• No results found

Studsvik ABs årsredovisning är upprättad enligt Års redovisningslagen och Redovisningsrådets rekommen dationer och Akutgruppens uttalanden.

Bolaget tillämpar sålunda fr o m 2001 de åtta nya rekommendationer som gäller från detta år. Byte av redovisningsprinciper har medfört en effekt på koncernens egna kapital motsvarande MSEK 3,4.

KONCERNREDOVISNINGEN

Koncernredovisningen omfattar Studsvik AB och de företag där Studsvik AB direkt eller indirekt vid räkenskapsårets slut äger mer än 50 procent av röstetalet för samtliga aktier.

Koncernredovisningen är upprättad enligt förvärvs-metoden, vilket innebär att koncernens anskaffnings-värde för aktier och andelar i dotterbolag elimineras mot det förvärvade egna kapitalet inklusive kapitalandel i obeskattade reserver vid förvärvstidpunkten. Således ingår endast resultat uppkomna efter förvärvstidpunkten i koncernens egna kapital. Det egna kapitalet i de för - värvade dotterbolagen fastställs utifrån en värdering till verkligt värde av tillgångar och skulder vid förvärvs-tidpunkten i en s k förvärvsanalys. Skillnaden mellan anskaffningsvärdet på aktier i dotterbolag och det i förvärvsanalysen beräknade värdet av eget kapital redovisas som goodwill. Goodwill skrivs av över beräknad ekonomisk livslängd.

De utländska dotterbolagens resultaträkningar har omräknats till medelkurs för räkenskapsåret, medan bolagens balansräkningar har omräknats till balans-dagens kurs. Den uppkomna omräkningsdifferensen redovisas bland koncernens egna kapital.

Intressebolag redovisas enligt kapitalandelsmetoden.

FORDRINGAR OCH SKULDER I UTLÄNDSK VALUTA Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs. I de fall kurssäkring gjorts genom terminskontrakt används i stället terminskursen vid värdering. Orealiserade kursvinster och kursförluster ingår i årets resultat. Beträffande terminskontrakt avseende fl ödesexponering redovisas resultateffekten på terminskontraktets förfallodag.

REDOVISNING AV INTÄKTER

Redovisning av intäkter vid försäljning av varor och tjänster sker då prestationen utförs. Försäljningen

redovisas efter avdrag för mervärdesskatt och kurs-differenser vid försäljning i utländsk valuta.

För utförda tjänsteuppdrag som följer av särskilda avtal samt påbörjas och avslutas under olika redovis-ningsperioder redovisas inkomster och utgifter hänförliga till uppdraget som intäkt respektive kostnad i förhållande till uppdragets färdigställandegrad vid redovisningstill-fället. Ett uppdrags färdigställandegrad bestäms genom att nedlagda utgifter vid redovisningstillfället jämförs med beräknade totala utgifter. En befarad förlust på ett uppdrag redovisas omgående som kostnad.

IMMATERIELLA OCH MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaff-ningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan samt nedskrivningar. I an skaff nings värdet ingår, vid eget uppförande av anläggningstillgångar, direkta material- och lönekostnader.

Immateriella anläggningstillgångar såsom program-varurättigheter, hyresrätter och inkråmsgoodwill värderas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan. Programvarurättigheter avser förvärvade rättigheter till datorprogram för härdberäk-ningar m m, vilka används inom Studsvik Scandpower-gruppen. Vid egenutveckling av datorprogram kostnadsförs utgifterna löpande när de uppkommer. Se vidare under Utgifter för forskning och utveckling nedan.

Avskrivning enligt plan beräknas på tillgångarnas anskaffningsvärde. Avskrivning sker linjärt, baserat på tillgångarnas bedömda nyttjandeperiod.

Avskrivningstid för goodwill, som uppkommer i samband med företagsförvärv, fastställs efter indi-viduell bedömning. Goodwill skrivs av på 4–15 år. Den längre avskrivningstiden tillämpas vid förvärv av företag med stabila marknads- och teknikförhållanden där förvärvet har en långsiktig och strategisk karaktär.

Följande avskrivningstider har tillämpats.

