• No results found

Styrelsen och verkställande direktören för RaySearch Laboratories AB (publ), organisationsnummer 556322-6157, får härmed avge årsredo-visning och koncernredoårsredo-visning för räkenskapsåret 2006.

VERKSA MHETEN

RaySearch utvecklar och säljer programvara för strålbehandling vid cancer. RaySearch är verksamt inom bland annat intensitetsmodulerad strålterapi (IMRT) vilket är en avancerad metod för strålbehandling av cancer. IMRT gör det möjligt att bestråla tumören med högre stråldoser än vad som är möjligt med konventionell behandling, samtidigt som risken för skador i kringliggande frisk vävnad minskar. Vid planering av IMRT krävs avancerade metoder för optimering, eftersom strålbehand-lingen skall anpassas till den enskilda patientens anatomi. RaySearch är även verksamt inom kvalitetssäkring vid IMRT, adaptiv strålterapi och dos planering för protonterapi vid cancerbehandling.

RaySearch är ett ledande bolag inom optimering av IMRT och har utvecklat ORBIT, ett generellt ramverk för att lösa optimeringsproblem inom strålterapi vid behandling av cancer. Mjukvaran ORBIT är resul-tatet av många års forskning vid Karolinska Institutet och RaySearch.

Delar av ORBITs funktionalitet har paketerats i sex produkter:

p-RayOptimizer (f.d. RayOptimizer), p-RayBiology (f.d. RayBiology), p-RayMachine (f.d. RayMachine), n-RayOptimizer (f.d. OM-Optimizer), n-RayMachine/DSS (f.d. OM-Machine) och n-RayMachine/Angle (f.d.

OM-Machine+). Produkterna säljs av samarbetspartnerna Philips och Nucletron.

RaySearch noterades i november 2003 på Stockholmsbörsen. Från och med oktober 2006 är RaySearch noterat på den nordiska börslistan i segmentet Small Cap inom sektorn Health Care.

VÄSENTLIGA HÄNDEL SER UNDER ÅRET

Avtal mellan Scanditronix-Wellhöfer och RaySearch inom kvalitetssäkring av IMRT

I februari 2006 tecknade RaySearch ett långsiktigt avtal om samarbete med Scandi tronix-Wellhöfer avseende utveckling av tre produkter för att mer effektivt kvalitetssäkra IMRT.

RaySearch kommer inom ramen för samarbetet att utveckla avan-cerad mjukvara som stödjer och effektiviserar kvalitetssäkringen för IMRT. Scanditronix-Wellhöfer kommer att vidareutveckla sin dosi-metriplattform för att på ett förfi nat sätt möjliggöra bestämningen av strålens fysikaliska egenskaper samt för att uppnå snabbare och nog-grannare mätningar.

Avtal mellan Philips och RaySearch inom adaptiv strålterapi

RaySearch och Philips träffade i oktober ett långsiktigt licens- och utvecklingsavtal gällande en svit av nya produkter inom adaptiv terapi. Adaptiv strålterapi, som anses bli nästa teknikskifte inom strål-terapi, ökar den geometriska preci sio nen genom att hänsyn tas till förändringar i patientens anatomi under själva behandlingen. Den högre precisionen gör det möjligt att leverera högre doser till tumören och samtidigt minska risken för biverkningar.

Avtalet omfattar tre produkter och den första avses att lanseras

under andra hälften av 2007. Den första produkten är ett verktyg för bildstyrd strålbehandling (IGRT) som utnyttjar rent geometrisk infor-mation om patientens anatomi. Den andra produkten möjliggör mer avancerade anpassningar av behandlingen genom att även dosimetriska aspekter vägs in. Den tredje produkten kan hantera fullständig fyr-dimensionell adaptiv strålterapi.

