• No results found

Verksamhetens art och inriktning

NovaCast Technologies AB utvecklar och marknadsför pressverktyg för karossframställning, samt programvaror för beredning, simulering och processkontroll, för bättre och snabbare produktionsprocesser för den globala fordonsindu-strin och dess underleverantörer.

Försäljning och resultat

Koncernens omsättning uppgick till 46,6 MSEK (16,6). Den ökade försäljningen beror främst på effekterna av förvär-vet av Hästveda Gjuteri AB, numera namnändrat till Camito Technology Center AB (CTC), som genomfördes under april.

Under fjärde kvartalet var försäljningen 16,2 MSEK (4,2).

Resultatet efter finansnetto för året blev -4,2 MSEK (-3,6) och för fjärde kvartalet 0,5 MSEK (-0,1). Resulta-tet har belastats med kostnader av engångsnatur uppgåen-de till 1,5 MSEK. De största posterna är ansökningsavgift till Stockholmsbörsen (0,4), juristkostnader i samband med förvärv (0,25) samt nedskrivning av utvecklingskostnader (0,5). Under året har ett relativt omfattande verifierings- och utvecklingsarbete skett främst inom Camito. Huvuddelen av dessa kostnader har aktiverats med 1,5 MSEK (1,8). I övrigt har inga aktiveringar av utvecklings- eller patentkostnader skett.

Proforma uppgick försäljningen under året till 56,8 MSEK och resultatet blev -2,7 MSEK. Proformauppgiften innebär att förvärvet av Hästveda Gjuteri beräknas ha skett per den 1 januari 2006.

Likvida medel och kapital

Koncernens likviditet är god. Likvida medel uppgick per bokslutsdagen till 65,3 MSEK (7,0) inklusive outnyttjad checkkredit om 3,0 MSEK. Koncernens kundfordringar uppgick till 13,1 MSEK (6,7) av vilket 8 procent utgörs av hyresfordringar eller avbetalningskontrakt.

Under året har det egna kapitalet, exklusive årets resultat, ökat med totalt 76,4 MSEK netto. Detta har skett genom utgi-vande av 1 543 071 nya aktier, vilket tillförde 56,6 MSEK, i en nyemission med företräde för aktieägarna. Vidare med 7,5 MSEK genom utnyttjande av optionsrätter som utökade

antalet aktier med 200 000 st., samt med 12,3 MSEK genom utgivande av 328 572 nya aktier som apportemission vid för-värv av Camito Technology Center. Idag uppgår totala anta-let aktier till 12 544 571, av vilket 200 000 är under regist-rering.

Orderingång och orderstock helår

Orderingången under året var 64,8 MSEK varav 49,9 MSEK avser Automotive och 14,9 MSEK verksamheten inom affärsområde Gjuteri. Utgående orderstock uppgick till 15,8 MSEK (0) varav Gjuteri uppgick till 0,6 och Automotive till 15,2 MSEK. Proforma var föregående års utgående order-stock 7,8 MSEK.

Investeringar

Under april förvärvades samtliga aktier i Camito Technology Center. Köpeskillingen erlades genom utgivande av 328 572 aktier av serie B. Förvärvet har bokförts till 12,3 vilket mot-svarar den genomsnittliga betalkursen 10 dagar före förvär-vet. Förvärvet genomfördes för att stärka bolagets position inom automotiveområdet genom att CTC blir produktions- och utvecklingscenter för Camitotekniken.

Under året har 3,0 MSEK investerats i resterande 9 pro-cent av aktierna samt produkträttigheter i CGI Promotion AB. Vidare har 1,0 MSEK investerats i byggnad och mark i Hästveda samt 0,9 MSEK i pågående nyanläggning. Inom Camito har 1,5 MSEK investerats i utveckling av den pro-gramvara som styr Camito processen, Camito Soft.

