• No results found

F ÖRETAG M EDELSTORT

Företag Medelstort är relativt nytt och grundades på 1990-talet. De har också haft en mycket hög tillväxt och har idag ca 150 medarbetare i flera länder.

6.2.1 Branschen

Detta företag agerar på en mycket snabbväxande och fragmenterad marknad där det finns plats för många aktörer. Däremot anser en av de intervjuade personerna att branschen ännu är så ostrukturerad att man i framtiden kommer att kunna se många uppköp och konsolideringar. Branschen präglas också av en extrem tillväxt som spås tiodubblas på fyra år, vilket gör att den i dagsläget är näst intill omättlig. Detta gör att det är mycket svårt att förutse exakt vad som kommer hända när. Även då branschen har en hög tillväxt har företaget börjat se att marknaden börjar bli mogen för de traditionella distributionssätten som de flesta använder. Detta medför att de intervjuade personerna även anser att konkurrensen är hård inom dessa traditionella distributionsformer, men att det inte finns mycket konkurrens inom de nyaste lösningarna, som Företag Medelstort i dagsläget är ensamma om.

6.2.2 Företagets position

Företaget var först på marknaden vad gäller den lösning de erbjuder, vilket krävde mycket resurser. De har varit marknadsledande inom sitt segment sedan starten, är så fortfarande och tänker så förbli:

”Så länge vi är på en marknad där det händer grejor, så kommer vi att snabbast och bäst ta hem och prospektera.”

I början låg företag Medelstort hela tiden före konkurrenterna, ofta på omogna marknader där det inte fanns några konkurrenter. Idag ser konkurrenssituationen lite annorlunda ut:

”…är man själv på marknaden så … då får du köra din grej. Men nu i Sverige har vi ett antal konkurrenter som vi måste titta på vad de gör så att vi inte blir frånsprungna…det gäller för oss att se till så att vi inte blir omsprungna av våra teknologi- baserade konkurrenter.”

Företaget anser att det till en viss grad går att påverka marknaden och styra kundernas behov. En person menade på att det är möjligt att underblåsa ett behov, men inte skapa något helt nytt. Det måste vara någonting som kunderna vill ha, man kan inte styra marknaden och skapa ett behov bara för att företaget har en produkt. Eller som en person sade:

”…om kunderna tycker om spelreglerna så kan vi sätta spelreglerna. Men vi kan inte sätta spelregler som kunderna och branschen inte gillar.”

Företag Medelstort har vid ett flertal tillfällen varit ute på marknaden med produkter som kunderna inte har börjat efterfråga än och oftast har detta bemötts med positivt gensvar. Det har dock hänt att marknaden inte har varit redo för vissa av deras produkter, vilket har gjort att försäljningen av den produkten inte har nått de nivåer företaget hade räknat med.

6.2.3 Strategiska beslut och agerande

Mycket av de strategiska besluten beror på företagets egna uppfattningar och de ser mindre till olika former av bransch-, konkurrent- och marknadsanalyser för sitt agerande.

”Det är inte så att vi prenumererar på stora undersökningar och systematiserar och går igenom och räknar igenom och sedan bedömer.”

Mycket av det strategiska tänkandet finns i dagsläget hos företagets grundare. Denna person åker tillsammans med andra nyckelpersoner på företaget runt och träffar väldigt många konkurrenter, partners samt människor som driver marknaden, vilket till stor del ligger till grund för företagets strategiska agerande. En person på företaget förklarade det på följande sätt:

”Business Intelligence sitter i hans huvud och i hans kontaktnät.”

Detta kommer dock inte att vara tillräckligt när företaget växer, utan de måste få ett system för att på ett med strukturerat sätt samla in den information som ligger till bas för de strategiska besluten. Därför borde

företaget i framtiden lägga mer vikt vid omvärldsanalyser och konkurrent- bevakning, då detta blir allt viktigare i och med att konkurrensen hårdnar. Däremot tror de intervjuade personerna inte att det strategiska arbetet ändras nämnvärt när företaget blir större:

”Det sitter i skallen på två personer som snackas vid och så växer det upp tankar. De ställer sig upp och tänker till att detta verkar bra och så får man se till att komma dit man tänkt sig.”

Det viktigaste för detta företag är att hela tiden ligga i startgroparna och att komma först med nya produkter och lösningar. För att lyckas att hålla sig i täten sade en person att :

”Tid för eftertanke är inte vår starka sida. Istället är det mycket att köra så det ryker och våga göra fel. På detta företag begår du tjänstefel om du inte fattar beslut och kör vidare.”

En annan person höll med och sade att det viktiga är att vara snabbfotad och göra rimligt bra grejor, men att man inte alltid behöver göra rätt. Arbetsmetodiken är istället att alla i varje ögonblick försöker göra sitt bästa, för att på så sätt veta att man alltid har gjort ett bra försök.

För att kunna ligga först väljer företaget ut de trender och signaler från omvärlden som de tror mest på och som passar företaget bäst. De fokuserar sedan på dessa saker och låter övriga saker vänta. Det gäller alltså att vara så påläst som möjligt för att kunna uppfatta och agera så bra som möjligt utifrån det man ser runt omkring.

För produktlanseringen arbetar företag Medelstort med en tidshorisont på ca 3-5 år. I dagsläget arbetar de inte medvetet med någon tidsmässig regelbundenhet i produktutvecklingen, men oftast släpps nya produkter en eller ett par gånger varje kvartal. Helt nya produkter kommer ofta som en reaktion på de tendenser företaget ser på marknaden.

Inte heller marknadsexpansionen följer en regelbunden tidscykel, men däremot har de en mer systematiserad process för marknadsetableringar än för produktutveckling. Marknadsexpansionerna bygger i mindre utsträckning på olika former av marknadsanalyser eller den potential företaget för tillfället ser på marknaden. Det viktiga är att strategiskt finnas närvarande på vissa i förväg definierade marknader för att säkerställa den

framtida konkurrenskraften. Marknadsexpansionen är också beroende av hur mycket kapital och finansiella resurser företaget har för tillfället.

6.2.4 Vilka krav ställer detta på organisationen?

Det viktigaste för att kunna hantera den snabbföränderliga omvärlden är att hela tiden ha kvar tillväxtfokuseringen. Detta försöker Företag Medelstort lyckas med genom att styra mycket med värderingar och en stark vision, istället för att låsa in människor i fasta strukturer.

Vi har varit ganska duktiga på att få ordning på ett skelett som är smidigt och inte för tungt men ändå som bygger den här strukturen.”

I och med att värderingar är ett viktigt styrmedel undviker företaget att detaljplanera i någon större utsträckning och det finns det en medveten avsaknad av färdiga lösningar för hur man ska nå ett visst mål. Istället ställs det stora krav på de anställda att själva ta initiativ.

”Det handlar väldigt mycket om att våga ta tag i saker, våga driva saker och våga göra det oavsett om man inte vet hur det kommer sluta.”

Detta har lett till att det finns en stark entreprenörsanda som genomsyrar hela företaget, som en person uttrycker på följande sätt:

”Det handlar om att försöka fånga ett antal vildhästar och att få dem att springa tillsammans.”