• No results found

Förslag till principer för hållbar kustförvaltning i Skurups kommun

10 Förslag till principer för hållbar kustförvaltning i Skurups kommun

Nedan listas förslag till grundläggande principer för en hållbar förvaltning av Skurups kommuns kust. Dessa principer, eller de principer kommunen önskar, bör införlivas i en politiskt beslutad kommunal policy för kommunens kustförvaltning.

 Kommunen behöver ta generella beslut om vilken typ av områden man avser skydda respektive inte skydda. Besluten kan till exempel gälla hur kommunen ska förhålla sig till skydd av enskilda fastigheter eller till skydd av naturmark. Flera skånska kommun-er står inför liknande utmaningar och kommunövkommun-erskridande samarbeten, till exempel genom Erosionsskadecentrum, kan vara värdefulla.

 Kustmiljön ska bevaras naturlig i så stor utsträckning som möjligt. Kommunen ska verka för att strandens naturliga dynamik inte störs eller inskränks. Det innefattar till exempel att hårda skyddskonstruktioner undviks i möjligaste mån, till förmån för mjuka skyddsåtgärder. I de fall hårda konstruktioner bedöms vara de mest fördel-aktiga skydden, ska ansatsen vara att i så stor utsträckning som möjligt utreda konsekvenserna av skydden i förhand.

 Risken för översvämning- och erosionsrelaterade skador ska minimeras. Kommunen ska arbeta proaktivt för att rusta stranden och kustområdet mot stormar.

 Utvalda delsträckor av kommunens stränder och kustområden ska utgöra

rekreationsområden för boende såväl som turister. Kommunen ska verka för en god tillgänglighet till dessa områden.

 Den fysiska planeringen ska anpassas efter strandens behov. Kommunen ska vid kustnära planering ta hänsyn till strandens dynamik och skapa en buffertzon mellan strand och bebyggelse. Buffertzonen kan vara nödvändig för att på längre sikt uppföra skyddsåtgärder.

 Skador och slitage på sanddyner som fungerar som översvämningsskydd från rekrea-tion och friluftsliv ska minimeras. Kommunen ska verka för goda förutsättningar för ett hållbart strandutnyttjande. Kommunen ska verka för spridning av kunskap och infor-mation om strandens funktion som naturligt skydd samt hur man som besökande kan minimera negativ påverkan på stranden.

 Strandens intressenter ska vara informerade om och delaktiga i beslut som rör stran-dens utveckling. Vid exempelvis strandfodring kan det bli aktuellt med

medfinansiering för berörda privata fastighetsägare. Kommunen ska verka för en integrerad planerings- och förvaltningsstrategi för stranden och kustområdet.

 Beslut och strategier om stranden och kustområdet ska i möjligaste mån baseras på

50(58)

HÖGVATTEN, EROSION OCH KUSTFÖRVALTNINGSSTRATEGI 2019-07-02

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2019-09-30

10.1 Beslutsbehov för fortsatt arbete

Skurups kommun behöver besluta hur kommunens fortsatta arbete med kustförvaltning ska ske. En kustförvaltningsplan blir meningsfull först då den kopplas till ett löpande arbete inom kommunen, vilket kräver arbets- och ekonomiska resurser. Arbetet med kustförvaltning bör genomsyra alla beslut som tas inom kommunen som påverkar kust-området (skydd, klimatanpassning, exploatering i kustområden etcetera) och syfta till att rätt åtgärder vid rätt tidpunkt vidtas samt att beslut som på sikt förvärrar problematiken kopplad till erosion och översvämning undviks.

För att konkretisera arbetet med kustförvaltning föreslår Sweco att en tjänsteman hos kommunen får ett övergripande ansvar för kustförvaltningsrollen. Denna roll skulle förslagsvis kunna innebära:

 Administration av mätprogram (upphandling av inmätning, inköp av digitalt material, fotodokumentation).

 Ansvar för administration och lagring av data relaterade till kusten.

 Att bidra med kunskap och kontinuitet vid kommunala upphandlingar kopplade till kustzonen.

 Att vara en intern resurs för kommunen i frågor kring erosion och översvämning.

Denna kunskap krävs bland annat vid planarbete.

 Att vara kommunens representant i Erosionsskadecentrum och Regional Kustsamverkan.

Denna person bör rimligtvis arbeta på den förvaltning som har huvudsakligt ansvar för kustrelaterade funktioner, vilket i Skurups fall är Serviceförvaltningen.

11 Handlingsplan

Handlingsplanen är åtgärdsförslag som bedöms komma att krävas för att uppnå en håll-bar kustförvaltning i Skurups kommun. Åtgärderna bygger på den strategi som förslås ovan i kapitel 0. Till varje åtgärd presenteras även en kortfattad beskrivning av de juridiska förutsättningarna. Det är viktigt att ha i åtanke att flera av åtgärderna som före-slås på kort sikt inte nödvändigtvis krävs för åtgärda akuta problem i dagsläget, men med tanke på hur omfattande utredningsarbeten och tillståndsprocesser kan vara finns det fördelar med att påbörja arbetet med dessa så snart som möjligt.

