• No results found

Landsbygdsutveckling i strandnära områden, bostäder

1. Mogdens fritidshusområde. Hökerum 2. Tolken. Vings Sjögården 1:3 m fl.

3. Tolken. Vings-Torp 1:3.

4. Tolken. Mastunga 1:5

5. Åsunden. Granhagen – Skottek, Granhagen 1:86, Skottek 1:1 m fl.

6. Åsunden och Yttre Åsunden. Fästeredssund 1:24 m fl.

7. Sämsjön, Vegby, centralt. Vegby 4:74.

8. Sämsjön. Udden, Vegby. Vegby 1:7.

9. Rånnavägssjön. Rånnaväg 17:1. 12:1 m fl.

10. Strängseredssjön. Strängsered 8:1.

PLANFÖRSLAG 77

klassat som en samlad kulturmiljö med en skvaltkvarn och stenkonstruktioner kring denna. Kvarnen

kallades ”Tolkabrokvarn” och har en historia som går tillbaka till 1400-talet. Området är mycket slyigt och svårframkomligt, det kan finnas fler lämningar som inte registrerats. Det finns uppgifter om ålfiske på platsen, men man har inte funnit lämningar av någon ålkista. Området avgränsas därför så att den norra delen längs med Viskan där det finns fornlämningar inte ingår men så att platsen vid hembygdsstugorna är möjlig att utveckla.

D. Åsunden. Tvärredslund 1:9. Eget VA, 48 pe.

Befintlig konferensanläggning med möjlighet att utvecklas. Bostad i anslutning till verksamhet.

E. Yttre Åsunden. Sjörred 1:2 med flera. Etablerad verksamhet med golfbana, konferens, övernattning.

Eget VA 48 pe anläggning, under renovering. Det är viktigt för verksamhetens utveckling att kunna utöka golfbanan inom åkermarken. Användningen som golfbana innebär att marken är möjlig att åter bruka om verksamheten upphör. Skogsridån längs strandkanten lämnas utanför LIS-området, så att en 50 meter bred passage längs stranden säkerställs.

Åtgärder kan behöva genomföras för att undvika att konflikter uppstår mellan golfverksamhet och allmänheten. Grimmesten, klippbad söder om Åsundsholms golfbana, där finns också en fornlämning. Norr om klippbadet finns en samfälld båtiläggningsplats; inom fastigheten Sjörred 1:2.

Platsen kan utvecklas med till exempel parkering.

Området ligger inom riksintresseområde för

naturvård och delvis inom riksintresse för friluftslivet.

F. Åsunden. Skottek 1:10. Befintlig camping och badplats. Möjlighet att utveckla.

G. Åsunden. ”Åsastugan”, Brunnsnäs 2:9. Ligger ca 1 km ifrån Villastaden i Ulricehamn. Här var tidigare Ulricehamns skidbacke. Eget VA i dagsläget.

Ca 700m sjöledning till reningsverket, 900m till villastaden. Befintlig byggnad har tidigare använts som föreningsstuga. Platsen är en resurs för friluftsliv och turism. Möjlighet bör finnas för att utveckla platsen för att främja friluftsliv och turism. Det kan handla om att bygga om/till eller ersätta befintlig

• A1 Kyrkarp 3:1 med flera. Befintliga

sommarstugor, varav en används för uthyrning för turister av befintlig verksamhet. Komplettering med enstaka stugor i lämpliga lägen för övernattning kan tillåtas här. Kursgården med inriktning på jakt är en befintlig verksamhet som kan utvecklas Inom Kyrkarp 3:1 2 planeras jakt för turister, örtkurser med mera.

• A2 Kyrkarp 1:2 kurs, konferens och logi. Befintlig verksamhet som kan utvecklas med till exempel mer plats för övernattning. Fisketurism. På stranden norr om verksamheten Varnum 8:13 finns en badplats, som kan utvecklas genom viss röjning av vegetation. Viktig strand att bevara oexploaterad.

• A3 Viskan. Ågården 17:1, befintlig butik. Hela fastigheten ligger inom strandskydd och kan därför ha svårigheter att utvecklas om det inte har pekats ut som LIS i översiktsplanen. Varje verksamhet i områdets nätverk är viktig för områdets attraktion.

