• No results found

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

In document ÅRSREDOVISNING 2006 (Page 29-33)

Styrelsen och verkställande direktören för HQ AB (publ), organisationsnummer 556573-5650, får härmed lämna redovisning för verksamhetsåret 2006. HQ AB är moder-bolag i HQ-koncernen.

HQ Fonder fusionerades med HQ 28 oktober 2005 och ingår därefter i de konsoliderade räkenskaperna.

HQ Fonder ingår således endast delvis i jämförelsesiff-rorna för 2005.

FIRMABYTE

Vid extra bolagsstämma i Hagströmer & Qviberg AB (publ) den 20 november 2006 fattades bland annat beslut om ändring av bolagets fi rma till HQ AB.

Firman har registrerats av Bolagsverket.

VERKSAMHETSBESKRIVNING

HQ är en idédriven mervärdesleverantör av fi nansiella tjänster med fokus på att bli förstahandsval för storspa-rare på den svenska marknaden. Verksamheten omfattar främst fi nansiell rådgivning, värdepappershandel och kapitalförvaltning. Koncernen är organiserad i två affärs-områden, HQ Investment Banking och HQ Private Ban-king. Huvudkontoret är beläget i Stockholm. Verksam-heten bedrivs även från kontor i Göteborg, Halmstad, Malmö, Norrköping och Visby. Antalet anställda i koncernen uppgick vid årets utgång till 244 (199).

RESULTATUTVECKLING

HQ redovisar 2006 ett rörelseresultat på 350 (128) MSEK, och ett resultat efter skatt på 250 (94) MSEK, motsvarande 18,4 (9,7) SEK per aktie. Proforma inklu-sive HQ Fonder har rörelseresultatet förbättrats med 126 procent till 350 (155) MSEK. Till följd av fusionen har avskrivningar på immateriella anläggningstillgångar belastat resultatet med 12 (2) MSEK. Resultatutveck-lingen har varit fortsatt stark både inom HQ Private Ban-king och HQ Investment BanBan-king. Förvaltningsarvoden och räntenetto från depåkunder ökade jämfört med före-gående år vilket bidragit till större andel återkommande intäkter och ökat resultat. Återkommande intäkter ökar snabbare än fasta kostnader vilket ger en stabil grund för en fortsatt lönsam expansion. Sammantaget ökade

rörelsemarginalen till 38 (25) procent, vilket överstiger HQ:s fi nansiella mål om i genomsnitt 25 procents rörelsemarginal över en konjunkturcykel.

Totalt uppgick rörelsens intäkter till 931 (518) MSEK, en ökning med 80 procent. Proforma 2005 inklusive HQ Fonder uppgick ökningen till 57 procent. Provi-sionsnettot ökade med 91 procent till 659 (345) MSEK.

Av provisionsintäkterna utgjordes 811 (388) MSEK av sekundära provisioner, en ökning med 109 procent.

Ökningen förklaras med infl öde av förvaltade volymer som genererat större andel återkommande intäkter i form av förvaltningsarvoden. Därtill var aktiviteten på aktiemarknaden högre. I provisionsintäkterna ingår även intäkter från fi nansiell rådgivning och så kallad underwriting med 114 (64) MSEK, en ökning med 78 procent. Egenhandel, bestående av nettoresultat av fi nansiella transaktioner och utdelningar, ökade med 50 procent till 232 (155) MSEK, varav Trading stod för 182 (113) MSEK. I takt med ökat nettoinfl öde av nya kundvolymer har andelen återkommande intäkter ökat.

Med återkommande intäkter avses förvaltningsarvoden och räntenetto från allmänheten med avdrag för provi-sionskostnader. De återkommande intäkterna inom HQ Private Banking ökade med 132 procent till 279 (120) MSEK, vilket innebär att 115 (71) procent av HQ Private Bankings löpande kostnader exklusive vinstdelning täck-tes av återkommande intäkter. Sett till hela koncernen täcktes löpande kostnader exklusive vinstdelning till 67 (41) procent av återkommande intäkter.

Rörelsens kostnader uppgick totalt till 581 (390) MSEK, en ökning mot föregående år med 49 procent.