Väsentliga händelser under året och efter bokslutsdagen

Koncernstruktur

Under början av 2006 fattades beslut att organisera koncer-nen i två affärsområden med fyra rörelsedrivande dotter-bolag. Den nya strukturen har inneburit att personal, avtal, immateriella rättigheter mm successivt har flyttats till res-pektive bolag. Processen var redovisningsmässigt genomförd under fjärde kvartalet. Under tiden fram till dess har fakture-ring för två av dotterbolagen skett via moderbolaget.

automotive

Under april 2006 förvärvades Hästveda Gjuteri AB, som nu namnändrat till Camito Technology Center AB (CTC). Till-sammans med Camito och Graphyte utgör CTC verksamhe-ten inom affärsområdet Automotive.

Den huvudsakliga marknaden för detta område är den globala fordonsindustrin, eller deras underleverantörer. Den övergripande efterfrågan i branschen har varit god, styrt av en bred industriell god efterfrågan. Inom fordonsbranschen finns dock stora variationer på fordonsgruppernas inbördes expansion och lönsamhet. De senaste årens mönster, där de amerikanska grupperna har problem, och enstaka europeis-ka samt framförallt de asiatiseuropeis-ka grupperna öeuropeis-kar, håller i stort sett i sig. Jakten på lägre kostnader präglar fortfarande situa-tionen för många underleverantörer, men på senare tid kan vi dock märka en ändrad attityd till samspelet mellan kund och leverantör. Fordonsbranschen har, delvis som en följd av de stora strukturella problem som några konkurser (chapter 11) i underleverantörsledet i USA har lett till, insett att man måste låta sina underleverantörer överleva.

Camito AB

Under året har produktion med Camitoverktyg skett inom Volvo Cars. Vidare har Camito erhållit order på testverktyg från Saab och Audi. Verktyget till Audi har godkänts tek-niskt och har därefter satts i produktion. Verktyget till Saab levereras planenligt under första kvartalet 2007.

Uppbyggnaden av certifierade underleverantörer pågår med en viss tidsförskjutning. Idag pågår certifiering av tre gjuterier, vilka beräknas vara färdiga för produktion kring halvårsskiftet 2007. Den certifierade kapaciteten uppgår då till cirka 8 000 ton/år motsvarande cirka 500 Camitoverk-tyg. Till följd av förskjutningen i certifieringsprocessen

kun-de 2006 års produktionsmål inte uppnås och omsättningen blev blygsamma 0,6 MSEK fördelat på leverans av två test-verktyg.

Intresset för Camitotekniken har ökat bland fordonsgrupper-na och steget från tester till större produktion väntas nu gå snabbare, när produktionskapaciteten väl kommer på plats.

Detta beror bland annat på att det i branschen pågår ett antal projekt kring ledtidsförkortning där fordonsgrupperna sam-arbetar och delar information. Camito deltar i flera sådana projekt.

Ett omfattande teknik- och programvaruutvecklingsarbe-te har pågått hela året. Vidare har uppbyggnaden av affärs-konceptet med strategiska partners resulterat i att avtal har tecknats med Uddeholm Tooling inom materialteknik och Gemco inom gjutericertifiering. Samarbetet med Sandvik Coromant har fortgått planenligt och Camito kommer under mars 2007 att flytta sitt kontor till lokaler i anslutning till Sandviks nyöppnade teknikcentrum RTC i Olofström. Inom RTC skall Sandvik och bland annat Camito förfina metoder att bearbeta och optimera ytor på Camitoverktyg.

Camito Technology Center AB

Årets beläggning har varit god och vi kan notera ett omsätt-ningsrekord på 40,2 MSEK med ett operativt resultat på ca 10 procent av omsättningen. Huvuddelen av produktionen har utgjorts av tyngre fordonsrelaterat gods såsom motvikter till truckar, pressverktyg och kölar till båtar. Den utgående orderstocken var 14,1 MSEK vilket är det högsta i bolagets historia.

