• No results found

redovisningsprinciper

NovaCast ABs (NovaCast) koncernredovisning har upprät-tats med tillämpning av Årsredovisningslagen (ÅRL), Inter-national Financial Reporting Standards (IFRS), samt Redo-visningsrådets rekommendation 30 (RR 30) ”Komplette-rande redovisningsregler för koncerner”. Moderföretagets årsredovisning har upprättats i enlighet med ÅRL samt Redovisningsrådets rekommendation 32 (RR 32) ”Redovis-ning för juridiska personer”.

Koncern- och årsredovisning är avgiven i tusentals svens-ka kronor (TSEK) och avser 1 januari–31 december för resul-taträkningsrelaterade poster respektive den 31 december för balansräkningsrelaterade poster.

KONCErNEN

Nedan finns en beskrivning av de för koncernen tillämpade redovisningsprinciperna.

Koncernredovisning

Koncernens resultat- och balansräkningar omfattar alla före-tag i vilka moderbolaget direkt eller indirekt har mer än hälf-ten av aktiernas röstvärde samt företag i vilka koncernen på annat sätt har ett bestämmande inflytande och en mer bety-dande andel av resultatet av deras verksamhet. Koncernens resultat- och balansräkningar omfattar moderbolaget Nova-Cast Technologies AB, de helägda koncernföretagen Graphyte AB (tidigare NovaPower AB), Camito AB, NovaCast Foundry Solutions AB, Camito Technology Center (tidigare Hästveda Gjuteri AB) samt CGI- Promotion AB. Förvärven av Graphy-te AB, Camito AB, NovaCast Foundry Solutions AB, Camito Technology Center AB och CGI-Promotion AB är redovisade enligt förvärvsmetoden. Efter fördelning av anskaffningsvär-det på samtliga identifierbara tillgångar och skulder har reste-rande andel hänförts till goodwill. Goodwill i samband med förvärvet av koncernföretagen uppgår, för Graphyte AB till 364 TSEK, för Camito 7 865 TSEK, för Camito Technology Center AB 5 598 TSEK samt för CGI-Promotion AB till 573 TSEK. Goodwill för Graphyte AB är nedskrivet till 0.

Minoritetsandel av nettovinst och eget kapital i delvis ägda dotterföretag redovisas separat vid beräkning av koncernens

nettovinst och eget kapital. Internvinster och mellanhavanden inom koncernen elimineras i koncernredovisningen.

goodwill

Goodwill, som redovisas i samband med förvärv av dotter-företag enligt ovan, redovisas initialt som en tillgång vär-derad till anskaffningsvärde. Goodwill skrivs ej av, värdet prövas istället årligen, eller oftare vid indikation på behov av nedskrivning, genom beräkning av motsvarande kassagene-rerande enhets återvinningsvärde. Återvinningsvärdet defi-nieras som det högsta av tillgångens nettoförsäljningsvärde och nyttjandevärde. Goodwill skrivs ned när det i koncernen redovisade värdet på enheten överstiger återvinningsvärdet.

Nedskrivningen belastar årets resultat.

intresseföretag

Andelarna i intresseföretaget MKM Ltd har begränsad påverkan på koncernredovisningen och redovisas därmed enligt anskaffningsvärdesmetoden.

intäktsredovisning

Fakturerad intäkter omfattar försäljning av datorprogram för simulering och processtyrning inklusive tillhörande hård-vara, licenser för patentskyddad processteknologi, konsult-tjänster, gjutna ämnen för pressverktyg, samt försäljning av specialgjutgods. Intäkter redovisas när inkomsten kan beräk-nas på ett tillförlitligt sätt och när huvudsakligen alla risker och rättigheter som är förknippade med ägandet övergått till köparen, vilket normalt inträffar i samband med leverans.

