• No results found

Förslag till lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosattasärskild inkomstskatt för utomlands bosatta

A- skattsedelsinnehavares ansvar för arbetsgivaravgifter

2.14 Förslag till lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosattasärskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

dels att 11 och 19 §§ skall upphöra att gälla,

dels att 2, 9, 10, 12, 14, 15 och 20 §§ samt rubriken närmast före 15 § skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

2 §

Beteckningar som används i Beteckningar som används i kommunalskattelagen (1928:370), kommunalskattelagen (1928:370), lagen (1947:576) om statlig lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt och uppbördslagen inkomstskatt och skattebetalnings-(1953:272) har samma betydelse i lagen (1997:000) har samma denna lag, om inte annat anges eller betydelse i denna lag, om inte annat framgår av sammanhanget. I denna anges eller framgår av samman-lag avses med b o s a t t hanget. I denna lag avses med u t o m l a n d s : om fysisk person b o s a t t u t o m l a n d s : om fysisk att denne inte är bosatt här i riket person att denne inte är bosatt här i eller stadigvarande vistas här, samt riket eller stadigvarande vistas här, med h e m m a h ö r a n d e i samt med h e m m a h ö r a n d e i u t l a n d e t : om fysisk person att u t l a n d e t : om fysisk person att denne är bosatt utomlands och om denne är bosatt utomlands och om juridisk person att denne inte är juridisk person att denne inte är registrerad här i riket och inte registrerad här i riket och inte heller har fast driftställe här. heller har fast driftställe här.

9 §

Den som betalar ut kontant belopp eller annat vederlag, som för mottagaren utgör skattepliktig inkomst enligt denna lag, skall göra skatteavdrag för betalning av mottagarens särskilda inkomstskatt. Detta gäller inte, om utbetalaren är hemmahörande i utlandet.

Åtnjuter mottagaren jämte Åtnjuter mottagaren jämte kontant belopp andra skattepliktiga kontant belopp andra skattepliktiga förmåner, skall skatteavdraget för förmåner, skall skatteavdraget för dessa beräknas med tillämpning av dessa beräknas med tillämpning av 8 § uppbördslagen (1953:272). 8 kap. 14–17 §§

skattebetalnings-lagen (1997:000).

Om det kontanta beloppet inte är så stort att föreskrivet avdrag kan göras, är utbetalaren betalningsansvarig för mellanskillnaden, som om skatteavdrag gjorts.

Har den som har att vidkännas skatteavdrag för särskild inkomst-skatt enligt denna lag att betala

Prop. 1996/97:100 Del 1

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

kvarstående skatt, som har debi-terats året före det år skatteavdraget skall göras, är utbetalaren skyldig att vid utbe-talningen göra avdrag också för den kvarstående skatten, om han har erhållit beslut av skattemyn-digheten om detta. Betalningen av den kvarstående skatten skall ske i enlighet med vad som sägs i 39 § 1 mom. andra stycket tredje och fjärde meningarna uppbördslagen och i övrigt enligt punkterna 3 och 4 av anvisningarna till 39 § upp-bördslagen i tillämpliga delar.

10 §

Den som skall vidkännas avdrag för särskild inkomstskatt skall omedelbart efter det han erhållit beslutet från skattemyndigheten överlämna detta till den som har att göra avdraget.

Fullgörs inte skyldigheten enligt Fullgörs inte skyldigheten enligt första stycket och är inte för- första stycket, skall avdrag såsom hållandena sådana som sägs i för preliminär skatt göras i enlighet 40 § 3 mom. uppbördslagen med vad som sägs i 8 kap. 6 § (1953:272), skall avdrag såsom för skattebetalningslagen (1997:000).

preliminär skatt och i före-kommande fall kvarstående skatt göras i enlighet med vad som sägs i 40 § 1 mom. andra–fjärde styckena och 2 mom. samma lag. I övrigt gäller vad som sägs i tredje–femte samt sjunde styckena

Prop. 1996/97:100 Del 1

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

Utför någon, som har hemvist i Utför någon, som har hemvist i en främmande stat med vilken en främmande stat med vilken Sverige har ingått överenskom- Sverige har ingått överenskom-melse för undvikande av att skatt melse för undvikande av att skatt tas ut i mer än en av staterna (s.k. tas ut i mer än en av staterna, uppbördsöverenskommelse), arbete arbete här i riket, får här i riket, får beskattningsmyndig- beskattningsmyndigheten enligt de heten enligt de närmare föreskrifter närmare föreskrifter som meddelas som meddelas av regeringen eller av regeringen eller den myndighet den myndighet som regeringen som regeringen bestämmer besluta bestämmer besluta att skatteavdrag att skatteavdrag enligt denna lag får enligt denna lag får underlåtas, om underlåtas, om avdrag för skatt på avdrag för skatt på grund av arbetet grund av arbetet görs i den görs i den främmande staten. främmande staten.