Ett omfattande förberedelse- och planeringsarbete för det nya gjuteriet har genomförts under året. Det holländska konsultföretaget Gemco har anlitats för design och instal-lation av den gjuteritekniska utrustningen. PEAB skall

upp-Koncernstruktur

Technology Center AB CAMITO AB

föra gjuteribyggnaden och hela anläggningen skall stå fär-dig under oktober 2007, vilket är cirka 4 månader senare än den preliminära tidplan som gjordes i början av 2006.

Kommersiell produktion i större skala inleds vid årsskiftet.

Den preliminära projektbudgeten på 50–60 MSEK har nu ökat till cirka 75 MSEK. Orsaken till kostnadsökningen är att den ursprungliga planen innebar att nya gjuteriet skulle integreras med det gamla, med stora produktionsstörningar som följd. Den nu beslutade planen innebär att det nya gju-teriet byggs i en helt separat byggnad. Därmed äventyras inte den goda verksamhet och lönsamhet vi har i nuvarande produktion under projekt och byggtiden (cirka tolv måna-der) samt att vi därmed skapar förutsättningar för en smidig övergång till Camitoproduktion. Den ökade totalkostnaden är inom de finansiella ramar vi haft beredskap för. Investe-ringen finansieras med cirka 50 procent lånat kapital och 50 procent eget kapital. När gjuteriet står färdigt ökar kapacite-ten till 10 000 ton vilket innebär en väsentlig omsättnings-ökning för gjuteriet.

Graphyte AB

Under första kvartalet erhöll Graphyte, efter flera omgångar med testgjutningar och utvärdering mot konkurrerande sys-tem, en installationsorder på ett CGI system för produktion av motorrelaterat gods. Ett antal tester har pågått, och pågår fortfarande, hos flera fordonsgrupper och ledande gjuterier.

Flera av dessa testserier har förskjutits pga den höga belägg-ning med normalt gjutgods som varit i branschen. Resulta-ten av de tester som genomförs, och därmed verifieringen av vår nya teknik, är positiva. Hos de befintliga kunderna har volymerna fortfarande genererat blygsamma licensintäkter.

Hos vår teknikpartner sker kontinuerlig serieproduktion av motorblock till fordonskunder. Årets intäkter för Graphyte uppgick till 1,8 MSEK.

Under året har Graphyte förfinat befintlig teknik och bl a lyckats få fram en ny produkt som innebär att material tillverkat med denna, tredje generationens CGI teknik, har dokumenterat bättre material- och bearbetningsegenskaper än tidigare material. Den nya produkten, Graphyte Flow, lan-seras under våren 2007.

gjuteriteknik

NovaCast Foundry Solutions AB

Den installerade licensbasen per bokslutsdagen har ökat med 36 (43) licenser till 555 (519) stycken. Antalet kunder uppgår till 369 (367) fördelat på 41 länder. Antalet Technology Part-ner Agreement (TPA), som gePart-nererar årliga intäkter motsva-rande cirka 15 procent av produktpriset, har i stort varit oför-ändrat 175 st (174) men mixen har föroför-ändrats till förmån för en högre andel TPA för de viktigare programvarorna.

Faktureringen uppgick till 14,2 MSEK.

Moderbolaget

I moderbolaget utförs koncerngemensamma arbetsuppgifter såsom övergripande marknadsföring och försäljning- och förhandlingsarbete, strategiarbete, finansiering, IR-verk-samhet samt koncernekonomi.

risker med den pågående investeringen Detta är första gången NovaCast skapar en egen produk-tionsenhet och investeringen är i förhållande till NovaCasts nuvarande affärsvolym omfattande. Till anläggningen skall knytas ny personal, som idag har begränsad erfarenhet av Camitogjutning. Investeringen och verksamheten i Camito Technology Center kan mot den bakgrunden betraktas som högre risk än bolagets tidigare verksamhet. Camito Techno-logy Center blir snabbt beroende av att fylla upp viss pro-duktionsvolym med kommersiell verktygsproduktion. Ris-ken minskas dock genom att 2006 års utgående orderstock är cirka 100 procent högre än motsvarande period föregående år. Genom styrelsens beslut att bygga en helt separat fastig-het kan nuvarande produktion pågå oförhindrat.

