• No results found

Förvaltningsberättelse

Styrelsen och verkställande direktören för Wedins Skor & Accessoarer AB (publ), orga-nisationsnummer 556540-1493, avger härmed årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 1 september 2005 – 31 augusti 2006.

V E R K S A M H E T E N

Wedins Skor & Accessoarer är en ledande aktör med en unik position på marknaden inom segmentet skor och accessoarer, med välkända varumärken och ett butiksnätverk med 182 (199) butiker i Norden.

V Ä S E N T L I G A H Ä N D E L S E R U N D E R R Ä K E N S K A P S Å R E T

Det långsiktiga förändringsarbetet med att omvandla och effektivisera butiksportföljen har fortsatt under året. Under de senaste tre åren har cirka 60 butiker stängts och cirka 25 öppnats. Antalet små butiker har minskat och den genomsnittliga försäljningen per butik har ökat.

En svag försäljningsutveckling inom Wedins skor har medfört att likviditetsberedskapen kraftigt försva-gats. Detta medförde att bolaget beslutade att genomföra ny- och konvertibelemissioner under året i syfte att sanera lånestrukturen och stärka likviditeten.

Under året har det vidare skett stora förändringar både i ägarbild samt lednings- och styrelsesamman-sättning, vilket lett till stor turbulens och svagt verksamhetsfokus. Mediebevakningen kring bolaget till följd av turbulensen var mycket omfattande särskilt mot bakgrund av bolagets storlek.

Under oktober 2005 upprättades en kontrollbalansräkning, som utvisade att aktiekapitalet var intakt och att bolaget därmed ej var likvidationspliktigt.

Ett omfattande kostnadsbesparingsprogram har genomförts under året vilket berört samtliga delar i företaget. På årsbasis innebär det att kostnaderna reduceras med minst 60 Mkr.

Per Thelin tillträdde som ny VD i augusti 2006 och efterträdde då Hans Johansson som varit tillförordnad VD sedan februari 2006 då tidigare VD Ingrid Osmundsen lämnade sin befattning.

M A R K N A D

Marknaden för skor och accessoarer i Sverige ökade under hela perioden september 2005 – augusti 2006 med cirka 12 procent i löpande priser jämfört med föregående år. Wedins totala försäljning av skor och accessoarer i Sverige var under motsvarande period i nivå med föregående år för jämförbara enheter. Huvudsakligen förklaras det av att Wedins skor redovisade en betydligt svagare utveckling än branschen, medan Accessoarer visade en stabil utveckling. Produktområde Rizzo utvecklades starkt och i takt med marknaden.

F Ö R S Ä L J N I N G

Koncernens nettoomsättning uppgick under räkenskapsåret till 1 033,2 Mkr (1 089,7). Färre antal butiker i drift samt en svag försäljningsutveckling inom Wedins skor är huvudorsaken till den lägre nettomsätt-ningen. För jämförbara enheter är nettomsättningen i koncernen i nivå med föregående år.

R E S U LTAT

Resultatet före avskrivningar uppgick till –51,7 Mkr (–72,9). Resultatet är belastat med strukturkost-nader relaterade till kostnadsbesparingsprogrammet om totalt 31,0 Mkr. Förbättringen jämfört med föregående år är i huvudsak relaterad till lägre utfall vad avser personalkostnader som en följd av det genomförda kostnadsbesparingsprogrammet. Den svaga försäljnings- och marginalutvecklingen inom Wedins skor har påverkat resultatet negativt.

Bruttovinstmarginalen förbättrades till 53,2 procent (51,4). En stabil utveckling inom produktområde accessoarer har påverkat bruttomarginalen positivt.

29

Rörelseresultatet uppgick till –106,6 Mkr (–245,1). Avskrivningarna uppgick till 54,8 Mkr (172,1). Resul-tatet efter finansnetto uppgick till –115,9 Mkr (–264,2). Föregående års resultat belastades med omfat-tande nedskrivningar av goodwill och uppskjuten skattefordran avseende underskottsavdrag.

F I N A N S I E L L S T Ä L L N I N G

Koncernens likvida medel uppgick per balansdagen till 92,1 Mkr (17,6). De räntebärande skulderna, inklusive säsongskrediter, uppgick per balansdagen till 184,4 Mkr (–413,4).

Eget kapital i koncernen per balansdagen var 190,9 Mkr (–74,0), vilket ger en soliditet på 36,6 procent.

Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till –60,5 Mkr (–44,4). Den totala balans-omslutningen uppgick per balansdagen till 521,2 Mkr (561,3).

N Y E M I S S I O N E R U N D E R 2 0 0 5 / 2 0 0 6

Under verksamhetsåret har Wedins erhållit betydande kapitaltillskott för att långsiktigt stärka bolagets finansiella ställning.

Genom nyemission har bolaget, efter avdrag för emissionskostnader, tillförts 323 Mkr varav huvuddelen (260 Mkr) använts för amortering av lån och checkkredit.

Bolaget har också genomfört två nyemissioner på totalt 63 Mkr genom kvittning av fordringar, dels till Swedbank på 50 Mkr och till övriga garanter i nyemissionen på 13 Mkr.

Vid årsstämman den 19 januari 2006 beslutade stämman bemyndiga styrelsen att fatta beslut om ytter-ligare nyemission av aktier och/eller emission av konvertibla skuldebrev. Med stöd av bemyndigandet fattade styrelsen i juli beslut om att dels emittera en konvertibel om 34 Mkr, vilken vid fullt utnyttjande berättigar till konvertering till totalt 4 000 000 aktier av serie B, dels uppta ett reverslån om 36 Mkr.