År Programvarurättigheter 10 Goodwill 4–15 Byggnader 10– 50

Mark och övrig fast egendom 0– 20

Maskiner, inventarier och

bränsleelement till R2-reaktor 3–15

REDOVISNINGSPRINCIPER

Avskrivningar på materiella och immateriella anlägg-ningstillgångar ingår i posten kostnad för sålda tjänster till den del avskrivningarna avser anläggningstillgångar, som används i tjänsteproduktionen. Avskrivning på tillgångar som används vid försäljningen ingår i försäljningskostnader, medan avskrivning på tillgångar hänförliga till administration och forskning och utveck-ling redovisas under administrationskostnader respektive forsknings- och utvecklingskostnader. Avskrivning på goodwill hänförs generellt till kostnad för sålda tjänster.

REDOVISNING AV RÄNTA VID INVESTERING I MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR Ränteutgifter inräknas i anskaffningsvärdet vid anskaffningar som sträcker sig över lång tid.

VARULAGER

Varulagret är värderat enligt lägsta värdets princip, dvs till det lägsta av anskaffnings- respektive tillverk-ningskostnad eller verkligt värde med tillämpning av modellen först in – först ut.

AVSÄTTNINGAR

Avsättningar sker för kända åtaganden eller befarade risker efter individuell prövning.

Kostnader för framtida omhändertagande av radio-aktivt avfall och använt bränsle till R2-reaktorn redovisas som avsättning. Avsättning för R2-bränsle görs utifrån antalet använda bränsleelement samt den kostnad som avtalats för upparbetning samt för transport till upp-arbetningsanläggning. Avsättningen är beräknad enligt de prissättningsprinciper för upparbetning som avtalats med US Department of Energy. Avseende kostnaderna för transporter och övrig hantering görs en bästa be dömning baserad på tillgängliga data. Avsättningen fastställs som det diskonterade värdet av framtida utbetalningar för på balansdagen använda bränsleelement.

PENSIONER

Koncernens anställda erhåller pensionsförmåner enligt lokala regler och avtal för de länder i vilka koncern-bolagen verkar.

Koncernens pensionsåtaganden täcks, med smärre avvikelser, av försäkringslösningar. I koncernens balansräkning upptas som avsättning dels utfästelser till förmån för tidigare ledande befattningshavare i Sverige, dels utfästelser till en mindre grupp ledande befattnings-havare i utlandet. Beräkning av sådana utfästelser sker enligt lokala regler och föreskrifter.

UTGIFTER FÖR FORSKNING OCH UTVECKLING Utgifter för forsknings- och utvecklingsarbeten kostnadsförs löpande när de uppkommer.

INKOMSTSKATTER

Redovisade inkomstskatter innefattar skatt som skall betalas eller erhållas avseende aktuellt år, justeringar avseende tidigare års aktuella skatt, förändringar i uppskjuten skatt samt andel i intressebolags skatt.

Värdering av samtliga skatteskulder/fordringar sker till nominella belopp och görs enligt de skatteregler och skattesatser som gäller på balansdagen.

För poster som redovisas i resultaträkningen, redovisas därmed sammanhängande skatteeffekter i resultaträkningen. Skatteeffekter av poster som redo visas direkt mot eget kapital, redovisas mot eget kapital.

Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräknings-metoden på alla temporära skillnader som uppkommer mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder. De temporära skillnaderna har huvudsakligen uppkommit genom avskrivning av fastig heter, avsättning till obeskattade reserver, aktivering av koncernintern ränta under konstruk-tionstid för anläggningen i USA, omräkningsdifferenser på koncern interna fordringar och skulder till den del redovisning sker mot eget kapital samt skattemässiga underskott.

Uppskjuten skattefordran avseende underskotts-avdrag eller andra framtida skattemässiga underskotts-avdrag redovisas i den utsträckning det är sannolikt att avdraget kan avräknas mot överskott vid framtida beskattning.

Uppskjuten skatteskuld avseende temporära skillnader som hänför sig till investeringar i dotterbolag och intresseföretag, redovisas inte i Studsviks koncern-redovisning då moderbolaget i samtliga fall kan styra tidpunkten för återföring av de temporära skillnaderna och det inte bedöms sannolikt att en åteföring sker inom överskådlig framtid.

I moderbolaget redovisas på grund av sambandet mellan redovisning och beskattning den uppskjutna skatteskulden på obeskattade reserver som en del av de obeskattade reserverna.

