• No results found

Händelser efter verksamhetsårets slut efter årets slut har bl a följande aktiviteter genomförts:

In document Årsredovisning 2006 (Page 47-55)

Kassaflödesanalys

Not 31 Händelser efter verksamhetsårets slut efter årets slut har bl a följande aktiviteter genomförts:

• Beslut har fattats om etablering av acando denmark a/s i Köpenhamn.

• förvärv av deva management consulting i stockholm som ett led i den inten-siva satsning acando gör inom området information management. förvärvet tillför 20 management- och Business intelligence-konsulter.

• förvärv av iQ consulting ltd i manchester, storbritannien.

• acando har fått fortsatt förtroende med förlängt ramavtal på Vattenfall.

då ovan nämnda förvärv har gjorts i nära anslutning till publiceringen av boksluts-kommunikén och årsredovisningen har det inte varit praktiskt möjligt att redovisa de tilläggsupplysningar om förvärven som krävs enligt ifrs. dessa upplysningar kommer att lämnas i delårsrapporten för kvartal 1.

Balansräkningar och resultaträkningar ska fastställas på ordinarie årsstämma.

stockholm den 19 mars 2007

Ulf J Johansson lars Wollung

styrelsens ordförande Vd

Jan-olof engström olof englund

ann-marie nilsson Ulf Hedlundh

Björn ogard anders skarin

Per Kjellin alf svedulf

mija J Karlsson

Vår revisionsberättelse har avgivits den 19 mars 2007 Pricewaterhousecoopers aB

Bodil Björk robert Barnden

auktoriserad revisor auktoriserad revisor Huvudansvarig revisor

48 | Årsredovisning 2006

Vi har granskat årsredovisningen, koncernredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning i acando aB (publ) för år 2006.

Bolagets årsredovisning ingår i den tryckta versionen av detta dokument på sidorna 29-47. det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för räkenskapshandlingarna och förvaltningen och för att årsredovisningslagen tillämpas vid upprättandet av årsredovisningen samt för att internationella redovis-ningsstandarder ifrs sådana de antagits av eU och årsredovisningslagen tillämpas vid upprättandet av koncernredovisningen. Vårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen, koncernredovisningen och förvalt-ningen på grundval av vår revision.

revisionen har utförts i enlighet med god revi-sionssed i sverige. det innebär att vi planerat och genomfört revisionen för att med hög men inte absolut säkerhet försäkra oss om att årsredovisningen och koncernredovisningen inte innehåller väsentliga felaktigheter. en revision innefattar att granska ett urval av underlagen för belopp och annan information i räken-skapshandlingarna. i en revision ingår också att pröva redovisningsprinciperna och styrelsens och verkstäl-lande direktörens tillämpning av dem samt att bedöma de betydelsefulla uppskattningar som styrelsen och verkställande direktören gjort när de upprättat årsredo-visningen och koncernredoårsredo-visningen samt att utvärdera den samlade informationen i årsredovisningen och kon-cernredovisningen. som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhållanden i bolaget för att kunna bedöma om

någon styrelseledamot eller verkställande direktören är ersättningsskyldig mot bolaget. Vi har även granskat om någon styrelseledamot eller verkställande direktören på annat sätt har handlat i strid med aktiebolagslagen, års-redovisningslagen eller bolagsordningen. Vi anser att vår revision ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan.

årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av bo-lagets resultat och ställning i enlighet med god redovis-ningssed i sverige. Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internationella redovisningsstandarder ifrs sådana de antagits av eU och årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av koncernens resultat och ställning. förvaltningsberättelsen är förenlig med årsre-dovisningens och koncernreårsre-dovisningens övriga delar.

Vi tillstyrker att årsstämman fastställer resultaträk-ningen och balansräkresultaträk-ningen för moderbolaget och för koncernen, disponerar vinsten i moderbolaget enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

stockholm den 19 mars 2007 Pricewaterhousecoopers aB

Bodil Björk robert Barnden

auktoriserad revisor auktoriserad revisor Huvudansvarig revisor

Bolagsstyrning

svensk kod för bolagsstyrning

svensk kod för bolagsstyrning omfattar publika bolag med ett marknadsvärde på minst 3 miljarder kronor. det innebär att acando, som har ett marknadsvärde på drygt 1 miljard kronor, inte är skyldigt att följa koden. acando följer därför i formell mening inte koden. Bolaget följer dock utvecklingen och strävar efter att upprätthålla en kvalitetsnivå som ägare och marknadsplats erfordrar.

acando ska vara väl förberett om det blir krav på att bolaget fullt ut ska följa koden.