Leasing

Leasingavtal klassificeras antingen som finansiell eller opera-tionell leasing. Finansiell leasing föreligger då de ekonomiska riskerna och förmånerna förknippade med leasingobjektet i all väsentlighet har förts över till leasetagaren. I annat fall är det fråga om operationell leasing. NovaCast har inga väsent-liga finansiella leasingavtal. Samtväsent-liga leasingavtal redovisas således som operationella leasingavtal, vilket innebär att lea-singavgiften fördelas linjärt över leasingperioden. Kostnaden under året uppgick till 324 TSEK (119 TSEK)

skatter

Periodens skattekostnad eller skatteintäkt består av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Aktuell skatt är den skatt som beräknas på det skattepliktiga resultatet för en period. Upp-skjuten skatt beräknas utifrån den s k balansansatsen, vilket innebär att en jämförelse görs mellan redovisade och skatte-mässiga värden på tillgångar respektive skulder. Skillnaden mellan dessa värden multipliceras med aktuell skattesats, vilket ger beloppet för den uppskjutna skatten. Uppskjutna skattefordringar redovisas i balansräkningen i den omfatt-ning det är sannolikt att beloppen kan utnyttjas mot framtida skattepliktiga resultat.

I koncernens balansräkning redovisas de enskilda bola-gens obeskattade reserver uppdelade på eget kapital (bundna reserver) och uppskjuten skatteskuld (avsättning). I resultat-räkningen redovisas som uppskjuten skatt den skatt som är hänförlig till årets förändring av obeskattade reserver.

Uppskjutna skattefordringar och skatteskulder kvittas då de hänför sig till skatt som debiteras av samma skattemyn-dighet och då koncernen har för avsikt att reglera skatten med ett nettobelopp.

statliga stöd

Statliga stöd intäktsförs vid den tidpunkt när det har bedömts som rimligt att anta att bidraget kommer att erhållas och samt-liga villkor kommer att uppfyllas. Stöd som inte är förknippat med återbetalningsskyldighet intäktsförs alltid. Stöd som är förenat med återbetalningsskyldighet intäktsförs endast om det med hög grad av sannolikhet kan bedömas att stödet inte kommer att återkrävas. Statliga stöd som avser förvärv av till-gång skall reducera tilltill-gångens anskaffningsvärde.

anläggningstillgångar

Anläggningstillgångarna är redovisade till anskaffnings-kostnad med avdrag för planmässiga avskrivningar basera-de på en bedömning av tillgångarnas ekonomiska livslängd.

Avskrivningar enligt plan är gjorda enligt följande:

Balanserade utgifter för forsknings- och utvecklingsarbeten:

5–25 procent. Inventarier, verktyg och installationer: 20 pro-cent.

För balanserade utvecklingsarbeten görs individuella bedöm-ningar av avskrivbedöm-ningar för varje produkt.

Skillnaden mellan avskrivningar enligt plan och bokförda avskrivningar är redovisad som bokslutsdisposition i moder-bolaget.

varulager

Varulagret är värderat enligt lägsta värdets princip, d v s till det lägsta av anskaffningsvärde och verkligt värde. Vid bestäm-mande av anskaffningsvärdet är först-in-först-ut-principen tillämpad. Verkligt värde utgörs av beräknat försäljningsvär-de med avdrag för beräknad försäljningskostnad. Kollektiv värdering är tillämpad för homogena varugrupper.

Fordringar

Fordringar värderas och redovisas i koncernen i enlighet med reglerna i IAS 39.

Fordringar och skulder i utländsk valuta

Fordringar och skulder i utländsk valuta har värderats till balansdagens kurs och orealiserade kursvinster och kursför-luster ingår i resultatet.

Forsknings- och utvecklingsarbeten

Utgifter för utvecklingsarbeten belastar rörelseresultatet löpan-de. Koncernen aktiverar de utvecklingsutgifter, som anses vara av väsentligt värde för företaget under kommande år och som uppfyller de kriterier som ställs i IAS 38 ”Immateriella tillgång-ar”. Dessa utgifter är upptagna som en tillgång i balansräkning-en under rubrikbalansräkning-en balanserade utgifter för utvecklingsarbete.

avsättningar

Avsättningar redovisas när koncernen har ett befintligt åta-gande som är hänförligt till en inträffad händelse och som troligt kommer att resultera i ett utflöde av resurser som kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt.

Avsättningar för omstruktureringskostnader redovisas när koncernen har en fastställd detaljerad omstrukturerings-plan som har meddelats berörda parter.

Pensioner

Alla pensionsutfästelser är redovisade som avgiftsbestämda planer, även de åtagande för ålders- och familjepension, som tryggas genom försäkring i Alecta. Förpliktelser avseende avgifter till avgiftsbestämda planer redovisas som en kost-nad i resultaträkningen när de uppstår.

Finansiella instrument

Koncernens finansiella instrument omfattar främst kund-fordringar, likvida medel samt leverantörsskulder.

