• No results found

4.3. Skolverkets fyra aspekter

4.3.4. Förstå digitaliseringens påverkan på samhället

Den sista aspekten handlar om hur digitaliseringen påverkar individ och samhälle. Skolverket tar upp att det delvis handlar om att förstå hur digitaliseringen påverkar individen och hur individen själv kan påverka men även hur det påverkar samhället (Skolverket, 2017). För denna aspekt framställdes två öppna frågor som behandlar hur elever ser på hur sociala medier påverkar individen och samhället. Eftersom två öppna frågor användes i enkäten förekom det blanka/tomma svar, vilket gav ett bortfall på 24 svar av 142 på enkätfråga 10 och 25 svar av 142 på enkätfråga 11.

För att enklare få en översikt om elevernas åsikter kring sociala mediers påverkan på individen och samhället delades de angivna svaren upp i olika kategorier enligt GT och innehållsanalys. Kategorierna som framställdes presenteras i tabellerna 1, 2, 3 och 4. Genom att dela upp elevernas svar i kategori kunde en avvägning göras om eleverna hade en mer positiv, negativt, både positivt och negativ eller en neutral syn på sociala mediers påverkan på individen och samhället. Under kodningsprocessen observeras det dock att vissa svar som eleverna uppgav endast bestod av ett eller flera ord som inte specificerade deras åsikter, dvs om de tyckte sociala medier hade till exempel en negativ eller positiv påverkan. Exempel på dessa svar var:

“Mycket”, “Inte alls”, “Sådär”, “Ja”

Eftersom dessa svar var svårtolkade, kategoriseras dessa som neutrala i tabellerna 1-4. Detta utförs för att bias ska bli lågt som möjligt. Ytterligare en observation som uppmärksammades i elevsvaren var att det fanns en skillnad på hur mycket eleverna skrev, vissa av eleverna

skrev endast ett ord som svar och andra skrev flera meningar. De elever som skrev kortare svar kan ha påverkats av att det stod “kort svarstext” i enkäten, vilket kan ha bidragit till att de skrev endast ett eller två ord. Ett exempel på skillnaden mellan längden av elevernas svaren är:

“Ja”

“Bra eftersom det öppnar upp kommunikationsvägar och gör oss mer öppensinnade för andra samhällen och kulturer, men dåligt också för att det är så lätt att manipuleras av vissa sidor om man inte är källkritisk. Det är väl också dåligt att vår konumption har ökat pga all reklam. Det

materialistiska(gud vet inte hur det stavas) känns viktigaare än det känslomässiga i vissa sammanhang.”

Tabell 1 visar att majoriteten av de elever som identifierar sig som ​kvinna​ associerar sociala medier främst med en negativ påverkan på individen. Resultatet visar att de angivna svaren kunde kategoriseras in i tidskrävande, psykisk ohälsa och negativt. Av de tre kategorierna var majoriteten av deras svar kopplade till psykisk ohälsa i form av t.ex. stress och jämförelser mellan andra som ansågs som negativt för individen.

Tabell 1​: Pojkarnas svar, uppdelade i kategorier, utifrån enkätfråga 10 “​Hur tycker du att sociala medier påverkar dig?​”.

Kärnkategori Kategori Exempel på svarstext Antal

Negativt Negativt “Dåligt” 2

Tidskrävande “Det har blivit som ett sorts beroende och det är svårt att lägga ifrån sig.”

7

Psykisk ohälsa “Sätter orimliga standarder och i vissa fall påverkar det självkänslan negativt”

12

Positivt Positivt “Bra” 7

Socialt “mest positivt, jag kan ha kontakt med folk från andra delar av världen som jag annars inte hade haft kontakt med. ”

2

Information “Bättre världsuppfattning.” 1

Neutralt Liten påverkan “Inte mycket” 11

Stor påverkan “Mycket” 5

Vet ej “Vet inte” 1

Övrigt “Det beror lite på vad det är men såklart påverkar det mig.”

1

Positivt och negativt

Positivt och negativt “Både positivt och negativt” 7 Övrigt “Både positivt och negativt, men med

mycket stress”

4

I tabell 2 visar svaren att majoriteten av de elever som identifierade sig som ​man ​ansåg att sociala medier har en neutral påverkan på individen. De neutrala svaren kopplas ihop som ingen påverkan, liten påverkan, stor påverkan, icke-negativt, vet ej och övrigt. Dock när eleverna angav att sociala medier har till exempel stor, liten eller ingen påverkan på individen specificeras de inte vad de menar för påverkan. Om eleverna hade specificerat dessa

påverkningar som negativ och positiv kunde de ha kategoriserats in i de andra kategorier, vilket skulle ha påverkat vilken kategori som hade flest antal svar.

Tabell 2:​ Pojkarnas svar, uppdelade i kategorier, utifrån enkätfråga 10 “​Hur tycker du att sociala medier påverkar dig?​”.

