• No results found

Ulrik Bergman (M) yrkar på återremiss av ärendet.

Jan Bohman (M) (S) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag med instämmande av Mari Jonsson (S) och Elina Brodén (MP).

Agneta Nyvall (-) yrkar avslag till arbetsutskottets förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordförande ställer förslag om återremiss mot att förslaget ska beslutas idag och finner kommunstyrelsen beslutar om ärendet idag.

Ordförande ställer bifall till arbetsutskottets förslag mot avslag till detsamma och finner att kommunstyrelsens beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Reservationsyttrande

Reservationsyttrande från Ulrik Bergman (M) och Irene Vidlund Bjurman (M) lyder:

Moderaterna yrkar återremiss. Moderaterna anser att hållbarhetsfrågorna har en hög prioritet. Förslaget om medlemskap i Viable cities innehåller emellertid inte någon kostnadskalkyl och vad detta innebär för Borlänge kommun ur ett budgetperspektiv. Även om det inte är någon ansökningsavgift/medlemsavgift som erläggs så kostar det att ha personal engagerad i nya projekt som genererar kostnader. Detta måste belysas, ansvar fördelas och medel tas i anspråk ur budget.

Skickas till

Sektorchef Miljöchef

VD Borlänge Energi VD Tunabyggen Handläggare

§ 18 Ändring av verksamhetsområden för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borlänge kommun/ dnr 2020/1940

Beslut

1. Verksamhetsområden för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen utökas med de områden som framgår av kartor och fastighetsförteckningar i Bilaga 1-6.

2. Verksamhetsområdet för den allmänna avloppsanläggningen inskränks till att inte omfatta fastigheten Lennheden 3:15.

Ärendet

I Borlänge kommun pågår VA-utbyggnad inom skyddsområdet till Lennhedens vattentäkt samt till Dalsjö.

Utbyggnaderna medför ett behov av att ändra verksamhetsområden för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen.

Förslaget till beslut innebär att verksamhetsområden för spill- och dricksvatten utökas till att omfatta de områden där VA-utbyggnad pågår. Förslaget innebär även en mindre justering för korrigera det tidigare beslutet om verksamhetsområde för spillvatten kring Lennhedens vattentäkt.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-14 § 208 - Tjänsteskrivelse plan- och markkontoret 2020-11-19

- Karta med förslag till utökning av verksamhetsområde för dricksvatten kring Lennhedens vattentäkt - Karta med förslag till utökning av verksamhetsområde för dricksvatten och spillvatten i Solbacka - Karta med förslag till utökning av verksamhetsområde för dricksvatten och spillvatten i Dalsjö

Skickas till

Länsstyrelsen i Dalarnas län Borlänge Energi AB

Lennheden Vatten AB Miljökontoret

Plan- och markkontoret

Signature reference: e664e0a4-c624-407a-9ddc-d8741c437ef2

§ 19 Revidering av taxa för verksamhet enligt plan- och bygglagen inklusive mät- och karttaxa samt taxa för prövning och tillsyn av strandskydd/ dnr 2020/2243

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Revideringen av taxa för verksamhet enligt plan- och bygglagen inklusive mät- och karttaxa samt taxa för prövning och tillsyn av strandskydd, fastställs.

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Ärendet

Taxa för verksamhet enligt plan- och bygglagen inklusive mät- och karttaxa har antagits av kommunfullmäktige

2018-10-23 och en revidering antagits 2020-06-16. Planavgift enligt planavtal har tillämpats tidigare men inte tidigare inkluderats i denna taxa. Därför behöver taxan som samhällsbyggnadsnämnden tillämpar

kompletteras med avgift för planer.

Avgift tas ut för att täcka programkostnader och kostnader för andra åtgärder som behövs för att upprätta eller ändra detaljplaner eller områdesbestämmelser. Avgiften regleras genom att planavtal tecknas med intressenter för att specificera betalningsvillkor och parternas åtagande i övrigt.

Föreslagen taxa för planer har räknats fram utifrån Sveriges Kommuner och Regioners underlag har stämts av med Falu kommun som har samma nivå.