Kundfordringar: Kundfordringar redovisas till det belopp som förväntas inflyta efter avdrag för osäkra fordringar som bedömts individuellt. Kundfordrans förväntade löptid är kort, varför värdet redovisats till nominellt belopp utan diskontering. Nedskrivningar av kundfordringar redovisas i rörelsens kostnader.

Likvida medel: Likvida medel utgörs av kassa och bank samt kortfristiga placeringar med en löptid ej överstigande tre månader. Likvida medel värderas till verkligt värde.

Leverantörsskulder: Leverantörsskulder har kort förväntad löptid och värderas utan diskontering till nominellt belopp.

Konvertibelt förlagslån: Räntan för konvertibelt förlagslån bedöms som marknadsmässig vilket innebär att det nominella beloppet redovisas i sin helhet som kortfristigt lån utan något eget kapital instrument.

Nedskrivningar

Om det inom koncernen finns en indikation på att en till-gångs värde har minskat, fastställs dess återvinningsvärde.

Återvinningsvärdet definieras som det högsta av tillgångens nettoförsäljningsvärde och nyttjandevärde. Vid fastställande av nyttjandevärdet nuvärdesberäknas de framtida kassaflö-den som tillgången förväntas ge upphov till under nyttjande-perioden. Tillgången skrivs ned när det i koncernen redovi-sade värdet överstiger återvinningsvärdet och nedskrivning-en belastar årets resultat.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medför in- eller utbetalningar.

Upplysningar om närstående

Vad gäller NovaCasts transaktioner med närstående hänvisas till not 3 Ersättningar till ledande befattningshavare. Några andra närstående transaktioner har inte förekommit.

segmentsredovisning

NovaCasts rapportering är baserad på koncernens rörelsegre-nar som är Gjuteriteknik, Automotive samt Miljö. I segments-redovisningen är de olika rörelsegrenarna redovisade separat från varandra, detta är koncernens primära segment.

NovaCasts verksamhet kan även fördelas på geografiska marknader, detta är koncernens sekundära segment.

MODErFÖrETAGET

Närmare beskrivning av tillämpade redovisningsprinciper, se ovan under Koncernens redovisningsprinciper. Beskriv-ningarna nedan har begränsats till förekommande avvikelser i moderbolaget, från koncernens principer.

innehav i dotterföretag och intresseföretag

Innehav i dotterföretag och intresseföretag värderas utifrån anskaffningsvärde. I de fall det redovisade värdet avseende investeringen överstiger återvinningsvärdet (se avsnitt ovan om nedskrivningar) sker nedskrivning.

aktieägartillskott

Lämnade aktieägartillskott redovisas som en ökning av pos-ten Andelar i koncernföretag, varefter prövning sker om en nedskrivning av aktiernas värde är erforderlig.

Överkursfond

Medel som tillförts överkursfonden före 31 december 2005 utgör enligt ÅRL 5:14 bundet eget kapital och tas from 2005-12–31 upp under reservfonden. Medel tillförda överkursfond under 2006 redovisas som fritt eget kapital.

