• No results found

Styrelsen och verkställande direktören i Studsvik AB (publ) avger härmed årsredovisning för 2001.

VERKSAMHETENS ART OCH INRIKTNING

Studsvik är en teknologikoncern med ledande ställning inom nukleär teknik. Studsvik utvecklar och marknads-för produkter och tjänster som bidrar till att lösa kun ders miljö-, säkerhets- och kvalitetsproblem i samband med utnyttjande av främst nukleär teknik, men även andra industriella processer. Studsviks verksamhet är inter-nationell och kunderna utgörs främst av kärnkraftverk och kärnbränsleproducenter, men innefattar även industriföretag och aktörer inom vårdsektorn.

Bolagets aktie är sedan den 4 maj 2001 noterad på Stockholmsbörsens O-lista.

KONCERNEN

Koncernen består av 17 rörelsedrivande företag orga niserade i fyra affärsområden. Verksamhetens utveckling under året kommenteras inom respektive affärsområde.

Hans-Bertil Håkansson tillträdde som koncernchef och verkställande direktör i Studsvik AB (publ) den 1 december 2001. Hans-Bertil Håkansson har en omfattande industriell och kommersiell erfarenhet och kommer närmast från Gadelius K.K. i Japan.

Ett rationaliserings- och förändringsprogram har genomförts innebärande att en ny organisation har införts i Studsvik Nuclear AB. Sammantaget bedöms åtgärderna ge varaktiga årliga besparingar uppgående till minst MSEK 15.

Den 1 juli förvärvades rörelsen i Baumann Nuklear Service GmbH i Tyskland. Genom förvärvet förstärks koncernens kapacitet inom området demontering av kärntekniska anläggningar. Rörelsen ingår i dotter-bolaget SINA Industrieservice GmbH Co KG och beräknas ge en ökning av koncernens årsomsättning med minst MSEK 50.

Ett skiljedomsförfarande pågår mellan Studsvik, Inc.

och ett joint venture-bolag bildat av Metric Construc-tors Inc. och Duke Engineering & Services Inc. (Metric Duke), rörande uppförandet av avfallshan terings-anläggningen för lågaktivt avfall i Erwin, Tennessee.

Studsvik, Inc. hävdar att Metric Duke brutit mot entreprenadavtalet på ett fl ertal viktiga punkter.

Studsvik begär skadestånd, via dotterbolaget Studsvik, Inc., varav huvuddelen består av utgifter för att färdigställa anläggningen, kostnader för att rätta till konstruktions- och byggfel, samt för tillkommande utgifter i samband med underhåll och drift av anlägg-ningen. Samtidigt begär Metric Duke ersättning för kostnader att uppföra anläggningen. Som ett resultat av skiljedomsförfarandet, har Metric Duke väckt talan inför domstol i USA bland annat mot Studsvik AB som moderbolag till Studsvik, Inc. Denna process och två andra processer i USA sammanhänger med utgången av skiljedomsförfarandet och har ingen självständig betydelse för Studsvik.

Styrelsen har inte i räkenskaperna beaktat ett eventuellt positivt utfall från den pågående tvisten och har gjort bedömningen att det inte är nödvändigt att göra någon avsättning för ett eventuellt negativt utfall.

Styrelsen bedömer att ett avgörande föreligger under första halvåret 2002, men att förseningar inte kan uteslutas.

Ett skiljedomsförfarande har också inletts avseende köpeskillingen för rörelsen i SINA Industrieservice GmbH Co KG, förvärvat 1998. Köpeskillingen skall, i enlighet med köpeavtalet, reduceras om rörelsens vinst 1998 och 1999 inte uppgår till i avtalet defi nierade nivåer. Enligt styrelsens uppfattning är det klarlagt att vinsten för 1998 och 1999 inte uppgick till i avtalet angivna nivåer.

Styrelsen har i räkenskaperna tagit in en beräknad reduktion av köpeskillingen motsvarande MDEM 4,1.

Den bedömda köpeskillingsjusteringen innebär att de årliga avskrivningarna på goodwill minskat med motsvarande MDEM 0,3. Styrelsen bedömer att skiljedomsförfarandet avslutas under andra halvåret 2002, men att förseningar inte kan uteslutas.

Terrorattackerna i USA den 11 september 2001 har påverkat främst USA-rörelsen negativt. Transporter av nukleärt avfall belades med restriktioner, vilka dock lättades senare under hösten. Det inträffade medförde dock begränsningar i produktionen i Erwin-anlägg-ningen till och med november.