Årsstämma

årstämman i acando aB (publ) är det högsta beslut-ande organet i företaget och det forum genom vilket aktieägarna kan utöva sitt inflytande över företaget.

årsstämmans uppgifter regleras i aktiebolagslagen och i bolagsordningen. årsstämman hölls den 27 april 2006.

årsstämman valde en ny styrelse enligt förslag från valberedningen. Vidare beslutade årsstämman bland annat att ingen aktieutdelning skulle utgå för verk-samhetsåret 2005.

en extra bolagsstämma hölls i stockholm den 7 februari 2006. den extra bolagsstämman beslutade om emission av aktier i samband med förvärven av resco och e-motion.

nästa årsstämma äger rum i stockholm den 26 april 2007.

styrelsen

Under tiden mellan stämmorna utgör styrelsen i acando det högsta beslutande organet inom företaget.

styrelsens uppgifter regleras i aktiebolagslagen och i bolagsordningen. styrelsearbetet styrs därutöver av den arbetsordning som styrelsen varje år själv har att anta.

denna arbetsordning reglerar även arbetsfördelning och ansvar mellan styrelsen, styrelsens ordförande och bolagets vd samt innehåller ekonomiska rapporterings-rutiner för vd.

styrelsen har bland annat till uppgift att fastställa strategier, affärsplan och budget, delårsrapporter och bokslutskommunikéer. Vidare fastställer styrelsen arbetsordning jämte instruktion för vd och attest-instruktioner, samt beslutar om betydande förändringar i bolagets organisation och verksamhet.

exempelvis är styrelsen djupt engagerad i analyser som görs i arbetet med att utvärdera och genomföra förvärv.

styrelsen har under räkenskapsåret 2006 haft 12 styrelsemöten samt ett konstituerande möte i an-slutning till årsstämman den 27 april 2006.

Vid det konstituerande styrelsemötet den 27 april 2006 återvalde styrelsen Ulf J Johansson till ordförande.

ordföranden följer verksamhetens utveckling och ansvarar för att övriga ledamöter fortlöpande får den information som krävs för att styrelsearbetet ska kunna utövas med upprätthållen kvalitet och i enlighet med aktiebolagslagen.

för att säkerställa informationsbehovet rapporterar bolagets revisorer till styrelsen vid minst ett tillfälle per år då de delger styrelsen sin bedömning och sina iakt-tagelser av rapporter och räkenskaper.

Vd och koncernledning

Verkställande direktören leder verksamheten i enlighet med styrelsens riktlinjer och anvisningar. Vd håller kontinuerligt styrelsen och ordföranden informerade om bolagets och koncernens finansiella ställning och utveckling. Koncernledningen för acando har under våren 2006 utökats som en följd av samgåendet med resco. Koncernledningen har ledningsmöten en gång per månad samt ett flertal informella möten.

Revision

Vid årsstämman 2004 valdes det auktoriserade revisions-bolaget Pricewaterhousecoopers aB för en period om fyra år, med Bodil Björk som huvudansvarig revisor.

Pricewaterhouse coopers aB har innehaft revisionsupp-draget i acando sedan 1990-talet. Bolagets revisorer deltar årligen på minst ett styrelsemöte där de gör en genomgång av sina iakttagelser från granskningen av koncernens interna kontroll och bokslut. Hela styrelsen i acando är delaktig i detta arbete men ärendena bereds av en revisionskommitté som består av ledamöterna Ulf Hedlundh och olof englund.

Kompensationskommitté

styrelsen har inom sig utsett en kompensationskommitté som bereder ärenden för beslut i styrelsen. Under året har kompensationskommittén förberett frågor gällande lönesystem, bonussystem, optionsprogram och annan form av kompensation till vd och övrig personal. Kom-mittén består av Ulf J Johansson och anders skarin.

styrelsens sammansättning

acandos styrelse består av åtta ledamöter valda av års- stämman samt två ledamöter utsedda av medarbetarna.