TSEK

Noter

NOt 1 ReDOViSNiNG PeR RÖReLSeGReN OCH GeOGRAFiSK MARKNAD

Rörelsegrenar

Gjuteri-2006 teknik Automotive Miljö Koncernen

omsättning 14 268 34 075 0 48 343

rörelsens kostnader -16 753 -34 916 475 -52 144

Rörelseresultat -2 485 -841 -475 -3 801

investeringar i materiella och immateriella -124 -3 956 4 080

anläggningstillgångar

Periodens avskrivningar -25 -1 166 -475 -1 666

segmentstillgångar 5 821 114 659 0 120 480

segmentsskulder -4 548 -115 932 0 -120 480

Rörelsegrenar

Gjuteri-2005 teknik Automotive Miljö Koncernen

omsättning 14 846 1 259 65 16 170

rörelsens kostnader -16 014 -2 940 466 -19 420

rörelseresultat -1 168 -1 681 -401 -3 250

investeringar i materiella och immateriella 103 1 825 1 928

anläggningstillgångar

Periodens avskrivningar -565 -27 -592

segmentstillgångar 8 134 16 394 475 25 003

segmentsskulder 5 474 34 22 5 530

Geografiska områden Summa Investeringar

2006 Intäkter tillgångar anl.tillgångar

sverige 34 650 114 565 4 080

Övriga europa 4 874 3 070 -

Nordamerika 2 545 2 009 -

Övriga marknader 6 274 836 -

Totalt 48 343 120 480 4 080

Geografiska områden Summa Investeringar

2005 Intäkter tillgångar anl.tillgångar

sverige 3 637 18 519 1 928

Övriga europa 8 333 4 515 -

Nordamerika 692 936 -

Övriga marknader 3 508 1 033 -

Totalt 16 170 25 003 1 928

Totalt

TSEK

NOt 2 UPPGiFt OM iNKÖP OCH FÖRSäLJNiNG iNOM SAMMA KONCeRN, MM

Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

inköp - - - -

Försäljning - - - 490

Not 3 revisorNs arvode oCH KostNadsersÄttNiNg

Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

deloitte aB

revisionsuppdrag 83 71 54 54

övriga uppdrag 288 130 277 123

ernst & Young

revisionsuppdrag 49 0 0 0

övriga uppdrag 107 0 0 0

Summa 527 201 331 177

Med revisionsuppdrag avses granskningen av årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande

direktörens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisorer att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning eller genomförande av sådana övriga arbetsuppgifter. allt annat är övriga uppdrag.

NOt 4 ANtAL ANStäLLDA, LÖNeR, ANDRA eRSättNiNGAR, SOCiALA KOStNADeR OCH SJUKFRÅNVARO

2006 2005

Antal Varav Antal Varav

Medeltalet anställda anställda antal män anställda antal män

Moderbolaget

sverige 6 5 12 9

Totalt i moderbolaget 6 5 12 9

Dotterföretag

sverige 32 28 2 2

Totalt i dotterföretag 32 28 2 2

Totalt i koncernen 38 33 14 11

TSEK

Koncernen Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31 Fördelning ledande befattningshavare per

balansdagen Kvinnor:

styrelseledamöter 0 0 0 0

andra personer i företagets ledning inkl vd 0 0 0 0

Män:

styrelseledamöter 5 6 5 5

andra personer i företagets ledning inkl vd 5 2 1 2

Totalt 10 8 6 7

2006 2005

Löner, ersättningar m m Löner och

andra ers

Soc kostn (varav pens

kostnader) Löner och andra ers

Soc kostn (varav pens kostnader)

Moderbolaget 1 908 1 736 4 779 2 365

(822) (885)

Dotterföretag 10 056 3 565 973 696

(918) (357)

Totalt i koncernen 11 964 5 301 5 752 3 061

(1 740) (1 242)

2006 2005

Löner och andra ersättningar fördelade Styrelse och Övriga Styrelse och Övriga per land och mellan styrelseledamöter VD (varav) anställda VD (varav) anställda

mfl och anställda tantiem o.d) tantiem o.d)

Moderbolaget

sverige 1 090 818 779 4 008

Dotterföretag i Sverige 1 327 8 729 584 389

Dotterföretag utomlands

Totalt i dotterföretag 1 327 8 729 584 389

Totalt i koncernen 2 417 9 547 1 363 4 397

(0) (0)

Ersättningar till ledande befattningshavare Rörlig Övriga

2006 Grundlön ersättning förmåner

styrelsens ordförande 363 - 16

Övriga styrelseledamöter 200 - -

verkställande direktör 1 758 - 80

andra ledande befattningshavare 388 - -

Summa 2 709 - 96

TSEK

Pensions- Finansiella

kostnad instrument Övrigt Summa

styrelsens ordförande 40 419

Övriga styrelseledamöter - - - 200

verkställande direktör 1 193 3 031 andra ledande befattningshavare 58 - - 446

Summa 1 291 - - 4 096 Ersättningar till ledande befattningshavare Rörlig Övriga 2005 Grundlön ersättning förmåner styrelsens ordförande 703 - 41

Övriga styrelseledamöter 200 - -

verkställande direktör 579 - -

andra ledande befattningshavare 418 - -

Summa 1 900 - 41

Pensions- Finansiella kostnad instrument Övrigt Summa styrelsens ordförande 89 833

Övriga styrelseledamöter - - - 200

verkställande direktör 268 847

andra ledande befattningshavare - - - 418

Summa 357 - - 2 298

av koncernens pensionskostnader avser 1 233 (624) gruppen styrelse och vd och i moderbolaget 341 (f.å. 357). Bolagets utestående pensionsförpliktelse till dessa uppgår till 0 (f.å. 0).

