• No results found

A- skattsedelsinnehavares ansvar för arbetsgivaravgifter

2.23 Förslag till lag om ändring i tullagen (1994:1550)

Härigenom föreskrivs att 30, 38, 69, 71, 72, 75, 88 och 92 §§ tullagen (1994:1550) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

30 §

Om tull inte betalas inom Om tull inte betalas inom före-föreskriven tid, skall dröjsmålsav- skriven tid, skall dröjsmålsavgift gift tas ut enligt 58 § 2–5 mom. tas ut enligt lagen (1997:000) om uppbördslagen (1953:272). dröjsmålsavgift.

Vad som föreskrivs i tullagstiftningen om tull tillämpas även beträf-fande dröjsmålsavgift enligt första stycket.

38 §

Om någon, i egenskap av I fråga om betalningsskyldighet företrädare för en tullskyldig som för företrädare för en tullskyldig är juridisk person, uppsåtligen som är juridisk person och som inte eller av grov oaktsamhet har har betalat in tull i rätt tid och underlåtit att betala in tull i rätt tid ordning gäller 12 kap. 6 § första, och ordning, är han tillsammans andra och fjärde styckena, 7 §, m e d den tullskyldige 12 § första stycket och 13 § betalningsskyldig för tullen. skattebetalningslagen (1997:000).

Betalningsskyldigheten får helt eller delvis efterges, om det finns

särskilda skäl. Hos den som har blivit ålagd Talan om åläggande av betalningsskyldighet får indrivning betalningsskyldighet enligt första ske i samma ordning som gäller för stycket skall föras vid allmän tull enligt 37 §.

domstol. Talan får inte väckas sedan den tullskyldiges betalnings-skyldighet för beloppen har fallit bort enligt lagen (1982:188) om preskription av skattefordringar m.m. Hos den som har blivit ålagd betalningsskyldighet får indrivning ske i samma ordning som gäller för tull enligt 37 §.

Den som fullgjort betalnings-skyldighet för tullbelopp enligt första stycket har rätt att få ut beloppet av den tullskyldige.

Bestämmelsen i 4 § preskrip-tionslagen (1981:130) gäller i fråga om regressfordran enligt

Prop. 1996/97:100 Del 1

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse tredje stycket.

69 §

Tullmyndigheten får förelägga den, som bedriver verksamhet av sådan beskaffenhet att uppgift av betydelse för kontrollen av annan persons deklarations- eller uppgiftsskyldighet kan hämtas ur handlingar som rör verksamheten att lämna uppgift, visa upp handling eller lämna över kopia av handling rörande rättshandling mellan den som föreläggs och den andre personen (kontrolluppgift).

Den som föreläggs kan, om föreläggandet medför att han måste lägga ned ett betydande arbete för att fullgöra det, i stället ställa nödvändiga handlingar till tullmyndighetens förfogande för granskning.

71 §

Ett beslut om revision skall Ett beslut om revision skall överlämnas till den reviderade innehålla uppgift om ändamålet innan revisionen verkställs. Beslu- med revisionen och om möjlig-tet skall innehålla uppgift om ända- heten att undanta handlingar och målet med revisionen och om uppgifter enligt 76 och 77 §§.

möjligheten att undanta handlingar och uppgifter enligt 76 och 77 §§.

Företas revisionen för gransk-ning av annan än den som revideras, får tullmyndigheten, om det finns särskilda skäl, utesluta uppgift om vem eller vilken rättshandling granskningen avser.

Prop. 1996/97:100 Del 1

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

72 §

En revision skall bedrivas i samverkan med den reviderade och på ett sådant sätt att den inte onödigt hindrar verksamheten. För det fall den reviderade inte samverkar finns bestämmelser om vite i 74 § fjärde stycket och om andra tvångsåtgärder i lagen (1994:466) om särskilda tvångs-åtgärder i beskattningsförfarandet.

Tullmyndigheten får om det Revisionen får verkställas hos behövs bestämma tid och plats för den reviderade, om han medger revisionen. Denna får inte utan det. Revisionen skall ske hos den särskilda skäl verkställas hos reviderade, om han begär det och enskild mellan kl. 19 och kl. 8. revisionen kan göras där utan Revisionen skall ske hos den betydande svårighet.

reviderade om han begär det och revisionen kan göras där utan betydande svårighet.

Om revisionen inte verkställs hos den reviderade skall handlingarna på begäran överlämnas till revisorn mot kvitto.

75 §

En revision får inte pågå längre tid än nödvändigt. Räkenskapsmaterial och andra handlingar som överlämnats till revisorn skall så snart som möjligt och senast när revisionen avslutats återlämnas till den reviderade.

Har den reviderade försatts i konkurs när handlingarna skall återlämnas, skall tullmyndigheten överlämna handlingarna till konkursförvaltaren. Tullmyndig-heten skall underrätta den revide-rade om att handlingarna överlämnats till konkursför-valtaren.

Tullmyndigheten skall snarast lämna meddelande om resultatet av revisionen till den reviderade i de delar som rör honom.

88 §

Tulltillägg och förseningsavgift Den tullskyldige skall helt eller får helt eller delvis efterges om delvis befrias från tulltillägg och felaktigheten eller underlåtenheten förseningsavgift

kan antas ha ett sådant samband 1. om felaktigheten eller med den tullskyldiges ålder, underlåtenheten kan antas ha ett sjukdom, bristande erfarenhet eller sådant samband med den därmed jämförligt förhållande att tullskyldiges ålder, sjukdom, den kan anses ursäktlig. Detsamma bristande erfarenhet eller liknande gäller, om felaktigheten eller förhållande att den framstår som

Prop. 1996/97:100 Del 1

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

underlåtenheten framstår som ursäktlig,

ursäktlig med hänsyn till den 2. om felaktigheten eller oriktiga uppgiftens beskaffenhet underlåtenheten framstår som eller annan särskild omständighet ursäktlig med hänsyn till den eller om det framstår som oriktiga uppgiftens beskaffenhet uppenbart oskäligt att ta ut tillägget eller annan särskild omständighet,

eller avgiften. eller

Tulltillägg får helt efterges även Den tullskyldige får befrias helt när det belopp som kunde ha från tulltillägget när det belopp undandragits genom felaktigheten som kunde ha undandragits genom eller underlåtenheten är att anse felaktigheten eller underlåtenheten

som ringa. är obetydligt.

Förseningsavgift får helt eller Den tullskyldige får helt eller delvis efterges också när delvis befrias från förseningsavgift underlåtenheten är att anse som även när underlåtenheten är

ringa. obetydlig.

3. om det framstår som uppenbart oskäligt att ta ut tillägget eller avgiften.

92 §

Bestämmelserna om eftergift av Bestämmelserna om befrielse tulltillägg och förseningsavgift från tulltillägg och förseningsavgift skall beaktas, även om yrkande om skall beaktas, även om yrkande om detta inte framställts, i den mån det detta inte framställts, i den mån det föranleds av vad som förekommit i föranleds av vad som förekommit i ärendet eller målet om tulltillägg ärendet eller målet om tulltillägg eller förseningsavgift. eller förseningsavgift.

Om tull sätts ned, skall också vidtas den ändring i beslutet om tulltillägg som nedsättningen kan föranleda.

Prop. 1996/97:100 Del 1

2.24 Förslag till lag om ändring i kommunalskattelagen