LEASING

Åtskillnad görs mellan fi nansiell och operationell leasing. I koncernen fi nns endast operationella leasingavtal.

NOTER

Not 1 Nettoomsättningens och rörelseresultatets fördelning på affärsområden och geografi ska marknader Nettoomsättningen fördelar sig på affärsområden enligt följande.

Koncernen 2001 2000

Nuclear Technology 310 196 319 296

Waste & Decommissioning 206 523 159 464

Industrial Services 396 056 376 095

Nuclear Medicine 15 925 16 035

Övrigt

– Studsvik AB, Studsvik Holding AB 35 084 33 663

Koncernjusteringar -81 081 -85 787

Summa 882 703 818 766

Rörelseresultatet, inklusive jämförelsestörande poster, fördelar sig på affärsområden enligt följande.

Koncernen

2001 2000

Nuclear Technology -30 154 53 193

Waste & Decommissioning -57 026 -44 795

Industrial Services 13 437 22 699

Nuclear Medicine 1 126 1 498

Övrigt

– Studsvik AB, Studsvik Holding AB -50 875 25 321

Koncernjusteringar -2 219 -1 422

Summa -125 711 56 494

Nettoomsättningen fördelar sig på geografi ska marknader enligt följande.

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Sverige 306 894 350 069 16 048 17 327

Europa, exklusive Sverige 310 734 275 088 8

Nordamerika 196 831 134 229 – 157

Asien 63 218 54 194

Övriga marknader 5 026 5 186

Summa 882 703 818 766 16 048 17 492

Noter

Belopp i 1 000-tal kronor om inte annat anges.

NOTER

Not 2 Löner, andra ersättningar och sociala kostnader

2001 2000

Löner och Sociala (varav Löner och Sociala (varav

andra kostnader pensions- andra kostnader ersättn kostnader) ersättn kostnader)

Moderbolaget 14 328 20 497 (12 685) 13 750 34 289 (28 165) Dotterbolag 384 456 104 775 (20 713) 408 271 103 179 (22 718) Koncernen 398 784 125 272 (33 398) 422 021 1) 137 468 (50 883) 1) Inklusive lösen av optioner utställda till ledningen i Studsvik, Inc. uppgående till kSEK 60 588. Beloppet har i likhet med övriga utgifter för uppförandet av anläggningen i Erwin, redovisats som anskaffningsvärde för anläggningen.

Av moderbolagets pensionskostnader avser kSEK 8 109 (923) bolagets verkställande direktör. Motsvarande belopp för koncernen är kSEK 9 894 (2 891). I tabellen ovan ingår, utöver löner och andra ersättningar samt sociala kostnader, kostnad för vinstandelssystem med kSEK 0 (171) för moderbolaget och kSEK 4 725 (6 843) för koncernen, i de totala personalkostnaderna.

Löner och andra ersättningar fördelade per land och mellan styrelse och verkställande direktör samt övriga anställda.

2001 2000

Styrelse (varav tan- Övriga Styrelse (varav tan- Övriga och VD tiem o d) anställda och VD tiem o d) anställda Moderbolaget

Sverige 4 514 1) (–) 9 814 2 340 (171) 11 410 Totalt moderbolaget 4 514 (–) 9 814 2 340 (171) 11 410 Dotterbolag i Sverige 4 730 (337) 156 501 4 285 (–) 170 539 Dotterbolag utomlands

– Norge 876 (350) 3 177 783 (506) 2 647

– Tyskland 2 741 (338) 181 580 2 413 (221) 134 926 – Storbritannien (–) 1 472 965 (–) 1 273 – USA 6 421 (1 253) 23 270 19 443 (1 388) 67 553

– Japan 1 509 (–) 1 605 1 387 (–) 1 478

– Schweiz (–) 574 (–) 579

Totalt dotterbolag 16 277 (2 278) 368 179 29 276 (2 115) 378 995 Koncernen totalt 20 791 (2 278) 377 993 31 616 (2 286) 390 405

1) Inkluderar avgångsersättning motsvarande två årslöner till tidigare verkställande direktören.

Förpliktelser avseende pensioner och liknande förmåner till styrelseledamöter och verkställande direktör I avsättningar till pensioner ingår förpliktelser till tidigare verkställande direktörer med kSEK 122 (201).