Har skattemyndigheten meddelat

ett beslut enligt första stycket, får Har skattemyndigheten meddelat myndigheten enligt de närmare ett beslut enligt första stycket, får föreskrifter som meddelas av myndigheten enligt de närmare regeringen eller den myndighet föreskrifter som meddelas av som regeringen bestämmer besluta regeringen eller den myndighet att skatt, som på grund av arbetet som regeringen bestämmer besluta har innehållits dessförinnan enligt att skatt, som på grund av arbetet denna lag, skall överföras till den har innehållits dessförinnan enligt främmande staten för att där denna lag, skall överföras till den gottskrivas den skattskyldige. I främmande staten för att där övrigt gäller i tillämpliga delar vad tillgodoräknas den skattskyldige. I som sägs i 69 a § andra–femte övrigt gäller i tillämpliga delar vad styckena uppbördslagen som sägs i 18 kap. 5 § andra (1953:272). stycket och 6 §

skattebetalnings-lagen (1997:000).

Uppbörd av skatt Redovisning och betalning av skatt

15 §2

Särskild inkomstskatt, som Att bestämmelserna i innehållits genom skatteavdrag, skattebetalningslagen (1997:000) skall betalas senast den 10 i den gäller vid redovisning och betal-uppbördsmånad som infaller när- ning av skatt enligt denna lag mast efter utgången av den månad, framgår av 1 kap. 2 § skattebetal-då skatteavdraget gjordes. I upp- ningslagen. Regeringen eller den bördsmånaden januari får myndighet regeringen bestämmer betalning i stället ske senast den får dock besluta om avvikelser från 15. Om inbetalningen och bestämmelserna om inbetalnings-uppgifter i samband därmed, om sätt och om skattedeklarationens

Prop. 1996/97:100 Del 1

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

anstånd med betalningen samt om innehåll.

skyldighet att avge uppbörds-deklaration och påföljder av att skyldigheten underlåts gäller 52–

54 §§ uppbördslagen (1953:272) i tillämpliga delar. Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får dock besluta om av-vikelser från bestämmelserna om inbetalningssätt och om uppbörds-deklarationens innehåll.

Om redovisning av innehållen kvarskatt gäller 55 § 2 mom.

uppbördslagen.

20 §

Har särskild inkomstskatt inbetalats i strid med bestämmelserna i denna lag har den skattskyldige rätt till återbetalning av vad som inbetalats för mycket.

Ansökan om återbetalning skall göras skriftligen hos skattemyn-digheten senast vid utgången av sjätte kalenderåret efter det år då inkomsten uppbars. Vid ansökningshandlingen skall fogas intyg eller annan utredning om att särskild inkomstskatt inbetalats för sökanden.

På vad som återbetalas en- På vad som återbetalas en-ligt första stycket utgår ränta enen-ligt ligt första stycket beräknas vad som föreskrivs i 69 § 2 mom. ränta enligt vad som föreskrivs i 19 uppbördslagen (1953:272). I kap. 12 och 14 §§

övrigt gäller i tillämpliga delar vad skattebetalnings-lagen (1997:000).

som sägs i 68 § 6 mom. I övrigt gäller i tillämpliga delar uppbördslagen. vad som sägs i 18 kap. 8 och 9 §§

samma lag.

Prop. 1996/97:100 Del 1

inkomst som uppbärs före 1998.

3. Äldre föreskrifter i 15 § första stycket och 19 § gäller fortfarande i fråga om skatt som skall betalas och uppbördsdeklaration som skall lämnas i januari 1998 eller tidigare.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

4. Äldre föreskrifter i 20 § tillämpas fortfarande i fråga om särskild inkomstskatt hänförlig till tiden före 1998.

Prop. 1996/97:100 Del 1

Senaste lydelse 1992:1181.

1

Senaste lydelse 1994:1982.

2

Prop. 1996/97:100 Del 1

2.15 Förslag till lag om ändring i lagen (1996:1340) om