I Tabell 4 – Justering av avgifter görs ett förtydligande kring uttag av avgifter vid rivning där ”Rivningslov”

ändras till ”Rivningslov- och anmälan”.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-10-14 § 209 - Samhällsbyggnadsnämnden 2020-10-15 § 153

- Tjänsteskrivelse samhällsbyggnadssektorn, 2020-09-17

- Taxa för verksamhet enligt plan- och bygglagen inklusive mät- och karttaxa samt taxa för prövning och tillsyn av strandskydd

Skickas till

Kommunfullmäktige

§ 20 Stärkt ungdomsdialog/ dnr 2019/2502

Beslut

1. Borlänge kommun inför ungdomsfullmäktige från och med våren 2022 med tillägg.

2. Borlänge kommun inför unga kommunstyrelsen från och med hösten 2021.

3. Information om planerat arbetssätt godkänns.

Ärendet

Utskottet för social hållbarhet har i och med sitt ansvarsområde tydliggjort vikten av dialog och kontakt mellan unga och politiker och vill därför hitta hållbara sätt för dialog och inkludera unga i den politiska processen.

För att systematisera och effektivisera Borlänge kommuns dialog med barn och unga och samtidigt verka för att stärka ungas tillit till det offentliga och tillämpning av barnrättslagen, införs ett årligt ungdomsfullmäktige samt bildandet av Unga kommunstyrelsen (UKS) med valda representanter från kommunens skolor, årskurs 7 till årskurs 3 på gymnasiet.

Förslaget bygger på Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer för ungdomsdialog,

omvärldsbevakning, LUPP-enkäten (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) (år 2018, omfattar åk 8 och åk 2 på gymnasiet) där ca 50 % av tjejerna och ca 45% av killarna vill vara med och påverka frågor som rör sin kommun. Därtill har synpunkter inkommit från två workshops med högstadieungdomar i Borlänge samt i dialog med kommunutvecklarna 2020, allt från namn på forum till hur dem bör utformas för att vara attraktiva och få fler unga att vilja engagera sig.

Ungdomsfullmäktige genomförs varje år där unga för en dialog med politiker och tjänstepersoner. Under mötet identifieras prioriteringsområden som ungdomar tillsammans med politiker enats om och som sedan Unga kommunstyrelsen arbetar vidare med. Unga kommunstyrelsen (UKS), ett namn som föreslagits av unga själva och består av representanter från alla elevråd på högstadiet och gymnasiet. UKS ska i första hand arbeta med områden från ungdomsfullmäktige, utöver det ska UKS även få möjlighet att fungera som remissinstans kopplat till större förändringsfrågor i kommunen, exempelvis miljöplan och större ombyggnationer.

En separat bilaga innehållande planerat arbetssätt för båda delarna bifogas till förslaget. Kostnaden för uppdraget kommer att tas inom utskottet för social hållbarhets budgetram.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från utskottet för social hållbarhet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens utskott för social hållbarhet 2021-01-25 § 2 - Tjänsteskrivelse Nämndservice, 2020-04-30

- Metodstöd stärkt ungdomsdemokrati, 2020-04-30

Signature reference: e664e0a4-c624-407a-9ddc-d8741c437ef2

Forts. § 20

Förslag till beslut på sammanträdet

Karin Örjes (C) föreslår att ordförande i styrelsen AB Stora Tunabyggen, AB Borlänge Energi och Maserhallen erbjuds delta i ungdomsfullmäktige.

Mari Jonsson (S) föreslår att förtroendevalda som deltar i Ungdomskommunfullmäktige inte erhåller arvode men förlorad arbetsförtjänst enligt arvodesreglementet. Kostnad för detta tas av den styrelse/ nämnd man representerar. Utskottet för social hållbarhet (USH) tar kostnaden för gruppledares förlorade arbetsförtjänst som inte finns representerad i styrelse/nämnd.

Rikard Rudolfsson (V) föreslår att stryka ungdomsfullmäktige ska sammanträda efter skoltid med instämmande av Karin Örjes (C) och Agneta Nyvall (-).

Skickas till

Louise Kihlborg, enhetschef nämndservice, Verksamhetsstöd Nicole Skoglund, barn-och ungdomsutvecklare, Verksamhetsstöd

§ 21 Förnyelseansökan Fairtrade City 2021/ dnr 2021/87

Beslut

1. Borlänge kommuns inköp av bananer som producerats enligt ILO:s konventioner och rättvis handels principer ska årligen öka med minst 10 procent jämfört med föregående år fram till och med 2022.

