• No results found

Förslag till genomförandeplan

I det här kapitlet presenteras ett förslag till genomförande av de föreslagna åtgärderna.

7.1 Styrmedel

När det gäller genomförandet av de föreslagna ekonomiska styrmedlen har Trafikverket en preliminär utvecklingsplan som nu sträcker sig till och med 2015, se Figur 41. Avsikten är att ”rulla” denna plan allteftersom arbetet framskrider. Som framgått ovan i avsnitt 6.2.1 bedöms att åtgärdernas effekt på kapaciteten har en viss fördröjning och infinner sig alltså i perioden från och med 2016.

När det gäller administrativa styrmedel finns ingen dokumenterad utvecklingsplan. Dock bedöms att utvecklingen av dessa följer en likartad struktur och kan förväntas ske i perioden till och med 2015.

Figur 41: Preliminär tidsplan för ekonomiska styrmedel.

J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D

Avgift för av- och ombokning Utvecklingsprojekt

Eventuellt införande i JNB Tilläm pning i Tågplan Rabatter

Förstudie Utvecklingsprojekt Eventuellt införande i JNB Tilläm pning i Tågplan

Tillämpning av auktionsförfarande Förstudie

Utvecklingsprojekt Eventuellt införande i JNB Tilläm pning i Tågplan

Särskild kapacitetsavgift (medelhastighet i storstadsområden med flera spår) Förstudie

Utvecklingsprojekt Eventuellt införande i JNB Tilläm pning i Tågplan

Utveckling av tjänsten Tågläge

Förstudie om ytterligare differentiering, t.ex. m a p kvalitet/prioritet Utvecklingsprojekt

Eventuellt införande i JNB Tilläm pning i Tågplan Befintlig tjänst Tågläge

Högnivå, Basnivå (Tilläm pning i Tågplan) Mellannivå (Tilläm pning i Tågplan) Passageavgift

Sthlm , Gbg, Malm ö (tilläm pas i Tågplan)

7.2 Drift- och underhållsåtgärder samt reinvesteringar

Extra tilldelning av medel 2012–2013

Den 31 augusti 2011 fick Trafikverket 3,6 miljarder kronor extra till järnvägen för åren 2012– 2013.

Till följd av detta arbetar Trafikverket intensivt med att färdigställa en detaljerad

genomförandeplan för 2012–2013 till december 2011. Följande utmaningar måste särskilt beaktas i arbetet:

• På den svenska entreprenörsmarknaden råder på kort sikt brist på resurser, vilket driver upp prisbilden i det korta perspektivet. Ett alternativ för att lösa bristen är att utnyttja nuvarande entreprenörsresurser bättre genom att bättre planera utifrån deras kompetens och kapacitet. Vidare kan Trafikverket arbeta mer för att attrahera

utländska aktörer.

• Trafikverket måste säkra interna kompetenser och resurser för att kunna hantera extra underhålls- och reinvesteringsarbete. För att öka flexibiliteten i det korta tidsperspektivet kan verksamheten förstärkas med konsulter, exempelvis vid upphandling.

• Tillgången till anläggningen måste säkerställas. Banarbetstid ansöks cirka 1–1,5 år i förväg (kapacitet för 2012 är redan förhandlad och beslutad). Underhålls- och reinvesteringsåtgärder konkurrerar med trafiken om kapaciteten och det är därför problematiskt att ändra de lagda planerna i efterhand. Ny tid för banarbete kan endast åstadkommas i diskussioner med tågoperatörer. Viss flexibilitet finns dock då 1) en del av den planlagda kapaciteten inte används och 2) genom att redan planlagd

banarbetstid utnyttjas mer effektivt genom att flera åtgärder utförs parallellt.

Utförande av genomförandeplan

För att säkerställa ett effektivt genomförande av underhåll, reinvestering och störningsreducerande åtgärder arbetar Trafikverket med ett antal åtgärder:

• Återgå till en mer långsiktig plan för underhåll och reinvestering.

De långsiktiga planerna syftar till att skapa transparens om framtida resursbehov för både finansiering och kompetens. I tillägg förväntas även planerna hjälpa till att få en helhetssyn på åtgärder samt att säkerställa koordinering mellan investeringar och underhåll så att inte underhåll genomförs när nyinvestering förväntas i närtid.

• Förbättra och utöka procedurer för datainsamling och ta fram kontinuerliga mått och

nyckeltal för infrastrukturens kapacitetsutnyttjande.

En väl utvecklad och kontinuerligt uppdaterad databas ska ligga som grund för analys

av behovet av underhåll och investering av järnvägen i dag och i framtiden. • Utvärdera och prioritera anläggningsåtgärder.

Säkerställ en tydlig och transparent prioritering för de identifierade anläggningsåtgärderna.

