• No results found

på socialförvaltningen i Håbo kommun

4. Förslag till organisation:

I de kommunerna som kontaktats i utredningen (12) så har alla en arbetsmarknadsenhet. De flesta kommuner använder också den benämningen förutom några som heter Arbete och integration.

Var någonstans man valt att placera enheten i organisationen varierar och verkar även förändras under tid. Socialförvaltningen verkar vara det vanligaste men även

utbildningsförvaltningen eller sektor för bildning. Några kommuner har enheten placerad under kommunstyrelsen och någon ska skapa en egen nämnd 2021. I en kommun har man också en tillväxtförvaltning.

För att skapa en arbetsmarknad i fokus så föreslår utredaren att Håbo kommuns

socialförvaltning upprättar en arbetsmarknadsenhet. Utredningen har inte kunnat påvisa var i en organisation en sådan enhet optimalt bör placeras och uppdraget har inte heller det

övergripande mandatet. Det är dock viktigt att se detta som ett kommunövergripande åtagande och inte enbart ett åtagande för socialförvaltningen.

Kommunens social- och utbildningsförvaltning samt näringslivsenhet är de tre stora aktörerna med delat och olika ansvar i individens resa till egen försörjning. Från socialförvaltningen utgår även ansvaret för nyanlända och etablering.

För närvarande pågår ett arbete med att ta fram en integrationspolicy där målet är att nyanlända ska bli självförsörjande under etableringsperioden. Detta innebär bland annat:

- att SFI ska påbörjas så snabbt som möjligt

- att ett nära samarbete med kommunens näringslivsansvariga ska ske

- att kommunen som är den största arbetsgivaren och har ett stort ansvar ska stödja, erbjuda och möjliggöra vägen till ett självständigt arbete.

För att denna samverkan ska kunna ske så måste man hitta och upprätta en intern samverkansstruktur. Utredaren föreslår att man inom socialförvaltningen startar en

arbetsmarknadsenhet som tillsätts med en ansvarig enhetschef. Denna enhetschef förordnas att ansvara för socialförvaltningens utförarverksamheter inom arbete och sysselsättning samt sammankallande och samordnare för en operativ styrgrupp. Denna styrgrupp har

representanter ifrån socialförvaltningens olika berörda delar samt representanter ifrån integration, näringsliv, vuxenstudier, Arbetsförmedling, rehab och försäkringskassa.

Det skulle vara av stor betydelse om det fanns ett uttalat politiskt uppdrag om hur berörda förvaltningar ska samverka. Utredaren har tyvärr inte funnit något sådant.

Det är av stor vikt:

- att denna grupp är operativ och har mandat att genomföra gemensamma beslut

Håbo kommun/Socialförvaltningen Dokument skapat

2020 09 16

Ansvarig: Lena Lindqwister Godkänd av:

Senaste spardatum 2020 10 22

Dokumentnummer Version 1.1

- att man gemensamt upprättar en tydlig ansvarsfördelning med

gränsdragningsproblematik mellan aktörerna kring uppdrag, ansvar. roller mm.

- att alla som har uppdrag kring att stödja individer till arbete via studier, praktik eller alternativa jobbsökaraktiviteter finns representerade

- att gruppen även får representanter från de externa aktörerna såsom Arbetsförmedlingen, rehab och försäkringskassa

Det är av avgörande betydelse att representanterna i denna grupp är så kallade ”doers” och att kommunens intentioner om tillitsbaserad styrning får genomslag till ett agilt arbetssätt.

Modell över det operativa nätverket

Socialförvaltningen har inget mandat att besluta om deltagandet i gruppen för de som inte är anställda på förvaltningen. Därför skulle det vara önskvärt med ett kommunövergripande uppdrag. I avsaknad av detta får man ”laga efter läge” och nyttja de mandat och resurser som finns.

OPERATIVT NÄTVERK

Af

ARB.

STÖDET VC/

REHAB PSYK

NÄRINGS- LIV

VUXEN-

STUDIER FÖRSÖRJNINGS-STÖD

ETABLE-RING

Håbo kommun/Socialförvaltningen Dokument skapat

2020 09 16

Ansvarig: Lena Lindqwister Godkänd av:

Senaste spardatum 2020 10 22

”Vi ställer oss positiva men det får inte bli en modell som trycker in uppdrag till de olika verksamheterna. Det finns myndighetsuppdrag som man inte kommer ifrån. Grundprincipen måste vara samverkan och de som är inblandade måste vara dedikerade. Det måste finnas en uthållighet, inte bara i projektform. Man måste låta det ta tid och låta organisationen sätta sig.”