Kärnkategori Kategori Exempel på svarstext Antal

Negativt Negativt “Oftast negativ” 2

Tidskrävande “slöser min tid” 5

Distraherande “Distraherande” 3

Stress “Jag blir fett stressad när någon avföljer mig på instagram eftersom jag då går ner i rank på mitt spel och är inte lika relevant längre och får inte lika många

dataspelstejer. :( “

1

Positivt Positivt “Bra” 6

Socialt “Bra, ger gemenskap” 3

Information “Det sprider information och är underhållande”

2

Neutralt Liten påverkan “Inte så mycket” 16

Icke-negativt “På ett icke-negativt sätt” 2

Stor påverkan “Mycket” 3

Ingen påverkan “Inget” 2

Vet ej “Vet inte” 3

Övrigt “Mer än vad jag tror” 2

Positivt och negativt

Positivt och negativt påverkan

“Bra och dåligt” 4

Jämförelse med andra “Bra nöje, kan dock få en att jämföra sig

med andra vilket är negativt”

2

Vid en jämförelse mellan tabell 1 och 2, kan man se att det finns en skillnad mellan vad pojkar och flickor tar upp för olika påverkningar som sociala medier har på den enskilda individen. Resultatet visade att pojkarna anser att påverkan är mer neutral medans flickor anser att den är mer negativ. Även kan det observeras att det finns många kategorier som är lika mellan pojkar och flickor men också att det finns olikheter. En skillnad som

majoriteten av flickornas svar kunde kopplas till. En annan avvikelse som kunde observeras var att pojkarna angav svar som kan kopplas till kategorin distraktioner.

När man studerar antalet angivna svar till respektive kategorier i tabell 3, kan man observera att majoriteten av flickors svar är kopplade till kärnkategorin positivt och negativt. Denna kärnkategori kunde sedan delas upp i ytterligare kategorier som var kopplade till positivt och negativt, information, psykisk hälsa och övrigt. Även där var majoriteten av elevernas svar kopplade till kategorien positivt och negativt. Majoriteten av flickorna tycker med andra ord att sociala medier både har en positiv och negativ påverkan på samhället, dock hur denna påverkan ser ut på samhället specificeras inte i majoriteten av de svar som angavs inom denna kategori.

Tabell 3​: Kategorierna från flickornas svar på enkätfråga 11 “​Hur tycker du att sociala medier påverkar samhället?”​.

Kärnkategori Kategori Kod eller svarstext Antal

Negativt Negativt “Negativt” 5

Psykisk ohälsa “Det bygger upp en skev bild på "hur man ska vara", "vad man ska gilla" osv det bygger upp normer som vi ungdomar lätt hakar på och vi får en felaktig bild av vad som igenligen händer”

14

Positivt Positivt “Positivt” 5

Information “det är bra att det finns många Problem som diskuteras och det är väldigt bra att man vet vad som pågår i samhället man bor i.”

1

Neutralt Stor påverkan “för mycket” 10

Vet ej “Vet ej” 1

Övrigt “Sådär” 2

Positivt och negativt

Positivt och negativt “dåligt och bra” 9

Information “Bra och dåligt det beror på vad som sprids.”

6

Psykisk hälsa “Bra och dåligt, kan sätta mycket press och stress men samtidigt undehålla.”

6

Övrigt “det finns både för och nackdelar men till största delen är sociala medier ett sätt att uttrycka sig och en viktig plattform ur ett kulturellt perspektiv”

1

I tabell 4 kan man observera att majoriteten av pojkarna svarade att sociala medier har en neutral påverkan på samhället. Denna kärnkategori kunde sedan delas upp i kategorier vet ej, stor påverkan och övrigt. Vid närmare studering av kategorierna svarade majoritetens av eleverna att sociala medier har en stor påverkan på samhället, hur och vad denna stora påverkning var på samhället specificeras inte i elevernas svar.

Tabell 4:​ Kategorierna för pojkarnas svar på enkätfråga 11 “​Hur tycker du att sociala medier påverkar samhället?”​.

Kärnkategori Kategori Kod eller svarstext Antal

Negativt Negativt “Dåligt” 5

Information “Sociala medier kan i vissa fall sprida falsk information till samhället.”

4

Psykisk ohälsa “Bildar orimliga ideal” 8

Positivt Positivt “Positivt” 3

Information “Bra eftersom de sprider information på efektiva sätt.”

1

Neutralt Stor påverkan “Väldigt mycket” 13

Vet ej “Ingen anning” 4

Övrigt “Att det blir mer digitaliserat.” 2 Positivt och

negativt

Positivt och negativt “kan vara negativt och positivt” 6 Övrigt “Bra, ger gemenskap. Också dåligt,

näthat”

7

Tabell 3 och tabell 4 visar att många av kategorierna är lika eller samma mellan de båda könen. En stor skillnad var dock att majoriteten av flickor svarade att sociala medier hade både positiva och negativa påverkningar på samhället, medans pojkarna svarade att det var mer neutrala påverkningar.

Resultatet från tabellerna 1-4 visade att elever anger både negativa, positiva och neutrala påverkningar som sociala medier har på individen och samhället. Resultatet visade även att skillnaderna mellan pojkar och flickor är få, men flickor anger mer negativa faktorer som sociala medier medför på både individen och samhället. För att få en bättre förståelse och en överblick av elevernas svar utformades en teoretisk modell, se figur 16, som belyser

Figur 16​: En ​teoretisk modell​ framtagen från tabell 1-4 som visar elevernas åsikter om hur

sociala medier påverkar individen och samhället.

Related documents