• No results found

Regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor – våld i nära relationer

Göteborgsregionens sociala styrgrupp beslutade 2006 att uppdra åt GR att i samverkan med medlemskommunerna utreda förutsättningarna för ett regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor.

I tjänsteskrivelse daterad 2007-09-20 redovisas ett förslag till hur

Göteborgsregionens medlemskommuner dels kan samarbeta för att förbättra stödet till våldsutsatta kvinnor och barn och dels hur stödet till männen skulle kunna utvecklas.

Den sociala styrgruppen har behandlat ärendet vid sammanträden den 4 juni och 5 september 2007.

Den sociala styrgruppen beslutade den 5 september att översända ett förslag till förbundsstyrelsen, och att förslaget ska skickas ut på remiss till

kommunstyrelserna i samtliga medlemskommuner.

Kommunernas svar ska vara GR tillhanda senast den 31 januari 2008. Den sociala styrgruppen tar därefter upp frågan på nytt efter

sammanvägning av inkomna remissvar, varefter det nya förslaget behandlas av förbundsstyrelsen.

Förslaget går i korthet ut på att Göteborgsregionens medlemskommuner föreslås etablera ett kommungemensamt kunskapscentrum – våld i nära relationer.

Vidare föreslås medlemskommunerna utveckla och förstärka verksamheten för män genom ett samarbete med Utväg.

Finansiering föreslås, i båda fallen, ske genom att Göteborgsregionens kommuner delar på kostnaden utifrån kommunstorlek (invånarantal).

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Förbundsstyrelsens presidium har påtalat värdet av samarbete och

samlokalisering med det Kompetenscentrum om våld i nära relationer, som Västra Götalandsregionen avser att etablera i Göteborg. Ett sådant

samarbete ger både samordningsvinster och bidrar till att utveckla en gemensam och bredare kompetens – men utifrån olika uppdrag.

Förbundsstyrelsen beslutade 2007-10-26 att skicka ut förslaget på remiss till kommunstyrelserna i Göteborgsregionens samtliga kommuner.

Kommunens svar ska vara GR tillhanda senast den 31 januari 2008.

Kontaktperson hos GR – Elvy Persson, 031-335 50 83, 0707-80 37 68 elvy.persson@grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Avdelning Kompetens Gustav Höjer Avdelningschef Bifogas Protokollsutdrag från förbundsstyrelsen 2007-10-26 Tjänsteutlåtande daterat 2007-09-20

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Dnr: 07-189.63 Tjänsteskrivelse Elvy Persson 20 september 2007

Regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor –

våld i nära relationer

Saken

Den sociala styrgruppen beslutade i september 2006 att uppdra åt GR att i samverkan med medlemskommunerna utreda förutsättningarna för regionalt samarbete kring våldsutsatta kvinnor.

Kvinnojourernas roll och finansiering samt det manliga perspektivet bör finnas med bland de frågeställningar som närmare ska analyseras. En kort lägesrapport presenterades för den förra sociala styrgruppen i november 2006.

I detta tjänsteutlåtande redovisas ett förslag till hur Göteborgsregionens medlemskommuner kan samarbeta för att förbättra stödet till våldsutsatta kvinnor och barn och hur stödet till männen skulle kunna utvecklas. En kartläggning har gjorts om hur kvinnojourerna är finansierade i medlemskommunerna.

Förslag

Göteborgsregionens medlemskommuner föreslås etablera ett kommungemensamt kunskapscentrum – våld i nära relationer. Göteborgsregionens medlemskommuner föreslås också utveckla och förstärka verksamheten för män genom ett samarbete med Utväg. Finansiering föreslås, i båda fallen, ske genom att Göteborgsregionens kommuner delar på kostnaderna utifrån kommunstorlek (invånarantal). Samarbetet utgår ifrån att Förbundsstyrelsen, efter samråd (remiss) med samtliga medlemskommuner och beredning i den Sociala styrgruppen,

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

beslutar att rekommendera sina medlemskommuner att etablera ett samarbete för förbättrat stöd till våldsutsatta kvinnor och barn och ett utvecklat stöd till män.

Förslag till tidplan för förankring och beslut

Sociala styrgruppen behandlar förslag till regionalt samarbete kring

våldsutsatta kvinnor – våld i nära relationer – vid sammanträden den 4 juni och 5 september 2007.

Sociala styrgruppen beslutar den 5 september 2007 att översända förslaget till förbundsstyrelsen och föreslår att det sänds på remiss till

medlemskommunerna.

Förbundsstyrelsen föreslås besluta att sända ut Sociala styrgruppens förslag på remiss till kommunstyrelserna i samtliga medlemskommuner – 26 oktober.