-Näringslivsenheten:

”Vi har förändrat verksamhetens driftsform och Näringslivsbolaget är nedlagt. Vi har haft ett projekt åt socialförvaltningen för att få ut nyanlända samt försökt att dra igång ett Jobbspår.

Vi har i förra styret skapat ett system, en databas med kartläggningar och matchning till arbete. Vi anser att det är nödvändigt att samverka kring dessa frågor och ser fram emot det.

Det bör finnas projektpengar att söka och vi bör också se över vad vi kan göra tillsammans med grannkommunerna.”

-Arbetsförmedlingen:

”Vi är väldigt nöjda med vår samverkan med socialförvaltningen. Framsteget är ett mycket bra projekt där vi ju också har en arbetsförmedlare på plats. Lokusgruppen fungerar också bra, det är korta och enkla beslutsvägar. I och med vår egen omorganisation så har vi förlorat närheten. Vi hade önskat att kunna vara mer lokalt representerade.”

-Våra egna röster:

- ”Idag har vi parallella stuprör; vi måste skapa ett samordnat arbete. Vi har en trolig väntad ungdomsarbetslöshet på 11% till februari 2021. En ökad samverkan kommer också att ge synergieffekter.”

- ”Vi ska ha en god ekonomisk hushållning och kommunens ekonomiska situation är inte så positiv för närvarande på grund av minskade skatteintäkter. Vi måste samordna de kompetenser som finns och öka samverkan med Arbetsförmedlingen och

näringsliv. Det behövs någon/några som coachar, typ Anna-Lena på Framsteget.”

- ”Vi måste satsa på dom med långvarigt försörjningsstöd samt skapa en meningsfull sysselsättning för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi måste skapa olika alternativ.”

I augusti hade kommunen 76 personer som uppbar försörjningsstöd på grund av arbetslöshet.

Dessa personer behöver olika stöd i samverkan med vården och Arbetsförmedlingen.

Framsteget är involverat för extra stöd.

Det finns invånare i kommunen som står väldigt långt ifrån den öppna arbetsmarknaden, ca.

40 personer. Deras problem är så djupgående att de behöver alternativa aktiviteter för ett meningsfullt liv. Personer som har en beroendeproblematik, långvariga sjukdomstillstånd, psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar, stora språksvårigheter, kulturella svårigheter etc. En del personer har sysselsättningsinsatser via LSS och de har jag valt att inte fördjupa mig i

Håbo kommun/Socialförvaltningen Dokument skapat

2020 09 16

Ansvarig: Lena Lindqwister Godkänd av:

Senaste spardatum 2020 10 22

Dokumentnummer Version 1.1

under denna utredning. Det betyder inte att någon/några av dem ska vara exkluderade från övriga insatser.

Socialförvaltningen har idag en del utförarverksamheter för de som står långt ifrån

arbetsmarknaden, mötesplatsen Källan, arbetsstödet och Framsteget (projekt). Inom LSS finns ÅVC, Café, arbetsförlagda verksamheter samt interna uppdrag från kommunen.

Kommunen har inte de ekonomiska förutsättningarna att starta upp olika verksamheter för att kunna erbjuda invånarna ett bredare alternativ på sysselsättning. Därför måste man maximalt nyttja det man har samt söka nya kreativa lösningar i samverkan med kommunens övriga förvaltningar och näringslivet.

En enhetschef som ansvarar för alla arbetsmarknadsverksamheter (utförare) samt är samordnare för det operativa nätverket bör vara den mest effektiva lösningen. Att låta individens förutsättningar och mål vara styrande för olika aktiviteter istället för eventuell målgruppsindelning.

Det är viktigt att fokus och synsätt ligger på individen och dennes väg till arbete eller en meningsfull sysselsättning.

Förslag till målformulering:

”Vi är till för dig som behöver en meningsfull sysselsättning eller stöd för att börja eller återgå till arbete eller utbildning. Oavsett anledning till långvarig frånvaro från

arbetsmarknaden så avser vi att öppna dörrar mot arbetsmarknaden. Vi bidrar till stegförflyttningar mot ett ökat deltagande i samhället, bättre hälsa och större social

gemenskap. Tillsammans upprättas en kartläggning som utgår från individens mål, behov och förutsättningar. Vi samlar kompetens runt individen för att bidra till en utveckling mot arbete, studier, praktik, träning eller sysselsättning. Steg för steg så det passar individen.”

Arbetsmarknadsverksamheterna

Håbo kommun/Socialförvaltningen Dokument skapat

2020 09 16

Ansvarig: Lena Lindqwister Godkänd av:

Senaste spardatum 2020 10 22

Dokumentnummer Version 1.1

Utifrån inventering så fylls modellen på med de verksamheter som står till förfogande eller i framtiden skapas.