Valberedning

styrelsens ordförande har, i enlighet med beslut på årets årsstämma, efter samråd med bolagets största aktieägare utsett en valberedning. Valberedningens uppgift är att arbeta fram förslag till styrelseledamöter, styrelseordförande, arvode till styrelseledamöter och revisorer samt ordförande vid årsstämman 2007. i den valberedning som har utsetts ingår följande personer:

Ulf J Johansson, styrelseordförande i acando aB, Bengt Wallentin (på förslag av acandos a-aktieägare) och Börje Bengtsson (på förslag av alf svedulf samt svolder aB).

Valberedningen har inom sig utsett Bengt Wallentin till dess ordförande.

information har offentliggjorts via via pressmed-delande och på acandos hemsida om möjligheten för aktieägare att lämna förslag till acandos valberedning.

information om styrelseledamöter och företagsled-ning finns på sidorna 50–54 i denna årsredovisföretagsled-ning.

50 | Årsredovisning 2006

st yR eL seo R DFö R aNDe Ulf J Johansson

född 1945.

styrelseordförande i acando aB sedan 2000.

Övriga uppdrag:

ordförande i novonordisk foundation, novo a/s och eurostep Group aB.

ledamot i telefon aB lm ericsson (ericsson) och trimble navigation ltd.

Utbildning: tekn dr.

aktieinnehav: 864 000 a-aktier, 1 069 000 B-aktier.

LeDamöteR olof englund född 1954.

ledamot i acando aB sedan 1986.

Övriga uppdrag:

ordförande i Gaia system aB och Visuera integration aB.

ledamot i trio aB, Kiwok aB och eurostep Group aB.

Utbildning: civilingenjör.

aktieinnehav: 867 000 a-aktier, 113 112 B-aktier.

Jan-olof engström född 1946.

ledamot i acando aB sedan 2006.

styrelseordförande i resco 1999-2004.

Övriga uppdrag: industrikonsult aB, reklaminvest aB och red Pages.

Utbildning: Pol. mag.

aktieinnehav: 333 330 a-aktier, 27 790 B-aktier.

Ulf Hedlundh född 1960.

styrelseledamot i acando aB sedan 2006.

Övriga uppdrag:

ledamot i acando sedan 2006.

Övirga uppdrag:

ledamot i industrifonden.

medlem av ingenjörsvetenskapsakademin.

Utbildning: studier i matematik, företags-ekonomi och systemvetenskap.

aktieinnehav: 0.

Björn ogard född 1946.

ledamot i acando sedan 2006.

Övriga uppdrag:

ledamot i malmbergs elektriska aB.

Utbildning: civilekonom.

aktieinnehav: 63 020 B-aktier.

anders skarin född 1948.

ledamot i acando sedan 2003.

Övriga uppdrag:

ordförande i arkitektkopia aB, BtJ Group aB och Bluegarden as.

ledamot i aaro systems, enea, technology nexus och WsP europe.

Utbildning: fil kand.

aktieinnehav: 50 000 B-aktier.

alf svedulf född 1939.

ledamot i acando sedan 2006.

Övriga uppdrag:

ordförande i Kullenberg fastighetsförvalt-ning i malmö aB, svedulf fastighets aB, mJc invest aB, michelsen invest aB, stHf, Kardelen aB samt ledamot i michelsens Bil aB, svedulf förvaltning aB m.fl.

Utbildning: Byggnadsingenjör.

aktieinnehav: 9 790 000 B-aktier (inklusive familj och bolag).

PeRso NaLR ePR eseNtaNteR mija Jelonek Karlsson

Konsult på acando.

Utbildning: systemvetarutbildning.

aktieinnehav: 10 000 B-aktier, 6 000 konvertibler.

Ulf J Johansson, Alf svedulf, Marija Jelonek Karlsson, olof englund, Ann-Marie nilsson, Ulf Hedlundh, Anders skarin, Jan-olof engström och Per Kjellin. På bilden saknas Björn ogard.

Koncernledningen

christer Norrman Group Vice President född 1959.