Andelen kaffe ska minst ligga kvar på den höga andelen 95 % fram till och med 2022.

2. Lena Hjort (S) utses till Borlänge kommuns representant i Fairtrade City för år 2021 och 2022.

Reservation

Monica Lundin (L), Agneta Nyvall (-), Ulrik Bergman (M) Irene Vidlund Bjurman (M), Jonas Hillerström (KD), Kent Forschner-Hell (SD) och Kjell Forslund (SD) reserverar sig mot beslutet. Reservationsyttrande redovisas i slutet av paragrafen.

Ärendet

Bestäm Fairtrade City är en diplomering av kommuner som engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel i linje med Agenda 2030. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier för strategiskt arbete, hållbarhetskrav i upphandlingar och har ett aktivt informations- och engagemangsarbete i

lokalsamhället.

Borlänge har diplomerats som en Fairtrade City sedan 2014. I Borlänge leds arbetet av en styrgrupp där Borlänge kommun, Svenska kyrkan, FN-föreningen, ABF, Rädda Barnen, Vision samt IF Metall ingår.

Borlänge kommuns deltagande i Fairtrade City har utvärderats under 2019 och utredningen drar slutsatsen att diplomeringen som Fairtrade City är ett bra sätt för Borlänge kommun att arbeta med hållbarhetsfrågor såväl lokalt som globalt. Diplomeringen ger kommunen en färdig, strukturerad metod att arbeta med, informationsmaterial, utbildning och stöd. Arbetet bidrar också till att skapa ett bra samarbetsklimat i lokalsamhället, vilket skulle kunna utnyttja mer även i andra sammanhang.

För att Borlänge ska godkännas vid omdiplomering 2021 krävs att kommunen kan visa en målsättning för den etiska konsumtionen samt att en diplomeringsavgift om 15 000 kr betalas till Fairtrade.

Diplomeringskostnaden finns budgeterad och betalas av Utskottet för social hållbarhet.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från utskottet för social hållbarhet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens utskott för social hållbarhet 2021-01-25 § 3 - Tjänsteskrivelse Nämndservice, 2021-01-12

- Utvärdering Borlänge kommuns medlemskap i Fairtrade, - Förnyelseansökan Fairtrade

Förslag till beslut på sammanträdet

Jan Bohman (S) yrkar bifall till förslaget från utskottet för social hållbarhet med instämmande av Mari Jonsson (S), Lena Hjort (S), Anita Nordström (S). Elina Brodén (MP) och Rikard Rudolfsson (V).

Monica Lundin (L) yrkar avslag till förslaget från utskottet för social hållbarhet med instämmande av Ulrik Bergman (M), Agneta Nyvall (-), Jonas Hillerström (KD), Irene Vidlund Bjurman (M) och Kent Forschner-Hell.

Signature reference: e664e0a4-c624-407a-9ddc-d8741c437ef2

Forts. § 21

Beslutsgång

Ordförande ställer bifall till förslaget från utskottet för social hållbarhet mot avslag till detsamma och finner att kommunstyrelsen beslutar bifalla förslaget.

Votering

Votering begärs och genomförs. 15 ledamöter är röstberättigade. Följande beslutsgång föreslås och godkänns: Ja- för bifall till utskottet för social hållbarhets förslag och Nej för avslag till förslaget.

Ja-röster: Mari Jonsson (S), Anita Norström (S), Lena Hjort (S), Karin Örjes (C), Elina Brodén (MP) Jenny Lerström (S), Rikard Rudolfsson (V) och Jan Bohman (S).

Nej-röster: Monica Lundin (L), Agneta Nyvall (-), Ulrik Bergman (M) Irene Vidlund Bjurman (M), Jonas Hillerström (KD), Kent Forschner-Hell (SD) och Kjell Forslund (SD).

Med åtta Ja-röster mot sju nej-röster har kommunstyrelsen beslutat bifalla utskottet för social hållbarhets förslag.

