• No results found

Förvaltningsberättelse

Styrelsen och verkställande direktören för IBS AB (556198-7289) avger härmed sin förvaltningsberättelse för räkenskapsåret 2007.

IBS AB är ett publikt aktiebolag.

Information om verksamheten Koncernen

IBS erbjuder integrerade IT-lösningar samt konsulttjänster som hjälper kunder inom utvalda marknadssegment till förbättrad lönsamhet och ökad kundservice. IBS affärssystem är speciellt utvecklade för effektiv handel och varuförsörjning, hantering av kundrelationer, inköpskoordinering, logistik, efterfrågestyrd till-verkning, integration samt ekonomistyrning och affärsanalyser.

Satsningen på att vidareutveckla branschinriktade affärssystem har fortsatt under året. IBS-koncernen bedriver genom moder-bolaget, dotterbolagen och samarbetspartner utveckling, försälj-ning, installation, drift och underhåll av affärssystem. Härutöver tillhandahåller koncernen konsulttjänster samt försäljning av data-utrustning och nätverkslösningar. IBS har dotterbolag i samman-lagt 22 länder med i genomsnitt 1 815 (1 873) anställda. Därutöver samarbetar IBS med partner i ytterligare ett antal länder.

Moderbolaget

Moderbolaget, IBS AB (säte i Stockholm, Sverige) startade sin verksamhet 1978 och hade vid utgången av 2007 28 (123) medarbetare. Moderbolaget har ett övergripande förvaltnings-ansvar för koncernen. Per den 1 maj 2007, som ett led i att ytterligare renodla koncernens verksamhet, överfördes delar av moderbolagets personal inom produktutveckling, global marknadsföring och stöd i internationella affärer samt övriga globala funktioner för intern infrastruktur och processer till dotter-bolaget IBS Global Functions AB. Dotterdotter-bolaget hade vid årsslutet 94 medarbetare med ansvar för alla koncerngemensamma funk-tioner såsom produktutveckling, global marknadsföring och stöd i internationella affärer samt övriga globala funktioner för intern infrastruktur och processer. Moderbolaget fi nansieras huvud-sakligen av dotterbolagen genom s.k. management fees och royalties, men också genom utdelningar och koncernbidrag.

Antalet aktieägare uppgick per den 31 december till drygt 7 000 st.

Aktiekapitalet är fördelat på 3 150 000 A-aktier och 80 458 030 B-aktier. De största ägarna är SSB CL Omnibus AC OM07, Case Fonder och SSB CL Omnibus AC OM09.

Marknaden

Trots relativt goda marknadsförutsättningar på många av IBS marknader har nyförsäljningen av licenser varit lägre än före-gående år på grund av ett mindre antal licensaffärer med större volymer. Licensförsäljning kännetecknas av långa säljcykler och påtaglig säsongsmässighet med det fjärde kvartalet som det i sär-klass starkaste. Inledningen av 2007 redovisade en svagare licens-försäljning än föregående år. Licenslicens-försäljningen återhämtades dock under det fjärde kvartalet och överträffade föregående års försäljningsvolym med 10 procent. Efterfrågan på IBS affärs-system och tjänster har under året fortsatt att gradvis förbättras på fl era marknader. Det är framför allt nuvarande IBS-kunder som väljer att uppgradera eller förändra befi ntliga system, eller att utöka sina installationer till fl er bolag. Nykundsförsäljningen sker i allt högre grad inom de segment där IBS erbjuder bransch-inriktade affärssystem, bl.a. läkemedel, elektronik, papper, livs-medel, förlag och fordonsindustrin samt ett antal ytterligare branscher på lokal nivå. Upphandlingstiden är dock fortsatt lång och konkurrensen på generella affärssystem stor. Efterfrågan på konsulttjänster har varit fortsatt god på de fl esta marknader,

speciellt i norra Europa. Hårdvaruförsäljningen har varit mycket framgångsrik under året med ett antal stora affärsavtal. Hårdvaru-marknaden präglas emellertid trendmässigt av lägre priser och marginaler. Marknadsutvecklingen varierar stort mellan de olika geografi ska områden där IBS verkar.