NovaCast har ett konsultavtal med det av Hans svensson ägda konsultbolaget investment Management sweden aB (iMs AB). Fr o m 2004-01-01 omfattar iMS uppdrag att sköta marknadsanalyser och investor relationverksamhet omfattande cirka 3 dgr per månad. ersättningen är maximerad till 25.000 SeK/ mån. Fr o m 2004-01-01 är Hans Svensson anställd som VD.

tjänsten avser fr o m 2005-01-01 heltid (ersättning för den utökade tjänsten från 80 till 100 procent regleras genom utökad pensionpremie). ersättningen utgörs av en fast lön uppgående till 40.000 seK/månad samt en rörlig del, tantiem, baserat på bolagets resultat. tantiem utbetalas endast om bolagsresultatet överstiger budget med 30 procent och beloppet är maximerat till 1,5 årslön. vd äger rätt att disponera tjänstebil alternativt, vid nyttjande av privat bil utgår 5.000 seK i högre månadslön. vd äger rätt att disponera ett belopp uppgående till 20 procent av årslönen i pensionssparande. avtalet löper med en ömsesidig uppsägningstid om 12 månader. om bolaget skulle få en ny ägare som kontrollerar mer än 40 procent av rösterna äger vd rätt att lämna sin befattning med omedelbar verkan med en ersättning uppgående till 12 månadslöner. Fr o m 2004-04-28 är Kjell Pettersson anställd på heltid som försäljningschef. Utöver fast månadslön finns rätt till en rörlig del, tantiem (inkl. soc. kostn.), som är maximerat till 50 procent av den fasta årslönen.

Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

Upplysning om sjukfrånvaro

Total sjukfrånvaro 10% 5% 8% 5%

Långtidssjukfrånvaro 1% 5% 8% 5%

den totala sjukfrånvaron avses i procent av de anställdas sammanlagda ordinarie arbetstid. Långtidssjukfrånvaro avser frånvaro under en sammanhängande tid av 60 dagar eller mer.

Någon uppgift om sjukfrånvaro fördelat mellan män och kvinnor eller ålder har inte lämnats då antalet anställda i respektive grupp ej uppgår till 10 och då dessa uppgifter kan hänföras till enskild individ.

TSEK

NOt 5 ReSULtAt FRÅN ANDeLAR i KONCeRNFÖRetAG

Moderbolaget

2006 2005

Nedskrivningar 0 -530

Summa 0 -530

NOt 6 ÖVRiGA RäNteiNtäKteR OCH LiKNANDe ReSULtAtPOSteR

Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

ränteintäkter 744 72 693 72

Summa 744 72 693 72

av övriga ränteintäkter och liknande resultatposter utgör 0 (0) intäkter från andra koncernföretag

NOt 7 RäNteKOStNADeR OCH LiKNANDe ReSULtAtPOSteR

Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

räntekostnader 773 371 704 371

Summa 773 371 704 371

av övriga räntekostnader och liknande resultatposter utgör 0 (0) kostnader från andra koncernföretag

NOt 8 SKAtt PÅ ÅRetS ReSULtAt

Koncernen Moderbolaget

2006 2005 2006 2005

Följande komponenter ingår i skattekostnaden:

aktuell skatt -456 0 0 0

Redovisad skatt -456 0 0 0

redovisat resultat före skatt -3 801 -3 549 -1 076 -3 466

skatt enligt gällande skattesats 1 064 994 301 970

skatteeffekt av:

ej avdragsgilla kostnader -66 -13 -54 -13

värdereglering av uppskjuten skatt på

underskottsavdrag -1 454 -981 -247 -957

Redovisad skatt -456 0 0 0

i koncernen finns ej utnyttjade underskottsavdrag uppgående till 26 300 som kan utnyttjas mot framtida rörelseöverskott.

Dessutom finns underskott som kan utnyttjas mot framtida realisationsvinster på kapitalplaceringsaktier uppgående till 4 700.

temporär skillnad föreligger även avseende finansiella tillgångar uppgående till 400 i koncernen samt i moderbolaget.

Uppskjuten skattefordran har ej beräknats på temporära skillnader.