Avtal mellan Nucletron och RaySearch inom dosplanering för protonterapi vid cancerbehandling

RaySearch och Nucletron har påbörjat ett samarbete gällande dospla-nering av strålbehandling med protoner vid cancer. Bolagen tecknade i november ett långsiktigt utvecklings- och licensavtal som kommer att resultera i ett system för dosplanering och optimering av strål-behandling med protoner. Det nya systemet som byggs av RaySearch kommer att integreras i Nucletrons dosplaneringssystem Oncentra MasterPlan. Denna avancerade tillämpning passar RaySearchs kom-petensprofi l väl och kommer att bidra till att ORBIT-plattformen bred-das med nydanande funktionalitet.

Avtal mellan Princess Margaret Hospital och RaySearch inom adaptiv strålterapi

Ett långsiktigt forskningsavtal tecknades mellan RaySearch och Prin-cess Margaret Hospital (PMH) inom avancerad adaptiv strålterapi.

PMH är ett av världens främsta och största sjukhus inom cancer-behandling.

RaySearch har redan ett etablerat och framgångsrikt samarbete med PMH som nu fördjupas. PMH kan ge RaySearch mycket värdefull kunskap om hur adaptiv strålterapi på bästa sätt skall integreras i arbetsfl ödet i den kliniska verksamheten. Dessutom har sjukhuset stora mängder kliniska data som är mycket betydelsefulla i utvecklingen av nya adap-tiva system. RaySearch tillhandahåller senaste mjukvara och algoritmer för strålterapi i utvecklingsarbetet såväl som fi nansiellt stöd.

RaySearch och Nucletron lanserade nya avancerade produkter inom IMRT

RaySearch och Nucletron lanserade under juli två nya produkter inom IMRT: n-RayMachine/DSS och n-RayMachine/Angle. Produkterna som används inom dosplanering säljs som tilläggsmoduler till n-RayOptimizer.

Produkterna möjliggör direkt optimering av behandlingsmaskinens inställningar, vilket gör att användaren snabbare kan göra en högkva-litativ IMRT-planering med färre segment. Detta kan markant minska den totala behandlingstiden.

Första produkten i samarbetet mellan Scanditronix-Wellhöfer och RaySearch demonstrerades på ASTRO i Philadelphia

RaySearch och Scanditronix-Wellhöfer inledde i början av 2006 ett samarbete gällande nya produkter för kvalitetssäkring av IMRT. Syste-met, som kommer att marknadsföras under namnet COMPASS, kunde i november demonstreras för läkare och fysiker från hela världen vid den årliga mässan för strålterapi (ASTRO) i Phila delphia, USA.

förvaltningsberättelse / 39

Fusion

En fusion har genomförts varigenom dotterbolaget RaySearch Medical AB har gått upp i moderbolaget RaySearch Laboratories AB (publ).

Syftet med fusionen är att förenkla den administrativa hanteringen.

Fusionen registrerades den 29 september 2006. Fusionen har ingen inverkan på koncernens resultat och ställning. Redovisnings mässigt består koncernen efter fusionen av moderbolaget RaySearch Labora-tories AB (publ) och dotterbolaget RayIncentive AB.

Omstämpling av aktier

Under 2006 har 100 Aaktier omstämplats till Baktier. Efter om -stämplingen uppgår antalet A-aktier till 4 212 908 och antalet B-aktier till 7 214 683. Det totala antalet aktier är oförändrat 11 427 591.

OMSÄT TNING OCH RESULTAT

Under 2006 minskade den totala omsättningen med 1 procent jämfört med 2005 och uppgick till 69,0 (69,9) MSEK. Antalet sålda licenser upp-gick till 816 (847), varav 233 (306) avsåg p-RayOptimizer, 382 (373) p-Ray Machine, 59 (43) p-RayBiology, 53 (125) n-RayOptimizer, 48 (0) n-RayMachine/DSS och 41 (0) n-RayMachine/Angle. Licensintäkterna under 2006 minskade till 52,9 (60,4) MSEK. Omsättningen utgörs till största delen av licensintäkter från p-RayOptimizer och p-RayMachine.

En viktig del av omsättningen utgörs av supportintäkter. De baseras på den ackumulerade licensförsäljningen och växer därför kontinuerligt.

Supportintäkterna ökade under 2006 med 69 procent till 16,1 (9,5) MSEK.