• Se över upphandlingsprocessen för att säkerställa effektivt underhållsarbete.

inköp. Detta innebär att leverantören underhåller infrastrukturen på efterfrågad funktionsnivå och följs upp med nyckeltal såsom antal fel och förseningsminuter. Trafikverket har även initierat ett arbete för att se över upphandlingsprocessen för underhåll och reinvesteringar. Ett mer långsiktigt perspektiv i upphandlingar kommer att underlätta planering och genomförande av de nödvändiga åtgärderna.

• Fortsätt genomförandet av process- och informationsåtgärder.

Under hösten fortsätter arbetena med förbättringar inom tågplanering, trafikledning och trafikinformation. Den påbörjande dialogen med järnvägsföretagen fortsätter också i syfte att förbättra det långsiktiga strategiska samarbetet och samordningen mellan järnvägsföretag och Trafikverket.

Trafikverket kommer i sitt arbete med underhåll och reinvesteringar att säkerställa att dessa är i linje med den långsiktiga planen. Beroende på vilken väg man väljer för 2050-perspektivet påverkas reinvesterings- och underhållsåtgärderna. Detta innebär att viss omfördelning av resurser kan komma att ske, framför allt mot slutet av 10-årsperioden, om det är mer effektivt ur ett långsiktigt perspektiv. På så sätt kan framtida behov bättre mötas med underhåll och reinvesteringar. Reinvesteringar kan också förskjutas i tiden, baserat på planer för stora investeringar på samma sträcka.

7.3 Investeringar

Förslaget till tidigareläggning av investeringsåtgärder omfattar projekt som ingår i den

fastställda planens senare del. De aktuella åtgärderna är i planen upptagna till en sammanlagd kostnad av 2 713 miljoner kronor. Tidigareläggningen gäller följande projekt:

• Malmbanan (förlängning mötesspår) • Kilafors–Homsveden (mötesspår)

• Stockholm central–Sörentorp (spårupprustning) • Kristinehamn–Karlstad–Kil (mötesspår)

• Alingås, Stenkullen, Algutsgården (vändspår, förbigångsspår) • Jakobshyttan (mötesstation)

• Barkarby–Duvbo och Tomteboda–Huvudsta (fyrspårsutbyggnad)

• Marieholmsbron och Kvillebangården (delar av Hamnbanan i Göteborg).

För investeringarna Kilafors–Holmsveden samt Barkarby–Duvbo och Tomteboda–Huvudsta innehåller förslaget även utökningar i förhållande till fastställda plan. För ovan nämnda investeringsåtgärder finns förberedelser och förutsättningar som möjlig ett genomförande under perioden 2012-2015. För merparten av investeringarna innebär tidigareläggningen också att aktuella åtgärder kan fullföljas under denna period. För Barkarby–Duvbo och Tomteboda– Huvudsta och Hamnbanan innebär tidigareläggningen inte ett färdigställande under perioden 2012-2015, utan att dessa mycket angelägna investeringsåtgärder kommer att kunna

färdigställas väsentligt tidigare än enligt planen.

Den föreslagna tidigareläggningen av mindre investeringsåtgärder inom övriga åtgärdsområden bedöms möjlig att genomföra genom en successiv upptrappning av medel från och med 2012. Detsamma gäller för förslaget till totalt utökat utrymme för mindre investeringsåtgärder enligt nivå C3 (och C4).

För perioden 2012-2015 föreslås följande utökade investeringsåtgärder: • Borlänge–Frövi (smärre kapacitetsåtgärder)

• Sandhem–Nässjö (samtidig infart och hastighetsanpassning) • Åstorp–Teckomatorp (fjärrblockering och mötesspår) • Hässleholm–Helsingborg (hastighetsanpassning) • Trelleborgsbanan (kraftförsörjning).

samt för perioden 2016-2021:

Storvik–Gävle (mötesspår).

För dessa investeringar finns förberedelser och förutsättningar som möjliggör ett genomförande under de angivna perioderna.

I rapportens förslag ingår också att utredning av ytterligare kapacitetshöjande investeringsåtgärder ska göras på följande sträckor:

• Malmbanan • Umeå–Boden • Gävle–Sundsvall • Falun–Borlänge • Avesta–Fagersta • Ställdalen–Frövi • Laxå–Arvika • Åsbro–Degerön • Ängelholm–Helsingborg • Hässleholm–Kristianstad • Skytts Vemmerlöv–Trelleborg • Malmö–Ystad.

Den totala kostnaden för dessa åtgärder är preliminärt beräknad till 10 500 miljoner kronor. En förutsättning för utredningarna avseende dessa sträckor ska vara att genomförandet kan ske under perioden 2016-2021. Utredningarna och förberedelser behöver genomföras under perioden 2012-2015 och för detta krävs ett utökat ekonomiskt utrymme under denna period med 100 miljoner kronor.