• No results found

Förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om

In document Regeringens proposition 2004/05:21 (Page 12-16)

2 Lagtext

2.2 Förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1962:381) om allmän försäk-ring1

dels att 3 kap. 2 c § skall upphöra att gälla,

dels att 7 kap. 3 b §, 19 kap. 1 § samt 22 kap. 5 och 6 §§ skall ha föl-jande lydelse,

dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 20 kap. 10 b §, av föl-jande lydelse.

Lydelse enligt bet. 2004/05:SfU4 Föreslagen lydelse 7 kap.

3 b §2

Försäkringskassan skall, när det kan anses nödvändigt för bedöm-ningen av om rätt till sjukersättning eller aktivitetsersättning föreligger, begära att den försäkrade genomgår undersökning av viss läkare eller genomgår annan utredning såsom arbetsprövning eller arbetsträning, för bedömning av den försäkrades medicinska tillstånd, arbetsförmågan och behovet av och möjligheterna till rehabilitering.

När det kan anses nödvändigt för bedömning av rätt till sjukersättning eller aktivitetsersättning, skall Försäkringskassan även

1. begära in utlåtande av viss läkare eller annan sakkunnig,

2. göra förfrågan hos den försäkrade, den försäkrades arbetsgivare, läkare eller någon annan som kan antas kunna lämna nödvändiga upp-gifter,

3. besöka den försäkrade, samt

4. undersöka om den försäkrade efter sådan åtgärd som avses i 3 kap.

7 b § eller 22 kap. helt eller delvis kan försörja sig själv genom arbete.

Försäkringskassan skall i sam-band med beslut om sjukersättning eller aktivitetsersättning också be-döma om förnyad utredning av ar-betsförmågan skall göras efter viss tid.

Försäkringskassan skall i sam-band med beslut om sjukersättning som skall utges tills vidare besluta att en ny utredning av den försäk-rades arbetsförmåga skall göras efter viss tid, dock senast inom tre år räknat från beslutet. Efter en sådan utredning skall Försäk-ringskassan, så länge rätt till sjuk-ersättning föreligger, besluta att ytterligare utredning av arbets-förmågan skall göras efter viss tid, dock senast inom tre år räknat från det att föregående utredning slutfördes. Om den försäkrade har fyllt sextio år behöver beslut om utredning inte fattas.

1 Lagen omtryckt 1982:120

Senaste lydelse av 3 kap. 2 c § 2003:423.

2 Senaste lydelse 2001:489. 12

Prop. 2004/05:21 Försäkringskassan kan även under tid som sjukersättning eller

aktivi-tetsersättning utges vidta åtgärder enligt första och andra styckena. Innan beslut fattas om medicinsk utredning enligt första eller andra stycket skall försäkringsläkarens bedömning inhämtas.

För kostnader som den enskilde har med anledning av sådan utredning som avses i första och andra styckena lämnas ersättning i enlighet med vad som föreskrivs av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 19 kap.

1 §3

Om avgifter för finansiering av sjukförsäkringen m.m. och föräldraför-säkringen föreskrivs i socialavgiftslagen (2000:980).

Om avgifter för finansiering av sjukförsäkringen föreskrivs även i lagen (2004:000) om särskild sjuk-försäkringsavgift.

20 kap.

10 b §

En arbetsgivare som skall be-tala särskild sjukförsäkringsavgift enligt lagen (2004:000) om sär-skild sjukförsäkringsavgift får inte begära omprövning av eller över-klaga Försäkringskassans beslut om arbetstagares rätt till hel sjuk-penning enligt 3 kap. 7 §.

22 kap.

5 §4

Försäkringskassan samordnar och utövar tillsyn över de insatser som behövs för rehabiliteringsverksamhet enligt denna lag.

Försäkringskassan skall i sam-råd med den försäkrade se till att hans behov av rehabilitering sna-rast klarläggs och att de åtgärder vidtas som behövs för en effektiv rehabilitering.