Rörelseresultatet uppgick till 33,5 (39,6) MSEK, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 48,6 (56,7) procent. Rörelseresultatet minskade under 2006, jämfört med 2005 med 15 procent. Resultatet efter skatt under 2006 uppgick till 36,2 (29,1) MSEK, vilket innebär att resultatet per aktie efter skatt uppgick till 3,17 (2,56) SEK. Resultatet per aktie exklusive uppskjuten skatteintäkt om 11,3 MSEK uppgick till 2,18 (2,56) SEK.

RÖREL SEKOSTNADER

Rörelsekostnaderna exklusive valutakursvinster och valutakursförluster ökade under 2006, jämfört med 2005 med 3,2 MSEK till 33,5 MSEK, d v s en ökning med 11 procent. Denna ökning förklaras av ökade kostnader avseende forskning, främst inom adaptiv strålterapi, kost-nader för forskningssamarbetet med Princess Margaret Hospital, ökade avskrivningar på aktiverade utvecklingskostnader samt utveckling av en ny hemsida för RaySearch. Övriga rörelseintäkter och övriga rörelse-kostnader avser valutakursvinster och valutakursförluster och summan av dessa har under 2006 uppgått till –1,1 (1,1) MSEK.

Per den 31 december 2006 arbetade 23 (24) personer med forskning och utveckling. I forsknings- och utvecklingskostnader ingår bland annat kostnader för löner, datorutrustning och lokaler. Forsknings- och utvecklingskostnaderna före aktivering och avskrivning av utvecklings-kostnader uppgick till 27,8 (25,0) MSEK och förväntas utgöra en väsent-lig del av rörelsens kostnader även i framtiden.

AKTIVERING AV SK AT TEM ÄSSIGT UNDERSKOT TSAVDR AG

Bolaget har aktiverat ett skattemässigt underskottsavdrag, eftersom underskottsavdraget kan nu utnyttjas inom en treårsperiod. Bolaget redovisar en uppskjuten skattefordran på 11,3 MSEK, som bolaget har aktiverat under det fjärde kvartalet avseende ett skattemässigt under-skottsavdrag på 40,2 MSEK. Denna uppskjutna skattefordran har

inne-burit en uppskjuten skatteintäkt om 11,3 MSEK, vilket har påverkat årets resultat. Bolaget bedömer att den uppskjutna skattefordringen ska kunna utnyttjas mot framtida vinster. Bolaget har under 2006 en skatte kostnad om 9,9 MSEK. Bolaget redovisar netto en skatteintäkt under 2006 om 1,4 MSEK, som är skillnaden mellan 11,3 MSEK och 9,9 MSEK enligt ovan.

AKTIVERING AV UT VECKLINGSKOSTNADER

Aktiverade utvecklingskostnader per den 31 december 2006 uppgick till 44,7 (34,3) MSEK. Under 2006 aktiverades utvecklingskostnader uppgående till 16,1 (13,9) MSEK. Avskrivningarna under 2006 uppgick till 5,7 (5,0) MSEK. Se not 13.

LIK VIDITET OCH FINANSIELL STÄLLNING

Per den 31 december 2006 uppgick värdet av likvida medel till 66,8 MSEK, jämfört med 53,6 MSEK per den 31 december 2005. Se not 19.

Per den 31 december 2006 uppgick de kortfristiga fordringarna till 21,8 MSEK jämfört med 17,3 MSEK per den 31 december 2005. RaySearch har inga räntebärande skulder.

K ASSAFLÖDE

Kassafl ödet under 2006 uppgick till 13,2 (40,0) MSEK. Skillnaden i kassa fl ödet beror huvudsakligen på ökade kundfordringar och kost-nader samt den inlösen av optioner som ägde rum 2005 och som då ökade kassafl ödet med 13,3 MSEK. Kassafl ödet från den löpande verk-samheten uppgick till 30,1 (41,4) MSEK.

