• No results found

Förvaltningsberättelse

In document Årsredovisning 2006 (Page 29-33)

styrelsen och verkställande direktören för Acando (publ) org nr 556272-5092 med säte i stockholm avger årsredovisning för räkenskapsåret 2006.

siffror inom parentes avser föregående år.

Verksamheten

acando är ett konsultföretag inom management och it som tillsammans med kunden identifierar och genomför verksamhetsförbättringar med hjälp av informations-teknik.

Konsulterna är specialister på att utveckla arbets-processer, organisationer och informationssystem.

arbetssättet kännetecknas av ett starkt resultatfokus och ansvar för att kunden snabbt får ut förväntad förbätt-ringseffekt av sin investering.

Visionen med företaget är att bli en ledande regional, av kunderna utvald, förbättringspartner av verksamheter genom informationsteknologi. strategiska mjukvaru-partners är microsoft, saP och iBm.

företaget har 1 167 medarbetare fördelade på 20 kontor i nio länder: sverige, tyskland, finland, danmark, storbritannien, estland, litauen, serbien och rumänien.

Bolaget bildades 1986 under namnet frontec aB.

Genom en sammanslagning med acando aB 2003 bildades acandofrontec aB, med ambitionen att skapa sveriges ledande it- och managementföretag.

Under 2005 förvärvades 27 procent av Webmedia med verksamhet i Baltikum, och 2006 förvärvades e-motion technology consulting aB och det noterade konsult-företaget resco. efter förvärvet av resco har acando-frontec aB ändrat namn till acando aB. acando aB är sedan 1995 noterat på stockholmsbörsen, numera omX nordiska Börsen.

omsättning och resultat 2006

Koncernens nettoomsättning under året uppgick till 1 116 mseK (646), vilket motsvarar en ökning med 73 procent jämfört med 2005.

från och med den 1 mars 2006 ingår e-motion technology consulting aB i koncernen och från och med den 16 mars 2006 ingår resco aB i koncernen. dessa båda förvärv bidrar till koncernens omsättning med 275,7 mseK. minoritetsandelen i koncernens resultat efter skatt uppgår till 7 mseK och hänför sig i sin helhet till Webmedia.

rörelseresultatet uppgick till 83 mseK jämfört med 48 mseK under föregående år, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 7,4 procent.

resultatet före skatt uppgick till 84 mseK (48) och nettoresultatet till 84 mseK (53).

den bolagsskatt som redovisats som kostnad i resultaträkningen under räkenskapsåret 2006 är noll och utgörs av nettot av återlagd samt aktiverad skattefordran. Bolaget har underskottsavdrag på totalt 636 mseK till och med taxeringsåret 2006, varav 196 mseK bedöms kunna utnyttjas de närmaste åren.

Uppskjuten skatt om 55 mseK (28 procent) beräknat på detta belopp har upptagits som finansiell tillgång i balansräkningen.

de internationella skattereglerna medger för när-varande inte gränsöverskridande koncernbidrag. detta innebär att de betydande skattemässiga underskotts-avdrag som finns i sverige inte kan användas för att kvitttas mot den skattekostnad som uppkommer i acandos dotterbolag i utlandet.

detta har resulterat i att faktiskt kassaflödes- påverkande och kostnadsförd skatt för acandos bolag i tyskland har uppgått till 4 858 tseK under räken-skapsåret och motsvarande belopp för bolaget i finland har varit 93 tseK. därutöver tillkommer en skattekostnad om 10 tseK för det svenska dotter- bolaget idK fastigheter.

Vinst per aktie uppgick till 1,01 seK (0,86).

Kunder och marknadsutveckling

acando arbetar tillsammans med kunden med att identifiera och genomföra verksamhetsförbättringar med hjälp av informationsteknik. arbetet fokuseras på att tillhandahålla specialister och arbetsgrupper för att öka kundernas konkurrenskraft genom att förbättra informationshanteringen. det gäller både informations-ledning för att effektivisera arbetsflöden/processer och informationsledning för att bättre kunna förstå och följa upp verksamheten och därmed fatta bättre beslut.

efterfrågenivån har varit god under 2006, och desutom har acando förstärkt sin position som en prio-riterad och utvald leverantör. den organiska tillväxten blev cirka 20 procent i sverige, 32 procent i tyskland och 101 procent i Baltikum.