Utbildning: Universitetsstudier inom information technology.

anställd sedan 2007.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.*

Per Killiner chief financial officer född 1964.

Utbildning: civilekonom.

anställd sedan 2004.

antal aktier: 19 165 B-aktier.

antal optioner: 60 000.*

Kjell Jacobsson Vice vd född 1950.

Utbildning: Universitetsstudier i ekonomi.

anställd sedan 1982.

Grundare av resco och koncernchef resco 1982–2006.

antal aktier: 333 330 a-aktier, 189 000 B-aktier.

antal optioner: 80 000.*

Lars Wollung Vd och koncernchef född 1961.

Utbildning: civilingenjör och civilekonom.

anställd sedan 1999.

antal aktier: 58 448 B-aktier.

antal optioner: 120 000.*

michael mörchen

senior Vice President, vd resco GmbH född 1950.

Utbildning: Business science

& information technology.

anställd sedan 2000.

antal aktier: 34 583 B-aktier.

antal optioner: 0.*

Koncernledningen har under varierande tidsperioder under 2006 bestått av lars Wollung, Kjell Jacobsson, Per Killiner, michael mörchen, Priit alamäe, ferhat Kaya, Gunilla Bjerre, Peter falk, dennis Birgersson, michael Bergquist och Bertil carlsén.

Per den 31 december 2006 bestod koncernledningen av lars Wollung, Kjell Jacobsson, Per Killiner, michael mörchen, ferhat Kaya, Priit alamäe.

dagens koncernledning består av personerna på bilderna här bredvid.

* eftersom personaloptionsprogrammet är villkorat av främst fortsatt anställning inom koncernen fram till tidpunkten för utfärdandet av optionerna tidigast 15 dagar efter publicering av acandos delårsrapport för det första kvartalet 2009, är innehavet av dessa definitionsmässigt noll per 2006-12-31. angivet antal avser maximalt antal som kan komma att falla ut våren 2009 i enlighet med de villkor i form av fortsatt anställning och vinst per aktie (ePs) som gäller för personaloptionsprogrammet.

52 | Årsredovisning 2006

LeDNING sVeR IG e Lars Wollung Vd och koncernchef född 1961.

Utbildning: civilingenjör och civilekonom.

anställd sedan 1999.

antal aktier: 58 448 B-aktier.

antal optioner: 120 000.*

Per Killiner chief financial officer född 1964.

Utbildning: civilekonom.

anställd sedan 2004.

antal aktier: 19 165 B-aktier.

antal optioner: 60 000.*

Peter Falk

försäljnings- och marknadschef född 1964.

Utbildning: civilekonom.

anställd sedan 1997.

antal aktier: 15 000 B-aktier.

antal optioner: 60 000.*

Per christofferson affärsområdeschef strategic it född: 1968.

Utbildning: civilingenjör.

anställd sedan: 1999.

antal aktier: 40 000 B-aktier.

antal optioner: 50 000.*

magnus carlsson

affärsområdeschef Business intelligence född 1972.

Utbildning: civilingenjör.

anställd sedan: 2002.

antal aktier: 10 000 B-aktier.

antal optioner: 40 000.*

Gunilla Bjerre

chief operating officer sweden född 1960.

Utbildning: civilekonom.

anställd sedan: 1999.

antal aktier: 15 000 B-aktier.

antal optioner: 60 000.*

Fredrik erbing affärsområdeschef management consulting född: 1967.

Utbildning: civilingenjör.

anställd sedan: 2000.

antal aktier: 100 000 B-aktier.

antal optioner: 20 000.**

christian Jönsson regionchef Öresund född 1966.

Utbildning: Högskolestudier inom datalogi.

anställd sedan: 2005.

antal aktier: 15 000 B-aktier.

antal optioner: 20 000.*

Per Christoffersson, Magnus Carlsson, gunilla Bjerre, Fredrik erbing och Christian Jönsson.

På bilden saknas Lars Wollung, Per Killiner och Peter Falk.