B. Tolken, Sjöbredared 2:3. Befintlig

jordbruksverksamhet. Växthus har förstörts i samband med snörik vinter. I Tolkabro, 5 km från området finns livsmedelsaffär och bensinstation.

Väg 40 är huvudstråk för kollektivtrafiken. Eget VA. Komplettering av jordbruksverksamhet med övernattningsstugor.

C. Tolken, Tolkabro, Vings-Torp S:1 (samfällighet) med flera. Befintlig affär och bensinstation.

Hembygdsgård, gemensam båtiläggningsplats och bastu. Platsen är idag en viktig mötesplats för de boende i Hökerumsområdet och kan bli ännu viktigare om fler bostäder byggs i närområdet. Det behöver finnas utvecklingsmöjligheter för bensinstation, butik och för hembygdsföreningens verksamhet. Ny plats för båtiläggning på andra sidan nuvarande väg 40, möjlig att tas i bruk efter motorvägsutbyggnaden eftersom utfart till vägen krävs. Bron är idag ett hinder för större båtar, därför önskas båtramp på södra sidan om bron. Området norr om avgränsat LIS-område är

78 PLANFÖRSLAG

lokalt för att bedriva turistverksamhet i området. Den jordbruksmark som tas i anspråk är den minsta delen av åkermarken i området och är avskuren från övriga delar med vegetation. Marken kan åter användas som jordbruksmark om naturcampingen inte kvarstår. Vid detaljplaneläggning eller dispensprövning ska planerad användning tydliggöras noggrannare. Campingens gräns och för allmänheten tillgängligt område ska tydligt framgå på platsen.

L. Trehörningen. Komosse. Mörkö 1:4.

Vid badplatsen vid sjön Trehörningen intill

naturreservatet Komosse, ges möjlighet att etablera enklare övernattning för att främja friluftslivet. Ett fåtal platser för övernattning, 1-5 st, t ex husbil, husvagn, tält, övernattningskoja, vindskydd, placerade så att platsen fortsatt är tillgänglig för det rörliga friluftslivet.

Områden som är viktiga att bevara oexploaterade/tillgängliga

Natur

Ulricehamn karaktäriseras av dominerande barrskogslandskap med inslag av stora myrmarker.

Huvuddelen av kommunen är höglänt för sydsvenska mått mätt. Landskapet korsas av ett antal långsträckta lågpunkter däribland Ätrans och Viskans dalgångar.

Flera av de västsvenska åarna har sina källor i de höglänta delarna av landskapet och kommunen får betraktas som relativt sjörik. De viktigaste naturvärdena består av ett rikt odlingslandskap med bland annat rikkärr och stäppartade torrängar, stora myrmarker, och lövskogar. Lövskogar av olika slag hittar man främst i dalgångarna, i odlingslandskapet, i branter och vid stränder.

I vattenmiljöerna finns skyddsvärda öringsbestånd, och ål. Särskilt Åsunden och Sämsjön är fiskrika och av betydelse när det gäller siklöjan som är huvudföda för smålommen som häckar i de stora myrområdena i kommunen. Av mer skyddsvärd fågelfauna finner man bl a fiskgjuse, storlom och smålom med flera. I branter kring Åsunden finns lämpliga häckplatser för berguv. Det förekommer även andra raritetsvärden i form av rödlistade natearter, flodpärlmusslor och trollsländor. Kommunen är även rik på fladdermöss byggnad, samt att göra i ordning ytorna närmast

byggnaden. Platsen och byggnaden kan användas för service riktad till friluftsliv/turism eller övernattning.

Stranden bör göras mer tillgänglig, bland annat med ny brygga. Naturreservatet måste kunna nås via väg. Vandringsleden Åsundenleden ska även i fortsättningen gå på vägen genom området.

H. Ätran. Trädet. Kölaby 5:36. Befintlig bebyggelse, förändrad användning och ändrad byggrätt kan bli aktuell i detaljplaneläggning. Ligger inom riksintresse för kulturmiljövården och inom riksintresse för naturvård. (Ligger inte inom strandskyddat område idag men detaljplaneläggning kräver förnyat ställningstagande om strandskydd).

I. Lönern. I området finns ett behov av fler platser för övernattning. Lönern. Baggekulla 1:4. Befintlig verksamhet med övernattning för mindre grupper.

Möjlighet att utveckla verksamheten.