Reservationsyttrande

Reservationsyttrande från Ulrik Bergman (M) och Irene Vidlund Bjurman (M) lyder:

Moderaterna yrkar avslag till ärendet då vi inte anser att konceptet bidrar till att lyfta människor ur

fattigdom. Forskning visar att Fair trade city inte bidrar till fattigdomsbekämpning. Reglerade priser tenderar snarare att hålla kvar människor i sektorer med låg lönsamhet. Vägen ur fattigdom går istället via

marknadsekonomi och frihandel.

Skickas till

Anna Andersson, sektorchef verksamhetsstöd Anders Ullvén, ekonomichef

Kristina Andrén, kost- och lokal Fredrik Holm, chef service och stöd Louise Kihlborg, chef nämndservice Helena Faktus, miljöchef

Hanna Lundgren, folkhälsostrateg

§ 22 Kvartalsredovisning av ej verkställda beslut, andra kvartalet 2020/dnr 2020/2452

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Kvartalsredovisning av ej verkställda beslut, 2:a kvartalet 2020 till kommunfullmäktige godkänns.

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Ärendet

De nämnder som ansvarar för utredning och beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) ska varje kvartal rapportera de beslut som inte verkställts inom tre månader (90 dagar) till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringen ska även göras till

kommunens revisorer och kommunfullmäktige.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan ansöka hos Förvaltningsrätten om att rätten utdömer särskild avgift om besluten inte verkställs inom tre månader (90 dagar). Den fastställda avgiften kan vara lägst tio tusen kronor och högst en miljon kronor per ärende. Summan kan påverkas av hur kommunen erbjudit kompenserande insatser i väntan på att det beviljade beslutet verkställs.

Andra kvartalet 2020 visar att det finns 21 personer som väntat i mer än 90 dagar på insats enligt SoL. Tre beslut gäller vård- och omsorgsboende och fyra beslut gäller särskilt boende inom socialpsykiatrin. Tre beslut gäller dagverksamhet inom äldreomsorg, tre hjälp i hemmet, två växelvård samt sex beslut gäller

kontaktperson.

Inom SoL riskerar omsorgsnämnden vitesföreläggande för fyra ärenden. Det gäller tre personer som inte har blivit erbjudna särskilt boende socialpsykiatri inom ramen av 90 dagar samt en person som inte har blivit erbjudna insatsen kontaktperson inom ramen av 90 dagar.

Andra kvartalet 2020 visar att det finns åtta personer som har väntat mer än 90 dagar på insats enligt LSS.

Tre beslut gäller bostad för vuxna, tre beslut gäller kontaktperson, ett beslut gäller ledsagarservice samt ett beslut avser daglig verksamhet.

Inom LSS riskerar omsorgsnämnden vitesföreläggande för fyra ärenden. En person har inte blivit erbjuden insats i form av daglig verksamhet inom ramen av 90 dagar och tre personer har inte blivit erbjudna insats bostad för vuxna inom ramen av 90 dagar.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2021-01-26 § 22 - Omsorgsnämnden 2020-09-23 § 33

- Tjänsteskrivelse sociala sektorn, daterad 2020-11-03

Skickas till

Kommunfullmäkitge

Signature reference: e664e0a4-c624-407a-9ddc-d8741c437ef2

§ 23 Kvartalsredovisning ej verkställda beslut, tredje kvartalet 2020/dnr 2020/2452

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Kvartalsredovisningen av ej verkställda beslut tredje kvartalet 2020 godkänns.

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Ärendet

De nämnder som ansvarar för utredning och beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) ska varje kvartal rapportera de beslut som inte verkställts inom tre månader (90 dagar) till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringen ska även göras till

kommunens revisorer och kommunfullmäktige.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan ansöka hos Förvaltningsrätten om att rätten utdömer särskild avgift om besluten inte verkställs inom tre månader (90 dagar). Den fastställda avgiften kan vara lägst tio tusen kronor och högst en miljon kronor per ärende. Summan kan påverkas av hur kommunen erbjudit kompenserande insatser i väntan på att det beviljade beslutet verkställs. Tredje kvartalet 2020 visar att det finns det 27 personer som väntat i mer än 90 dagar på insats enligt SoL. Fem beslut gäller vård- och

omsorgsboende och fyra beslut gäller särskilt boende inom socialpsykiatrin. Sex beslut gäller dagverksamhet inom äldreomsorg, fem hjälp i hemmet, en gäller växelvård och sex beslut gäller kontaktperson.