Försäkringskassan skall, om den försäkrade medger det, i arbetet med rehabiliteringen samverka med hans arbetsgivare och arbetstagar-organisation, hälso- och sjukvård-en, socialtjänsten samt arbetsmark-nadsmyndigheterna och andra

myn-Försäkringskassan skall i sam-råd med den försäkrade se till att hans eller hennes behov av reha-bilitering snarast klarläggs och att de åtgärder vidtas som behövs för en effektiv rehabilitering.

Försäkringskassan skall, om den försäkrade medger det, i arbetet med rehabiliteringen samverka med hans eller hennes arbetsgivare och arbetstagarorganisation, hälso- och sjukvården, socialtjänsten samt arbetsmarknadsmyndigheterna och

3 Senaste lydelse 2002:191.

4 Senaste lydelse 1991:1040. 13

digheter som kan vara berörda.

Försäkringskassan skall därvid verka för att dessa, var och en in-om sitt verksamhetsin-område, vidtar de åtgärder som behövs för en effektiv rehabilitering av den för-säkrade.

andra myndigheter som kan vara berörda. Försäkringskassan skall därvid verka för att dessa, var och en inom sitt verksamhetsområde, vidtar de åtgärder som behövs för en effektiv rehabilitering av den försäkrade.

Prop. 2004/05:21

Försäkringskassan skall se till att rehabiliteringsinsatser påbörjas så snart det av medicinska och andra skäl är möjligt.

Försäkringskassan skall, om det inte är obehövligt, senast två veckor efter det att arbetsgivarens rehabiliteringsutredning enligt 3 § har kommit in till Försäkringskas-san kalla den försäkrade till så-dant avstämningsmöte som anges i 3 kap. 8 a §. Saknar den försäk-rade arbetsgivare, skall Försäk-ringskassan, om det inte är obe-hövligt, senast tio veckor efter da-gen för sjukanmälan kalla honom eller henne till avstämningsmöte.

Lydelse enligt bet. 2004/05:SfU4 Föreslagen lydelse 6 §

Om den försäkrade behöver en rehabiliteringsåtgärd, för vilken ersättning kan utges enligt detta kapitel, skall Försäkringskassan upprätta en rehabiliteringsplan.

Planen skall såvitt möjligt upprätt-as i samråd med den försäkrade.

Om den försäkrade behöver en rehabiliteringsåtgärd, för vilken ersättning kan utges enligt detta kapitel, skall Försäkringskassan upprätta en rehabiliteringsplan.

Planen skall såvitt möjligt upprätt-as i samråd med den försäkrade.

Planen skall upprättas senast två veckor efter det att arbetsgivarens rehabiliteringsutredning enligt 3 § har kommit in till Försäkringskas-san eller senast två veckor efter det att Försäkringskassan har gjort en rehabiliteringsutredning.

Kan behovet av rehabilitering klarläggas först efter att sådant avstämningsmöte som anges i 3 kap. 8 a § har hållits, skall För-säkringskassan upprätta en reha-biliteringsplan senast två veckor efter dagen för mötet.

Rehabiliteringsplanen skall ange de rehabiliteringsåtgärder som skall komma i fråga och vem som har ansvaret för dem, en tidsplan för reha-biliteringen samt uppgifter i övrigt som behövs för att genomföra

rehabi-14

Prop. 2004/05:21 literingen. Planen skall även innehålla uppgift om den beräknade

kostna-den för ersättning under rehabiliteringstikostna-den.

Försäkringskassan skall fortlöpande se till att rehabiliteringsplanen följs och att det vid behov görs nödvändiga ändringar i den.

1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2005.

2. Den upphävda paragrafen, 3 kap. 2 c §, skall fortfarande tillämpas vid beräkning av sjukpenning som avser ersättningsdagar före ikraftträ-dandet.

3. De nya bestämmelserna i 22 kap. 5 och 6 §§ skall för den som har arbetsgivare tillämpas på sjukfall där rehabiliteringsutredning har in-kommit till eller har gjorts av Försäkringskassan efter utgången av år 2004. För den som saknar arbetsgivare tillämpas de nya bestämmelserna på sjukfall där sjukanmälan har gjorts efter utgången av år 2004.

15

Prop. 2004/05:21

2.3 Förslag till lag om ändring i sekretesslagen

In document Regeringens proposition 2004/05:21 (Page 12-16)