• No results found

Förslag till ny formulering av miljökvalitetsmålet och nya preciseringar

6 FÖRSLAG TILL NY TOLKNING AV MILJÖKVALITETS MÅLETS INNEBÖRD

6.1 Förslag till ny formulering av miljökvalitetsmålet och nya preciseringar

Förslag till ny formulering av miljökvalitetsmålet

Människors hälsa och den biologiska mångfalden skall skyddas mot skadliga effekter av strålning.

Motiv till förslaget

I dagens formulering av Säker strålmiljö inkluderas endast skydd mot strålning i den yttre miljön. SSI menar dock att strålskyddsarbetet måste ses som en helhet, som täcker in alla miljöer där människor kan utsättas för strålning som kan leda till skadliga effekter. Det gäl­ ler för samtliga typer av strålning som Säker strålmiljö omfattar, det vill säga joniserande strålning, UV­strålning och EMF. Genom att endast inrikta strålskyddsåtgärder mot den yttre miljön förbiser man en stor del av den strålning som människor kan utsättas för. Att strål­ skyddskompetens fi nns på arbetsplatser där strålkällor används är en förutsättning för ett gott strålskydd. Med kunskap om riskerna och hur strålkällorna ska hanteras kan strål skyddet förbättras för såväl personal som allmänhet. Vidare kan många verksamheter leda till att människor utsätts för strålning, trots att inte strålningen i sig har någon betydelse för verk­ samheten, utan snarare kan betraktas som en oavsiktlig konsekvens av verksamheten. En bärande princip inom det internationella strålskyddsarbetet är att lägga stor vikt vid det ömsesidiga beroendet av olika delmoment inom verksamheter. Exempelvis skulle arbets­ miljöåtgärder kunna innebära ökad strålning i den yttre miljön. Motsatt skulle åtgärder som syftar till att skydda den yttre miljön i vissa fall kunna innebära förhöjd exponering i ar­ betsmiljön. Ett exempel är hanteringen av uttjänta radioaktiva brandvarnare där insamling numera sker för att hindra att radioaktiva ämnen hamnar i miljön. Om inte avfallet hanteras på rätt sätt skulle det kunna utgöra ett arbetsmiljöproblem, eftersom stråldosen blir högre om många brandvarnare samlas på samma ställe. Ytterligare ett exempel är människors expone­ ring för EMF, där exponeringen sker i såväl vardagen som i arbetsmiljön. Exponeringen för

74 SSI dnr 2007/1781-001, Statens strålskyddsinstituts yttrande över promemorian från Miljödepartementet, ”Sammanläggning av Statens strålskyddsinstitut och Statens kärnkraftinspektion” (Ds 2007:16)

EMF kan inom olika yrkeskategorier vara mångfalt större än de som allmänheten utsätts för. Slutligen är det också viktigt att man betraktar verksamheter ur ett livscykelperspektiv så att åtgärder kan prioriteras inte bara utifrån ett snävt verksamhetsperspektiv.

Av de skäl som framgår ovan, föreslår SSI att målet breddas så att det även innefattar strål­ ning i inomhus­ och arbetsmiljön.

Patientstrålskyddet föreslås dock fortfarande hållas utanför miljömålsarbetet, eftersom an­ vändning av strålning inom sjukvården kan kräva komplexa medicinska överväganden, både när det rör sig om terapi och undersökningar. Patientstråldoser omfattas däremot såväl av Euratoms strålskyddsdirektiv som strålskyddslagen och föreskrifter som kräver att de ska vara berättigade och optimerade, det vill säga: ingen ska bestrålas i onödan och inte med för mycket strålning.

Omformulerade och nya preciseringar för när målet kan anses uppfyllt

Regeringen har i tidigare miljömålspropositioner redogjort för vad Säker strålmiljö bör inne­ bära i ett generationsperspektiv (se avsnitt 2.1). Den föreslagna breddningen av miljökvali­ tetsmålet medför att tolkningen för när målet kan anses vara uppfyllt behöver förtydligas och utökas. Radonfrågor behandlas fortfarande under miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö.

Förslag till preciseringar av när målet kan anses vara uppfyllt

• I såväl arbets- och inomhusmiljön som den yttre miljön ska individens exponering för skadlig strålning begränsas.