Ett kolli innehållande isotopen iridium-192 upp-visade förhöjd strålnivå vid mottagandet hos kund i USA. Utredning om orsaken till det inträffade pågår i samverkan med Statens strålskyddsinstitut.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

En avsättning på MSEK 6,0 har gjorts att primärt täcka utredningskostnader och hantering av det skadade kollit.

Förhandlingarna om deltagande i ett fl ertal projekt som har potential att öppna den betydande s k DOE-marknaden för Studsviks THOR-process, dvs den process som tillämpas i Erwin-anläggningen, har fort satt.

Studsvik tecknade sitt första kontrakt på denna marknad, värt MSEK 6 under oktober. Syftet med projektet är att demonstrera THOR-processens lämplighet för behandling av det nukleära avfall i USA som US Department of Energy (DOE) är ansvarigt för.

Nettoomsättning och resultat

Nettoomsättningen uppgick till MSEK 882,7 (818,8).

Ökningen är främst hänförbar till koncernens verksam-het inom hantering av radioaktivt avfall i USA. Utlands-andelen av omsättningen fortsätter att öka och uppgick till 65 (57) procent.

Rörelseresultatet blev MSEK -125,7 (56,5). Den negativa resultatutvecklingen är till stor del hänförbar till Erwin-verksamheten och produktionsbortfallet som följde av terrorattackerna. Starkt bidragande är också garantiåtgärderna avseende japanska bränsletestprojekt.

Därutöver har resultatet belastats med poster av engångs-karaktär, totalt MSEK -76,8 (96,9). Däri ingår kost-nader för struktur- och rationaliseringsåtgärder med syfte att höja effektiviteten i verksamheten (35,8), kostnader avseende skiljedomsförfarandet i USA (30,0), kostnader för börsintroduktion (4,5) samt övrigt (6,5).

Finansnettot blev MSEK -6,7 (-13,1), en förbättring med MSEK 6,4. Huvudskälet är att koncernens kassa-behållning förstärktes genom nyemission och aktie-ägartillskott i samband med börsintroduktionen.

Skatten på årets resultat uppgick till MSEK -3,0 (-43,6).

Lönsamhet

Rörelsemarginalen blev negativ liksom vinstmarginalen.

Det sysselsatta kapitalet ökade med MSEK 181,5 till MSEK 882,3, huvudsakligen på grund av nyemis-sionen. Omsättningshastigheten på det sysselsatta kapitalet uppgick till 1,1 (1,3) och räntabiliteten på sysselsatt kapital blev negativ.

Finansiell ställning

Likvida medel uppgick till MSEK 258,0 (31,8), vilket svarar mot 29 procent av omsättningen.

Eget kapital uppgick till MSEK 551,6, en ökning

med MSEK 193,6 motsvarande 54 procent.

Soliditeten uppgick till 42 (31) procent.

Räntebärande skulder uppgick till MSEK 330,4 (342,5). Upplåningen är i sin helhet i utländsk valuta och avser huvudsakligen investeringen i USA samt förvärvet av SINA Industrieservice. Den är gjord i den valuta och på de marknader där intäkter genereras.

Som icke räntebärande avsättning redovisas avsättning för framtida omhändertagande av använt bränsle till R2-reaktorn. Avsättningen uppgick till MSEK 64,1 (71,9). Avsättningen har beräknats som ett diskonterat nuvärde av beräknade framtida betalningar för omhändertagandet.

Investeringar och avyttringar

Koncernens investeringar uppgick till MSEK 74,2 (219,5), varav rörelseförvärv svarar för MSEK 7,3 (18,0). I årets investeringar ingår investeringar i USA-anläggningen med MSEK 11,7 och i den s k BNCT-anläggningen med MSEK 12,4.

Kassafl öde

Kassafl ödet från den löpande verksamheten efter investeringar uppgick för 2001 till MSEK -113,3 (-131,7).

Forskning och utveckling

Studsviks långsiktiga organiska tillväxt är beroende av en vidareutveckling och breddning av nuvarande produkt- och tjänsteprogram. Forsknings- och utveck-lingsprojekt initieras dels i samarbete med kunden, dels inom ramen för den egna produktutvecklingen. Utgifter för forskning och utveckling kostnadsförs löpande när de uppkommer.