* eftersom personaloptionsprogrammet är villkorat av främst fortsatt anställning inom koncernen fram till tidpunkten för utfärdandet av optionerna tidigast 15 dagar efter publicering av acandos delårsrapport för det första kvartalet 2009, är innehavet av dessa definitionsmässigt noll per 2006-12-31. angivet antal avser maximalt antal som kan komma att falla ut våren 2009 i enlighet med de villkor i form av fortsatt anställning och vinst per aktie (ePs) som gäller för personaloptionsprogrammet.

** Varav 10 000 teckningsoptioner ur programmet ”2003/2006” som löper ut 2006-12-31.

Bertil Blomsterberg, François Texier, Therése Foleby, olof Hedin och niclas Karlsson.

På bilden saknas John Karnblad och dennis Birgersson.

Bertil Blomsterberg affärsområdeschef development&integration född 1956.

Utbildning: civilekonom.

anställd sedan: 2005.

antal aktier: 8 000 B-aktier.

antal optioner: 20 000.*

François texier Kvalitetschef född 1970.

Utbildning: Phd, civilingenjör.

anställd sedan: 2005.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.*

therése Foleby informationschef född 1971.

Utbildning: fil. kand. media och kommunikation.

anställd sedan: 2000.

antal aktier: 105 B-aktier.

antal optioner: 0.*

antal konvertibler: 2 000.

olof Hedin affärsområdeschef saP född 1967.

Utbildning: civilingenjör och civilekonom.

anställd sedan: 2003.

antal aktier: 67 000 B-aktier.

antal optioner: 40 000.*

Niclas Karlsson Personalchef född: 1965.

Utbildning: Gymnasieingenjör, samt diverse universitetsstudier.

anställd sedan: 2000.

antal aktier: 10 000 B-aktier.

antal optioner: 40 000.*

John Karnblad chief technology officer född 1964.

Utbildning: Universitetsstudier i systemvetenskap.

anställd sedan: 1987.

antal aktier: 11 400 B-aktier.

antal optioner: 40 000.*

Dennis Birgersson

affärsområdeschef region Östergötland född 1951.

Utbildning: Högskolestudier.

anställd sedan: 1988.

antal aktier: 15 000 B-aktier.

antal optioner: 60 000.*

54 | Årsredovisning 2006

Pia Jaraczewski, Kai Uwe ernst, guido Ahle, Michael Mörchen, steffen Jakob, Thomas sieberichs, Thomas Lipka, Peter ostrop, eugen Metzger, stephanie Birkenbeil.

LeDNING t ysK L aND michael mörchen

senior Vice President, vd resco GmbH född 1950.

Utbildning: Business science and information technology.

anställd sedan 2000.

antal aktier: 34 583 B-aktier.

antal optioner: 0.

Pia Jaraszewski ekonomichef född 1967.

Utbildning: mBa anställd sedan: 2006.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

Kai Uwe ernst filialchef sales Hamburg född 1965.

Utbildning: civilingenjör.

anställd sedan: 2003.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

Guido ahle

filialchef service Hamburg född 1967.

Utbildning: Business graduate.

anställd sedan: 2000.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

steffen Jacob filialchef född 1966.

Utbildning: civilingenjör.

anställd sedan: 2006.

antal aktier: 0.

antal optioner:0.

thomas sieberichs filialchef född 1966.

anställd sedan 2006.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

thomas Lipka filialchef född 1966.

Utbildning: diploma of mathematics . anställd sedan: 2006.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

Peter ostrop filialchef född 1964.

Utbildning: civilingenjör.

anställd sedan: 2000.

antal aktier: 1 309 B-aktier.

antal optioner: 0.

eugen metzger filialchef född 1955.

Utbildning: civilingenjör anställd sedan: 2005.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

stephanie Birkenbeil administrationschef född 1970.

Utbildning: Universitetsstudier i administration.

anställd sedan: 2001.

antal aktier: 0.

antal optioner: 0.

Adresser

tel: +44 (0)8700 119 118 fax: +44 (0)1925 819 239

DaNmaR K copenhagen telegrafvej 5 2750 Ballerup danmark tel: +45 2119 2087

FINL aND

i tyskland arbetar acando under namnet resco. 60528 frankfurt am main Germany

tel: +49 69 67 73 34 08 fax: +49 69 67 73 32 00

In document Årsredovisning 2006 (Page 47-55)

Related documents