Inom SoL riskerar omsorgsnämnden vitesföreläggande för 30 ärenden, dessa innefattar även de personer som fått avbrott i verkställighet på grund av Corona. Det gäller fyra personer som inte har blivit erbjudna särskilt boende socialpsykiatri, fem personer som inte blivit erbjudna vård och omsorgsboende, en person som inte blivit erbjuden växelvård, en person som inte blivit erbjuden kostnadsfri anhörig avlastning, fem personer som inte blivit erbjudna kontaktperson, fem personer som inte blivit erbjudna dagverksamhet och nio personer som inte blivit erbjuden hjälp i hemmet inom ramen av 90 dagar.

Tredje kvartalet 2020 visar att det finns tio personer som väntat mer än 90 dagar på insats enligt LSS. Fem beslut gäller bostad med särskild service, två beslut gäller kontaktperson, ett beslut gäller ledsagarservice och två beslut som avser korttidsvistelse utanför hemmet.

Inom LSS riskerar omsorgsnämnden vitesföreläggande för 14 ärende, dessa innefattar även de personer som fått avbrott i verkställighet på grund av Corona. Det gäller en person som inte har erbjudits ledsagning enligt 9 § 3 LSS, två personer som inte har erbjudits kontaktperson enligt 9 § 4 LSS, två personer som inte har erbjudits korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 § 6 LSS, fem personer som inte har erbjudits bostad med särskild service för vuxna enligt 9 § 9 LSS och fyra personer som inte erbjudits daglig verksamhet enligt 9 § 10 LSS inom ramen av 90 dagar.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2021-01-26 § 23 - Omsorgsnämnden 2020-12-16 § 64

- Tjänsteskrivelse sociala sektorn, daterad 2020-11-23

Forts. § 23

Skickas till

Kommunfullmäktige

Signature reference: e664e0a4-c624-407a-9ddc-d8741c437ef2

§ 24 Svar på medborgarförslag om lojalitetsbonus till kommunens anställda/ dnr 2019/2487

Beslut

Förslaget om lojalitetsbonus till kommunens anställda avslås med hänvisning till det arbete som redan görs med syfte att vara en attraktiv arbetsgivare för dem som varit verksamma i kommun under längre tid.

Ärendet

Ett medborgarförslag har lämnats om att införa lojalitetsbonus till kommunens anställda. Förslagsställare skriver att Borlänge kommun bör införa lojalitetsbonus på 100 kronor per månad efter man jobbat i 5 år inom kommunen. Pengarna bör sättas in på ett pensionskonto. Syftet med pengarna är ett ytterligare ekonomiskt stöd till personal när det går i pension.

Det finns idag ett centralt tjänstepensionsavtal för kommunens medarbetare som ligger till grund för pensionsinsättningen (Tjänstepensionen, Kom-KL). Kommunen har som hållning att förhålla sig till centrala avtalen då frånsteg kan blir orättvist, ge ökade kostnader samt kräva mycket administration för att dessa frånsteg ska efterlevas.

Borlänge kommun håller dock med förlagsgivaren om att arbetsgivaren behöver göra åtgärder för att uppskatta lojala medarbetare. Detta görs idag på annat sätt än just ökad pensionsinsättning. Till dessa åtgärder hör bland andra förmånerna: 80-90-100 (för medarbetare som varit anställda mer än 10 år). Längre uppsägningstid (12 månader) för medarbetare som är över 55 år och arbetat 10 år eller mer inom

organisationen. Hit hör även exempelvis uppvaktningarna när man fyller 50 och/eller 60 år, 25-årsgåvan och avtackningsmiddagen.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-14 § 200 - Tjänsteskrivelse HR-kontoret, 2020-11-18

Skickas till

Förslagsställare

Sektorchef verksamhetsstöd, Anna Andersson HR-chef, Jonas Flank

Kommunfullmäktige (delges) Kommunstyrelsens sekreterare

§ 25 Svar på medborgarförslag om skapande av bemannad informationsbutik/ dnr 2020/531

Beslut

Medborgarförslaget om att skapa en bemannad informationsbutik avslås.

Ärendet

Förslagsställaren skriver att Borlänge kommun bör skapa en bemannad informationsbutik för

turistinformation för tåg-, buss och evenemangsbiljetter och den skulle lämpligen kunna vara placerad i Borlänge resecentrum.

