• No results found

ord ningsstadgeu tredningen

2 Förslag till

Lag om ändring i lagen (1956:618) om allmänna sammankomster;

Härigenom föreskrives i fråga om lagen (1956:618) om allmänna samman-komster1

dels att i 3, 4, 7, 9-11 och IS*~ ordet "polismyndighet" i olika böjningsformer skall bytas ut mot ''polisstyrelse" i motsvarande form.

dels att 5, 6, 8 och 13 §§skall ha nedan angivna lydelse,

dels att i lagen skall införas två nya paragrafer, 8 a och 17 ~§,av nedan angivna lydelse.

Nu1•arandc ~vdelse Föreslagen lydelse

5 §l

Ansökan om tillstånd att anordna Ansökan om tillstånd att anordna allmän sammankomst skall göras

skriftligen i god tid före samman-komsten och om möjligt å sådan tid att ansökan är polismyndigheten till-handa senast å femte dagen före sammankomsten. Ansökan skall in-nehålla uppgift angående anordna-ren, tid och plats för sammankom-sten samt dennas art och huvudsak-liga utformning.

Erfordras utöver vad ansökan innehåller ytterligare uppgifter, äger polismyndigheten förelägga anordna-ren att inkomma med upplysningar eller ock själv föranstalta om utred-ning. Ej må föreläggande avse skyl-dighet att tillhandahålla handling angående eller redogörelse för inne-hållet i föredrag, tal eller annan

allmän sammankomst skall göras skriftligen i god tid före samman-komsten och om möjligt å sådan tid att ansökan är polisstyre/sen tillhanda senast å femte dagen före samman-komsten. Ansökan skall innehålla uppgift angående anordnaren, tid och plats för sammankomsten, den-nas art och huvudsakliga utformning samt de åtgärder rörande ordning och säkerher vid sammankomsten som anordnaren a1•ser all vidtaga.

Erfordras utöver vad ansökan innehåller ytterligare uppgifter, äger polisstyre/sen förelägga anordnaren

före-Nuvarand<' zvdC'/.5e För<'slagen zrdelsc

att förekomma vid sammankom- komma vid sammankomsten.

sten.

Om beslw i anledning av ansökan Skall meddelas skri/i/igt hesked.

Anmälan om allmän samman-komst skall göras skriftligen eller muntligen och om möjligt å sådan tid att den är polismyndigheten till-handa senast å tredje dagen före sammankomsten.

Anmälan skall innehålla uppgift angående anordnaren, tid och plats för sammankomsten samt dennas art och huvudsakliga utformning. Där så erfordras må polismyndigheten förelägga anordnaren att inkomma med närmare upplysningar i nämnda hänseenden.

Anmälan om allmän samman-komst skall göras skriftligen eller muntligen och om möjligt å sådan tid att den är polisstyre/sen tillhanda senast å tredje dagen före samman-komsten.

Anmälan skall innehålla uppgift angående anordnaren, tid och plats för sammankomsten, dennas art och huvudsakliga utformning samt de åtgärder rörande ordning och säkerhet vid sammankomsten som anordnaren avser an vidtaga. Där så erfordras må polisstyre/sen förelägga anordnaren att inkomma med närmare upplys-ningar i nämnda hänseenden.

8 §

Anordnaren må ej åläggas bekosta Anordnare. som ej är ideellförening ordningshållning ~·id allmän samman- hänforlig under 53 § 1 mom. forsta komst genom polispersonal eller for- stycket e) kommunalskattelagen ordnade ordningwakter. (1928:370), kan O\' polisstyre/sen

åläg-gas bekosta sådan ordningshållning genom polispersonal som foranledes av allmän sammankomst, som enligt 5 §eller anmälan enligt 6 §skall meddelas sAyndsamt. Beslutet skall innehålla de foreskr(/ier rörande ord-ning och säkerhet som polisstyre/sen

Nuvarande ~vdelse

Mot beslut som polismyndighet meddelat på grund av denna Jag föres talan hos länsstyrelsen genom

be-Föreslagen ~vdelse

meddelar .fbr sammankomsten samt uppgift om det högsta belopp som anordnaren kan komma all åläggas betala jbr ordningshållning genom polispersonal.

Mot beslut som polisstyre/se med-delat på grund av denna lag föres talan hos länsstyrelsen genom

be-svär. svär. Talan mot beslut som a11ses i

8 a §skall handläggas skyndsamt.

Talan mot länsstyrelses beslut enligt lagen och mot socialstyrelsens beslut enligt 12 § föres hos regeringen genom besvär.

Beslut som på grund av denna lag Beslut som på grund av denna lag meddelas av länsstyrelse eller polis- meddelas av länsstyrelse eller polis-myndighet skall utan hinder av styrelse skall utan hinder av anförda anförda besvär lända till efterrät- besvär lända till efterrättelse, där ej telse, där ej annorlunda förordnas. annorlunda förordnas.