En orsak till kostnadsökningen är fusionen med HQ Fonder, vars kostnader inte ingick i resultatet jämförelse-perioden 2005. Proforma 2005 inklusive HQ Fonder uppgick ökningen till 144 MSEK, en ökning med 33 procent. Ökningen förklaras huvudsakligen av högre kostnader för vinstandelsavsättningar till följd av den positiva resultatutvecklingen.

Vinstandelsavsättningen ökade härav med 87 MSEK till 206 (119) MSEK. Vinstandelssystemet är direkt kopplat till resultatet och det utgår inte någon vinstandel om resultatet är negativt för den aktuella avdelningen.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 27

+ HQ 2006

Därutöver ökade personalkostnaderna med 34 MSEK till följd av nyrekryteringar för utökad kompetens. Res-terande kostnadsökning om 23 MSEK är till stor del hänförlig till lanseringen av det nya varumärket HQ Bank och lansering av nya produkter. God kostnadskontroll är ett ledord i den fortsatta utvecklingen av HQ. Affärs-modellen är skalbar och det bedöms inte behövas några väsentliga investeringar i organisation eller system för att möta ökad efterfrågan. HQ:s kostnadsmål för 2007 är att kostnaderna skall ligga i nivå med utfallet för 2006, det vill säga i storleksordningen 380 MSEK exklusive vinstdelning.

PRIVATE BANKING

Rörelseintäkterna för HQ Private Banking uppgick till 598 (309) MSEK, en ökning med 94 procent i förhål-lande till föregående år. Affärsområdet har expanderat sedan 2005, dels i och med fusionen med HQ Fonder, dels genom ett breddat tjänste- och produktutbud såsom pension, entreprenörstjänst och fl ertalet nya förvaltningstjänster. Under andra kvartalet lanserades HQ Afrikafond.

Courtage och övriga provisionsintäkter ökade med 63 procent till 345 (212) MSEK. Ökningen förklaras i stor utsträckning av ett fl ertal lyckade lanseringar av nya kapitalgaranterade produkter, men är även hänförlig till den allmänt höga aktivitetsnivån på marknaden.

Nettoinfl ödet av förvaltat kapital inom HQ Private Banking uppgick under perioden till 8,4 mdr SEK, vilket ger en organisk tillväxt på 19 procent. I takt med infl öde av nya volymer har återkommande intäkter, i form av förvaltningsarvoden och räntenetto efter avdrag för provisionskostnader, ökat med 132 procent till 279 (120) MSEK, motsvarande 47 (39) procent av HQ Private Bankings totala intäkter. Samtidigt innebär det att 115 (71) procent av HQ Private Bankings löpande kostnader exklusive vinstdelning täcktes av återkom-mande intäkter.

Affärsområdet redovisar ett rörelseresultat på 252 (90) MSEK.

Antalet anställda uppgick vid årets utgång till 115 (91).

INVESTMENT BANKING

Rörelseintäkterna för HQ Investment Banking uppgick till 322 (201) MSEK, en ökning med 60 procent i förhållande till föregående år. Ökningen är till stor del hänförlig till tjänsteområdet Equities, som fortsätter att utvecklas positivt och uppvisar ett förbättrat resultat.

Rörelseresultatet inom Equities förbättrades med 58 procent till 49 (31) MSEK. Strategin att fokusera på casedriven analys visar sig framgångsrik och bekräftas inte bara av ett förbättrat resultat, utan även av kvalitén i underliggande courtage. Sedan fjärde kvartalet 2002 har andelen mervärdescourtage med högre marginaler ökat från 35 procent till 90 procent fjärde kvartalet 2006.

Inom Tradingen ligger fokus på riskarbitrage och tradi-tionell market making, vilket är förknippat med relativt låg risk. Därtill har förutsättningarna för att bedriva egenhandel varit gynnsamma under året, varför netto-resultat av fi nansiella transaktioner inklusive utdelningar inom Trading ökat med 61 procent till 182 (113) MSEK.

Tradingen har sedan starten 1994 inte ett enskilt kvartal med negativt nettoresultat från fi nansiella transaktioner.

Det är en bekräftelse på att det arbetssätt som Trading bedriver verkligen bär. HQ Trading redovisar ett rörelse-resultat på 74 (31) MSEK.