Kommunernas svar föreslås vara GR tillhanda senaste den 31 december 2007.

Sociala styrgruppen tar upp frågan på nytt efter sammanvägning av inkomna remissvar.

Förbundsstyrelsen behandlar förslaget från den Sociala styrgruppen.

Bakgrund

Mäns våld mot kvinnor i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. Våld i nära relationer berör kvinnor, män och barn.

Våld mot kvinnor är en angelägenhet för flera aktörer och inte enbart ett ansvar för kommunens socialtjänst.

Samhället har på en rad områden under senare år gjort satsningar och uppmärksammat behovet av stöd till kvinnor, som utsätts för våld i nära relationer.

Kommunernas socialtjänst är en viktig aktör för våldsutsatta kvinnor, men även för att ge stöd och hjälp till barn som bevittnat våld i hemmet och för insatser till män som utövar våld. Kriminalvården har ett stort medansvar för insatser till män som utövat våld i nära relationer.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Staten har skärpt lagstiftningen på området. Från den 1 juli 2007 skall kommunerna särskilt beakta att våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld kan vara i behov av stöd och hjälp.

(Prop. 2006/07:38)

Barn som bevittnat våld är att betrakta som brottsoffer.

Under de senaste åren har också särskilda satsningar gjorts mot det s.k. hedersrelaterade våldet efter en del uppmärksammade händelser.

Länsstyrelserna har haft särskilda medel till detta. För 2007 och 2008 finns utvecklingsmedel riktade till kommunerna för att förstärka och

kvalitetsutveckla kvinnojoursverksamhet.

Våld i nära relationer mot kvinnor kan ta sig olika uttryck, som lätt får till följd att samhället tar ”en fråga i taget”. Våld i nära relationer utgår i

grunden från liknande mekanismer, bristande jämställdhet och en kränkning av mänskliga rättigheter.

Vi ser att frågorna blivit mer och mer spretiga. Spretigheten försvårar att hålla sig ajour med utvecklingen och att använda sig av de mest

verkningsfulla metoderna. Det saknas en tillräcklig överblick. Det är dags för ett samlat grepp.

Initiativ på nationell och regional nivå

Området börjar också bli mer och mer belyst genom forskning. Ett

nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor har

under 2006 etablerats i Uppsala.

En nyligen publicerad utredning från Socialstyrelsen redovisar att våldet mot kvinnor orsakar betydande samhällskostnader. Socialstyrelsen har flera regeringsuppdrag inom området, bl a att lyfta fram och beskriva relevanta behandlingsmetoder. Socialstyrelsen förbereder en handbok till stöd för socialtjänstens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn.

Vision Västra Götaland har som viktigt inslag när det gäller jämställdhet

angett – en region utan mäns våld mot kvinnor och där kvinnor inte är utsatta.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har tagit initiativ till samverkan för

kvinnofrid i Västra Götalands län.

Samverkan omfattar ett antal aktörer och en gemensam programförklaring har antagits 2005.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

De samverkande organisationerna ska

• Arbeta aktivt genom förbättrade rutiner, metoder och handlingsprogram

• Informera varandra om lokala insatser och vara beredda att låta sig påverkas av andras förslag

• Diskutera och medverka i gemensamma satsningar, t ex utbildning för nyckelgrupper, informationsspridning, uppföljning och

utvärdering

Västra Götalandsregionen har under våren 2007 beslutat att etablera ett

”Kunskaps- och kompetenscentrum om bemötande och behandling av våldtagna och misshandlade kvinnor och våld i nära relationer”. Centret är avsett att vara etablerat 2008.

Bräcke Diakoni har under 2007 startat ett Utvecklingscentrum kring våld

och övergrepp mot kvinnor med funktionshinder.

Gryning Vård AB driver sedan några år skyddsboende för ungdomar

utsatta för hedersrelaterade hot.

Utväg har verksamhet i hela Göteborgs stad och i Södra Älvsborg.

Utväg är en operativ verksamhet som bygger på myndighetssamverkan mellan kommun, hälso- och sjukvård, polis, åklagare och kriminalvård. Utväg innehåller myndighetsövergripande och samordnade åtgärdsprogram för kvinnor, män och barn.

Hur förslaget har tagits fram

En arbetsgrupp har formerats för uppdraget. I gruppen ingår –

Birgitta Nyzell, planeringsledare Göteborgs stad/stadskansliet Siv Andersson, metodutvecklare SDF Gunnared

Anette Johannesson, socialchef Lerums kommun

Elvy Persson GR

Gruppen har i sitt arbete samrått och haft kontakt med Gryning Vård AB, kriminalvården, Utväg och Västra Götalandsregionen.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Information har lämnats till Göteborgsregionens chefer för Individ- och familjeomsorg.

