• No results found

I följande lägen föreslås utbyggnad av nya pendelparkeringar:

Kinnared, vid korsning väg 40/1736 Gullered, vid korsning väg 40/ 1735 Strängsered

Vid Hössnamotet

Personbil och transporter på väg Vi arbetar för ett robust vägnät i kommunen med hjälp av vägnätsplanen, som beskriver nyanläggnings och upprustningsbehov och uppdateras och

följs upp kontinuerligt. Prioriteringarna baserar sig på trafikmängder och vägens betydelse i det sammanhängande vägnätet, samt näringslivets transportbehov. Arbetet med vägnätsplanen breddas så att kollektivtrafik och gång- och cykelvägar, samt kopplingar mellan olika trafikslag visas.

Vi arbetar för en fortsatt utbyggnad av riksväg 40 till motorväg genom hela kommunen.

Den tidigare framtagna sträckningen för en förbifart förbi Ulricehamns stad för genomfartstrafiken på väg 157/46 kvarstår. Alternativa lösningar för genomfartstrafiken i Ulricehamn kan behöva tas fram för att hitta en bra lösning. En studie av hela stråket väg 46 – väg 157 krävs för att belysa målsättningar och behov av åtgärder, särskilt i samhällena i Ätradalen som har genomfartstrafik. Vid ökad trafik på väg 46 och med större andel tung trafik och farligt godstransporter ökar behovet av åtgärder.

Möjligheten ska hållas öppen för utbyggnad av en förbifart förbi Gällstad om trafikutvecklingen leder till att buller och trafiksäkerhet inte går att hantera tillfredsställande på nuvarande väg.

Vi arbetar långsiktigt för att utveckla

kollektivtrafikförbindelserna för att få en starkare koppling till regionala och nationella målpunkter. Vi börjar med att utveckla de kollektivtrafikstråk där vi redan idag har trafikering. Kvaliteten i befintliga kollektivtrafikstråk kan utvecklas genom optimering av turtätheten, direktförbindelser mellan viktiga målpunkter, tydlig information, förbättrad utformning av hållplatsmiljöer samt tillgängligheten till dem. I figuren ”Kollektivtrafiken i kommunen” visas befintlig busstrafik i kommunen och turtätheten på olika sträckor. Orter med fler än 500 invånare i kommunen har markerats i figuren. Där finns det underlag för tätare kollektivtrafik.

Marbäck och Gällstad har nästan 500 invånare och är viktiga boendeorter i kommunen. Här föreslås ny bostadsbebyggelse i översiktsplanen och i fördjupningen av översiktsplanen för Gällstad.

Även här är kollektivtrafiken en viktig förutsättning för ortens utveckling. Flexibla, miljöanpassade transportlösningar med kopplingar till linjetrafiken främjas utanför huvudstråken. En fortsatt utveckling av anropsstyrd trafik föreslås. På sträckorna

Ulricehamn - Jönköping och Gällstad - Borås skulle ökad turtäthet öka attraktionen för kollektivtrafiken.

På hela sträckan Borås - Jönköping eftersträvas entimmestrafik. När Götalandsbanan är utbyggd med resecentrum i Ulricehamn, utgör järnvägstrafiken och busstrafiken tillsammans kommunens kollektivtrafikutbud och kompletterar varandra.

Nya pendlingsparkeringar för bilar och cyklar föreslås i lägen där många har möjlighet att byta till kollektivtrafik. Befintliga pendlingsparkeringar utvecklas. Detta är de befintliga parkeringar som är gjorda som pendelparkeringar eller som kan användas på samma sätt (visas på Planförslagskarta och karta för Landsbygdsutveckling i strandnära områden):

Befintliga

Ulricehamn, Centrum: busstation 8 platser+50 platser på andra sidan vägen

Planerade

Ulricehamnsmotet 20 platser, (Brunnsnäs 15 platser behövs ej efter motorvägsutbyggnad) Hökerumsmotet planerade vid nya

PLANFÖRSLAG 85

Figuren visar befintlig busstrafik i kommunen och turtätheten på olika sträckor. På sträckorna Ulricehamn - Jönköping och Gällstad - Borås skulle ökad turtäthet öka attraktionen för kollektivtrafiken. På hela sträckan Borås - Jönköping eftersträvas entimmestrafik. När Götalandsbanan är utbyggd med resecentrum i Ulricehamn, utgör järnvägstrafiken och busstrafiken tillsammans kommunens

kollektivtrafikutbud och kompletterar varandra.

Orter med fler än 500 invånare i kommunen har markerats i figuren. Där finns det underlag för tätare kollektivtrafik.