Marknad och möjligheter

Potentialen inom koncernens två affärsområden är betydan-de i förhållanbetydan-de till dagens affärsvolym. Styrelsen har anta-git en strategi för att uppnå väsentligt snabbare tillväxt under kommande år än vad som har varit fallet historiskt. Första steget i denna plan var förvärvet av Camito 2005, följt av för-värvet av CTC 2006. Nu inleds en fas med uppbyggnad av produktionsresurser via eget gjuteri och framförallt

underle-verantörer till Camito. Detta sker parallellt med att förhand-lingar om större produktionsorder med flera fordonsgrup-per har inletts. Marknaden för Camitoverktyg beräknas vara värd cirka 30–35 miljarder/år.

CGI marknadens potential bekräftas nu av att en klar majoritet av världens stora fordonsgrupper har beslutat, eller kommer att besluta, att tillverka delar av sina motorprogram med CGI teknik. Baserat på dagens konkurrenssituation och kända licensnivåer beräknas CGI marknaden vara värd cirka 0,5 miljard inom 3–5 år.

Inom Gjuteriteknik ökar kraven ständigt på våra kunder, underleverantörerna. Detta innebär större krav på rationa-liseringar och effektivare produktion. NovaCasts produk-ter innebär att kunderna kan förbättra sitt produktionsutfall genom att bland annat minska kassationer, öka utfall och för-bättra kvaliteten. Efterfrågan på den typ av produkter som NovaCast erbjuder förväntas öka och marknaden beräknas vara värd cirka 0,5 miljard/år den närmaste fem åren.

De marknadsbedömningar som styrelsen gjort visar att det finns en betydande potential inom NovaCasts nuvarande affärsidé. Potentialen skall ställas mot det investeringsbehov och de risker som vi pekat på.

Skatteposition

NovaCast har skattemässiga ackumulerade underskottsav-drag om drygt 26,3 MSEK vilket i motsvarande mån elimi-nerar framtida skattebelastning. På grund av osäkerhet när framtida skattepliktiga intäkter genereras har någon upp-skjuten skattefordran ej redovisats.

Finansiell riskhantering och känslighetsanalys

Bolagets likviditet förvaltas i räntebärande papper med varierande löptid och låg risk.

En stor del av bolagets fakturering (ca 19 procent) sker numera i Euro. Merparten av bolagets kostnader är i SEK.

Inga valutasäkringar har skett under året. Valutadifferenser uppgår till 0 MSEK. Bolaget har f.n. 0,3 MUSD i kundford-ringar i USA. Dessa är inte valutasäkrade.

Med nuvarande faktureringsmix skulle en förändring av

Euron med 10 procent påverka bolagets resultat efter finans-netto med cirka 0,9 MSEK.

Bolagets ledning och styrelsens arbete Styrelens arbetsordning, liksom arbets- och ansvarsfördel-ning, mellan styrelse, ordförande och VD finns reglerat och dokumenterat enligt aktiebolagslagens krav. Under 2006 har styrelsen sammanträtt 11 gånger, varav 3 gånger per tele-fon.

De huvudsakliga frågorna för styrelsen under året har kretsat kring marknadsstrategi- och finansieringsfrågor samt frågor rörande förvärvet av CTC och därpå följande strate-giarbete.

Ägarförhållanden

NovaCast Technologies AB är noterat på NGM Equity sedan 26 mars 1997 och aktierna omsätts dagligen i handel. Ansö-kan har inlämnats om notering på Stockholmbörsen.