För information om förmåner till ledande befattningshavare, se Not 29.

Not 3 Återbäringsmedel från SPP m m

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Initial kontant utbetalning – 35 931

Diskonterat värde av kvarstående medel – 125 123 – 11 463

Avtalspensionskostnader – -30 291 – -25 786

Summa – 130 763 – -14 323

Not 4 Ersättning till revisorerna

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Revisionsuppdrag 1 105 957 227 210

– Andra uppdrag 1 300 965 541 312

Övriga revisorer

– Revisionsuppdrag 239 205

– Andra uppdrag 217 64

Med revisionsuppdrag avses granskning av årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning.

Häri ingår också övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning. Allt annat är andra uppdrag. I andra uppdrag ingår granskning av prospekt med kSEK 410.

NOTER

Not 5 Avskrivningar och nedskrivningar

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Programvarurättigheter 2 240 2 207

Hyresrätter och liknande rättigheter – 61 –

Goodwill 10 009 9 879

Byggnader 2 551 1 967

Maskiner och andra tekniska anläggningar 37 025 25 881

Bränsleelement 16 034 13 574

Inventarier och verktyg 24 052 19 431 2 429 2 707

Summa 91 911 73 000 2 429 2 707

Avskrivningar ingår i följande poster i resultaträkningen

Kostnad för sålda tjänster 87 135 67 984 1 162 1 205

Försäljningskostnader 274 366

Administrationskostnader 3 502 3 593 1 267 1 502

Forsknings- och utvecklingskostnader 1 000 1 057

Summa 91 911 73 000 2 429 2 707

Not 6 Operationella leasingavtal 2001

Koncernen Moderbolaget Förfaller till betalning inom ett år 7 180 1 545 Förfaller till betalning senare än ett men inom fem år 23 002 1 500

Förfaller till betalning senare än fem år 633

Summa 30 815 3 045

Leasingkostnader avseende operationella leasingavtal uppgår under året till kSEK 11 457 för koncernen och kSEK 1 530 för moderbolaget.

Leasingkostnader (exklusive hyra för lokaler) uppgår under året till kSEK 5 034 för koncernen och kSEK 620 för moderbolaget. Leasing-kostnader avseende lokaler är vanligen justerade med konsumentprisindex. Koncernens leasingavtal omfattar huvudsakligen lokaler och fordon med traditionella villkor.

Not 7 Ränteintäkter och liknande resultatposter

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Räntor 9 603 2 169 24 510 38 118

Utdelningar – 2 449 8 265

Kursdifferenser 1 162 881 19 238 19 308

Summa 10 765 3 050 46 197 65 691

Varav avseende koncernföretag

Räntor 16 332 36 872

Utdelningar 2 449 8 265

Kursdifferenser 19 238 19 196

Summa 38 019 64 333

Not 8 Räntekostnader och liknande resultatposter

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Räntor -17 411 -16 194 -5 293 -6 536

Kursdifferenser -48 -30 -290

Summa -17 459 -16 224 -5 583 -6 536

Varav avseende koncernföretag

Räntor -3 951 -4 253

Kursdifferenser

Summa -3 951 -4 253

NOTER

Not 9 Bokslutsdispositioner

Moderbolaget

2001 2000

Skillnad mellan bokförda avskrivningar och avskrivningar enligt plan 517 -465

Avsättning till periodiseringsfond -330 -28 540

Summa 187 -29 005

Not 10 Skatt på årets resultat

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Aktuell skatt för året -4 442 -41 574 -277 -31 965

Aktuell skatt hänförlig till tidigare år -421 – -428 5

Uppskjuten skatt 3 153 -904 2 876

Skatt på resultatandel från intressebolag -1 314 -1 124

Skatteeffekt på koncernbidrag – -403 45 324

Summa -3 024 -43 602 1 768 13 364

Not 11 Uppskjuten skatt

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Uppskjuten skattekostnad avseende temporära skillnader -9 034 -10 048 Uppskjuten skatteintäkt avseende temporära skillnader 12 187 9 144 2 876

Uppskjuten skatt i resultaträkningen 3 153 -904 2 876

Skillnad mellan koncernens skattekostnad och skattekostnad baserad på gällande skattesats

