• No results found

4 Nuläge och brister

4.3 De största bristerna per transportförsörjningsområde

4.3.1 Norra Sverige

Nuläge 2011

En av de största kapacitetsbegränsningarna i norra Sverige finns i dag på Malmbanan norr om Kiruna, se Figur 10. Det beror på att det endast finns ett fåtal mötesstationer som klarar av möten med 750 meter långa tåg. Dessutom är den tillåtna hastigheten på banan låg. Stora begränsningar finns även på de enkelspåriga delarna av Norra stambanan mellan Storvik och Ljusdal och på Ostkustbanan Gävle–Söderhamn.

Förseningarna för godstågen är generellt medelstora till stora, se Figur 14. Störst är problemen på Malmbanan. För både persontåg och godståg är det problem med förseningar på Stambanan genom Övre Norrland (Boden–Vännäs–Bräcke) och på Ostkustbanan (Gävle–Sundsvall).

Figur 14: Punktlighet (anläggningsmerförseningar) i norra Sverige

Brister 2015

Ostkustbanan Gävle–Sundsvall

Utbyggnaden av nya mötesspår norr om Gävle kommer att medföra ökad kapacitet, vilket innebär att en del av godstrafiken kan ledas den kortaste och effektivaste vägen via Sundsvall. Trafiksystemet kommer dock att bli mycket sårbart och den regionala persontrafiken kan fortfarande inte utökas. Det kommer också att blir svårt att klara kommande trafik på Sundsvalls central, på grund av för få plattformslägen och uppställningsmöjligheter. Norr om Gävle finns det för få möjligheter för möten och för arbetsfordon att ta sig fram. Dessutom har flertalet sträckor begränsad kapacitet på grund av enkelspår.

Godståg Persontåg

Stora merförseningar Medelstora merförseningar Små eller inga merförseningar

Norra stambanan Ånge–Storvik

Efter att upprustningen av Söderhamn–Kilafors är klar, planeras cirka tio godståg per dygn att ledas Sundsvall–Söderhamn–Kilafors–Ockelbo, vilket medför mindre belastning på delen Ljusdal–Bollnäs, men större belastning på enkelspåren mellan Kilafors och Ockelbo. Det kommer också att finnas vissa begränsningar med för få plattformsspår eller för korta uppställningsspår.

Mittbanan Storlien–Sundsvall

Vissa kapacitetsproblem kommer att finnas på delen Sundsvall–Ånge till följd av ökad regional persontrafik. Om planerna på utökad trafik Trondheim–Östersund blir verklighet kan det även bli kapacitetsproblem på delen Storlien–Östersund. I de flesta fall finns enbart ett

plattformsspår, vilket begränsar kapaciteten.

Ådalsbanan Sundsvall–Långsele

Stora kapacitetsproblem kommer att finnas norr om Sundsvall fram till delningspunkten till Mittbanan vid Bergsåker. Avsaknad av triangelspår medför att SCA:s godståg mellan Jämtland och Östrand (Timrå) måste köra ner till Sundsvall och byta riktning. Banans lutningar innebär problem för de tyngsta tågen, speciellt för de tåg på 3 200 ton som planeras inför 2012. Utformningen av Kramfors station möjliggör inte persontågsmöte.

Stambanan genom Övre Norrland, Luleå–Umeå/Bräcke

På sträckan Boden–Umeå är det problem med låga vagnvikter på grund av branta backar. Detta medför högre transportkostnader och fler tåg. På Botniabanan söder om Umeå kan tågen normalt gå med full vikt, men kapacitetsproblemen på framför allt Ostkustbanan medför att delar av trafiken ändå måste gå i inlandet, med begränsad tågvikt. Det är också mycket sårbart att endast ha en möjlig körväg norr om Vännäs.

De två nya mötesspåren på delen Umeå–Vännäs förbättrar kapaciteten, men den planerade persontrafiken mellan Holmsund och Vännäs samt godstrafikens andra körvägar medför mycket högt utnyttjande. På delen Långsele–Bräcke behöver Ragundatunneln utvidgas för att klara specialtransporter. Flertalet stationer begränsas av för få plattformsspår.