Kommunstyrelsen ansvarar för att besluta och genomföra åtgärderna samt att avsätta en budget för detta.

11.1 Kort sikt 2018 – 2030

 Kommunen ska besluta om vilka kuststräckor som är mest utsatta och vilka åtgärder som krävs för dessa områden. Åtgärderna bör sedan rangordnas i en prioriteringslista med kostnadsberäkningar.

 Skurups kommun bör starta upp ett mätprogram för kommunens kust. Mätprogram-met bör omfatta inmätning av strandprofiler och dokumentationsrutiner vid storm-händelser. Ett förslag till mätprogram presenteras i kapitel 0.

 Skurups kommun bör gå med i Geodatasamverkan. Mer information om detta finns under kapitel 12.1.3.

 I samråd med Trafikverket bör kommunen upphandla en utredning för lämpligt skydd av GC-väg öster om Hörte hamn. Vägen är akut hotad av erosion. Sweco bedömer det som sannolikt att ett hårt skydd (förslagsvis en stenskoning) kan vara lämpligt i området, men effekterna av detta bör detaljstuderas. Utredningsarbetet bör påbörjas snarast då tillståndsprocessen för ett permanent skydd generellt sett är relativt lång.

Åtgärder för skydd mot erosion vidtas i vattenområdet i dess juridiska bemärkelse, som omfattar området som täcks av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd. Det innebär att åtgärder är tillståndspliktiga enligt 11 kap. MB.

 Inleda diskussioner om hur erosions- och översvämningsskydd för utsatta privata fastigheter samt Trafikverkets infrastruktur ska hanteras. Antalet fastigheter som hotas av erosion- och översvämning kommer öka i takt med stigande havsnivåer, och kommunen bör ha ett tydligt genomarbetat material att luta sig mot i frågan.

Diskussioner kan med fördel föras tillsammans med grannkommuner samt i Erosionsskadecentrum och Regional Kustsamverkan.

 Upprätta skötselrutiner för kommunens stränder med syfte att skydda sanddyner och

52(58)

HÖGVATTEN, EROSION OCH KUSTFÖRVALTNINGSSTRATEGI 2019-07-02

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2019-09-30

 I samråd med Trafikverket och kustkommunerna utreda hur Väg 9 kan påverkas av erosion till följd av förhöjda havsnivåer.

 I samråd med Trelleborgs kommun bör Skurups kommun upphandla en utredning för översvämningsskydd för Skateholm och Bingsmarken. Det krävs ett kommunöver-skridande grepp om översvämningsproblematiken i området ska hanteras genom skyddsåtgärder. Översvämningsrisken kan sannolikt minskas genom konstruktion av skyddsvallar. Åtgärder för skydd mot översvämning vidtas i vattenområdet i dess juridiska bemärkelse, som omfattar området som täcks av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd. Det innebär att åtgärder är tillståndspliktiga enligt 11 kap.

MB.

 Dagens stenskoning öster om Abbekås hamn medger redan idag vågöverspolning vid högvatten och vågor, och det föreligger risk för ras av befintlig stenskoning vid storm.

Sweco bedömer det rimligt att stenskoningens dimensionering ses över, och att den eventuellt kompletteras med ett vågöverspolningsskydd. Förutsättningarna för strand-fodring, både öster och väster om hamnen, bör utredas vidare.

 I samråd med förslagsvis Trelleborg och Ystads kommun påbörja arbetet med att kartlägga möjligheterna att få tillgång till sand för strandfodring.

 Ta beslut om vilken utveckling kommunen vill se i Hörte hamn, och hur denna ska finansieras. För att hamnens funktion ska upprätthållas bör det utredas hur hamnens pirarmar eventuellt kan omformas för att minimera igensandning.

11.2 Medellång sikt 2030 – 2050

 Utreda hur fastigheter i Abbekås ska skyddas mot översvämning från havet. Trots att merparten av fastigheterna är belägna på en höjd som överstiger en högvattennivå år 2100 bedömer Sweco att erosion och vågöverspolning eventuellt medför att skydds-åtgärder kan komma att vara nödvändiga om bebyggelsen ska säkras mot över-svämning. Sweco bedömer det rimligt att skyddsvallar i anslutning till Fiskarevägen och/eller strandfodring kan vara lämpliga åtgärder.

 Utreda hur tillgängligheten till stränderna kan förbättras. Möjligheter till parkering, toaletter och handikappanpassade badplatser bör utredas.

11.3 Lång sikt 2050 – 2100

För att planera åtgärder på lång sikt bör uppföljning av föreslagna mätprogram, havs-medelnivåns utveckling och klimatprognoser utföras. Dessa uppföljningar tillgodoser att åtgärder är väl motiverade och korrekt dimensionerade. Inom denna tidshorisont är det dock, med 2018 års kunskapsläge, troligt att de sandstränder som avses bevaras i dagens omfattning och skick kommer att vara i behov av strandfodring.

Related documents