Resultat före skatt -132 405 43 320 -10 401 -39 767

Skatt enligt gällande skattesats 37 073 -12 130 2 912 11 135 Skatteeffekt av ej avdragsgilla kostnader -2 756 -3 783 -1 463 -272 Skatteeffekt av ej skattepliktiga intäkter 93 56 61 182 Icke redovisad skattefordran avseende underskottsavdrag -33 710 -23 781 Justering för utländsk skattesats -3 751 -4 387

Justering av tidigare års taxering -421 – -428 5

Övriga poster 448 423

Skatteeffekt av erhållen utdelning – 686 2 314

Summa redovisad skattekostnad -3 024 -43 602 1 768 13 364

Skattesats

Den gällande skattesatsen är skattesatsen för inkomstskatt i koncernen. Skattesatsen är 28 (28) procent.

Temporära skillnader

Temporära skillnader föreligger i de fall tillgångars eller skulders redovisade respektive skattemässiga värden är olika. Temporära skillnader avseende följande poster har resulterat i uppskjutna skatteskulder och uppskjutna skattefordringar.

NOTER

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Uppskjutna skatteskulder

Förutbetalda kostnader 1 068 126

Fordringar avseende pågående tjänsteuppdrag – 496

Anläggningstillgångar 1 854 536

Skattemässiga överavskrivningar 7 545 6 897

Periodiseringsfond 16 194 19 222

Summa uppskjutna skatteskulder 26 661 27 277

Uppskjutna skattefordringar

Avsättning för garantiåtaganden 2 452 2 496

Upplupna kostnader 3 310 316 2 876

Summa uppskjutna skattefordringar 5 762 2 812 2 876 Uppskjutna skatteskulder, netto 20 899 24 465 2 876

Uppskjutna skattefordringar och skatteskulder kvittas när det fi nns en legal kvittningsrätt för aktuella skattefordringar och skatteskulder samt när uppskjutna skatter avser samma skattemyndighet. Efter sådan kvittning har följande belopp framkommit och redovisats i balansräkningen.

Uppskjutna skattefordringar 18 – 2 876

Uppskjutna skatteskulder 20 917 24 465

Skillnaden i moderbolaget mellan å ena sidan den inkomstskatt som har redovisats i resultaträkningen under räkenskapsåret och tidigare räkenskapsår samt å andra sidan den inkomstskatt som belöper sig på verksamheten för dessa år, utgörs dels av uppskjuten skatt på obeskattade reserver kSEK 52 (-8 121), dels av uppskjuten skattefordran på kostnad återförd i beskattningen och avdragsgill kommande år kSEK -1 463 (-444).

Not 12 Immateriella anläggningstillgångar

Koncernen

2001 2000

Programvarurättigheter

Ingående anskaffningsvärde 21 608 21 590

Årets investeringar 63 18

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 21 671 21 608

Ingående avskrivningar -5 985 -3 778

Årets avskrivningar -2 240 -2 207

Omräkningsdifferenser -1

-Utgående ackumulerade avskrivningar -8 226 -5 985 Utgående planenligt restvärde 13 445 15 623

Hyresrätter och liknande rättigheter

Ingående anskaffningsvärde 385 372

Årets investeringar 140 6

Omräkningsdifferenser 13 7

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 538 385

Ingående avskrivningar -259 -192

Årets avskrivningar – -61

Omräkningsdifferenser -12 -6

Utgående ackumulerade avskrivningar -271 -259 Utgående planenligt restvärde 267 126