Arbetsgruppens slutsatser

Vi konstaterar att det regionala samarbetet bör omfatta insatser till kvinnor, män och barn. En ytterligare utgångspunkt är att frågorna idag tenderar att bli alltför splittrade utifrån olika problembilder och att insatser och

metodutveckling tjänar på att bli mer enhetligt samlade. Föreslagna insatser ska ha ett tydligt barnperspektiv och ha sin utgångspunkt i Barnkonventionen.

Den skärpta lagstiftningen inom området och ett förbättrat kunskapsläge ställer krav på kommunerna att hålla sig uppdaterade med utvecklingen så att man använder de mest verkningsfulla metoderna i sitt arbete.

Vi noterar vidare att insatser för män är svagt utvecklade och måste

förbättras. Insatser för män ska ses som både åtgärdande och förebyggande och måste kunna erbjudas tidigare än i dag. De måste också bli mer

tillgängliga för män i alla delar av Göteborgsregionen.

Våra förslag bygger på att insatser för kvinnan och barnet kan klaras i den egna kommunen/stadsdelen. Det är betydligt svårare att klara insatser för männen och vi lägger därför förslag på hur insatser för män kan utvecklas och förstärkas.

Äldre kvinnor och kvinnor med funktionshinder liksom kvinnor med missbruksproblem är fortfarande i stor utsträckning glömda grupper när det gäller våld.

Insatser till familjer med annan etnisk bakgrund är ett stort utvecklingsområde.

Vi noterar vidare att det är angeläget att behålla den goda kvalitet på skyddsboenden för hedershotade ungdomar, som drivs av Gryning Vård AB.

Som helhet gör vi bedömningen att det finns goda motiv för ett regionalt samarbete både när det gäller att kvalitetsutveckla och stödja socialtjänstens insatser och när det gäller de operativa insatserna, särskilt för männen.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Vi ser också att det finns ett främjande perspektiv, där alla verksamheter i en kommun – skola, förskola, äldreomsorg, kommunala bostadsbolag -, behöver kunskap och stöd i frågor som rör våld i nära relationer.

Vi konstaterar slutligen att flera aktörer är aktiva inom området och att vårt uppdrag är att presentera förslag som stödjer medlemskommunernas åtaganden när det gäller våld i nära relationer.

Arbetsgruppen har tagit initiativ till kontakter med Västra

Götalandsregionen för att diskutera möjligheterna till samverkan med det Kunskaps- och kompetenscentrum som VGR avser att etablera 2008. Vår uppfattning är att medlemskommunerna stegvis kan bygga samarbete och allianser med andra aktörer/organisationer, såsom Västra

Götalandsregionen och Bräcke Diakoni. Den kunskapsuppbyggnad och metodutveckling som sker på nationell nivå ska spridas till

Göteborgsregionens medlemskommuner.

Arbetsgruppens förslag -

Arbetsgruppen har valt att lägga förslag inom två områden – • Skapa ett kommungemensamt kunskapscentrum i

Göteborgsregionen – våld i nära relationer

• Utveckla och förstärk verksamheten för män genom samarbete med Utväg

Uppdragen till ett kommungemensamt kunskapscentrum i Göteborgsregionen

En viktig utgångspunkt för ett kommungemensamt kunskapscentrum är att det ska omfatta alla typer/yttringar av våld i nära relationer för att få frågorna mer samlade.

Centret har som uppgift att samla in och sprida tillgänglig forskning och metodutveckling inom området, en viktig regional samverkanspart är FoUiVäst/GR.

Uppgifterna kan i korthet sammanfattas –

• Fungera som kunskapsbank för förebyggande och åtgärdande insatser

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

• Ge konsultation till personal i kommuner/stadsdelar och till frivilligorganisationer

• Samordna etablering av verksamheter som omfattar flera kommuner/stadsdelar

• Ge kompetensutveckling till personal

• Hålla sig uppdaterad på forskning och metodutveckling inom området

• Bygga upp allianser med andra aktörer, frivilligorganisationer, polis, kriminalvård och hälso- och sjukvården

• Bygga upp ett nätverk med kontaktpersoner i kommuner/stadsdelar för att stärka ett regionalt samarbete och erfarenhetsutbyte

Personaldimensionering och preliminär kostnadsberäkning – kommungemensamt kompetenscentrum

Finansiering sker genom att Göteborgsregionens kommuner delar på kostnaden utifrån kommunstorlek (invånarantal).