Corporate Finance har sedan hösten 2005 genom-gått betydande förändringar i organisationen. Mot bakgrund härav har 2006, precis som bedömdes under slutet av 2005, utvecklats till ett investeringsår där resurser lagts på utbildning av nyanställda medarbetare och infasning av mer erfaren personal. Trots detta har fl era rådgivningsuppdrag och strukturerade placeringar slutförts och rörelseintäkterna ökat med 40 procent till 42 (30) MSEK. Effekterna av organisationsförändringarna och förstärkningarna som gjorts under 2006 bedöms få en positiv inverkan på Corporate Finances framtida affärsmöjligheter.

Affärsområdet redovisar ett närmast fördubblat rörelseresultat på 130 (66) MSEK.

Antalet anställda uppgick vid årets utgång till 51 (43).

28 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

+ HQ 2006 FINANSIELL STÄLLNING OCH LIKVIDITET

Koncernens likvida medel uppgick till 1 477 (374) MSEK.

Eget kapital uppgick till 1 047 (875) MSEK, motsva -rande 77 (65) SEK per aktie. Kapitaltäckningsgraden för koncernen uppgick till 29 (42) procent. Minskningen jämfört med föregående årsskifte förklaras huvudsak-ligen av ändringar i kapitaltäckningsregler som trätt i kraft per 1 juli 2006.

Genom införandet av Basel II från och med 2007 tillkommer för HQ ett kapitalkrav för operativ risk.

HQ kommer att tillämpa basmetoden. Det tillkom-mande kapitalkravet för operativ risk innebär att HQ trots lättnader vid beräkning av kreditrisk kommer att redovisa en totalt sett lägre kapitaltäckningsgrad vid i övrigt oförändrade parametrar. Försämringen till trots bedöms koncernens kapitaltäckningsgrad överstiga dels legala krav om 8 procents kapitaltäckningsgrad och dels styrelsens fi nansiella mål om lägst 15 procents kapitaltäckningsgrad.

Den genomsnittliga in- och utlåningen från respek-tive till allmänheten har ökat jämfört med föregående år.

Räntenettot hänförligt till HQ:s depåkunder har härav ökat med 26 procent till 54 (43) MSEK.

RISKHANTERING

HQ:s verksamhet medför dagligen risker som mäts, kontrolleras och vid behov reduceras i syfte att skydda företagets kapital och anseende, se not 29. Det sätt på vilket HQ identifi erar, följer upp och hanterar dessa risker utgör en central del av verksamheten.

Företagets styrelse och ledning tar aktiv del i framta-gandet av riktlinjer för riskhanteringen. Dessa riktlinjer utvärderas och förändras löpande.

De risker företaget har att hantera inom affärsområ-den och administration är:

marknadsrisker motparts-/kreditrisker likviditets-/fi nansieringsrisker legala/etiska risker

operativa risker

TVISTER

I koncernen pågår, inom ramen för den löpande affärs-verksamheten, ett mindre antal tvister avseende förhål-landevis små belopp. I den mån förlustrisk bedömts föreligga har reserveringar gjorts.

STYRELSENS ARBETE

HQ AB:s styrelse består av nio ledamöter valda av års-stämman. För uppgifter om ledamöterna hänvisas till sidan 64.

Under verksamhetsåret 2006 har nio styrelsesam-manträden hållits varav ett möte varit konstituerande.

Styrelsens arbete sker enligt en av styrelsen antagen arbetsordning vilken omprövas årligen. Bolagets revisorer har under året haft löpande kontakt med HQ:s revisionskommitté, samt deltagit vid ett styrelsemöte och därvid rapporterat sina iakttagelser utifrån utfört revisionsarbete.

MODERBOLAGET

HQ AB äger och förvaltar aktier och andelar. Bolaget redovisade för perioden en nettoomsättning uppgående till 1 (0) MSEK och ett resultat före dispositioner och skatt om 131 (164) MSEK.

MILJÖARBETE

Den verksamhet som HQ bedriver har ingen direkt på-verkan på den yttre miljön. HQ arbetar dock aktivt med optimering av återvinning av kontorsprodukter i form av papper och datamaterial. Vid inköp eftersträvas alltid val av miljövänliga alternativ.