• Den högsta sammanlagda effektiva stråldosen som individer ur allmänheten får utsättas för från verksamheter med strålning överstiger inte 1 mSv per person och år. • Effekter av joniserande strålning på växter och djur har bedömts i enlighet med vetenskapligt grundade metoder och om så är nödvändigt begränsats. • Allvarliga tillbud och haverier i kärntekniska anläggningar eller i annan verksamhet med joniserande strålning förebyggs. Om ett tillbud eller haveri ändå skulle inträffa begränsas konsekvenserna. • De skadliga effekterna av UV-strålning förebyggs. • Riskerna med och exponeringen för elektromagnetiska fält, EMF, kartläggs och nödvändiga åtgärder vidtas i takt med att risker identifieras.

Den första preciseringen förtydligar att ett gott strålskyddsarbete ska ske med en hel­ hetssyn, där alla miljöer som kan utsätta människor för strålning som kan leda till skadliga effekter täcks in. Preciseringens ord ”exponering för skadlig strålning be­ gränsas” kopplar arbetet med Säker strålmiljö till grundprinciperna för det svenska strålskyddsarbetet; berättigande, optimering och dosbegränsning. I praktiken betyder det dels att nyttan av en verksamhet med strålning vägs mot risken för omgivningen, dels att gränsvärden eller liknande sätts för stråldoser. Den tillståndsprövning som görs enligt strålskyddslagen prövar om en verksamhet kan anses berättigad och optimerad, det vill säga anpassad så att stråldoserna blir så låga som det är rimligt möjligt med hänsyn tagen till ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer, samtidigt som det önskade resultatet uppnås.

Den andra preciseringen är en direkt koppling mellan miljökvalitetsmålet och den dosgräns som anges för allmänheten i SSI:s föreskrifter.75 SSI beaktar föreskrifternas dosgränser i

samband med tillståndsprövningen för olika verksamheter med joniserande strålning. Den tredje preciseringen om strålskydd för växter och djur76 föreslås bland annat mot bak­

grund av det internationella arbetet som pågår samt att det i den senaste miljömålspropositio­ nen77 bedömdes som betydelsefullt att säkerställa att växt­ och djurliv skyddas mot skadliga

effekter av strålning från radioaktiva ämnen. Det finns inga direkta indikationer på att växt- och djurpopulationer i Sverige har påverkats negativt av sådana utsläpp, men uppskattningar av doshastigheter behövs för att direkt kunna bedöma effekterna och visa hur miljöskydds­ kraven efterlevs.

Den fjärde preciseringen om beredskap ändras, så att de ökade krav som ställs på Sveriges strålskyddsberedskap och krishantering fångas upp i Säker strålmiljö. Inom den nationella strålskyddsberedskapen ska nya hotbilder kunna hanteras. Förebyggande arbete för att und­ vika olyckor eller missöden bör omfatta såväl kärntekniska verksamheter som andra typer av verksamheter, exempelvis transporter av radioaktivt material. Även kriminell hantering av radioaktiva ämnen eller andra strålkällor omfattas. Strecksatsen innebär att tillbud förebyggs så långt som det är rimligt möjligt, med hänsyn tagen till ekonomiska, sociala och miljö­ mässiga faktorer. Om något ändå inträffar begränsas de skadliga effekterna av exponeringen för strålning, liksom eventuell spridning av radioaktiva ämnen till omgivningen. Konsekven­ serna av en radiologisk eller nukleär händelse lindras genom en effektiv nationell beredskap. Den femte preciseringen är inriktad på UV­strålningens skadliga effekter, vilka ska förebyg­ gas så långt som rimligt möjligt, med hänsyn tagen till ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer. Det finns ett samband mellan exponering för UV-strålning och hudcancer. Mot bak­ grund av att antalet nya fall av hudcancer i Sverige fortsätter att öka och att möjligheten att påverka exponeringen för UV­strålning är stor är detta en angelägen fråga inom Säker strål­ miljö. Den avgörande faktorn för exponeringen är människors attityder och beteende i solen. Från samhällets sida är det bland annat viktigt att höja människors medvetenhet och att skapa förutsättningar i miljön för att individen ska kunna minska sin exponering för UV­strålning. Den sjätte preciseringen förtydligar att Säker strålmiljö omfattar de risker som exponering för EMF kan innebära. Genom kartläggningar och utredningar ska eventuella risker med EMF upptäckas för att sedan kunna begränsas så långt som rimligt möjligt, med hänsyn till eko­ nomiska, sociala och miljömässiga faktorer. Nya tillämpningar som ger upphov till EMF ut­ vecklas i snabb takt. Kartläggningar över människors exponering för EMF och de risker som exponeringen medför är en förutsättning för att kunna vidta relevanta åtgärder.