• No results found

Förstudie för Götalandsbanan

I Trafikverkets slutrapport 2010-03-17 är den beslutade förstudiekorridoren för Götalandsbanan för hela sträckan Borås - Linköping redovisad, samt Trafikverkets motivering till val av avgränsning av korridoren.

Området som i figuren betecknas med I är Natura 2000-området Komosse. Komosse har stora

landskapsvärden, framförallt för natur och i viss mån för kultur. En passage söder om hela Komosse är inte möjlig inom förstudieområdet. Det beslutade förstudieområdet begränsas därför till området norr om Komosse.

Området betecknat med J är sjön Åsunden. Åsundens södra ände väljs bort för att den är 40 meter

djup i de södra delarna och för att det finns stora landskapsvärden vid sjöns södra ände, bl a i form av herrgårdslandskap av stor betydelse och riksintressen för både natur och kultur samt värdefull ädellövskog.

En passage söder om Åsunden har inga fördelar jämfört med alternativ norr om sjön eller över norra delar av sjön. Bortvalet av Komosse och södra delen av Åsunden ger en stor skugga dem emellan där det

90 PLANFÖRSLAG

Kommunens inriktning för val av järnvägssträckning styrks framför allt av att Trafikverkets förstudie förespråkar ett läge norr om Åsunden.

I fördjupningen av översiktsplanen antagen 2008 redovisas inriktningen för stadens utveckling i förhållande till kommunens föreslagna läge för ett resecentrum. Vid fortsatt planering av järnvägen, behöver kommunen kontinuerligt se över riktlinjerna för hur osäkerheten kring järnvägsplaneringen ska hanteras. Det område som i fördjupningen av översiktsplanen för Ulricehamns stad från 2008 reserverats som stationsområde gäller fortfarande som kommunens prioriterade läge för resecentrum. En komplettering görs i planen genom att ett utredningsområde för stationsläge och stadsutvecklings läggs till, där det finns

möjligheter att pröva alternativa lägen för en station.

För detta område gäller under planeringstiden för Götalandsbanan att förändringar som riskerar att hindra eller påverka möjligheterna för utbyggnad av höghastighetsbana och stationsanläggningar inte tillåts. Kommunen ska samråda med Trafikverket angående alla sådana ärenden. Stationslägets placering kan under arbetets gång förändras både när det gäller läge, ytbehov och i höjdläge. I ett senare planeringsskede för Götalandsbanan, när stationsläget är klarlagt, är detta område ett viktigt stadsutvecklingsläge med plats för både bostäder och verksamheter.

I fördjupningen av översiktsplanen för Ulricehamns stad anges mått för spårlängd vid stationsläget, spårområdets bredd m.m. De mått som är aktuella för planeringen av järnvägen i nuläget är 1,2 – 1,5 km raksträcka för spår vid stationen och 30 - 60 m bredd för spårområdet för dubbelspår. Järnvägen dimensioneras för hastighet 320 km/h.

Se också text och kartbild i avsnitt Nya områden för bostadsbebyggelse, Centrala Ulricehamn och Götalandsbanans resecentrum i delen Bebyggelseutveckling.

Stockholm/ Göteborg/ Malmö men också leder till ett ökat bostadsbyggande och tillväxt i många kommuner längs sträckningarna.

Med syftet att möjliggöra ett snabbt genomförande av nya höghastighetsjärnvägar i Sverige ska utredaren slutredovisa sitt uppdrag till regeringen senast den 31 december 2017. Studierna kommer att utgöra underlag till nationella infrastrukturplanen 2018.

Åtgärdsvalsstudierna och Sverigeförhandlingen kan komma att förändra korridoren och stationslägen for Götalandsbanan som kommunen nu redovisar i översiktsplanen.

Det pågår även en lokaliseringsutredning för ny stambana, sträckan Bollbygd- Borås (inklusive genom Borås och utgången österut). Lokaliseringsutredningen ska ge svar på vilka teknisktgenomförbara

sträckningsalternativ som finns. Val av alternativ genom Borås berör även Ulricehamns kommun.

Kommunens inriktning

Kommunen föreslår alternativa sträckningar för Götalandsbanan genom kommunen. Dessa sträckningar har tagits fram av kommunen tidigare och fanns även med i den förra översiktsplanen.

Det viktigaste för kommunen är att det blir en station för Götalandsbanan i kommunen och att den förläggs så nära Ulricehamns stads centrum som möjligt. Det ger det största resandeunderlaget från befintlig bebyggelse och innebär också möjligheter till stadsutveckling och bostadsbyggande i ett stationsnära läge. Vidare arbetar kommunen för att järnvägen ska gå söder om väg 40. Vid planeringen av väg 40 som motorväg, valde man att lokalisera motorvägen längre norrut för att göra plats för Götalandsbanan söder om motorvägen. Det ger också större möjligheter för en så central placering av resecentrum som möjligt i Ulricehamns stad. Kommunen föreslår ingen ny bebyggelse precis norr om Tolken för att inte förhindra en utbyggnad av järnvägen i detta område.

Ny bebyggelse föreslås lite längre söderut vid Tolken och norr om motorvägen och bedöms inte hindra en järnvägsutbyggnad.

MEDBORGARDIALOG 91

Beslutad förstudiekorridor från Trafikverkets slutrapport 2010-03-17.

Motiv till vald avgränsning av förstudiekorridor från Trafikverkets slutrapport 2010-03-17.

92 MEDBORGARDIALOG

Möten

Målgrupper, möten och underlag:

• Möten på fyra orter, Dalum, Hökerum,

Gullered och Vegby, organiserade med stöd från Landsbygdsalliansen

• Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

• Pensionärsorganisationerna SPF och PRO

• Höstmarknad, politiker var ute och träffade folk i Ulricehamns centrum och fick in lappar med synpunkter.

• Barn och unga, frågor har gått ut till skolor som arbetar med Grön flagg. Synpunkter togs in från sjundeklasser från Stenbocksskolan som var på studiebesök i Stadshuset.

• Inflyttare, enkätsvar från enkät som gjordes som en del av arbetet med handlingsplan för befolkningsmålet 25 000 invånare år 2020.

• Medborgarundersökning från 2010, enkät med invånarnas syn på kommunala organisationens arbete inom olika områden, kommunen som bostadsort och inflytande.

• De kommunala bolagen STUBO

(bostadsbolaget), UEAB (Ulricehamns energi) och NUAB (Näringsliv Ulricehamn) har träffat beredningen och gett sin bild av kommunens utveckling inom sina respektive sakområden.

• Näringslivet

Medborgardialog

Under hösten 2011 inledde beredningen