Bolaget har en särskilt stark ställning inom bransch-områdena industri och telekom och noterar en konti-nuerlig tillväxt inom båda segmenten. telekom står för 21 procent av omsättningen, läkemedel för 8 procent, medan övrig tillverkande industri står för 38 procent.

offentlig sektor står för 14 procent av omsättningen.

Bland de största kunderna inom det privata näringslivet märks företag som Volvo, ericsson, airbus, astraZeneca, teliasonera, Vattenfall och nordea. inom offentlig sektor utgörs kunderna främst av statliga verk, till exempel skatteverket, migrationsverket,

försäk-0 | Årsredovisning 2006

kommuner och landsting.

Köparna av konsulttjänster kräver idag en geografisk närhet, en viss storlek och en mix av olika kompetenser, vilket gynnar aktörer som acando. marknadsutveck-lingen drivs i huvudsak av följande faktorer: ett ökat behov av information och kunskap om verksamheten, ett större behov av integration samt behov av att för-länga livslängden på befintliga lösningar.

Finansiell ställning

Koncernens likvida medel inklusive kortfristiga placeringar uppgick per den 31 december 2006 till 136 mseK (85). därutöver har koncernen en outnyttjad checkkredit med en limit om 50 mseK.

soliditeten uppgick per den 31 december 2006 till 69,2 procent (64,9 procent).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 38 mseK, varav 0 mseK avser det första kvartalet, 9 mseK det andra kvartalet, 9 mseK det tredje kvartalet och 21 mseK det fjärde kvartalet.

Koncernens totala kassaflöde inklusive kassaflödet från finans- och investeringsverksamheten var under året 51 mseK (16).

Investeringar

Koncernens nettoinvesteringar uppgick under räken-skapsåret till 7 mseK (6).

Förvärv och avyttringar

acando förvärvade under första kvartalet 2006 e-motion technology consulting aB och resco aB (namnändrat till acando europe aB). förvärven har givit upphov till en goodwill om 258 mseK.

inga avyttringar har skett under 2006.

ägarförhållanden

antal aktier uppgick per den 31 december 2006 till 76 643 668, varav 3 639 990 a-aktier. en a-aktie represen-terar tio röster och en B-aktie represenrepresen-terar en röst.

antalet aktieägare uppgick vid utgången av 2006 till 31 049. cirka 16 procent av aktierna har utländska ägare.

de kapitalmässigt största ägarna var per 2006-12-31:

familjen svedulf med bolag, svolder aB, livförsäkrings-aktiebolaget skandia, orkla asa och Ulf J Johansson.

Under maj förvärvades 420 000 egna aktier av serie B för 13,61 seK per aktie, därefter har 405 000 av dessa sålts till nyckelmedarbetare för 12,30 seK per aktie i ett incitamentsprogram. resterande 15 000 aktier ägs av bolaget på balansdagen. dessa utgör 0,014 procent av aktiekapitalet i bolaget.

acando bedriver ingen forskning. Utveckling av tjänster och produkter bedrivs antingen i nära samarbete med kunderna eller som projekt. Viss utveckling av tjänster och produkter som inte är direkt hänförliga till ett avtal med kund redovisas som immateriell tillgång.

medarbetare

Genomsnittligt antal anställda var under året 925 (608).

antalet anställda uppgick vid periodens slut till 1 167 (683).

moderbolaget

moderbolagets verksamhet är att svara för vissa gemen-samma koncernfunktioner. den externa nettoomsätt-ningen i moderbolaget uppgick för räkenskapsåret till 0 mseK (0).

rörelseresultatet för perioden var –12 mseK (–4).

av moderbolagets omsättning kommer 99 procent från andra företag i koncernen.

moderbolagets nettoinvesteringar uppgick under räkenskapsåret till 7 mseK. moderbolagets likvida medel uppgick vid periodens utgång till 71 mseK (22).

styrelsearbetet

acando aB:s styrelse består av åtta ledamöter valda av årsstämman samt två ledamöter utsedda av medarbetarna. styrelsen har under räkenskapsåret haft 12 styrelsemöten samt ett konstituerande möte i anslutning till årsstämman den 27 april 2006.

styrelsen behandlade vid dessa möten de ordinarie ärenden som förelåg vid respektive möte enligt fast-ställd arbetsordning, såsom budget, årsbokslut, delårs-rapporter, affärsläge med mera. därutöver behandlades övergripande frågor rörande tillväxtstrategi, sam-gåenden, förvärv, strategisk inriktning och varumärket.

styrelsen har inom sig utsett en kompensations-kommitté som bereder ärenden för beslut i styrelsen.