Vi utgår från att det behöver rekryteras en man och en kvinna och att det därutöver behövs resurser för att köpa in spetskompetens inom olika områden. Det innebär att vi föreslår en grundbemanning på 2,0 årsarbetare och därutöver möjlighet att köpa tjänster motsvarande 1,0 årsarbetare. Den årliga kostnaden beräknas till ca 2,1 mkr. I kostnaden ingår lönekostnader för grundbemanning och köpta tjänster, handledning, utbildning, IT-support, telefoni, kontorsutrustning och inventarier (kapitaltjänst).

Lokalkostnader är inte inräknade.

Det är svårt att i detta läge göra en mer noggrann uppskattning av behoven, därför föreslår vi att starta i denna omfattning och att göra en utvärdering av behoven efter två år.

Utveckla verksamheten för män genom samarbete med Utväg

Utväg utgår från en myndighetssamverkan och innehåller samordnade åtgärdsprogram för kvinnor, barn och män.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

Utgångspunkten för vårt förslag är att i samarbete med Utväg etablera mer flexibla och lättillgängliga insatser för män.

Utväg har ställt sig positiva till att samordna och bedriva mansverksamhet för Göteborgsregionens kranskommuner. Denna lösning förutsätter att kranskommunerna själva klarar att erbjuda insatser till kvinnor och barn. Sådana insatser kan vara samarbete med kvinnojourer, verksamhet för barn som bevittnat våld och stöd från kommunernas kvinnofridssamordnare. Kriminalvården finansierar bara insatser för dömda män. För att få en möjlighet att erbjuda insatser till män på ett tidigare och därmed mer förebyggande stadium krävs kompletterande insatser från kommunen. Insatserna omfattar enskilda stöd- och motivationssamtal och deltagande i strukturerad gruppverksamhet.

Personaldimensionering och preliminär kostnadsberäkning – insatser för män genom samarbete med Utväg

Finansiering sker genom att kranskommunerna delar på kostnaden utifrån kommunstorlek (invånarantal).

Vi uppskattar att det behöver anställas två personer (åa) för stöd- och motivationsarbete. Dessutom behövs gruppledare på uppdragsbasis (deltid).för att leda gruppverksamhet för män.

Vi bedömer att denna bemanning behövs för att klara omfattningen och att kunna erbjuda insatser på flera orter och därmed öka tillgängligheten. Om det föreslagna konceptet bedöms intressant krävs självklart mer detaljerad samplanering mellan Utväg och kranskommunerna.

Den årliga kostnaden beräknas till ca 2,0 mkr. I prislappen är också inräknat vissa utbildnings- och handledningsinsatser till kommunernas befintliga personal.

Kommun Folkmängd inkl Mölndal % Kostnad inkl Mölndal Ale 27092 3,0% 0 Alingsås 36739 4,1% 0 Göteborg 493502 55,1% 0 Härryda 32969 3,7% 0 Kungsbacka 71942 8,0% 0 Kungälv 39649 4,4% 0 Lerum 37711 4,2% 0 Lilla Edet 12835 1,4% 0 Mölndal 59430 6,6% 0 Partille 33699 3,8% 0 Stenungsund 23389 2,6% 0 Tjörn 14944 1,7% 0 Öckerö 12256 1,4% 0 Summa 896157 100% 0 Källa SCB Kommun Folkmängd inkl Mölndal % Kostnad inkl Mölndal Folkmängd utan Mölndal % Kostnad utan

Mölndal Ökad kostnad Ale 27092 3,0% 63486 27092 3,2% 67995 4509 Alingsås 36739 4,1% 86092 36739 4,4% 92207 6115 Göteborg 493502 55,1% 1156443 493502 59,0% 1238581 82138 Härryda 32969 3,7% 77258 32969 3,9% 82745 5487 Kungsbacka 71942 8,0% 168585 71942 8,6% 180559 11974 Kungälv 39649 4,4% 92911 39649 4,7% 99510 6599 Lerum 37711 4,2% 88370 37711 4,5% 94646 6277 Lilla Edet 12835 1,4% 30077 12835 1,5% 32213 2136 Mölndal 59430 6,6% 139265 Partille 33699 3,8% 78968 33699 4,0% 84577 5609

Kostnadsfördelning kompetenscentrum våld i nära relationer år 2008/09 (Exkl lokaler)

Stenungsund 23389 2,6% 54808 23389 2,8% 58701 3893

Tjörn 14944 1,7% 35019 14944 1,8% 37506 2487

Öckerö 12256 1,4% 28720 12256 1,5% 30760 2040

Summa 896157 100% 2100000 836727 100% 2100000 139265

Källa SCB

KOMMUNALFÖRBUNDET GR Dnr: 07-138.63 Styrelseärende 2008-09-19 Till Förbundsstyrelsen

Förslag till ramavtal för köp/sälj av

Related documents