Under 2001 uppgick de totala kostnaderna för egenfi nansierad forskning och utveckling till MSEK 48,7 (39,3). De största resurserna allokerades till Studsviks programvaror för härddesign och härdoptimering.

Bland övriga viktiga utvecklingsprojekt kan nämnas metoder för hantering av avfall med naturlig radio-aktivitet inom oljeindustrin, robotiserad/maskinell dekontaminering av byggnadsdelar samt THOR-processens tillämpning på så kallat blandat avfall.

Tillståndspliktig verksamhet

Ett av koncernens svenska dotterbolag, Studsvik RadWaste AB, bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken. Tillstånd fi nns bland annat för smältning av lågaktivt metallskrot samt förbränning av

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

lågaktivt avfall. Huvudsaklig miljöpåverkan från dessa verksamheter sker genom utsläpp till luft.

Studsvik RadWaste driver dessutom på uppdrag av kund, en tillståndspliktig reningsanläggning för vätskeformigt avfall samt en markdeponi. Huvudsaklig miljöpåverkan sker genom utsläpp till vatten. De två anläggningarna ägs av kunden AB SVAFO.

Den tillståndspliktiga verksamheten motsvarar 5 procent av Studsvik koncernens nettoomsättning.

En detaljerad redovisning av koncernens tillstånds-pliktiga verksamhet, gränsvärden och faktiska utfall ges i Studsvik ABs miljöredovisning.

Styrelsens arbete

Studsviks styrelse har 10 ordinarie ledamöter och 4 suppleanter. Bolagets tidigare verkställande direktör Carsten Olsson avgick ur styrelsen den 30 november.

Fram till ordinarie bolagsstämma 2002 består styrelsen av 9 ordinarie ledamöter.

Under 2001 hade styrelsen 9 protokollförda sammanträden inkluderande konstituerande styrelse-möte. En detaljerad redogörelse för styrelsens arbete ges i separat avsnitt i årsredovisningen.

MODERBOLAGET

Moderbolagets nettoomsättning uppgick till

MSEK 16,0 (17,5). Rörelseresultatet blev MSEK -51,2 (-69,9). I resultatet ingår poster av engångskaraktär med MSEK -16,9 (-14,4). Posterna omfattar kostnader för struktur- och rationaliseringsåtgärder MSEK -18,9 (0) samt börsintroduktionskostnader MSEK -4,5 (-14,4) och övrigt 6,5 (0).

Bolaget tillfördes i mars 2001 MSEK 320,5 genom en riktad nyemission i kombination med ett ovillkorat aktieägartillskott.

Försäkringar

För koncernen gäller globala ansvars- och produkt-ansvarsvillkor. Ansvarsförsäkring och sakförsäkring för den svenska nukleära rörelsen har tecknats i Svenska Atomförsäkringspoolen. Försäkring motsvarande risker på den amerikanska marknaden har tecknats med lokal försäkringspool i USA.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Koncernen Moderbolaget

Not 2001 2000 2001 2000

Nettoomsättning 1 882 703 818 766 16 048 17 492

Kostnad för sålda tjänster -748 950 -679 987 -14 764 -13 358

Bruttoresultat 133 753 138 779 1 284 4 134

Försäljningskostnader -41 042 -45 209 -13 -13

Administrationskostnader 4 -172 673 -131 313 -52 433 -59 706

Forsknings- och utvecklingskostnader -48 689 -39 315 – –

Återbäringsmedel från SPP m m 3 – 130 763 – -14 323

Övriga rörelseintäkter 459 863 – –

Övriga rörelsekostnader -64 -143 -40 -9

Andel i intresseföretags resultat före skatt 2 545 2 069 – – Rörelseresultat 1,2,5,6 -125 711 56 494 -51 202 -69 917

Resultat från andelar i koncernföretag 7 – – 2 449 8 265 Ränteintäkter och liknande resultatposter 7 10 765 3 050 43 748 57 426 Räntekostnader och liknande resultatposter 8 -17 459 -16 224 -5 583 -6 536 Resultat efter fi nansiella poster -132 405 43 320 -10 588 -10 762

Bokslutsdispositioner 9 – – 187 -29 005

Skatt på årets resultat 10,11 -3 024 -43 602 1 768 13 364

ÅRETS RESULTAT -135 429 -282 -8 633 -26 403

Resultat per aktie före utspädning -17,86 -0,05

Resultat per aktie efter utspädning -17,86 -0,05

Related documents