Väsentliga händelser under räkenskapsåret 2007

IBS tecknade under 2007 ett antal större programvaruavtal med nya samt befi ntliga kunder såsom Kirudan, Pearson, Servera, Krieger, Plannja och Sunbean. Företaget stärkte därmed sin position inom de branscher IBS inriktar sig på. Därutöver tecknades ett hundratal programvaruavtal på lokal nivå både med nya och befi ntliga kunder.

1:a kvartalet

IBS avser att lansera affärssystemet IBS Enterprise för fl era IT-platt-formar i syfte att möjliggöra en ökad marknadspenetration inom de branscher som företaget inriktar sig på. Utveckling och lanse-ring av IBS Enterprise 6.0 i multiplattformversion är långsiktigt av stor strategisk betydelse för IBS och förväntas påverka licens-försäljningen positivt under 2008 och framåt. Det första avtalet gällande testintstallation av IBS Enterprise Financials i Windows-version tecknades under första kvartalet.

Under kvartalet tecknades avtal med FDS Infotech i Indien gällande fl era mindre utvecklingsprojekt samt dokumentation av IBS distributionsmodul.

Etableringen av ett nytt resurscenter i Porto, Portugal påbörjades med syfte att användas för både produktutveckling och större kundanpassningsprojekt. Ett nytt program för Global Account Management och internationell projektledning lanserades, med ambitionen att tillvarata de affärsmöjligheter som fi nns gällande stora internationella kunder, både befi ntliga och nya.

2:a kvartalet

Vid IBS årsstämma den 9 maj 2007 omvaldes ordinarie leda-möterna Lars Nyberg och Johan Björklund. Stämman beslutade vidare om nyval av Vinit Bodas, Jan Jacobsen, Gunnel Duveblad samt Dr. Pallab Chatterjee. Lars Nyberg omvaldes som styrelse-ordförande.

Resurscentret i Porto driftsattes med ett 50-tal programmerare.

IBS tecknade ett avtal med den tyska läkemedelsdistributören Krieger & Co. Lösningen omfattar programvara, hårdvara och tjänster till ett totalt ordervärde på EUR 880 000.

3:e kvartalet

Delar av ett bolag i Frankrike avyttrades den 30 september. Den avyttrade verksamheten omfattar 23 konsulter med inriktning på installation och support av Infors programvara BPCS. Avyttringen resulterade i en förlust om 4 mkr.

4:e kvartalet

Byggplåtstillverkaren Plannja utvecklade sitt samarbete med IBS.

Avtalet innebär att Plannja uppgraderar sin nuvarande system-version till IBS Enterprise 6.0 samt utökar installationen med fl er antal användare och nya moduler. Ordervärdet är cirka 10 mkr.

Lars Nyberg meddelade styrelsen i oktober att han avsåg att lämna IBS styrelse och uppdrag som styrelseordförande i företaget på grund av tidsskäl i och med utnämningen till ny koncernchef för TeliaSonera AB. IBS styrelse utsåg Johan Björklund till ny tillförordnad ordförande.

Den första testinstallationen av fi nanssystemet IBS Enterprise 6.0 i Windowsversion driftsattes framgångsrikt i december 2007.

IBS tecknade avtal med det internationella mediaföretaget Pearson gällande installation av IBS Bookmaster, IBS affärssystem för förlag, i fyra europeiska länder. Den planerade installationen omfattar programvara, konsulttjänster och hårdvara till ett totalt värde av cirka 42 mkr.

IBS tecknade avtal med Otto Geilenkirchen, en läkemedels-distributör i Tyskland, gällande installation av IBS affärssystem för branschen, IBS Pharma. Avtalet innefattar programvara, konsult-tjänster och hårdvara till ett totalt värde av cirka 8.2 mkr.

IBS tecknade ett licensavtal med livsmedelsdistributören Servera till ett värde av 5 mkr gällande affärssystemet IBS Enterprise.

Avtalet innefattar en planerad uppgradering och utökning av Serveras affärssystem i syfte att skapa en ny plattform för ökad effektivitet och konkurrenskraft.

Den 6 december genomfördes en extra bolagsstämma. Stämman beslutade att välja Dr. Pallab Chatterjee till ordförande och Jan Jacobsen till vice ordförande. Fredrik Svensson och Bertrand Sciard valdes till nya ledamöter. Den nya styrelsen består därefter av Dr. Pallab Chatterjee (ordförande), Jan Jacobsen (vice ord-förande), Vinit Bodas, Fredrik Svensson, Gunnel Duveblad och Bertrand Sciard.