Goodwill

Ingående anskaffningsvärde 120 846 100 206

Årets investering 7 245 18 040

Omräkningsdifferenser 4 713 2 600

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 132 804 120 846

Ingående avskrivningar -33 048 -22 685

Årets avskrivningar -10 009 -9 879

Omräkningsdifferenser -878 -484

Utgående ackumulerade avskrivningar -43 935 -33 048 forts not 11

Not 13 Materiella anläggningstillgångar

Koncernen

2001 2000

Byggnader och mark

Ingående anskaffningsvärde 106 594 64 390

Årets investeringar 45 6 167

Under året genomförda omfördelningar -5 143 36 022

Omräkningsdifferenser 1 506 15

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 103 002 106 594

Ingående avskrivningar -54 845 -52 854

Årets avskrivningar -2 551 -1 967

Omklassifi ceringar -29

Omräkningsdifferenser -89 -24

Utgående ackumulerade avskrivningar -57 514 -54 845

Ingående nedskrivningar -315 -315

Utgående ackumulerade nedskrivningar -315 -315

Utgående planenligt restvärde 45 173 51 434

Bokfört värde fastigheter i Sverige 31 806 39 087

Taxeringsvärde 60 308 59 982

Maskiner och andra tekniska anläggningar

Ingående anskaffningsvärde 545 866 169 013

Årets investeringar 9 384 117 250

Under året genomförda omfördelningar 1 291 289 759

Omklassifi ceringar – -29 144

Försäljningar och utrangeringar -5 801 -1 310

Omräkningsdifferenser 50 664 298

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 601 404 545 866

Ingående avskrivningar -140 345 -135 798

Omklassifi ceringar 906 21 285

Försäljningar och utrangeringar 4 633 848

Årets avskrivningar -37 025 -25 881

Omräkningsdifferenser -3 465 -799

Utgående ackumulerade avskrivningar -175 296 -140 345 Utgående planenligt restvärde 426 108 405 521

Bränsleelement till R2-reaktor

Ingående anskaffningsvärde 55 093 53 497

Årets investeringar 8 176 18 863

Under året genomförda omfördelningar 9 924

Försäljningar och utrangeringar – -17 267

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 73 193 55 093

Ingående avskrivningar -20 330 -24 023

Försäljningar och utrangeringar – 17 267

Årets avskrivningar -16 034 -13 574

Utgående ackumulerade avskrivningar -36 364 -20 330

Utgående planenligt restvärde 36 829 34 763

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Inventarier och verktyg

Ingående anskaffningsvärde 222 365 76 298 12 008 9 826

Årets investeringar 11 076 14 915 644 4 643

Under året genomförda omfördelningar 10 067 112 718

Omklassifi ceringar – 29 144

Försäljningar och utrangeringar -4 096 -12 742 -622 -2 461

Omräkningsdifferenser 16 590 2 032

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 256 002 222 365 12 030 12 008 NOTER

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Ingående avskrivningar -88 223 -57 472 -7 320 -6 200

Omklassifi ceringar -877 -21 285

Försäljningar och utrangeringar 2 774 11 885 281 1 587

Årets avskrivningar -24 052 -19 431 -2 429 -2 707

Omräkningsdifferenser -3 095 -1 920

Utgående ackumulerade avskrivningar -113 473 -88 223 -9 468 -7 320 Utgående planenligt restvärde 142 529 134 142 2 562 4 688

Pågående nyanläggningar och förskott avseende materiella anläggningstillgångar

Ingående balans 52 402 400 712 – 2 795

Under året nedlagda kostnader 38 085 44 209

Under året genomförda omfördelningar -16 139 -438 499 – -2 795

Omräkningsdifferenser 194 45 980

Utgående balans 74 542 52 402 0

Not 14 Finansiella anläggningstillgångar

Moderbolaget

2001 2000

Aktier i dotterbolag

Ingående anskaffningsvärde 145 049 145 049

Årets investeringar 224 839

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden/

Utgående planenligt restvärde 369 888 145 049

Fordringar hos övriga koncernföretag Lån till Studsvik Holding, Inc.-koncernen

– Ingående anskaffningsvärde 264 591 178 268

– Tillkommande under året -124 253 86 323

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden/

Utgående planenligt restvärde 140 338 264 591

Koncernen

2001 2000

Andelar i intresseföretag

Ingående anskaffningsvärde 11 782 11 742

Justering från tidigare år 60 40

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 11 842 11 782

Ingående anskaffningsvärde 540 181

Årets förändring av resultatandel 1 231 945

Utdelning -3 102 -615

Omräkningsdifferenser 298 29

Justering från tidigare år 134

Utgående ackumulerade resultatandelar -899 540 Utgående planenligt restvärde 10 943 12 322

Andra långfristiga fordringar

Ingående anskaffningsvärde 10 254 288

Tillkommande under året 514 10 000

Avgående under året -10 108 -34

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden/

Utgående planenligt restvärde 660 10 254

forts. not 13

NOTER

Not 15 Aktier och andelar i dotterbolag

Kapital- Rösträtts- Antal andelar/ Nominellt Bokfört andel i % andel i % aktier värde värde Moderbolagets innehav