J. Vållern. Årås 3:4, 3:5, 3:6. Årås kvarn. Etablerad verksamhet med övernattning, musikcafé,

konferenser med mera Föreslås som LIS för verksamhet, turism. Egen avloppsanläggning från 1992 30 pe. Verksamheten i Årås kvarn är en av de tydligaste exempel som finns i kommunen på landsbygdsutveckling. Verksamheten har utvidgats och utvecklats genom att ta till vara befintlig bebyggelse och miljö. Det senaste tillskottet är en dansbana. Utöver verksamheten vid kvarnen har nu herrgårdsbyggnaderna intill köpts in av föreningen och håller på att renoveras för att kunna användas för övernattning för turister. Om antalet besökare ökar ytterligare kan det finnas behov av att på ett bra sätt ordna parkeringsytor eller att komplettera med någon typ av servicebyggnader. Parkeringen föreslås växa i anslutning till befintlig parkering. Servicebyggnaders läge kan inte fastslås, utan får bedömas när

det är aktuellt. Det är därför svårt att avgränsa området snävare. Området är enligt Länsstyrelsens granskningsyttrande inte godkänt för exploatering som LIS-område.

K. Jogen. Kölingareds-Hökaberg 1:3. Badplatsen vid Varpaledet. Möjlighet bör finnas att utveckla badplatsen med naturcamping. Det finns ett intresse

80 PLANFÖRSLAG

Utflyktsmål

Inom strandskyddat område finns ett antal mer frekventa besöksmål. Exempel på sådana är

• Blå-, gul- och vitsippebackar vid Marbäcksviken, Korpeboberg och Klevaberget.

• De gamla banvallarna, numera cykelvägar, går alldeles strandnära med flera fina utsiktpunkter.

• Utsikter – Rude kulle, Kråkeboberg med flera

• Alhammars grottor

• Långegrund, Ruggeboviken, Pir vid Sämsjöns östra sida , Viesjön, Gärdsjö, Sörsjön,

Vinsarpasjön med flera – fågelskådning

• Fornmiljöer – Källarnabben (Tolken), Vädersholm Mogden)

• Kulturmiljö – Årås kvarn (Jogen och Vållern), Stenvalvsbro (Ätran vid Humla)

• Natur – Komosse (Björnsjön och Trehörningen)

• Turistmål: Åsundsholm (golf och mat), Basta kvarn (Ätran Blidsberg)

• Friluftsbad: Kommunen ansvarar för 13 st men det finns många fler ”naturbadplatser”. Det förekommer på vissa naturbad att det kommer upp skyltar om privat badplats.

• Båtliv: Framförallt de stora sjöarna Åsunden, Tolken, Yttre Åsunden är aktuella för ren nöjeskörning. Här förekommer emellanåt

”buskörning” med bland annat vattenskoter.

På Åsunden går en turbåt till kända besöksmål men även ”räkfrosseturer” utan målpunkter förekommer. Under ett antal år har även ett eventföretag arrangerat diverse aktiviteter såsom kanoting, ribbåtsturer mm. Kanoting förekommer i viss omfattning men någon utbyggd led finns inte. Åarna är dessutom små då källorna för dessa finns i kommunen. Det finns många hinder i form av kraftverk, varierande vattenstånd och nedfallna träd som gör vattendragen mindre framkomliga.

Potential finns dock för förbättringar. Det finns flera föreningar med båtliv på programmet knutna till Åsunden bland annat Ulricehamns kappseglingssällskap, Ulricehamns kanotsällskap, Åsundens båtsällskap. Det finns få naturliga ilandstigningsplatser, till exempel vid sandstränder, vikar och uddar. Flera av dessa är sedan länge privatiserade av bebyggelse.

• Vinteraktiviteter: Vid snö nyttjas sjöarna för skidåkning och vid goda isförhållanden är långfärdsskridsko aktuellt. I något fall förekommer även isjakter (Strängseredssjön).

Under stränga vintrar förekommer även omfattande bilkörning på isarna.

• Fågelskådning: Flera sjöar nyttjas för fågelskådning. De flesta lokalerna på fågelklubbens hemsida www.ufg.se ugörs av miljöer vid sjöar. Fågeltorn finns på 6 lokaler. Ca 190 - 200 arter ses årligen av lokala fågelskådare.

PLANFÖRSLAG 81

Kommunikationer