Kommentarer till resultaträkningen

IBS resultat efter fi nansiella poster för 2007 uppgick till 27 mkr (-6). I resultatet för 2007 ingår reaförlust från försäljning av dotterbolag -4 mkr. I resultatet för 2006 ingick reavinst från försäljning av dotterbolag om 1 mkr samt reservation för omstruk-tureringskostnader om -120 mkr (se även sid. 41 beträffande reservens utnyttjande). Vinstmarginalen, exklusive nämnda poster, minskade till 1.4 procent från 5.0 procent 2006.

Resultatutvecklingen har varit positiv i Norden samt i Nord- och Centralamerika, medan övriga Europa, Australien och Asien har haft en negativ utveckling jämfört med föregående år. Utvecklings-kostnaderna samt vissa administrativa kostnader har också ökat under året. IBS styrelse och ledning beslutade i samband med styrelsemöte i december 2007 om ytterligare åtgärder, utöver tidigare beslutat omstruktureringsprogram, för att förbättra lönsam-heten under de kommande åren. En av åtgärderna innebär att antalet icke debiterbar personal skall reduceras med drygt 100 heltidstjänster under 2008. Minskningen kommer att ske genom en kombination av uppsägningar, naturlig avgång och att ett antal medarbetare övergår till nya debiterbara roller inom koncernen (se ytterligare information under Omstruktureringsreserv avseende aktivitetsprogram på sid. 41).

Programvarulicenser

Programvaruförsäljningen minskade med 4 procent jämfört med föregående år och uppgick till 490 mkr (512). Nyförsäljningen uppgick till 221 mkr (243) medan förnyelseintäkterna uppgick till 269 mkr (269). Minskningen av licensförsäljningen är främst hän-förlig till årets tre första kvartal. Det fjärde kvartalet avslutades mycket positivt, varvid den totala licensförsäljningen överträffade föregående års kvartal med 10 procent. Minskningen av licens-försäljningen för helåret förklaras delvis av avyttrad verksamhet under 2007. 2006 präglades licensförsäljningen av ett antal stora licensaffärer medan försäljningen under 2007 till stora delar innebar ett fl ertal mindre eller medelstora affärer. Licensmarginalen ökade emellertid med 1 procentenhet, från 91 till 92 procent. En ökning som främst förklaras av försäljningsmixen av egna programvaror i förhållande till tredjepartsprodukter.

Licensmarginal per kvartal

Konsultintäkterna minskade med 3 procent till 1 186 mkr (1 218).

Minskningen är till största del en följd av avyttring av dotterbolag och delar av verksamheter samt personalminskningar i enheter med låg beläggningsgrad i Australien, Finland samt Belgien. Konsult-marginalen minskade med 1 procentenhet till 22 procent.

Konsultmarginal per kvartal

Hårdvaru- och övriga intäkter

Hårdvaru- och övriga intäkter 2007 ökade med 6 procent till 584 mkr (549). Däremot minskade bruttomarginalen med 2 procent-enheter till 18 procent (20). Hårdvaruomsättningen utvecklades positivt under 2007, speciellt under årets sista kvartal som över-träffade föregående års försäljningsvolym med 24 procent. Under året genomfördes ett par av IBS största hårdvaruaffärer någonsin, med ett försäljningsvärde överstigande 20 mkr vardera.

Hårdvaru- och övrig marginal per kvartal

2007 2006 2005

Analys av omsättningsförändringen

Omsättningen minskade med 1 procent jämfört med föregående år. Förändringen beror främst på en kombination av minskade konsulttjänstintäker och avyttring av viss verksamhet. Det förra till följd av personalminskningar som ett led i beslutet att genomföra ett omstruktureringsprogram för ökad lönsamhet. Därutöver blev även licensförsäljningen lägre än föregående år, främst på grund av avsaknandet av fl era stora affärsavslut. Hårdvaru- och övriga intäkters omsättning ökade däremot, främst tack vare ett fl ertal stora affärsavslut under året, företrädesvis under det fjärde kvartalet.

Omstruktureringsprogrammet har samtidigt inneburit att kvar-varande resurser kunnat utnyttjas effektivare inom IBS-koncernen, vilket resulterat i en pris- och effektivitetsförbättring med 1 procent.