Marbäck och Gällstad har nästan 500 invånare och är viktiga boendeorter i kommunen. Här föreslås ny bostadsbebyggelse i översiktsplanen och i

fördjupningen av översiktsplanen för Gällstad. Även här är

kollektivtrafiken en viktig

förutsättning för ortens utveckling.

86 PLANFÖRSLAG

Inriktning för hållbara transporter i centrala Ulricehamn

Vi vill lyfta attraktionen i stadens centrum genom att koncentrera aktiviteterna i de mest centrala kvarteren.

Centrum ska vara enkelt att nå för både gående, cyklister, kollektivtrafikresenärer och bilister. I de centralaste delarna ska det finnas attraktiva offentliga platser med utrymme för människor som vill stanna till, sitta, leka och mötas. Kontakten med vattnet ska utvecklas.

Cykel

Ett sammanhängande och tydligt cykelvägnät.

Separera cykelväg och gångväg på centrala platser där konflikter mellan gående och cyklister kan uppstå.

Förbättrad service för cyklister med cykelparkeringar, cykelpumpar och information. Mätning av

antal cyklister i strategiska punkter. Se möjligt sammanhängande gc-vägnät i illustration Centrala Ulricehamn och Götalandsbanans resecentrum.

Gång

Mer bilfria områden i staden, med en successiv utveckling. Gator med biltrafik på de gåendes villkor på utvalda platser med många gående. Mätning av antal personer som vistas på utvalda platser i centrum, till exempel med hjälp av analysmetoden Liv-Rum-Hus.

Kollektivtrafik

Utbyggnad av Götalandsbanan med station och resecentrum i ett centralt läge vid Prången. Utveckla busstrafiken så att det blir enkelt och attraktivt för resenärerna (bra turtäthet, tillgängliga hållplatser, pendelparkeringar, tydlig information, hela resan från dörr till dörr i fokus). Uppföljning av antal kollektivtrafikresor på olika sträckor.

Bil

En utredning görs av alternativ för

genomfartstrafiken på väg 157 och en trafiknätsanalys för en ny trafikstruktur som stödjer livet i staden.

Tydlighet i gatuutformningen. Hastigheter enligt hastighetsplan, anpassade till gaturummens funktion och karaktär. Gator med biltrafik på de gåendes villkor på utvalda platser med många gående.

Laddningsplatser för elbilar föreslås byggas ut på strategiska platser i kommunen. Lämpliga lägen och förslag till utbyggnadstakt behöver tas fram i ett fortsatt arbete.

Gång- och cykeltrafik

Arbetet med vägnätsplanen breddas så att kollektivtrafik och gång- och cykelvägar, samt kopplingar mellan olika trafikslag visas.

Vi ska utveckla ett sammanhängande gång- och cykelvägnät. Fotgängares och cyklisters olika behov ska uppmärksammas genom att cykelvägnät och gångvägnät planeras som två olika vägnät som i vissa delar sammanfaller.

Prioriterade gång- och cykelförbindelser:

• Barns skolvägar.

• Förbindelser mellan viktiga målpunkter, till exempel mellan bostadsområden och livsmedelsaffärer, handel, service,

busshållplatser, resecentrum, större arbetsplatser, fritidsanläggningar. (Viktiga målpunkter i

Ulricehamns stad finns markerade i fördjupningen av översiktsplanen.)

• Gång- och cykelförbindelser som kan användas för flera ändamål, t ex både för vardagstransporter och för turism och friluftsliv.

Ny gång- och cykelväg längs väg 1700 föreslås hela vägen från Gällstad till Hulu för att få ett

sammanhängande stråk som underlättar för gång- och cykeltrafik och ansluter till gång- och cykelstråket på banvallen. Vandringsleden Åsundenleden går på sträckan Vegby – Hulu på väg 1700 och skulle få en ökad attraktion om man slapp gå på en större väg på en lång sträcka. Sträckan behöver delas upp i flera etapper med start i Gällstad med fortsättning västerut.

När ny bebyggelse tillkommer i stråket längs väg 1700, kommer det finnas ett ökat behov av att höja vägens standard. Angående utvecklingen av banvallarna som gång- och cykelleder, se avsnittet Människan, Fritid och friluftsliv.

PLANFÖRSLAG 87

Parkering

Parkeringarna ska stödja livet i staden. Tydliga, samlade parkeringsplatser som är lätta att hitta för besökare till centrum. Parkeringstider justeras så att man inte ska flytta med sig bilen inom centrum och för att uppmuntra dem som vill stanna lite längre. T ex 30-minutersparkering nära målpunkter och tre- eller fyratimmarsparkering på uppsamlande parkeringar.