Revers och konvertibel löper till och med juli 2007. Syftet var att säkerställa att Wedins i god tid före höstsäsongen tillförsäkrades likvida medel. Utspädningseffekten av konvertibelemissionen motsvarar cirka 7 procent av aktiekapitalet och rösterna om konverteringsrätten utnyttjas till fullo.

O P T I O N S P R O G R A M

Vid extra bolagsstämma i Wedins den 14 juni 2006 beslutades om emission av teckningsoptioner samt godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner i samband med införande av incitamentsprogram för ledande befattningshavare, övriga nyckelpersoner samt arbetande styrelseordförande i bolaget. Syftet är att skapa ett ägarengagemang hos nyckelpersoner och därmed höja motivationen och öka engage-manget för företagets utveckling.

Teckningsoptionerna ska förvärvas till marknadspris fastställt enligt vedertagen optionsvärderings-modell. Teckningsoptionerna kommer att ha ett lösenpris på 12,49 kronor vilket motsvarar 126 procent av den genomsnittliga volymviktade betalkursen mellan den 7 och 20 juni 2006. Teckningsperioden löper från och med den 1 juni 2008 till och med den 31 maj 2009.

Full nyteckning av aktier med stöd av teckningsoptionerna kommer att motsvara en utspädning om 4,95 procent av utestående aktier och 4,92 procent av utestående röster, räknat efter de två kvittningsemis-sioner som styrelsen beslutade om den 29 april 2006.

I N V E S T E R I N G A R

Koncernens nettoinvesteringar uppgick under perioden till 21,6 Mkr (103,6). Försäljningen av Skokanonen samt försäljningar av anläggningstillgångar påverkar investeringarna med cirka 14 Mkr. Köpeskillingen vid

31

A N TA L A N S T Ä L L D A

Medelantalet anställda i koncernen uppgick under verksamhetsåret till 674 (735). Det genomförda kost-nadsbesparingsprogrammet har tillsammans med en nettominskning av antalet butiker lett till färre anställda i koncernen.

R I S K E R I V E R K S A M H E T E N

Verksamhetens risker beskrivs i not 35 på sidan 49.

S T Y R E L S E N S A R B E T E

Under verksamhetsåret september 2005 – augusti 2006 hade styrelsen totalt 16 (16) sammanträden.

Styrelsen behandlade vid sina ordinarie möten de fasta punkter som förelåg vid respektive styrelse-möte rörande strategisk plan, budget, årsbokslut och delårsrapporter. Vidare behandlades frågor angå-ende finansiering, investeringar samt struktur- och organisationsfrågor. Extra styrelsemöten hölls med anledning av den nyemission samt konvertibelemission som genomfördes under räkenskapsåret. Extra styrelsemöten hölls i övrigt med anledning av tillsättande av ny VD samt i samband med förändring av ägarbild och styrelse i bolaget. Styrelsen följer den arbetsordning som antagits och de instruktioner som utfärdats avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören.

I F R S

Wedins upprättar från och med den 1 september 2005 sin koncernredovisning i enlighet med interna-tionella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU.

Jämförelsetalen för föregående räkenskapsår samt för den senaste tolvmånadersperioden är genom-gående omräknade till IFRS, i enlighet med IFRS 1 ”First-time Adoption of International Financial Reporting Standards”.

H Ä N D E L S E R E F T E R R Ä K E N S K A P S Å R E T S U T G Å N G

Händelser efter räkenskapsårets utgång beskrivs i not 36 på sid 49.

F R A M T I D S U T S I K T E R

Det genomförda kostnadsbesparingsprogrammet, med årliga besparingar på minst 60 Mkr, är en vik-tig parameter i arbetet med att skapa ett hållbart lönsamt Wedins. Fokus är nu, vid sidan av fortsatt hård kostnadskontroll, på försäljning och konceptutveckling samt att effektivisera verksamheten inom framförallt inköp och logistik. Strategiskt beslut om att förtydliga butikskoncepten och renodla dem i tre starka kedjor är taget och kommer att implementeras under innevarande räkenskapsår. Ny ledning och styrelse med gedigen detaljhandelserfarenhet är på plats från hösten 2006.

För att förstärka bolagets finansiering under 2007 har avtal träffats med långivare och innehavare av konvertibelt skuldebrev, 36 Mkr respektive 34 Mkr, som innebär möjlighet till förlängning av lånen, dock utan konverteringsrätt, under ytterligare sex månader till slutet av januari 2008. Bolaget har dessutom ingått avtal som ger bolaget rätt att ta upp kortfristiga lån vid två tillfällen under 2007 med maximalt 20 Mkr totalt och per tillfälle. För att ytterligare vid behov möjliggöra förstärkning av bolagets likviditet föreslår styrelsen att årsstämman 2007-01-18 ger styrelsen mandat att emittera fem miljoner aktier.

F Ö R S L A G T I L L B E H A N D L I N G AV F Ö R L U S T M O D E R B O L A G E T

Till årsstämmans förfogande står följande medel (Tkr):

Balanserad förlust –89 933

Överkursfond 161 204

Årets förlust –130 841

–59 570

Styrelsen föreslår att den ansamlade förlusten –59 570 Tkr överförs i ny räkning.

Related documents