Det kan vara svårt idag för de som inte är trygga i en digital värld att på ett enkelt sätt kunna boka, hämta och betala biljetter till kommunikationer och evenemang. Eftersom servicen finns digitalt (samt viss service finns på lokala infopoints och biljettautomater) och intresset för att utveckla det digitala växer är det färre och färre som behöver en bemannad butik för dessa ärenden.

Det är svårt att få lönsamhet med en bemannad fysisk butik eftersom efterfrågan inte längre är stor. Även om man skulle ta ut en avgift av kunden i den fysiska butiken skulle tjänsten bli väldigt dyr.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-14 § 201 - Tjänsteskrivelse näringslivskontoret 2020-11-06

- Medborgarförslag daterat 2020-03-15

Skickas till

Förslagsställaren Näringslivskontoret

Kommunfullmäktige (delges) Kommunstyrelsens sekreterare

Signature reference: e664e0a4-c624-407a-9ddc-d8741c437ef2

§ 26 Svar på medborgarförslag om vattenförsörjningssystem i Gyllbergens naturreservat/ dnr 2019/2234

Beslut

Medborgarförslaget om att installera vattenförsörjningssystem i Gyllbergens naturreservat avslås.

Ärendet

Ett medborgarförslag avseende möjligheten att installera ett vattenförsörjningssystem vid Gyllfäbodarna vid Gyllbergens naturreservat inkom till Borlänge kommun 2019-10-11.

Förslagsställaren menar att vattentillgången i området är ett problem. Naturliga källor är inte tillförlitliga och besökare tror att det finns vatten tillgängligt vid Gyll-fäbodarna. Besökare kan riskera uttorkning eller att få i sig otjänligt vatten. Vattentillgång vid en anläggning med detta besöksantal borde vara självklar.

Plan- och markkontorets synvinkel är att de flesta besökare i Gyllbergen tar med sig eget vatten, liksom man generellt gör när man är ute i naturen i den här delen av landet.

I naturreservatet finns flertalet källor där man kan hämta vatten om man exempelvis övernattar och inte vill bära med sig mycket vatten. Vid osäkerhet på vattenkvaliteten finns det bra lösningar i form av att antingen koka vattnet, använda filter eller reningstablett.

Gyllbergen är ingen anläggning utan att naturreservat av vildmarkskaraktär. Få naturreservat av liknande karaktär har vattenförsörjningssystem utbyggt.

Kommunen kan förtydliga informationen om vattentillgången i Gyllbergen på hemsida och Naturkartan.se.

Där kan vi även ge tips om hur man enkelt renar sitt dricksvatten.

Kommunstyrelsens beslut är enligt förslag från arbetsutskottet.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-14 § 210 - Tjänsteskrivelse plan- och markkontoret, daterad 2020-11-09 - Medborgarförslag daterat 2019-10-11

Skickas till

Förslagsställaren

Kommunfullmäktige (delges) Kommunstyrelsens sekreterare

§ 27 Svar på medborgarförslag om att stoppa all uppsättning av 5G sändare i Borlänge kommun/ dnr 2019/1531

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Medborgarförslaget om att stoppa all uppsättning av 5G-sändare inom Borlänge kommun avslås.

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Ärendet

Ett medborgarförslag har lämnats in avseende att kommunen bör stoppa all uppsättning av 5G-sändare inom Borlänge kommun tills mer gedigen forskning har kunnat utföras som kan bekräfta eller dementera de potentiella riskerna.

Förslagsställaren presenterar uppgifter om att 5G-sändare utgör en potentiell risk för människor, djur och natur och hänvisar till ett forskarupprop som vädjar om mer och fristående forskning rörande riskerna.

Medborgarförslaget går ut på att Borlänge kommun skulle kunna vara en föregångskommun i frågan genom de möjligheter förslagsställaren menar ges i Miljöbalken.

Det samlade forskningsunderlag som finns tillgängligt visar att elektromagnetisk strålning kan vara farligt, men att skadligheten är högst beroende av strålningens frekvens i kombination med exponeringsnivån.

Baserat på de testmätningar som gjorts av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kommer 5G-sändarna inte att

Baserat på de testmätningar som gjorts av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kommer 5G-sändarna inte att

Related documents