Kompensationskommitténs uppgift är att utarbeta förslag till den verkställande ledningens löner och övriga anställningsvillkor. i kompensationskommittén ingår Ulf J Johansson och anders skarin. styrelsen har även utsett en revisionskommitté. revisionskommittén består av ledamöterna olof englund och Ulf Hedlundh. revi-sionskommittén har till uppgift att för styrelsens räkning bereda frågor inför styrelsemöten avseende revisorsval och arvode, bolagets redovisning och interna kontroll, riskhantering, externa revision och finansiell information.

Bolagets revisorer deltar årligen på minst ett styrelse-möte där de gör en genomgång av sina iakttagelser från granskningen av koncernens interna kontroll och bokslut.

i enlighet med den process som redogjordes för vid

förra årets årsstämma har styrelsens ordförande i samråd med bolagets största aktieägare utsett valberedning inför ordinarie årsstämma, som hålls 2007-04-26. i val- beredningen ingår följande personer: Ulf J Johansson, styrelseordförande acando, Bengt Wallentin (på för- slag av acandos a-aktieägare) samt Börje Bengtsson (på förslag av alf svedulf samt svolder aB).

de stämmovalda styrelseledamöterna väljs för ett år i taget fram till och med nästa årsstämma. det finns inga andra avtal mellan bolaget och ledamöterna till exempel i form av underkonsultavtal. några särskilda bestäm-melser avseende förvaltnings-, lednings- eller kontroll-organ finns inte i acandos bolagsordning.

Bolagsstyrning

den svenska koden för bolagsstyrning ska tillämpas av alla bolag på omX nordiska Börsen som har ett marknadsvärde som överstiger 3 miljarder kronor.

det innebär att acando, som har ett marknadsvärde på drygt 1 miljard kronor, inte är skyldigt att följa koden.

acando följer därför i formell mening inte koden.

Bolaget följer dock utvecklingen och strävar efter att upprätthålla den kvalitetsnivå som ägare och marknads-plats erfordrar.

acando ska vara väl förberett om det blir krav på att bolaget fullt ut ska följa koden.

tvångsinlösen av resterande utestående aktier i f d Resco aB (publ.)

acando aB innehar per den 31 december 95,27 procent av kapitalet och 97,03 procent av rösterna i acando europe aB (fd resco aB som avnoterats från omX nordiska Börsen den 18 april). acando har påkallat tvångsinlösen av resterande utestående aktier i acando europe aB. lösenpris för aktierna avgörs av skiljenämnd.

acandos juridiska ombud bedömer att skiljedom kommer att meddelas under våren 2007. förutsatt att domen inte överklagas, kan utbetalning till resterande aktieägare i acando europe aB ske två månader efter att domen vunnit laga kraft.

Risker, personal och miljö

risker: de risker som bolaget är utsatta för beskrivs under avsnittet ”risker och möjligheter”, sidan 24.

Personal: Bolagets personalpolitik redovisas under avsnittet ”medarbetare”, sidan 22.

miljö: acando bedriver ingen tillståndspliktig verksamhet i miljöhänseende. acando verkar ändå för att dess verk-samhet ska belasta miljön i minsta möjliga utsträckning.

den största miljövinsten uppnås genom att ersätta resor med exempelvis telefon- och videokonferenser.

Viktiga händelser efter periodens slut

efter årets slut har bl a följande aktiviteter genomförts:

Beslut har fattats om etablering av acando denmark a/s i Köpenhamn.

förvärv av deva management consulting i stockholm som ett led i den intensiva satsning acando gör inom området information management. förvärvet tillför 20 management- och Business intelligence-konsulter.

acando har fått fortsatt förtroende med förlängt ramavtal på Vattenfall.

förvärv av iQ consulting ltd i manchester, storbritannien.

Framtidsutsikter

det är styrelsens bedömning att marknaden för konsult-tjänster inom management och it förblir fortsatt god under 2007. Bolaget fortsätter att prioritera organisk tillväxt med fokus på ökad lönsamhet. acando lämnar inga resultat- eller omsättningsprognoser.

