• No results found

Förslag till vidare forskning

Under arbetets gång har vi kommit på nya frågeställningar och andra infallsvinklar för vår undersökning. Vi har undersökt hur man kan upptäcka matematiken i barns lek genom videoobservation och om en pedagog upptäcker matematiken och vilken form av matematik det är som vi och pedagogen upptäcker. Men vad mer kan man egentligen upptäcka genom att observera leken? Kan samma metod överföras på frågeställningar om till exempel språk eller socialt samspel?

Ett perspektiv som hade varit intressant att undersöka är att vi vet att vi har matematik i den fria leken och vi vet att den fria leken sker i olika rum i verksamheten, hur skiljer sig den matematik som sker i till exempel dockrummet från den matematik som sker i byggrummet eller samlingsrummet? Det hade varit intressant att jämföra den fria leken som sker i de olika rummen på en förskola för att se hur miljön kan påverka matematiken i barnens lek.

En annan infallsvinkel kan vara att inta ett genusperspektiv i undersökningen och undersöka skillnaden mellan pojkar och flickor. Vilken form av matematik använder pojkar sig mest av och vilken form använder sig flickorna mest av och skiljer sig dessa former av matematik åt?

Det hade även varit intressant att fortsätta på vår undersökning och ta den matematiken vi har hittat för att arbeta vidare med den i en barngrupp. Då kunde vi undersöka hur mycket det går att göra med en av formerna av matematik som vi hittade.

Vårt perspektiv har varit ett utvecklingspedagogiskt synsätt, vilket innebär att man som pedagog är mer aktiv i samspelet med barnen. Man hade kunnat be en pedagog att

interagera mer med barnen i deras lek för att se hur pedagogens aktiva samspel i barnens lek påverkar barnens matematiska tänkande praktiskt. I vilken grad kan man som pedagog interagera med barnen innan interaktionen övergår till att hämma barnens självständiga tänkande.

I vår undersökning medverkade en pedagog som har intresse för matematik. Det hade varit intressant att även ha med en pedagog som kanske inte hade samma uttalade intresse för matematiken för att jämföra vad de såg i barnens lek.

Litteraturlista

Bjørndal, Cato R.P. (2007). Det värderande ögat. Observation, utvärdering och utveckling I undervisning och handledning. Stockholm: Liber AB.

Dau, Elizabeth (2001). Child’s play. Revisiting play in early childhood settings. Sydney: MacLennan & Petty.

Doverborg, Elisabet & Emanuelsson, Göran (2007). Små barns matematik. Göteborg: NCM.

Doverborg, Elisabet & Pramling, Ingrid (1995). Mångfaldens pedagogiska möjligheter. Stockholm: Liber AB.

Doverborg, Elisabet & Pramling Samuelsson, Ingrid (1999). Förskolebarn i matematikens värld. Stockholm: Liber.

Emanuelsson, Göran & Doverborg, Elisabet (Red) (2006) Matematik i förskolan. Göteborg: Nämnaren.

Gottberg, Jessica & Rundgren, Helen (2006). Alla talar om matte redan i förskolan. Stockholm: Sveriges Utbildningsradio AB.

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (2004). Examensarbetet i lärarutbildningen. Undersökningsmetoder och språklig utformning. Uppsala: Kunskapsförlaget i Uppsala AB.

Knutsdotter Olofsson, Birgitta (1999). Lek för livet. Stockholm: HLS Förlag. Knutsdotter Olofsson, Birgitta (2007). I lekens värld. Stockholm: Liber AB. Marton, Ference & Booth, Shirley (1997). Om lärande. Lund: Studentlitteratur.

Patel, Runa & Davidsson, Bo (2003). Forskningsmetodikens grunder. Att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Lund: Studentlitteratur.

Piaget, Jean (1962). Play, dreams and imitation in childhood. New York: W.W Norton & Company.

Pramling Samuelsson, Ingrid & Asplund Carlsson, Maj (2003). Det lekande lärande barnet i en utvecklingspedagogisk teori. Stockholm: Liber AB.

Pramling Samuelsson, Ingrid & Lindahl, Marita (1999). Att förstå det lilla barnets värld – med videons hjälp. Stockholm: Liber AB.

Pramling Samuelsson, Ingrid & Mårdsjö, Ann-Charlotte (1997) Grundläggande färdigheter – och färdigheters grundläggande. Lund: Studentlitteratur.

Rubinstein Reich, Lena & Wesén, Bodil (1986). Observera mera! Lund: Studentlitteratur.

Skolverket (1998). Löroplan för förskolan. Lpfö 98. Stockholm: Fritzes AB.

Wehner-Godée, Christina (2000). Att fånga lärandet. Pedagogisk dokumentation med hjälp av olika medier. Stockholm: Liber AB.

Artiklar

Rudd, Loretta C & Lambert, Matthew C & Satterwhite, Macy & Zaier, Amani (2008). Mathematical language in early childhood settings: What really counts? Early childhood educ J (36), 75-80.