Nettoeffekten av avyttringar och förvärv under 2007 och 2006 har minskat omsättningen med 1 procent. Under året har den svenska kronans i värde relativt IBS-koncernens valutakorg varit oförändrad, vilket medförde att omsättnings- och kostnadsförändringen i fasta växelkurser var oförändrad.

Analys av omsättningsförändringen

07/06 06/05 05/04

Volymtillväxt (medelantal anställda) -1% -4% -5%

Förvärv/avyttring -1% 1% 0%

Pris- och effektivitetsförändring 1% 0% 4%

Internt påverkad tillväxt -1% -3% -1%

Valutakurspåverkan 0% -1% 2%

Total tillväxttakt -1% -4% 1%

Rörelsekostnader exkl. kostnad för sålda varor och tjänster Rörelsekostnaderna ökade under året till 782 mkr (745). I nämnda kostnader ingår inte föregående års omstruktureringskostnader om -120 mkr eller reaförlust/-vinst från försäljning av dotterbolag med -4 mkr (1). Som andel av omsättningen har rörelsekostnaderna ökat med 2 procentenheter och uppgick till 35 procent (33) under 2007.

Personalkostnaderna, som är den enskilt största kostnadsposten, stod i absoluta tal för den största ökningen under året.

Andel av omsättningen

2007 2006 2005

Produktutvecklingskostnader 12% 11% 10%

Försäljnings- och

marknadsföringskostnader 11% 10% 11%

Administrativa kostnader 12% 12% 12%

Totalt 35% 33% 33%

Kommentarer till balansräkningen Balanserade utgifter för produktutveckling

Balanserade utgifter för produktutveckling avser programvaror för IBS-koncernens framtida produktlanseringar. Under året har 400 mkr (371) investerats i produktutveckling varav 139 mkr (132) har aktiverats. Fokus i produktutvecklingen för 2007 har legat på multiplattformsversionen samt på specifi ka lösningar för de olika branscher där IBS och IBS Enterprise har en stark position.

Under året har arbetet på multiplattformsversionen fortskridit och en första pilotinstallation av ekonomisystemet driftsattes framgångsrikt i december.

I slutet av året färdigställdes release 6.50 av affärssystemet IBS Enterprise. Release 6.50 formar den gemensamma basen för samtliga branschspecifi ka lösningar. Arbetet med utvecklingen av

branschlösningarna har fortskridit enligt plan. Under året har två nya branschlösningar tillkommit: elektroniska produkter och

”rental”. Även med de övriga branschlösningarna för papper, läkemedel och förlag, har ett intensivt arbete pågått.

Satsningen på att fl ytta programmeringsdelen i produktutveck-lingen till mellan- och lågkostnadsländer har varit mycket fram-gångsrik. Enbart en mindre del av detta arbete utförs nu i Sverige.

Utvecklingsarbetet bedrivs nu huvudsakligen vid resurscenter i Polen, Portugal och Indien. Balanserade utgifter för produkt-utveckling uppgår totalt till 353 mkr (280).

Goodwill samt övriga immateriella tillgångar

Goodwillposten uppgår totalt till 419 mkr (423). Minskningen beror främst på omräkningsdifferenser av goodwill redovisad i utländsk valuta. Övriga immateriella tillgångar om 24 mkr (31) har identifi erats som kundrelationer och varumärke. Respektive immateriell tillgångspost bedöms separat, vilket även framgår i not 11.

Koncernens goodwillposter har analyserats individuellt. Nedskriv-ningsprövningen baseras på beräkning av nyttjandevärdet. Detta värde bygger på framtida kassafl ödesprognoser, där de fem första åren baseras på den affärsplan som fastställts av företagsledningen.

Antalet prognosperioder är antagna till oändlighet, där de kassa-fl öden som ligger längre fram än fem år har givits en årlig tillväxt om en procent. Vid nuvärdesberäkning av dessa värden har en riskfaktor använts som baseras på marknadens generella riskpremie, marknadens generella syn på IBS-aktien mätt som ett betavärde samt avkastningskrav på lånat kapital. Dessa faktorer ställs i relation till IBS kapitalstruktur. De prognostiserade kassafl ödena har nuvärdes-beräknats med en diskonteringsränta om 11.7 procent före skatt (8.76 procent efter skatt). Prövning visar att inget nedskrivnings-behov föreligger och att återvinningsvärdet överstiger nyttjande-värdet.