TSEK

NOt 9 BALANSeRADe UtGiFteR FÖR FORSKNiNG MM

Koncernen Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31

ingående anskaffningsvärden 18 615 16 814 16 642 16 642

inköp 4 552 1 801 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0 -16 104 0

Utgående ack. anskaffningsvärden 23 167 18 615 538 16 642

ingående avskrivningar -9 605 -9 130 -9 433 -8 958

Försäljningar/utrangeringar 0 0 9 843 0

årets avskrivningar enligt plan -448 -475 -448 -475

Utgående ack. avskrivningar -10 053 -9 605 -38 -9 433

årets nedskrivningar -500 0 -500 0

Utgående ack. uppskrivningar netto -500 0 -500 0

Utgående planenligt restvärde 12 614 9 010 0 7 209

Utvecklingskostnader har aktiverats för de produkter där det kan göras sannolikt att försäljning kommer att ske i framtiden. i år har i koncernen aktiverats 4 552 (1 801). avskrivningar görs efter individuella bedömningar för varje produkt.

Periodens totala utveckliningskostnader uppgår till 5,3 MSeK (2,7)

Not 10 goodWiLL

Koncernen Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31

ingående anskaffningsvärden 8 685 820 0 0

inköp 5 598 7 865 0 0

Utgående ack. anskaffningsvärden 14 283 8 685 0 0

ingående nedskrivningar -559 -559 0 0

Utgående ack. nedskrivningar -559 -559 0 0

Utgående planenligt restvärde 13 724 8 126 0 0

varav automotive 13 724 8 126

Goodwill fördelas på koncernens kassagenererande enheter identifierade per affärsområde.

Prövning av nedskrivningsbehov för goodwill sker årligen samt då indikationer på att nedskrivningsbehov identifierats.

Nedskrivningstest för goodwill har baserats på prognostiserade kassaflöden för Automotive.

Nyttjandevärdet för goodwill har beräknats baserat på diskonterade kassaflöden för en period omfattande 5 år. Kassaflöden för de första åren baseras på av styrelsen fastställd budget. För perioden därefter har tillväxten i kassaflöden uppskattats.

tillväxttakten för Camitometoden har fastställts baserat på en årlig marknad uppgående till 30–35 000 MSeK där metoden förväntas uppnå en marknadsandel på 20 procent inom en överskådlig tid.

Avseende CGi har under 2005 flera ordrar för testproduktion erhållits, vilka tillsammans med ytterligare testordrar förväntas generera intäktsökningar fr.o.m. 2006.

vid beräkning av nyttjandevärde har en diskonteringsränta om 9 procent före skatt tillämpats.

det antagande som har störst påverkan på nedskrivningstestet är efterfrågan på vertyg tillverkade enligt Camito-metoden.