Elektroniska källor

Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk- samhällsvetenskaplig forskning. Tillgänglig 2008-12-09:

http://www.vr.se/download/18.7f7bb63a11eb5b697f3800012802/forskningsetiska_princ iper_tf_2002.pdf

Bilaga A

Matematik i förskolan

Deltagande innebär videoobservation av barnens fria lek på förskolan. Detta med medgivande från föräldrarna. Videoobservationerna är endast underlag för analysering utifrån vårt syfte och kommer endast ses av Marie, Susanne och Kim. I vårt examensarbete kommer varken förskolans, pedagogens eller barnens riktiga namn att nämnas, detta för att skydda deltagarnas identitet. Efter vi analyserat videoinspelningarna kommer vi att vilja träffa dig för samtal om vad vi sett i barnens fria lek. Detta samtal som behöver ta väldigt lång tid, men är ändå en viktig del av vår undersökning så det måste finns med. Vår förhoppning är att även du ska få ut något från detta samtal och kunna använda detta i ditt arbete. Nedan kan du läsa vårt syfte och våra frågeställningar som ligger till grund för vår undersökning. Om du vill kan vi även skicka hela vår projektplan där undersökningen beskrivs mer ingående.

Syfte

Syftet med vår undersökning är att upptäcka matematiken i barnens fria lek för att förstå vilka möjligheter det finns att hitta något att arbeta vidare med. Vi planerar att undersöka hur verksamma pedagoger kan uppmärksamma matematiken i barnens fria lek och använder sig av de kunskaper som barnen redan har. Vi vill undersöka om vi som pedagoger kan använda oss av det vi ser i barnens lek när vi gör vår planering för det fortsatta arbetet med matematik.

Genom resultatet av observationen vill vi tydliggöra var i barnens fria lek matematiken finns och vilken form av matematik det är. Vi vill ta reda på om pedagogerna ser någon matematik i barnens lek och om de i så fall utnyttjar det. Genom samtal med verksamma pedagoger vill vi komma fram till hur man kan förstå matematiken i barnens lek.

Frågeställningar

Hur kan vi upptäcka barnens matematikkunskaper i deras fria lek? Ser pedagogerna barnens matematikkunskaper i deras lek?

Utnyttjar pedagogerna det de ser i leken när det gäller planeringen för barnens fortsatta matematiska utveckling?

Tidsplan

Vecka 44: Utskick till föräldrarna

Det är bra om vi så fort som möjligt får ut dessa lappar så att föräldrarna har möjlighet att lämna tillbaka dem inom snar framtid.

Vecka 47: observation och analys

Vi vill gärna komma redan vecka 47 och göra våra videoobservationer eftersom analys och samtal också kommer att ta mycket tid. Det skulle vara bra om vi kunde komma två dagar under veckan eftersom det inte är alltid man kan få ut något av första inspelningen. Vi kommer gärna i början av denna vecka, men såklart de dagar och tider som passar dig/er bäst. Det är viktigt att barnen har mycket fri lek när vi kommer för att observera. Detta innebär att vi reda tills dess måste ha fått medgivande från föräldrarna.

Vecka 48: analys och samtal/intervju

Denna vecka vill vi delvis ha tid för att analysera videoinspelningarna, men även samtal med dig. Eftersom vi inser att du kanske måste göra detta på din fritid så tänker vi att du bestämmer en dag och en tid som passar dig.

Vi ska sedan lämna in vårt examensarbete den 12 december (Vecka 50) så det är därför vi vill få klart observationerna och samtalet redan vecka 47 och 48. Är du intresserad av att läsa examensarbetet när det är färdigt så kan vi såklart skicka det till dig.

Bilaga B

Hej

Vi är två studenter från Lärarhögskolan i Malmö, vi heter Susanne och Marie. Vi läser till förskollärare och är nu inne på vår sista termin, vilket innebär examensarbete. Vi ska undersöka hur matematiken förekommer i barnens fria lek. Detta vill vi undersöka genom att videofilma barnen när de leker. Denna videofilm är endast till för vårt examensarbete och kommer bara ses av oss och Kim. Videofilmen kommer sedan att raderas. I vårt examensarbete kommer varken förskolans namn eller var den ligger att skrivas ut. Barnens riktiga namn kommer inte att nämnas då det inte är relevant för undersökningen och för att bevara barnens anonymitet. För att kunna genomföra denna undersökning på er förskola under vecka 47 så behöver vi tillåtelse från alla föräldrar.

Jag godkänner härmed att mitt barn får medverka i undersökningen:

Barnets namn:

________________________________

Vårdnadshavares namn:

_______________________________ ________________________________

Underskrift och datum:

________________________________ ________________________________

Blanketten lämnas till Kim.

Bilaga C

Samtalsunderlag

Frågar pedagogen om det är okej att vi använder diktafon under hela kvällen.

Undersökningsgruppen: Ålder på barnen.

Antal barn (11 på samlingen, annan samling?) Pedagogens bakgrund? Utbildning?

Frågeställningarna:

• Hur kan vi upptäcka barnens erfarenheter av matematik i deras fria lek? • Ser pedagogen barnens erfarenheter av matematik i deras lek?

• Vad är det för form av matematik vi och pedagogen hittar i barnens lek? Förväntningar:

Vad för matematik tror du att du kommer att se på filmerna? Vad brukar du kunna se för matematik i vardagen?

Om pedagogen sett barnen använda leken beskriv och berätta på vilket sätt.

Videoobservationerna:

Visar utvalda klipp för pedagogen. Ser pedagogen matematik i barnens lek? Vilken form av matematik ser pedagogen?

Diskuterar vad vi såg och vad hon ser, är det samma eller olika? Vad kan det bero på?

Slutlig diskussion: Pedagogens roll?

Gå in i leken eller låta den vara?

(Aktivt och medvetet utmana barnets erfarenhetsvärld?) (Använda sig av barnens erfarenheter?)

Related documents