Exportindustrin anger att ökade järnvägstranstransporter är en förutsättning för fortsatt konkurrenskraft och för att nå branschens egna klimatmål. På grund av den nuvarande bristen på kapacitet och robusthet på bland annat Stambanan genom Övre Norrland, väljer

exportindustrin att ligga kvar med sina transporter på väg, trots en stark önskan om

överflyttning till järnväg. Sådana typer av behov blir i stort sett dolda för Trafikverket i och med att de godstransporterande företagen inte ansöker om tåglägen på grund av bristen på

robusthet och kapacitet. (Processen för identifiering av överbelastade sträckor beskrivs i avsnitt 6.2.1)

Hällnäs–Lycksele–Storuman

Den nya persontrafiken mellan Umeå och Lycksele medför att delen Hällnäs–Lycksele blir hårt belastad på grund av få mötesspår. För att undvika problem vid ökad trafik behöver

kapacitetshöjande åtgärder genomföras.

Malmbanan, Boden–Riksgränsen

Punktligheten på Malmbanan var under det första kvartalet 2011 endast 50 procent och kapaciteten är redan i dag högt utnyttjad. Situationen förväntas bli förvärrad när den ökade gruvtrafiken kommer i gång. På Malmbanan förlängs två mötesspår till 750 meter, men LKAB:s ökade godstrafik medför att det ändå blir kapacitetsbrist, framför allt på delen Kiruna–

Riksgränsen.

Brister 2021

Ostkustbanan, Gävle–Sundsvall

Utbyggnaden av ytterligare tre mötesspår norr om Gävle kommer att medföra ökad kapacitet, vilket innebär att en del av godstrafiken kan ledas den kortaste vägen via Sundsvall.

Trafiksystemet kommer dock fortfarande att vara mycket sårbart, och den regionala persontrafiken kan fortfarande inte utökas.

Norra stambanan, Gävle–Bollnäs

Det nya mötesspåret mellan Holmsveden och Kilafors medför att en viktig flaskhals åtgärdas. Vissa problem kommer dock fortfarande att finnas på sträckan Ockelbo–Mo Grindar.

Mittbanan/Ådalsbanan

Utbyggnaden av triangelspår i Bergsåker medför att SCA:s godståg mellan Jämtland och Östrand (Timrå) inte längre måste byta riktning nära delningspunkten mellan Mittbanan och

Ådalsbanan. Det medför transporttidsvinster och bättre kapacitet på den hårt belastade sträckan ner mot Sundsvalls central.

Stambanan genom Övre Norrland, Luleå–Umeå–Bräcke

ERTMS införs på delen Boden–Luleå och om inte några kapacitetsinvesteringar görs kommer stambanan genom övre Norrland fortsatt att vara ett känsligt system, då det bara finns en möjlig körväg norr om Vännäs. Norrtåg planerar för ytterligare ökning av persontrafiken Holmsund–Umeå–Vännäs, som medför ett mycket högt utnyttjande på delen Umeå–Vännäs. Norrtåg planerar också fler tåg på sträckorna Umeå–Lycksele/Luleå, vilket kommer att medföra hög belastning på delen Vännäs–Hällnäs.

Delen Umeå central–Gimonäs kommer att bli en flaskhals, eftersom persontrafik från Stambanan (slutstation Umeå östra) korsar vägen för persontrafiken från Botniabanan (slutstation Umeå central) samt godstrafiken från Holmsund och Botniabanan.

Malmbanan, Boden–Riksgränsen

Fram till 2021 förlängs ett antal mötesstationer längs banan, varav några blir långa

trespårsstationer. Trycket på Malmbanan kommer att fortsätta öka till 2021, så trots de stora investeringarna kommer det att bli stora kapacitetsproblem på grund av kraftigt ökad

godstrafik. Det gäller framför allt på delen Kiruna–Riksgränsen där antalet godståg förväntas öka mest.