Studsvik Holding AB 100 100 5 000 kSEK 50 000 133 400 Studsvik Holding, Inc. 100 100 1 000 kUSD 25 372 236 269

Studsvik B.V. 100 100 180 kEUR 18 219

369 888

Övriga koncernföretags innehav

Studsvik Nuclear AB 100 100 160 000

Studsvik Scandpower, Inc. 79 79 1 493

Studsvik Scandpower AB 100 100 1 000

Studsvik Scandpower AS 100 100 100

Studsvik Scandpower GmbH 100 100 Studsvik Scandpower Suisse GmbH 100 100

Studsvik Eco & Safety AB 100 100 10 000

Studsvik Japan Ltd 100 100 10 000

Studsvik RadWaste AB 100 100 33 000

Studsvik, Inc. 100 100 4 500 000

Studsvik Processing Facility, LLC 90 90 9 Studsvik Rosyth Nuclear Services Ltd 100 100 30 000 Stensand Specialserviceföretaget AB 100 100 12 000

Studsvik GmbH 100 100

SINA Verwaltung GmbH 100 100

SINA Industrieservice GmbH Co KG 100 100

Studsvik Medical AB 100 100 1 000

Barsebäcks Montage och Service AB 100 100 1 000

Canberra AB 100 100 1 000

Göteborgs Industritjänst GITAB AB 100 100 10 000

Studsvik BNCT AB 100 100 1 000

Studsvik Instrument Systems AB 100 100 17 000 Studsvik Instrumentteknik AB 100 100 1 000

Studsvik Material AB 100 100 25 000

Studsvik Polymer AB 100 100 16 000

Uppgifter om dotterbolagens organisationsnummer och säte.

Organisationsnummer Säte

Studsvik Holding AB 556051-6212 Nyköping

Studsvik Nuclear AB 556193-3556 Nyköping

Studsvik Scandpower, Inc. – Boston, USA

Studsvik Scandpower AB 556137-8190 Nyköping

Studsvik Scandpower AS 008797.45012 Kjeller, Norge

Studsvik Scandpower GmbH – Hamburg, Tyskland

Studsvik Scandpower Suisse GmbH CH-400.4.021.112.4 Fischbach-Göslikon, Schweiz

Studsvik Eco & Safety AB 556301-2615 Nyköping

Studsvik Japan Ltd – Tokyo, Japan

Studsvik RadWaste AB 556194-2862 Nyköping

Studsvik Holding, Inc. – Erwin, USA

Studsvik, Inc. – Erwin, USA

Studsvik Processing Facility, LLC – Erwin, USA

Studsvik Rosyth Nuclear Services Ltd – Rosyth, Skottland

Stensand Specialserviceföretaget AB 556049-4675 Varberg

Studsvik GmbH – Pforzheim, Tyskland

SINA Verwaltung GmbH – Pforzheim, Tyskland

SINA Industrieservice GmbH Co KG – Pforzheim, Tyskland

Studsvik Medical AB 556540-7979 Nyköping

Barsebäcks Montage och Service AB 556572-8383 Göteborg

Canberra AB 556466-8753 Nyköping

Göteborgs Industritjänst GITAB AB 556532-5353 Göteborg

Studsvik BNCT AB 556478-7769 Nyköping

Studsvik Instrument Systems AB 556197-1481 Nyköping

Studsvik Instrumentteknik AB 556209-5694 Nyköping

Studsvik Material AB 556058-5779 Nyköping

Studsvik Polymer AB 556535-6150 Nyköping

Studsvik B.V. 1178922 Amsterdam, Nederländerna

NOTER

NOTER

Not 16 Andelar i intresseföretag

Organisations- Säte Eget Årets Andelar

nummer kapital resultat %

Marieholm Stensand Industrirengöring AB 556515-2773 Partille kSEK 100 0 50 Wissenschaftlich-Technische

Ingenieurberatung GmbH DE-122.627.804 Jülich kDEM 3 450 kDEM 1 380 30

Not 17 Pågående tjänsteuppdrag

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Ackumulerade uppdragsutgifter och redovisad vinst med avdrag

för redovisade förluster 47 737 23 589

Erhållna förskott 53 562 28 945

Fordringar hos beställare avseende pågående uppdrag 2 467 2 882 Skulder till beställare avseende pågående uppdrag 8 292 8 238

