• No results found

Förslag till ramavtal för köp/sälj av äldreboendeplatser mellan kommuner

Den sociala styrgruppen har tidigare beslutat ta fram ett förslag till ramavtal mellan kommuner som sinsemellan säljer och köper äldreboendeplatser enligt SoL. Bakgrunden är de ökade kraven på specialanpassade boenden utifrån t.ex. språkgrupp eller funktionshinder som gör att den enskilda kommunen i vissa fall har svårt att erbjuda lämpligt boende. Lagstiftningens bestämmelser om vistelsebegrepp och kommunens yttersta ansvar kan ibland ha haft en hämmande effekt på benägenheten att samverka mellan kommuner för att på bästa sätt lösa dessa specifika boende- och hjälpbehov. Avtalsförslaget har utarbetats med bistånd av den juridiska enheten på Göteborgs stadskansli.

Ett ramavtal är avsett att ge en grund för ett civilrättsligt avtal som reglerar betalningen mellan säljande och köpande kommun under den tid den boende utnyttjar den aktuella bostaden. Viktigt att notera är att det föreslagna

avtalet inte påverkar Socialtjänstlagens eller Hälso- och sjukvårdslagens bestämmelser om vistelsebegrepp etc. utan har som syfte att just reglera betalningen mellan säljare och köpare för den person, den bostad och den service avtalet gäller. Ramavtalet ger också kommunerna möjlighet att anpassa avtalet efter de lokala behov som kan finnas.

GRs medlemskommuner har haft möjlighet att yttra sig över utkastet till ramavtal, och samtliga ser det som positivt med ett ramavtal.

Sociala styrgruppen beslutade vid sitt sammanträde 15 maj 2008 att föreslå GRs förbundsstyrelse att rekommendera medlemskommunerna att vid köp/sälj av äldreboendeplatser enligt Socialtjänstlagen använda sig av föreliggande ramavtal.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Förbundsstyrelsen föreslås besluta

att rekommendera medlemskommunerna att vid köp/sälj av

äldreboendeplatser enligt Socialtjänstlagen använda sig av föreliggande ramavtal.

Göteborg 2008-08-20

Lars-Göran Jansson

200

AVTAL

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr).

1. Omfattning

(Säljaren) upplåter en plats vid (boende) enligt socialtjänstlagen (SoL). Åtagandet omfattar att ge den boende service, omsorg samt sådana insatser som följer av 18 och 18 a §§ hälso- och sjukvårdslagen (HSL). I det särskilda boendet ingår tillsyn och omsorg dygnet runt, samtliga måltider, insatser för aktivering samt ansvar för kontakter med anhöriga.

Ansvaret för färdtjänst åvilar den kommun där den enskilde är folkbokförd. 2. Utförande

Verksamheten skall drivas i överensstämmelse med SoL, HSL samt annan för området aktuell lagstiftning och tillämpliga föreskrifter såsom bl.a. socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Anmälan enligt Lex Maria (SFS 1998:531, 6 kap. 4 § ) kommer att hanteras enligt de riktlinjer som finns för säljaren och kopia kommer att tillställas köparen. Lex Sarah (14 kap. 2 § SoL) kommer att hanteras enligt de riktlinjer som finns för säljaren och kopia kommer att tillställas köparen. 3. Avtalstid

Detta avtal gäller från och med den dag platsen ställs till förfogande för köparen, under förutsättning att säljaren accepterar bokningen. Avtalet gäller så länge xx bebor lägenheten. Den boende eller hans/hennes dödsbo disponerar platsen till den dag lägenheten är tömd och besiktigad, senast en månad efter det att den boende flyttat eller avlidit. Köparen skall betala för platsen fram till den dag lägenheten är tömd och besiktigad. I annat fall gäller en ömsesidig uppsägningstid om en månad.

4. Myndighetsutövning

Köparen har ansvar i enlighet med 16 kap. 2 § socialtjänstlagen. Köparen överlämnar skriftligt beslut, beslutsunderlag och erforderliga uppgifter för att säljaren skall kunna ge en god och säker vård och omvårdnad.

5. Genomförandeplan

Säljaren skall i samråd med den enskilde och/eller dennes anhöriga/god

omsorg och service. Genomförandeplanen skall hållas aktuell och revideras vid behov.

6. Förändring av vårdbehov

Säljaren skall omgående meddela köparen om den boendes vård- och omsorgsbehov förändras. Det åligger även säljaren att omgående meddela om den boende läggs in på sjukhus, avlider eller av annan anledning flyttar.

7. Akuta behov

Säljaren skall utöver vad som angivits ovan tillgodose tillfälliga akuta omsorgs- eller vårdbehov som inte omfattas av biståndsbeslutet. Sådana insatser ingår i den avtalade ersättningen.

8. Samarbete

Parterna skall tillsammans med den boende verka för att hans/hennes integritet, valfrihet, trygghet och självbestämmande tillvaratas på ett ut rättssäkerhetssynpunkt betryggande sätt. Den boende skall ges möjlighet att bo kvar i enlighet med säljarens riktlinjer för särskilt boende och leva ett aktivt liv med service, omsorg och sjukvård som anpassas till hans/hennes behov, hälsa och egna möjligheter.

9. Insyn

Köparen har rätt till insyn i verksamheten enligt detta avtal. Säljaren skall ge

Socialstyrelsen och länsstyrelsen tillgång till de uppgifter som behövs för respektive myndighets tillsynsverksamhet.

Köparen skall:

- Med beaktande av den boendes integritet ha tillträde till lägenheten och verksamhetslokalerna.

