur inte ens cheferna för den hemliga polisen gick säkra och att det fanns en känsla av att ingen var bortom misstanke. De skriver att vem som helst kunde vara angivare och att det var lätt att ange någon man ogillade, som exempel har de en granne vars rum man ville åt eller en flicka som vägrade ha sex. Lägren var inte till för att döda, de som Stalin ville bli av med avrättades direkt. Här skriver författarna att minst 4,5 miljoner dog i lägren, sedan forskare nu fått undersöka tidigare hemligstämplade arkiv. De skriver att till dessa döda måste även de avrättade och de som dog av svält och under tvångstransporteringen av hela folkgrupper läggas till.

Författarna tar upp två sidor om skillnader mellan gulag och nazisternas läger. Jag ska inte gå in närmre på detta då det är sådant som jag redan gått igen, men avsnittet är bra för elever som får en klar bild. De skriver att arbetet i nazisternas läger i var meningslöst och ämnade endast till att slita ut fångar. Författarna skriver sedan att vissa forskare anser att om nazisterna hade utnyttjat sina läger i organiserat tvångsarbete i krigsmaktens tjänst, istället för industriellt mördande, så hade Hitler kunnat dra ut på kriget längre. Jag förstår inte riktigt vad detta har i en lärobok att göra överhuvudtaget, sådana här kontrafaktisk tankesätt är något man ska försöka undvika. Jag tycker att det framstår som att det inte bara var moraliskt fel att mörda otaliga människor utan också ekonomiskt oförsvarbart, de hade kunnat förslavas istället. Har man väl sagt detta är nästa naturliga tanke, att det hade varit bättre om inga mördades utan att de istället användes som kanonmat eller

Eurocentrism

Enligt författarna verkar idén om ett enat Europa ha funnits sen urminnes tider. De tar i SOL2001 upp när vi först möte namnet Europa, namnet på en flicka i en grekisk legend. De skriver att denna saga, som enligt mig inte på något sätt förklarar varför vi kallar kontinenten Europa, påminner oss om hur mycket de gamla rikena runt Medelhavet har betytt för Europa, även för vårt nordliga hörn. I avsnittet Europa tar form, i SOL3000, och Europa börjar formas, i SOL4000, skriver de att Karl den Store var grundaren till det moderna Europa, samt att hans rike enade Västeuropa för första gången sedan romartiden. Jag tycker att det är tydligt att författarna har kvar de gamla tankarna om kulturarv när de försöker intala oss att det finns en historisk tanke om Europa som följt oss genom tiderna till dagens EU, vår tids Romarrike.

Related documents