Not 18 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

SPP-medel 115 122 18 054 109 324

Förutbetalda kostnader 19 544 6 502 1 824 1 698

Upplupna intäkter 12 951 20 976

Summa 32 495 142 600 19 878 111 022

Not 19 Eget kapital

Aktie- Bundna Fria kapital reserver reserver Koncernen

Belopp vid ingången av år 2000 500 101 145 216 868

Effekt byte av redovisningsprincip för successiv vinstavräkning 3 425

Summa 500 101 145 220 293

Kapitalandelsfond 945 -945

Förändring av omräkningsdifferens 36 394

Förskjutning mellan bundet och fritt kapital 18 459 -18 459

Årets resultat -282

Belopp vid utgången av år 2000 500 156 943 200 607

Belopp vid ingången av år 2001 500 156 943 200 607

Nyemission 2 314 157 367

Fondemission 5 300 -5 300

Aktieägartillskott 160 819

Kapitalandelsfond 1 231 -1 231

Förändring av omräkningsdifferens 8 488

Förskjutning mellan bundet och fritt kapital -5 610 5 610

Årets resultat -135 429

Belopp vid utgången av år 2001 8 114 313 119 230 376 I bundna reserver ingår kapitalandelsfond med kSEK 3 742 (2 019).

Aktie- Reserv- Överkurs- Fritt eget

kapital fond fond kapital Moderbolaget

Belopp vid ingången av år 2001 500 66 200 319 606

Nyemission 2 314 157 367

Fondemission 5 300 -5 300

Aktieägartillskott 160 819

Koncernbidrag -1 441

Skatteeffekt på koncernbidrag 403

Årets resultat -8 633

Belopp vid utgången av år 2001 8 114 60 900 157 367 470 754

Not 20 Obeskattade reserver

Moderbolaget

2001 2000

Ackumulerad skillnad mellan bokförda avskrivningar och

avskrivningar enligt plan – 517

Periodiseringsfond 49 228 48 898

Summa 49 228 49 415

Not 21 Övriga avsättningar

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Garantiåtaganden 8 458 6 979

Framtida avfallskostnader 111 540 114 131

Övriga poster 15 362 12 623 428 600

Summa 135 360 133 733 428 600

Not 22 Skulder till kreditinstitut

Koncernens långfristiga skulder uppgick till MSEK 313,6 varav MSEK 313,6 var räntebärande med en löptid överstigande 5 år.

Koncernens skulder till kreditinstitut i olika valutor, omräknade till SEK, fördelar sig på koncernföretagen enligt följande.

Valuta Kort- Lång- Totalt

fristig del fristig del

Studsvik AB SEK 10 690 – 10 690

Studsvik Holding, Inc. USD – 205 996 205 996

SINA-gruppen DEM 5 236 101 430 106 666

Studsvik Scandpower AS NOK 384 – 384

Studsvik Scandpower, Inc. USD – 6 190 6 190

Studsvik Rosyth Nuclear Services Ltd GBP 527 – 527

Summa 16 837 313 616 330 453

Not 23 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000

Förutbetalda intäkter 38 451 11 720

Upplupna personalkostnader 56 826 54 406 20 383

Upplupna avfallskostnader 6 275 2 438

Övriga upplupna kostnader 18 905 35 641 912 30 687

Summa 120 457 104 205 21 295 30 687

Not 24 Ställda säkerheter

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 För egna skulder och avsättningar

Spärrade bankkonton 190 186 229 190 000

Företagsinteckningar 15 000 15 000

Summa ställda säkerheter 205 186 15 229 190 000

Not 25 Ansvarsförbindelser

Koncernen Moderbolaget 2001 2000 2001 2000 Borgen till förmån för dotterbolag – 319 763 282 495 Övriga ansvarsförbindelser 51 708 46 244 51 708 46 244 Summa ansvarsförbindelser 51 708 46 244 371 471 328 739 För 2000 och 2001 ingår en återställningsgaranti till State of Tennessee, USA bland övriga ansvarsförbindelser.

NOTER

Not 26 Förvärv av materiella anläggningstillgångar

Koncernen Moderbolaget

Koncernen Moderbolaget

Related documents