Förslag till vinstdisposition

TseK tiil årsstämmans förfogande står följande vinstmedel:

Överkursfond 250 520

Balanserad vinst 224 855

årets resultat 13 035

summa 488 410

styrelsen och verkställande direktören föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret och att vinst-medlen disponeras så att 488 410 tseK överföres i ny räkning. dessutom föreslås en aktiesplit 2:1 kombinerad med ett obligatoriskt inlösenförfarande. förfarandet innebär att varje aktie delas upp i en ordinarie aktie och en inlösenaktie. inlösenaktien kommer att lösas in för 1,30 seK per aktie, vilket motsvarar en överföring av cirka 100 mseK till bolagets aktieägare.

Vad beträffar bolagets resultat och ställning i övrigt hänvisas till efterföljande resultat- och balansräkningar med tillhörande bokslutskommentarer. Balansräk-ningarna och resultaträkBalansräk-ningarna ska fastställas på årsstämman.

2 | Årsredovisning 2006

Handelsvaror – –1 391 – –

Övriga externa kostnader 3, 25 –342 158 –170 444 –43 572 –34 290

Personalkostnader 4, 21 –687 213 –431 700 –7 715 –6 408

avskrivningar av materiella anläggningstillgångar

och immateriella tillgångar 5 –6 441 –4 728 –2 345 –476

Rörelseresultat 82 400 47 680 –11 995 –3 882

resUltat från finansiella Poster

resultat från andelar i intresseföretag 15 119 – – –

resultat från andelar i koncernföretag 6 139 – 13 -65

Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 7 2 207 1 088 1 876 1 054

räntekostnader och liknande resultatposter 8 –1 480 –1 097 –1 239 –617

Resultat efter finansiella poster 83 385 47 671 –11 345 –3 510

skatter 9 0 5 618 24 380 333

Årets resultat 83 385 53 289 13 035 –3 177

Hänförligt till:

moderbolagets aktieägare 76 440 52 169

minoritetsintresse 6 945 1 120

Resultat per aktie hänförlig till moderbolagets aktieägare**

före utspädning 11 1,07 0,94

efter utspädning 11 1,01 0,86

Genomsnitt antal aktier 71 199 327 55 658 810

Genomsnitt antal aktier efter utspädning 75 538 881 60 463 707

antal utestående aktier vid periodens utgång före utspädning 76 643 668 55 658 810 antal utestående aktier vid periodens utgång efter utspädning* 79 678 579 60 735 487

föreslagen utdelning*** 0 0

*Utspädning utgörs av 1 526 000 (1 275 517) konverteringsrätter och 874 348 (3 801 160) optioner.

antalet 874 348 optioner som utgör utspädning per balansdagen består av teckningsoptioner som förfallit på balansdagen samt vägning av det nya optionsprogrammet, se not 4 .

**resultat per aktie beräknas som årets resultat efter avdrag för minoritetsintressen delat med genomsnittligt antal aktier.

***styrelsen har föreslagit att via en split 2:1 och ett obligatoriskt inlösenförfarande skifta ut ett belopp om cirka 100 mseK (1,30 seK per aktie) till aktieägarna.

minoritetsintresset uppkommer genom det delägda dotterbolaget Webmedia.

Belopp i tseK

Koncernen Moderbolaget

not 2006-12-1 2005-12-1 2006-12-1 2005-12-1

tillGånGar

a n l ÄG G n i n G s t i l lG å n G a r

Goodwill 10, 13 358 452 99 400 – –

Övriga immateriella tillgångar 13 12 482 1 311 789 –

materiella anläggningstillgångar 14 14 686 7 604 7 936 5 834

andelar i intresseföretag 15 3 062 – – –

Uppskjutna skattefordringar 16 54 590 49 395 – –

Övriga finansiella tillgångar 17, 18 7 280 5 949 640 075 289 701

summa anläggningstillgångar 450 552 163 659 648 800 295 535

o m s Ät t n i n G s t i l lG å n G a r Kortfristiga fordringar

Kundfordringar 19 226 629 95 378 – –

fordringar hos koncernföretag – – 74 951 33 007

Övriga fordringar 13 376 4 660 – 557

aktuella skattefordringar 13 051 12 891 4 175 5 227

förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 20 86 292 74 998 3 796 1 876

summa kortfristiga fordringar 339 348 187 927 82 922 40 667

likvida medel 30 135 511 85 183 71 224 22 442

summa omsättningstillgångar 474 859 273 110 154 146 63 109

sUmma tILLGÅNGaR 925 411 436 769 802 946 358 644

In document Årsredovisning 2006 (Page 29-33)

Related documents