En känslighetsanalys visas för tre enheter i not 11.

Uppskjuten skattefordran

Under de kommande åren väntas de skattepliktiga resultaten förbättras ytterligare inom IBS och åtgärder har vidtagits för att successivt utjämna över- och underskott. Merparten av koncernens underskottsavdrag har en lång eller evig löptid. Under året har gamla underskottsavdrag kunnat utnyttjas i fl era länder. Mot bakgrund av nämnda förhållanden har IBS aktiverat skatte mässigt värde för koncernens underskottsavdrag. I koncernen fi nns under-skottsavdrag motsvarande 444 mkr (479), varav 438 mkr (479) utgjort bas för aktivering av uppskjuten skattefordran. Skatte-värdet på aktiverade underskott är 128 mkr (141). Totalt uppgår den uppskjutna skattefordran till 135 mkr (146) och specifi ceringen av denna balanspost återfi nns i not 23.

Omsättningstillgångar

Kundfordringarna uppgår till 715 mkr (635). Under årets sista månad genomfördes ett antal stora affärer. Dessa kundfordringar var inte förfallna vid årsskiftet. Övriga fordringar minskade till 161 mkr (191). Minskningen förklaras av lägre andel upplupna intäkter som istället återfi nns som ökning av kundfordringar.

Varulagret, 17 mkr (9), består av inköpt hårdvaruutrustning för kunders räkning samt externa programprodukter till kunder som skall levereras och faktureras i början av januari månad.

De likvida medlen har minskat sedan föregående år till 186 mkr (405). Minskningen förklaras delvis av ett mindre utnyttjande av

befi ntliga krediter. De ökade produktutvecklingsaktiviteterna har påverkat kassafl ödet negativt.

Kortfristiga skulder

Leverantörsskulderna ökade till 167 mkr (149) bland annat till följd av leverantörsfakturor förknippade med ett antal större hårdvaruaffärer i slutet av året som ej var förfallna. I slutet av året fakturerades förnyelseavgifter vilka periodiseras över förnyelse-periodens livslängd och den andel som avser nästkommande räkenskapsår redovisas som förutbetalda intäkter vid årsskiftet.

Dessa avtal har ökat i värde vid jämförelse mot föregående år.

Skulder till kreditinstitut

De totala skulderna till kreditinstitut minskade till 337 mkr (470) med anledning av minskat utnyttjande av kreditlöften samt amortering av förvärvskrediter.

Avsättningar

Posten består till största del av avsättning för omstrukturering 51 mkr (91). 3 mkr är redovisad som garantiavsättning och 9 mkr som avsättning för pensioner. Avsättningarna fi nns specifi cerade i not 24 på sid 65.

Finansiell ställning

Det egna kapitalet uppgick till 956 mkr (953) och soliditeten förbättrades från 42 till 45 procent. Likvida medel vid årsskiftet uppgick till 186 mkr (405), härtill kommer outnyttjade kreditlöften om 141 mkr (23). Likviditetskvoten minskade sedan föregående år till 100 procent (110). De räntebärande skulderna minskade vid årets slut till 337 mkr (470) varav skuld till leasingbolag uppgår till 33 mkr (27). Sammantaget kan konstateras att IBS-koncernens fi nansiella ställning är god.

Kommentarer till kassafl ödesanalysen

Under 2006 avsattes 120 mkr i omstruktureringsreserv. Årets utnyttjande av avsättningen har påverkat kassafl ödet med -39 mkr (-30). Kvarvarande omstruktureringsreserv om 51 mkr beräknas utnyttjas under 2008 och även påverka kassafl ödet med motsvarande belopp. Detta redovisas i posten för ”juste-ringar som inte ingår i kassafl ödet”. Kassafl ödet från den löpande verksamheten, före förändring av rörelsekapital, försämrades med 65 mkr till 94 mkr. Förändringar i rörelsekapitalet påverkade under året kassafl ödet med -4 mkr (-106). Kundfordringarna ökade i koncernen jämfört med föregående år. Det beror på att kundfaktureringen i högre grad har skett i slutet av året då fl era betydelsefulla hårdvaru- och licensaffärer fakturerades. Årets kassafl öde från investeringsverksamheten uppgick till -174 mkr (-142). Årets ökade satsning på produktutveckling påverkade kassafl ödet negativt jämfört med föregående år. Investeringen påverkade kassafl ödet med -139 mkr (-134). Under året har tilläggsköpeskilling erlagts till tidigare förvärvad enhet om 6 mkr.