ÅTERKÖPSPROGRAM

HQ arbetar idag med ett relativt stort eget kapital. För att uppnå fl exibilitet beträffande storleken på det egna kapitalet under året föreslår styrelsen för årsstämman att styrelsen bemyndigas att genomföra ett återköpspro-gram uppgående till maximalt 10 procent av aktierna i HQ. Bemyndigandet föreslås få utnyttjas fram till nästa årsstämma.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 29

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

+ HQ 2006

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

KONVERTIBELPROGRAM

Styrelsen avser föreslå årsstämman ett konvertibel-program riktat till anställda inom HQ. Syftet är att få anställda att känna delaktighet i företagets långsiktiga utveckling. Avsikten är att programmet i huvudsak skall vara strukturerat på liknande sätt som de två tidigare konvertibelprogram som lanserades under 2006.

Maximal utspädning i nu föreslaget konvertibelpro-gram uppgår till cirka 3 procent. Ytterligare information kommer att återfi nnas i kallelsen till årsstämman, samt i styrelsens fullständiga förslag till årsstämman.

VALBEREDNING

Valberedningen består av Erik Törnberg, som repre-senterar Investment AB Öresund, Eva Qviberg som representerar familjen Qviberg, Sten Dybeck som repre-senterar familjen Dybeck samt Christer Sandberg som representerar Sten Mörtstedt med bolag. Erik Törnberg har utsetts till ordförande i valberedningen. Valbered-ningen har för avsikt att i god tid före årsstämman presentera förslag avseende val av styrelse samt övriga frågor valberedningen har att behandla.

HÄNDELSER EFTER BALANSDAGEN – ERBJUDANDE EVIGT FÖRLAGSLÅN

För att åstadkomma en mer ändamålsenlig kapital-struktur för HQ och för att sänka kapitalkostnaden har styrelsen gjort bedömningen att HQ AB SEK 99.999.970 evigt förlagslån 29 december 1999 (”Förlagslånet”) bör återköpas. Den 9 januari 2007, med kompletterande information 19 februari 2007, offentliggjorde HQ ett erbjudande till innehavarna av Förlagslånet att erhålla kontant betalning motsvarande 106,5 procent av nominellt värde (inklusive upplupen ränta till och med likviddagen) (”Erbjudandet”).

HQ har erhållit Finansinspektionens tillstånd att återköpa Förlagslånet. Erbjudandet motsvarar ett belopp om totalt cirka 106,5 MSEK. HQ Bank AB innehar per den 31 december 2006 cirka 13,6 procent av Förlagslå-net, motsvarande cirka 13,6 MSEK. Teckningstiden löpte ut 23 februari och likvid beräknas utbetalas omkring 5 mars 2007.

UTSIKTER

Det råder en tydlig prispress på enkla tjänster, vilket bedöms leda till en fortsatt strukturomvandling i fi nans -branschen samt till att en del företag kommer att slås ut.

För att vara lönsam även framöver måste man antingen vara billigast eller störst, alternativt leverera betydande mervärden. Internetmäklarna har, med framgång, valt att vara billigast. HQ har, sedan fl era år, på ett medvetet och strategiskt sätt valt att leverera mervärde. Det skall HQ fortsätta med.

Transaktionsavgifter sjunker, åtminstone inom pri-vatkundssegmentet. Samtidigt ökar konkurrensen inte minst inom Private Banking, då fl era aktörer har stora expansionsplaner. Därtill har marknadsklimatet varit starkt i fl era år och en korrigering av börsvärdena kom-mer allt närmare. Dessa hot är reella men den ökande andelen återkommande intäkter gör att HQ står bättre rustade än någonsin att klara en tuffare period, även om en börsnedgång givetvis också skulle ha en negativ påverkan på HQ:s resultat.

Om HQ fortsätter att prestera minst i nivå med de fi nansiella målen kommer den förvaltade volymen att överstiga 100 mdr SEK redan under 2008, samtidigt som företaget har haft god lönsamhet under resan.

Innevarande år kommer kanske inte att vara ett lika bra börsår som fjolåret, men förhoppningsvis blir det ännu ett bra år för HQ. Ambitionen är att den organiska tillväxten även fortsatt skall ligga i nivå med 2006 och med fortsatt hög kostnadsmedvetenhet innebär det att resultatet kommer att öka.

Sammantaget har HQ ett starkt erbjudande, vilket inte minst ökningen av det förvaltade kapitalet under 2006 påvisar. Därmed fi nns potential för en fortsatt god tillväxt och intjäning, samtidigt som affärsmodellen bidrar till ökad stabilitet.

30 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

+ HQ 2006

In document ÅRSREDOVISNING 2006 (Page 29-33)

Related documents