- Ha rätt att ta del av samtliga planer och övrigt material som rör utförandet av säljarens uppgifter i förhållande till den enskilde.

- ha rätt att ta del av det material hos säljaren som behövs för köparens uppföljning. 10. Information till köparen

Säljaren åtar sig att på eget initiativ fortlöpande informera köparen om verksamheten. Säljaren är vidare skyldig att lämna information till köparen på dennes begäran.

11. Personal

Säljaren svarar för att personalen har adekvat utbildning och erfarenhet för att arbeta med de boende samt att omsorgspersonal finns tillgänglig dygnet runt. Säljaren svarar även för att det finns en personalstyrka som erfordras för att tillgodose den boendes behov. Sjuksköterska skall finnas tillgänglig i verksamheten och skall samverka och utföra de uppdrag enligt det kommunala sjukvårdsansvaret åvilar sjuksköterskan. Säljaren svarar för att det finns verksamhetschef (enligt 29 § HSL), medicinskt ansvarig sjuksköterska, samt tillgång till habilitering och rehabilitering för funktionshindrade i enlighet med bestämmelserna i HSL.

12. Kvalitetsuppföljning

Säljaren svarar för att det finns fungerande rutiner för intern kvalitetskontroll och utvärdering. Säljaren kvalitetssäkrar verksamheten enligt eget

kvalitetssäkringsprogram. 13. Hyreskontrakt

Hyreskontrakt tecknas mellan köparen och säljaren. Köparen tecknar andrahandskontrakt med den boende.

14. Utrustning, förbrukningsartiklar m.m.

Lägenheten är utrustad med säng och sängbord. Säljaren tillhandahåller och bekostar medicinsk utrustning och övrig utrustning, de arbetsredskap och de hjälpmedel och förbrukningsartiklar, som åtgår för att fullgöra åtagandet.

Säljaren skall tillhandahålla förbrukningsartiklar enligt 18 c § HSL och övriga förbrukningsartiklar som följer hälso- och sjukvårdsansvaret och förskrivs av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.

Säljaren svarar även för ej patientbundna läkemedel för akuta livsuppehållande åtgärder, t ex allergiska reaktioner. Säljaren svarar för grundutrustning på boendet. Säljarens personal gör en grundbedömning och tar därefter kontakt med köparen vid förskrivning av personligt förskrivna hjälpmedel.

Köparen bekostar personligt förskrivna hjälpmedel. 15. Försäkring

Säljaren tecknar patientförsäkring enligt patientskadelagen samt övriga för verksamheten nödvändiga försäkringar.

16. Avgifter

Köparen fastställer och fakturerar den boendes avgifter som tillfaller köparen. Säljaren bestämmer hyra för respektive lägenhet. Köparen betalar hela det pris för platsen som framgår av punkten 17 i avtalet samt den hyra som fastställts för lägenheten till säljaren.

17. Pris

Köparen ersätter säljaren med xx kr per vårddygn. I beloppet ingår ………Osv-valfritt

18. Prisjustering

Prisjustering av det pris som framgår av punkten 17 sker per den 1 januari varje år och baseras på den förändring av kostnaden för platsen som skett.

19. Betalningsvillkor

Ersättning erläggs månadsvis i efterskott. Vid dödsfall, avflyttning eller sjukhusvistelse görs avdrag med xx kr per dag för matkostnad på faktura. Faktura skickas efter varje månads slut och betalas mot trettio dagars kredit efter fakturadatum. Inga fakturaavgifter eller expeditionskostnader tas ut. Dröjsmålsränta utgår enligt gällande referensränta plus åtta procent.

20. Överlämnande av handlingar

Vid detta avtals upphörande lämnar säljaren kopia på alla handlingar som rör den boendes personliga förhållanden om köparen så önskar.

21. Omförhandling

Part äger rätt att under avtalstiden påkalla förhandlingar om förutsättningarna för avtalet väsentligen förändras eller om oförutsedd händelse inträffar som enligt parts uppfattning väsentligen ändrar förutsättningarna för verksamheten enligt detta avtal. 22. Force majeure

Om part på grund av force majeure såsom krig, omfattande arbetskonflikt, blockad, eldsvåda, miljökatastrof, allvarlig smittspridning eller annan omständighet som part inte råder över förhindras från att fullgöra sina avtalsenliga skyldigheter, befrias part i nödvändig omfattning från fullgörelse av dessa skyldigheter.

Arbetskonflikt som har sin grund i parts brott mot kollektivavtal får inte åberopas som befrielsegrund.

Motparten skall omedelbart underrättas om omständighet som kan föranleda tillämpning av denna bestämmelse föreligger.

Det åligger part att medverka till att verkningarna av händelser som avses i denna punkt minimeras.

23. Hävningsrätt

Part får häva detta avtal om motparten inte fullgör sina åligganden enligt avtalet och rättelse inte sker efter erinran, under förutsättning att avtalsbrottet är av väsentlig betydelse.

Underlåtenhet av part att vidta rättelse enligt första stycket utgör avtalsbrott av väsentlig betydelse.

Vid övervägande om hävning skall skälig hänsyn tas till den boende. 24. Tvist

Tvist rörande tillämpning och tolkning av detta avtal avgörs av den tvistlösningsgrupp som säljaren och köparen utsett.

25. Utväxlingsavtal

Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar till var och en av parterna. Göteborg den

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Dnr: 08-131.010 Styrelseärende 19 september 2008 Till Förbundsstyrelsen

Förslag till sammanträdestid och plats för

Related documents