• No results found

Förslag från länsstyrelser och kommuner

länsstyrelser och kommuner

Tillsynsbehov och tillgängliga resurser

Vad kan de operativa tillsynsmyndigheterna göra själva för att utveckla sin operativa tillsyn?

Register

De operativa tillsynsmyndigheterna kan fortsätta att inventera och bygga upp register för verksamheter som fordrar återkommande tillsyn, särskilt avseende vattenverksamheter. Behovsutredningar

Arbetet med behovsutredningar kan utvecklas så att samtliga tillsynsområden som myn- digheterna har ansvar för inkluderas. För länsstyrelsernas del gäller detta framför allt till- syn rörande skydd av naturen enligt 7:e, 8:e och 12:e kapitlena miljöbalken (se fotnot 3 sid 14) och vattenverksamheter.

Resurssituationen och arbetets inriktning

För att hantera den besvärliga situationen som finns på många myndigheter avseende resurser, kan myndigheten söka efter mer effektiva arbetsformer samt ha ett erfarenhets- utbyte med andra tillsynsmyndigheter i frågan.

Kompetens

Arbetsmetoder i den operativa tillsynen kan ses över och förändras. För att minska sår- barheten kan myndigheterna ha som ambition att ha delat ansvar inom alla områden.

Samverkan kan ske mellan kommuner eller mellan länsstyrelser. Myndigheterna kan följa upp kompetensutvecklingen i det löpande arbetet och styra den strategiskt. Kompe- tensutveckling kan ske inte bara genom utbildning, utan även genom att delta i olika pro- jekt och kampanjer, t.ex. om miljöbalkens regler om egenkontroll, systemtillsyn eller i diskussioner om tillsynsbegreppet.

44

Vad kan Naturvårdsverket och länsstyrelserna göra för att utveckla sin tillsynsvägled- ning?

Behovsutredningar

Naturvårdsverket bör enligt de operativa tillsynsmyndigheterna ta fram övergripande rikt- linjer för hur tillsynsmyndigheterna ska bedöma tillsynsbehovet, visa på goda exempel och ordna träffar där detta diskuteras. En diskussion om vad rätt kvalitet i tillsynen är kan påbörjas.

Verket kan även föra diskussioner om regionalt anpassade behovsutredningar tillsam- mans med län med liknande förutsättningar.

Initiativ bör tas till fortsatta diskussioner hur tillsynsbegreppet ska definieras, främst inom tillsyn rörande skydd av naturen enligt 7:e, 8:e och 12:e kapitlena miljöbalken (se fotnot 3 sid 14).

Register

De operativa tillsynsmyndigheterna anser att Naturvårdsverket och länsstyrelserna, i sin tillsynsvägledande roll, kan stimulera till en mer samordnad utveckling av tillsynsregister.

Naturvårdsverket kan initiera en diskussion om begreppet återkommande tillsyn. Resurssituationen och arbetets inriktning

Tillsynsmyndigheterna anser att Naturvårdsverket kan visa på goda exempel vad gäller behovsutredningar, organisationslösningar och utveckling av nya arbetsformer.

Kompetens

Vägledning behövs enligt de operativa tillsynsmyndigheterna vad gäller tillsynsmetodik, bland annat hur tillsynsmyndigheten bör agera i olika tillsynssituationer. Verket bör täcka upp/kompensera för bortprioritering av kompetens och ett minskande engagemang på ob- jektsnivå bl.a. genom att stödja och medverka i tolknings- och principfrågor av nationell betydelse, exempelvis avfallsproblematiken i stort, tolkning av direktiv mm.

Naturvårdsverket bör uppmärksamma att vissa län har mycket svårt att hitta kompetens för tillsyn över vattenverksamhet och verka för länsstyrelsegemensamma lösningar, t ex inrätta en ”riksexpert” för vattenverksamheter. Tillsynsvägledningen inom området kan även öka. Det vore även positivt om ett handläggarnätverk startades för dessa frågor.

45

Tillsynsplanering

Vad kan de operativa tillsynsmyndigheterna göra själva för att utveckla sin operativa tillsyn?