Kassafl ödet från fi nansieringsverksamheten uppgick till -142 mkr (-166). Minskningen hänförs till största delen till amortering av förvärvslån.

Moderbolaget

Moderbolagets nettoomsättning under 2007 uppgick till 130 mkr (151) och resultatet efter fi nansiella poster blev -15 (39). I resultatet ingick reavinst från försäljning av dotterbolag om 0 mkr (7), utdelning från dotterbolag om 34 mkr (65) samt nedskrivning av aktier i dotterbolag om -66 mkr (-30). Investeringar i materiella och immateriella tillgångar uppgick till 133 mkr (117). Moder-bolagets likvida medel uppgick vid periodens utgång till 57 mkr (195).

Information om risker och osäkerhetsfaktorer

Den enskilt största intäktsposten inom IBS-koncernen kommer från konsultverksamheten och motsvarar 53 procent av nettoomsätt-ningen. Med en stor konsultorganisation och därmed höga personal-kostnader är företaget utsatt för en risk vid marknadsnedgång med vikande försäljning. Nedanstående analys fokuserar därför på denna intäktsström. Varje del i analysen har beräknats för sig, med förutsättningen att övriga parametrar hålls oförändrade.

Känslighetsanalys

Inverkan på rörelseresultat

Parameter Förändring mkr

Antal arbetsdagar/år +/- 1 dag +/- 5

Personalkostnad +/- 1% -/+ 13

Konsulttimpris +/- 1% +/- 10

Utnyttjandegrad +/- 1% +/- 14

SEK/EUR +/- 1% +/- 1

IBS affärsverksamhet bedrivs i huvudsak genom dotterbolag, som i sina affärsrelationer använder koncerngemensamma standardi-serade avtalsvillkor. Dessa är avvägda för att på ett rimligt sätt balansera parternas ansvarsförhållanden. Den tekniska affärs-risken i kundprojekten begränsas väsentligt av att koncernen utnyttjar etablerad teknologi. Härutöver har koncernen tecknat försäkringar som täcker delar av dotterbolagens risker i samband med kommersiella åtaganden vid installationer av affärssystem.

Reservering för felkalkylerade projekt respektive avskrivningar av obetalda kundfordringar sker löpande efter individuella risk-bedömningar. Inköp av hårdvara i samband med kundprojekt sker endast mot fasta kundorder, varför IBS normalt ej har pris-falls- eller inkuransrisk. Kundkrediter ges endast efter kredit-prövning. Aktivitetsprogrammet, i huvudsak relaterat till låg- och mellankostnadsländer, innefattar som alla förändringsprocesser både möjligheter och risker. Detta gäller också den nyligen beslutade personalminskningen motsvarande 100 heltidstjänster (se även avsnittet om Omstruktureringsreserv avseende aktivitets-program på sid. 41).

Finansiella risker och tillämpade principer för fi nansiell riskstyrning

Koncernen är genom sin verksamhet exponerad för olika slag av fi nansiella risker. Riskhanteringen syfter till att identifi era, kvantifi era och reducera alternativt eliminera risker. IBS policy för hantering av fi nansiella risker bygger på att vinster genereras av den rörelsedrivande verksamheten och inte genom placeringar i fi nansiella instrument. Det innebär att endast placeringar med låg risk är tillåten. Finansverksamheten inom IBS-koncernen har som uppgift att stödja koncernens kommersiella verksamhet samt identifi era och på bästa sätt begränsa koncernens fi

nan-0

siella risker. Den är organiserad och bedrivs i moderbolagets fi nansfunktion. Genom centralisering och samordning uppnås väsentliga skalfördelar avseende erhållna villkor för fi nansiella

siella risker. Den är organiserad och bedrivs i moderbolagets fi nansfunktion. Genom centralisering och samordning uppnås väsentliga skalfördelar avseende erhållna villkor för fi nansiella

Related documents