TSEK

Not 11 BYggNader oCH MarK

Koncernen Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31

inköp 1 900 0 0 0

rörelseförvärv 1 999 0 0 0

Utgående ack. anskaffningsvärden 3 899 0 0 0

årets avskrivningar enligt plan -164 0 0 0

Utgående ack. avskrivningar -164 0 0 0

Utgående planenligt restvärde 3 735 0 0 0

Varav anskaffningsvärde för mark 82 0 0 0

Bokförda värden

Byggnader 2 364 0 0 0

Markanläggningar 195 0 0 0

Pågående nyanläggningar 870 0 0 0

Mark 306 0 0 0

Summa 3 735 0 0 0

Taxeringsvärden

Byggnader 2 309 0 0 0

Mark 911 0 0 0

Summa 3 220 0 0 0

Not 12 MasKiNer oCH aNdra teKNisKa aNLÄggNiNgar

Koncernen Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31

inköp 399 0 0 0

rörelseförvärv 2 375 0 0 0

Utgående ack. anskaffningsvärden 2 774 0 0 0

årets avskrivningar enligt plan -604 0 0 0

Utgående ack. avskrivningar enligt plan -604 0 0 0

Utgående planenligt restvärde 2 170 0 0 0

Not 13 iNveNtarier, verKtYg oCH iNstaLLatioNer

Koncernen Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31

ingående anskaffningsvärde 2 576 2 449 2 578 2 519

inköp 229 127 124 59

TSEK

Utgående ack. anskaffningsvärden 2 805 2 576 2 702 2 578

ingående avskrivningar enligt plan -2 344 -2 225 -2 388 -2 296

årets avskrivningar enligt plan -139 -119 -98 -92

Utgående ack. avskrivningar enligt plan -2 483 -2 344 -2 486 -2 388

Utgående planenligt restvärde 322 232 216 190

NOt 14 ANDeLAR i KONCeRNFÖRetAG

Moderbolaget

2006-12-31 2005-12-31

ingående anskaffningsvärde 10 234 764

Förvärv 12 701 8 100

Lämnade aktieägartillskott 11 058 1 900

Nedskrivningar 0 -530

Utgående anskaffningsvärde 33 993 10 234

Företagets namn Antal andelar Kapital-

andel procent Bokfört värde

graphyte aB 1 000 100 % 1 071

CGi-Promotion AB 1 000 100 % 3 134

Camito aB 1 100 100 % 13 500

NovaCast Foundry Solutions AB 1 000 100 % 3 587

Camito technology Center aB 2 250 100 % 12 701

Summa 33 993

Företagets namn Org.nr Säte Eget Kapital Resultat

graphyte aB 556468-5591 ronneby 182 -881

CGi-Promotion AB 556552-4484 ronneby 130 -2

Camito aB 556654-6098 olofström 4 060 -965

NovaCast Foundry Solutions AB 556688-4895 ronneby 2 843 -744

Camito technology Center aB 556060-1733 Hästveda 4 844 -311

Under räkenskapsåret 2005 har nedskrivning av CGi-Promotion AB skett med 530 tSeK.

TSEK

Den 17 mars 2005 förvärvade NovaCast 100 procent av Camito AB. Förvärvet gjordes genom en apportemission.

Nettotillgångar som övertogs i samband med förvärvet, samt goodwill var följande:

Bokfört värde i Camito AB före förvärvet

Justering till

verkligt värde Verkligt värde

Materiella anläggningstillgångar 41 - 41

Övriga korta fordringar 51 - 51

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 455 - 455

Likvida medel 350 - 350

Leverantörsskulder -24 - -24

skatteskulder -9 - -9

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter -729 - -729

135 135

goodwill 7 865

Köpeskilling för aktierna 8 000

varav erlagt genom utgivande av aktier 8 000

Kassaflöde från förvärvet

Likvida medel i Camito aB vid förvärvet 350

goodwill som uppstod vid förvärvet är hänförlig till förväntad vinstgenerering 2007–2017.

anskaffningsvärdet för andelarna i Camito aB har beräknats utifrån verkligt värde för emitterade aktier i NovaCast aB. totalt utgavs 223 464 aktier och verkligt värde för aktierna har beräknats utifrån gällande volym-viktad börskurs 10 börsdagar före bolagsstämman.

enligt överlåtelseavtalet för andelarna i Camito aB skall tilläggsköpeskilling utgå baserad på fakturerad kvantitet och ekonomiskt utfall under perioden januari 2005 till mars 2008.

tilläggsköpeskilling har ej erlagts.

Under april 2006 förvärvade NovaCast technologies AB 100 procent i Hästveda Gjuteri AB. Förvärvet gjordes genom en apportemission. Nettotillgångar som övertogs i samband med förvärvet, samt goodwill var följande:

Bokfört värde i Camito Technology Center AB före förvärvet

Justering till verkligt värde

Verkligt värde

Materiella anläggningstillgångar 4372 - 4 372

Övriga korta fordringar 11416 - 11 416

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 483 - 483

Likvida medel 924 - 924

skulder till kreditinstitut -2288 - -2 288

Leverantörsskulder -3947 - -3 947

Uppskjuten skatteskuld -680 - -680

Övriga kortfristiga skulder -898 - -898

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter -2279 - -2 279

TSEK

Bokfört värde i Camito Technology Center AB före förvärvet

Justering till verkligt värde

Verkligt värde

goodwill 5 598

Köpeskilling för aktierna 12 701

varav erlagt genom utgivande av aktier 11 500

Kassaflöde från förvärvet

Likvida medel i Camito technology Center aB

vid förvärvet 924

goodwill som uppstod vid förvärvet är hänförlig till förväntad vinstgenerering 2007–2017.

anskaffningsvärdet för andelarna i Camito technology Center aB har beräknats utifrån verkligt värde för emitterade aktier i NovaCast technologies aB. totalt utgavs 328 572 aktier och värdet är beräknat utifrån gällande volymviktad

anskaffningsvärdet för andelarna i Camito technology Center aB har beräknats utifrån verkligt värde för emitterade aktier i NovaCast technologies aB. totalt utgavs 328 572 aktier och värdet är beräknat utifrån gällande volymviktad

Related documents