De operativa tillsynsmyndigheterna behöver inhämta kunskaper och utveckla metoder för att systematiskt följa upp och utvärdera den egna operativa tillsynen. De behöver också skapa förståelse internt inom myndigheten för nyttan av detta.

Myndigheterna behöver analysera hur de befintliga tillsynsobjekten kan knytas till mil- jökvalitetsmålen, när väl dessa har brutits ner regionalt eller lokalt.

Länsstyrelserna behöver ta initiativet igen över tillsynen genom att freda resurser för en planerad målstyrd tillsyn, exempelvis genom organisatoriska åtgärder eller genom till- synskampanjer.

Inom tillsynsområdena för vattenverksamhet och skyddade områden kan den operativa tillsynen som länsstyrelserna bedriver förbättras. Tillsynsbegreppet rörande skydd av na- turen enligt 7:e, 8:e och 12:e kapitlena miljöbalken (se fotnot 3 sid 14) behöver tydliggö- ras.

Vad kan Naturvårdsverket och länsstyrelserna göra för att utveckla sin tillsynsvägled- ning?

De operativa tillsynsmyndigheterna anser att Naturvårdsverket kan sprida goda exem- pel på målstyrd tillsynsplanering och medverka till att en dialog och ett erfarenhetsutbyte sker mellan de operativa tillsynsmyndigheterna. Exemplen bör avse innehållet i planerna och knytningen till målen.

Myndigheterna anser vidare att Naturvårdsverket, ensamt och/eller gemensamt med övriga centrala vägledande myndigheter, och på regional nivå även länsstyrelserna dess- utom kan sprida goda exempel på uppföljning och utvärdering samt föra ut kunskaper om metoder samt arbetssätt för detta. Initiativ för att utforma nyckeltal vore bra.

Behov av tillsynsvägledning

Vad kan Naturvårdsverket och länsstyrelserna göra för att utveckla sin tillsynsvägled- ning?

De operativa tillsynsmyndigheterna anser att Naturvårdsverket bör samordna länssty- relserna och stödja dem i deras arbete med tillsynsvägledning. Verket kan även bistå med utbildning i vägledning.

De områden som prioriteras i tillsynsvägledningen skulle kunna utgå från miljökvali- tetsmålen och de tre strategierna som är vägledande för att nå dessa.

Tillsynsmyndigheterna anser att länsstyrelserna tillsammans med Naturvårdsverket kan utbilda kommunerna i operativ tillsyn bland annat för att få en ökad samhörighet inom länen.

46

Länsstyrelsernas vägledande roll i enskilda ärenden i relation till att samtidigt vara överklagningsmyndighet i första instans bör redas ut.

Några särskilda frågor om operativ tillsyn

Vad kan Naturvårdsverket och länsstyrelserna göra för att utveckla sin tillsynsvägled- ning?

Åtalsanmälan och miljösanktionsavgifter

Naturvårdsverket kan informera politiker, verksamhetsutövare m.fl. om syftet och miljö- nyttan med miljösanktionsavgifter respektive åtalsanmälningar.

Naturvårdsverket kan också verka för att förordningen om miljösanktionsavgifter blir tydligare, t.ex. via miljöbalkskommittén.

Handläggare på kommuner och länsstyrelser behöver utbildning i bevissäkring och hur man agerar som vittne.

Kommunal organisation och samverkan

De operativa tillsynsmyndigheterna anser att Naturvårdsverket bör ge signaler uppåt om att länsstyrelserna saknar verkliga medel att agera i de fall som kommunerna har en olämplig organisation. Verket bör även visa på goda exempel när länsstyrelserna agerat på något sätt.

Länsstyrelsen kan informera kommunledningen i de fall kommunen har en olämplig organisation för tillsynsarbetet. En möjlighet finns också för länsstyrelsen att ta tillbaks överlåten tillsyn.

Tillsynsyndigheterna anser att både länsstyrelserna och Naturvårdsverket kan informe- ra om betydelsen av att ansvar för drift och tillsyn bör vara åtskilt.

Delegation av beslutsrätt

Myndigheterna anser att länsstyrelserna kan, som vägledande myndighet, diskutera frågan om delegation vid sina kommunbesök.

47

Bilaga 2: Sammanfattning av

Related documents