Huvudägare är Hans Svensson med familj och bolag samt Rudolf Sillén. Tillsammans hade de per 2006-12-31 cirka 66 procent av rösterna och 24 procent av kapitalet.

Idag har NovaCast Technologies 12 544 571 aktier av vilka 1 785 097 är aktier av serie A (10 röster) och 10 759 474 aktier av serie B (en röst). A-aktierna innehas av Hans Svens-son och Rudolf Sillén som tillsammans kontrollerar 67 pro-cent av rösterna i Bolaget. Totalt finns cirka 1 050 aktieägare.

I samband med förvärv av Camito AB utgavs ett konvertibelt förlagslån om 10 000 000 SEK med rätt att fram till 31/12 2007 konvertera till 215 054 aktier. Konvertibeln tecknades av Mariegården Investment AB (5 MSEK) , Hans Svensson (3 MSEK) och Lars- Inge Kinge (2 MSEK).

Forskning och utveckling

Under året har 1,5 MSEK investerats i nyutveckling och patent. Inom området CGI har NovaCast förstärkt patent-skyddet ytterligare då vårt baspatent PQ-CGI Ladle har god-känts i Sydkorea.

NovaCast Technologies innehar 7 patent och 10 varu-märken.

Kostnaden för utveckling och patent relaterade till

Cami-totekniken har aktiverats med 1,5 MSEK medan kostnaden för vidareutveckling av övriga produkter och projekt har belastat rörelsen.

IFrS

Redovisningsrådet har med anledning av övergången till redovisning av IFRS i koncernen givit ut en ny rekommen-dation: RR 30 ”Kompletterande redovisningsregler för kon-cerner”. Införandet av rekommendationen ger ej upphov till några ändringar i NovaCasts redovisningsprinciper.

Bolagsstyrning

NovaCast är inte skyldig att tillämpa koden för Bolagsstyr-ning och gör det endast i tillämpliga delar.

Under slutet av 2006 tillsattes en nomineringskommitté för nominering av styrelsemedlemmar samt utarbetande av förslag till ersättning. Kommittén består av Kenneth Turban (ordf.) , Göran Kroon (Styrelsens ordf.) samt Torsten Nilsson.

Kommittén har efter flera sammanträden nominerat följan-de personer till styrelsen: Omval av Göran Kroon, Jan-Erik Dantoft, Janni Dimovski, Bo Hedenström och Rudolf Sil-lén samt nyval av Peter Augustsson (tidigare adj. ledamot).

Vidare föreslås att VD, Hans Svensson, adjungeras till sty-relsen. Inga suppleanter föreslås.

Omsättning, resultat och ställning (koncernen)

2006 2005 2004 2003

Nettoomsättning 46 577 16 170 17 342 12 297

rörelseresultat -3 801 -3 250 738 -2 213

Resultat e. finansiella poster -3 830 -3 549 442 -2 659

Balansomslutning 120 480 32 689 17 731 18 211

soliditet (1) 73,4 % 48,9 % 37,1 % 37,0 %

avkastning på eget kapital (2) -8,2 % -31,5 % 5,5 % neg

avkastning på totalt kapital (3) -3,9 % -14,1 % 2,1 % neg

Medelantal anställda 38 14 11 10

(1) Justerat eget kapital / Balansomslutning (2) Nettoresultat / genomsnittligt justerat eget kapital

(3) (Resultat efter finansiella intäkter och kostnader + räntekostnader) / Genomsnittlig balansomslutning

Förslag till behandling av förlust (kronor) Styrelsen och verkställande direktören för NovaCast Tech-nologies AB (publ) föreslår att den ansamlade förlusten på 1 075 827 kr överförs i ny räkning.

Beträffande moderbolagets och koncernens resultat och ställning i övrigt hänvisas till efterföljande resultat- och balansräkningar, kassaflödesanalyser samt tilläggsupplys-ningar. Alla belopp uttrycks i tusentals svenska kronor där ej annat anges.

Related documents