• No results found

Špatné zacházení se staršími lidmi může být uskutečňováno v různých formách. Přesně identifikovat jakoukoliv z forem špatného zacházení je velmi obtížné.25

Jednotlivé formy zanedbávání, týrání i zneužívání spolu se základními příznaky, které k identifikaci mohou napomoci nabourává prolínání a navazování jednotlivých forem EAN, přičemž z těchto důvodů bývá obvykle přesná identifikace velice komplikovaná.

Odborná literatura uvádí pět hlavních forem, které jsou přesněji popsány v dalších kapitolách.

Jedná se o tělesné týrání rozdělené na aktivní a pasivní podobu týrání, psychické a citové týrání, sexuální obtěžování a zneužívání, finanční a materiální zneužívání, zanedbávání péče.

Některé zdroje uvádějí, jako například Kalvach, i další formy jako jsou zanedbávání péče o sebe sama, opuštění seniora, nevhodné jednání a systémové týrání.26

2.2.1 Týrání

Týráním je míněn samostatný či opakovaný akt nebo nedostatek přiměřené aktivity vyskytující se tam, kde je s důvěrou očekávána, což způsobuje bezpráví, poškození, zranění, bolest či strach starších lidí.27

23STEINMETZ. Duty bound: elder abuse and family care. s. 31.

24STEINMETZ. Duty bound: elder abuse and family care. s. 32.

25ŽIVOT 90. Týrání, špatné zacházení, zanedbávání.

26KALVACH. Geriatrie a gerontologie. s. 355.

27ZÁCHRANNÝ KRUH. Definice týrání seniorů.

19

Týrání lze rozdělit na fyzické týrání (způsobení fyzické bolesti nebo i zranění, fyzický nátlak, trestání aj.) a psychické týrání (vyvolání duševní úzkosti).

Fyzické týrání může nabývat konkrétních podob, které se mohou projevovat například jako bití, omezování v pohybu, podchlazení, kopání, třesení či škrcení. Thelenová uvádí jako časté identifikační znaky nekorespondování mezi konkrétní podobou zranění a seniorem popřípadě jeho pečovatelem udávanou příčinou vzniku.28

Fyzické týrání můžeme rozlišit na aktivní (již zmíněné kopání aj.) a pasivní ubližování nebo-li pasivní agrese, která se projevuje v neposkytnutí či nepřivolání pomoci a nebo taktéž úmyslné nezabránění hrozícímu poranění. Do tělesného týrání zahrnujeme i sexuální útlak, což tvrdí Čírtková.29

Psychické týrání patří mezi nejčastější formu týrání, ale je zároveň i nejhůře identifikovatelné. Příznaky již nejsou tak rozpoznatelné jako u fyzického týrání a jejich odhalení bývá často poměrně složité. Do této formy zahrnujeme agresi verbální jako je např.

zastrašování, vyhrožování, snižování sebeúcty a sebevědomí, manipulování se seniorem, lhaní, či ponižování i útok na důstojnost seniora aj.30

2.2.2 Zanedbávání

Zanedbávání je dle Thelenové svým způsobem nejbanálnější, nejčastější a nejvíce opomíjenou formou násilí na starých lidech.31 Může se jednat o zneužití bezmocnosti, využití neschopnosti, nekomunikativnosti i nedostatek pozornosti.

Tuto formu špatného zacházení se starými lidmi lze rozdělit na aktivní a pasivní zanedbávání.

Aktivní zanedbávání znamená odmítnutí nebo selhání v ošetřovatelských povinnostech včetně vědomé a úmyslné snahy vyvolat fyzické a emoční utrpení starého člověka.

Pasivní zanedbávání vyjadřuje odmítnutí nebo selhání v plnění poskytování péče, mimo vědomé a záměrné snahy vyvolat psychické nebo emoční utrpení starého člověka.

28THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. s. 66.

29ČÍRTKOVÁ, L. a kol. Pomoc obětem (a svědkům) trestných činů. s. 62.

30OBČANSKÉ SDRUŽENÍ GEMA. Informační materiály špatné zacházení se starými lidmi doma.

31THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie.s. 67.

20

2.2.3 Finanční, materiální a sexuální zneužívání

Finanční zneužívání představuje dle Kalvacha protiprávní či nepřiměřené využívání či přivlastňování majetku a zdrojů starších osob.32

Finanční či majetkové zneužívání starých lidí je velmi častým a zároveň velmi snadno identifikovatelným jevem. K finančnímu zneužívání seniora patří okrádání o peníze a majetek, například cennosti v domácnosti, byt, dům a jiné hmotné statky.

K ekonomické formě zneužívání dochází jak v rodinách, tak i v ústavech.33 Senioři mají obvykle pocit, že musejí dětem či vnukům finančně vypomáhat. Ovšem jejich ekonomická pomoc často překročuje únosnou hranici.

Ze strany blízkých osob může docházet k vynucování změny závěti, omezování vlastnických a uživatelských práv. Objevují se i situace, kdy se již nemajetný senior dostane do pozice bezdomovce, neboť veškerý nemovitý, ale i movitý majetek daroval blízké osobě.