VALUTAEXPONERING

Bolaget är beroende av den amerikanska dollarns och eurons utveck-ling gentemot den svenska kronan eftersom fakturering till Philips sker i dollar och fakturering till Nucletron sker i euro. Under 2006 bokför-des intäkterna från Philips till en genomsnittlig dollarkurs på 7,31 SEK att jämföra med 7,52 SEK under 2005. Under 2006 bokfördes intäkterna från Nucletron till en genomsnittlig eurokurs på 9,14 SEK, att jämföra med 9,27 SEK under 2005. Bolaget följer en av styrelsen fastställd valuta-policy. Se känslighetsanalys i not 24.

INVESTERINGAR

Anläggningstillgångarna utgörs till största delen av aktiverade utveck-lingskostnader. Investeringar i immateriella anläggningstillgångar under 2006 uppgick till 16,5 (14,3) MSEK och i materiella anläggnings-tillgångar till 0,5 (0,4) MSEK. Se not 13.

FORSKNING OCH UT VECKLING

Forskningsarbetet inom RaySearch inriktas framförallt på följande områden: algoritmutveckling och modellering inom adaptiv strålterapi och biologiska effekter vid strålbehandling samt optimeringsmetoder och medicinsk bildbehandling. Forskningsverksamheten bedrivs i nära samarbete med bland andra Karolinska Institutet i Solna, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, Princess Margaret Hospital, Toronto i Kanada, University Medical Centre Nijmegen i Nederländerna och Clatterbridge Centre for Oncology i Storbritannien.

Utvecklingsarbetet inriktas på att omsätta marknadskrav, kund-önskemål och forskningsresultat i produkter. Det sker både genom utveckling av nya produkter och med vidareutveckling och underhåll

40 / förvaltningsberättelse

av befi ntliga produkter. Forsknings- och utvecklings arbetet under 2006 har fokuserats på adaptiv strålterapi och kvalitetssäkring för IMRT.

Inom adaptiv strålterapi fi nns det stora behov av nya innovativa verktyg och algoritmer, samt framtagning och vidareutveckling av de produk-ter som ingår i RaySearchs pågående samarbeten med Philips och Nucletron. Den adaptiva strålterapin ökar den geometriska precisionen genom att hänsyn tas till förändringar i patientens anatomi under själva behandlingen. RaySearch bedriver samarbeten på fl era fronter inom adaptiv strålterapi. Inom kvalitetssäkring för IMRT har RaySearch inom ramen för samarbetet med Scanditronix-Wellhöfer utvecklat avancerad mjukvara som stödjer och effektiviserar kvalitetssäkringen för IMRT.

PERSONAL

Vid årets utgång uppgick antalet anställda i RaySearch till 29 (28) per-soner. Medelantalet anställda under 2006 uppgick till 28 (27). Perso-nalen har en hög utbildningsnivå, 17 procent har doktorsexamen och ytter ligare 76 procent har universitets-/högskoleutbildning. RaySearch har en jämställdhetsplan.

ST YREL SENS ARBETE

RaySearchs styrelse består av fyra ledamöter och en suppleant, som valdes av aktieägarna vid den ordinarie bolagsstämman den 29 juni 2006. Bolagets verkställande direktör ingår i styrelsen. Styrelsen har under 2006 haft nio sammanträden.

Styrelsens arbete bedrivs enligt särskild arbetsordning och instruk-tion om arbetsfördelning mellan styrelse och verkställande direktör. Vid varje ordinarie sammanträde behandlas bestämda rapport- och besluts-punkter. Styrelsen tar ställning till strategi-, struktur- och organisations-frågor samt forsknings- och utvecklingsorganisations-frågor. Styrelsen behandlar också samarbets avtal, delårsrapporter, årsbokslut, revisions- och budgetfrågor.

Bland viktigare beslut under året kan nämnas att styrelsen har fattat beslut om avtal mellan Scanditronix-Wellhöfer och RaySearch inom kvalitetssäkring av IMRT, om avtal mellan Philips och RaySearch inom adaptiv strålterapi, om avtal mellan Nucletron och RaySearch inom dosplanering för protonterapi vid cancerbehandling och om avtal mellan Princess Margaret Hospital och RaySearch inom adaptiv strålterapi.