17§

Om ansökan enligt 5 § eller anmä-lan enligt 6 § ej har gjorts inom tid som anges i dessa paragrafer och om på grund därav beslut enligt 8 a § ej har kunnat meddelas .fore sammankom-sten, skall anordnaren åläggas all ersätta hela den kostnad för ordnings-hållning genom polispersonal som har foranletts av sammankomsten. Om anordnaren ej har foljt de foreskrifter rörande ordning och säkerhet som har meddelats för sammankomsten, skall han åläggas att ersä11a den kostnad for sådan ordningshållning som har foran-letts av denna underlåtenhet.

Vad som sagts i.forsla stycket gäller ej, om särskilda skäl talar däremot.

Denna lag träder i kraft den I januari 1979.

3Senaste lydelse 1974:580.

Utredningens uppdrag

Direktiven för utredningen (Dir 1977: 15) meddelades i beslut vid regerings-sammanträde den 27 januari 1977. Departementschefen, statsrådet Antons-son, anförde bl. a. följande.

Bl. a. genom framställningar av riksdagen och olika organisationer har fråga väckts om sakliga ändringar i flera av bestämmelserna i AOst 1.Enligt min mening bör en särskild utredare tillkallas for att se över AOst i syfte att anpassa stadgan till RF:s2 bestämmelser om normgivningsmakten. I utreda-rens uppdrag bör också ingå att överväga vissa sakliga ändringar i AOst.

Sveriges Motorfederation har begärt att 12 § AOst ändras så att tillstånd av polismyndigheten inte längre skall behövas för tävling eller uppvisning med motorfordon på plats som inte är allmän. Enligt federationen har motor-sporten genom det generella tillståndskravet satts i särställning i förhållande till övriga idrotter.

Med anledning av ett antal motioner vid 1974 års riksdag har riksdagen efter hemställan från kulturutskottet anhållit att regeringen måtte överväga en sådan ändring i gällande bestämmelser att avgift för polisbevakning inte skall få krävas i fråga om ideellt inriktade offentliga tillställningar (KrU

I 974:21, rskr 1974:322).

Utredaren bör vidare överväga åtgärder för att undanröja eller minska de olycksrisker och olägenheter som uppställning av containers, byggnadsställ-ningar, cyklar m. m. på gångbanor kan medföra särskilt för synskadade.

Utredaren bör också kunna ta upp frågor som har samband med de frågor som jag nämnt i det föregående.

Jag har inte funnit det nödvändigt att närmare ange efter vilka riktlinjer som utredningsarbetet bör bedrivas. Jag vill emellertid framhålla att flera av de frågor som ingår i uppdraget är av sådan karaktär att kontakter med myndigheter och organisationer måste bli ett väsentligt inslag i arbetet.

2 Utredningens arbete

Utredningen har valt att kalla sig ordningsstadgeutredningen.

Arbetet har i enlighet med den plan som har upprättats den 31 mars 1977 till en början ägnats åt kartläggning och analys av problemen. Som ett led i arbetet har utredningen sammanträffat med företrädare för bl. a. Sveriges riksidrottsförbund och Sveriges motorfederation. Härvid har riksidrottsför-bundet hänvisat till att kostnaderna för polisbevakning har kraftigt höjts med verkan fr. o. m. den 1juli1977 genom ändring (SFS 1977:454) i kungörelsen (1964:793) om ersättning till statsverket vid anlitande av polismän för polisbevakning på enskild bekostnad. Förbundet har hemställt att frågan om kostnader för ordningshållning bryts ur det större utredningsarbetet och behandlas i ett delbetänkande. Utredningen har funnit det vara lämpligt att göra så. I delbetänkandet tas också upp två andra frågor, nämligen frågan om

I allmänna ordningsstadgan () 956:617, ändrad senast 1977:926).

2 regeringsformen.

tillståndskravet för motortävlingar samt frågan om uppställning av föremål på gångbanor.

Utredningen har i fråga om kostnader för ordningshållning samrått med 1975 års polisutredning !Ju 1975:08) och ordningsvaktsutredningen (Ju 1974: 15).

I fråga om kostnader för ordningshållning har utredningen haft tillgång till undersökningsmaterial som ordningsvaktsutredningen har samlat in. Utred-ningen har vidare genom en enkät till vissa polisstyrelser undersökt bl. a. i vilken utsträckning ordningshållningen vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster utförs genom poliser och förordnade ordnings-vakter samt i vilken utsträckning anordnare av offentlig tillställning har ålagts bekosta ordningshållningen.

Över Sveriges motorfederations framställning beträffande tillståndskravet för motortävlingar har utredningen inhämtat yttranden från rikspolisstyrel-sen, statens tratiksäkerhetsverk, statens vägverk, länsstyrelserna i Östergöt-lands och Jönköpings län samt Svenska försäkringsbolags riksförbund.