Utöver verkställande direktören som föredragande vid styrelsens sammanträden deltar vid behov även andra tjänstemän i bolaget.

Ersättningar och förmåner till verkställande direktören för verk-samhetsåret 2006 har beslutats av styrelsen. Ersättningar till andra ledande befattningshavare har beslutats av verkställande direktören i samråd med styrelsens ordförande. Styrelsen har ingen ersättnings-kommitté och ingen nomineringsersättnings-kommitté.

Bolagets revisorer deltar årligen vid minst ett av styrelsens sam-manträden.

RaySearch är inte skyldig att tillämpa Svensk kod för bolagsstyrning, men styrelsen har ändå beslutat att bolaget skall göra det eftersom styrelsen anser att det är viktigt att kapitalmarknaden och allmänheten känner förtroende för bolaget.

MODERBOL AGET

Koncernens moderbolag är RaySearch Laboratories AB (publ). Detta bolag bedrev inte någon operativ verksamhet före fusionen med dotter bolaget

RaySearch Medical AB, som ägde rum den 29 september 2006. Resultat före skatt uppgick till 18,0 (–1,4) MSEK. Moderbolaget hade per den 31 december 2006 likvida medel uppgående till 52,3 (0) MSEK.

VIKTIGA HÄNDEL SER EFTER R ÄKENSK APSÅRETS UTGÅNG

RaySearch har inom samarbetet med Scanditronix-Wellhöfer installe-rat en prototyp av COMPASS på utvalda kliniker för testning inför ansökan till det amerikanska läkemedelsverket FDA (Food and Drug Administration).

RISKER OCH OSÄKERHETSFAKTORER

Finansiell riskhantering

Koncernens fi nanspolicy för hantering av fi nansiella risker har utfor-mats av styrelsen och bildar ett ramverk av riktlinjer och regler i form av riskmandat och limiter för fi nansverksamheten. Koncernen på verkas främst av valutakursrisken. Koncernen har hittills haft hela sin netto-omsättning i US-dollar eller euro. Någon valutasäkring har inte gjorts i enlighet med fastställd fi nanspolicy.

Operativa risker

Koncernen är genom sin verksamhet exponerad för olika operativa risker bland annat följande: beroende av nyckelpersoner, konkurrens och strategiska samarbeten. RaySearch har idag samarbeten med sina partners Philips, Nucletron och Scanditronix-Wellhöfer. RaySearch har även fl era forskningssamarbeten. Om RaySearch skulle förlora en eller fl era samarbetspartners kan detta ha en stor inverkan på bolagets omsättning, resultat och ställning. RaySearch för löpande diskussioner med fl era partners om ytterligare samarbeten.

För mer information om risker och riskhantering se redovisnings-principer, not 1 på sidan 49.

FR A MTIDSUTSIKTER

Avtalet med Scanditronix-Wellhöfer innebär samarbete med en tredje partner. Samarbetena med Philips och Nucletron fortsätter och för-djupas genom två nya avtal inom adaptiv strålterapi respektive dos-planering för protonterapi vid cancerbehandling. Forskningssam-arbetet med Princess Margaret Hospital inom adaptiv strålterapi för djupas. Satsningarna inom forskning och utveckling ökas för att snabbt kunna ta fram nya produkter till marknaden. Sammantaget inne bär detta goda möjligheter för RaySearch att fortsätta uppbyggnaden av ett världsledande företag inom dosplanering för strålbehandling.

FÖRSLAG TILL DISPOSITION BETRÄFFANDE BOLAGETS VINST ELLER FÖRLUST

Koncernens resultat och ställning framgår av efterföljande resultat- och balansräkningar och kassafl ödesanalyser med tillhörande boksluts-kommentarer. Styrelsen och verkställande direktören föreslår att:

Balanserat resultat –197 602

Årets resultat 24 116

Täcks genom nedsättning

av reservfonden med 173 486

Balanseras i ny räkning 0

Related documents