V extrémních případech žijí staří lidé skutečně ve velmi nuzných podmínkách, jen aby si vnoučata mohla koupit nejnovější mobil či vyrazit na dovolenou do zahraničí.34

V zařízeních ústavní péče dochází k další podobě ekonomického zneužívání seniora, kdy rodina přichází na návštěvu starého člověka jen tehdy, když se mu vyplácí sociální dávky nebo vyžadují od seniora v ústavní péči určité finanční obnosy. Pachatelem finančního zneužívání nemusí být jen rodina seniora, ale může jím být i zdravotník či sociální pracovník.

Takové zneužívání má mnoho podob, od vyžadování neoprávněných plateb za zdravotnické či jiné úkony, až po zneužívání finančních prostředků seniora.

Na druhou stranu i senioři v ústavních zařízení dávají sami často jakési ,,všimné,, zdravotnímu personálu, neboť se obávají, že by jejich potřeby byly zanedbány.35

Sexuální zneužívání u starší osoby se objevuje velice zřídka a ve většině případů je kombinací i s další formou fyzického a psychického ubližování, což tvrdí Thelenová.36 Přičemž se jedná o nedobrovolný sexuální kontakt jakéhokoliv typu, kterému musí senior čelit. Předpokládá se, že sexuální zneužívání je nejčastěji praktikováno vzájemně mezi klienty v ústavní péči a to zejména při smíšené klientele.

32KALVACH. Geriatrie a gerontologie. s. 354.

33ZDRAVÝ-SENIOR. Týrání seniorů.

34ZDRAVÝ-SENIOR. Týrání seniorů.

35ZDRAVÝ-SENIOR Týrání seniorů.

36THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. s. 67.

21

Thelenové uvádí, že sexuální zneužívání postihuje prakticky výhradně ženy a zdravotník či erudovaný sociální pracovník a psycholog jej mohou identifikovat podle doprovodných poranění, jako jsou modřiny či drobné oděrky, ale jednoznačným indikátorem jsou pouze opakované záněty rodidel a poranění v oblasti genitálií.37

3 VÝSKYT SYNDROMU EAN

případů. Topinková se zmiňuje o tom, že s některou z forem špatného zacházení se můžeme setkat v případě u 3 - 5% seniorů, což v České republice představuje přibližně 60 000 komplexně. Data, která jsou k problematice k dispozici poskytují zejména nestátní neziskové organizace.

Oproti České republice, kde se postrádá celoplošný výzkum tohoto jevu, je projeven značný zájem o problematiku špatného zacházení se seniory, a tím tedy větší zainteresovanost v oblasti výzkumu, ve státech jako Velká Británie, Kanada a USA.

I přes projevenou snahu jiných států k problematice Syndromu špatného zacházení se starými lidmi, tak zřejmě v žádné zemi neexistují celostátní údaje o výskytu EAN v ústavní péči.

Kalvach píše o ojedinělé studii z konce 80. let 20. století v USA, která konstatuje, že 36%

personálu ošetřovatelských zařízení bylo v uplynulém roce svědkem fyzicky nevhodného zacházení a 81% psychického týrání pacientů.

37THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. s. 62.

38ŽIVOT 90. Týrání, špatné zacházení, zanedbávání.

39TOŠNEROVÁ, T. Špatné zacházení se seniory a násilí v rodině. s. 5.

40MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Postavení a diskriminace seniorů v České republice. s. 64.

22

Graf č. 1: Zaznamenané týrání a zneužívání seniorů na krizové lince Senior telefonu v roce 2009

(celkem 222 hovorů).41

Z grafu č. 1, který vyjadřuje zaznamenané týrání a zneužívání na krizové lince Senior telefonu v České republice lze zjistit nejvíce zastoupenou formu týrání a to mezigenerační týrání - dcerou synem, vnučkou a vnukem apod. Na druhém místě je nejvíce zastoupeno týrání mezi seniory partnery.

41ŽIVOT 90. Statistika.

23

4 RIZIKOVÉ FAKTORY EAN

Každý senior může být ohrožen určitým rizikem špatného zacházení jako je týrání, zneužívání či zanedbávání. Sýkorová uvádí, že podle výzkumů se může každá žena či muž stát obětí a to nezávisle na sociálním postavení, kultuře či dosaženém vzdělání.42 Z jaké příčiny se tak stává se zatím nepodařilo rozklíčovat. Existují však rizikové faktory, které mohou pravděpodobnost, že se senior stane obětí, zvýšit.

Hlavní rizikové faktory dle Kalvacha:43

anomální osobnost toho, kdo se EAN dopouští (agresivita, simplexnost, duševní choroba, alkoholismus, závislost na návykových látkách)

špatný zdravotní stav a nesoběstačnost oběti – porucha pohyblivosti, komunikace (např.

fatické poruchy), kognitivních schopností (syndrom demence)

přetížení rodiny či ošetřovatelského personálu se syndromem k vyhoření

nedostatečná společenská kontrola

nezájem a podcenění výskytu EAN.

Sýkorová hovoří i o těchto rizikových faktorech EAN:44

sociální izolace

dlouhodobá anamnéza špatných vztahů osob, kterých se týká

pravděpodobná existence vzorce násilného chování v rodině (osoba, která se nyní špatně chová ke starému občanovi pravděpodobně zažila špatné zacházení v dětství)

osoba, která se starým člověkem špatně zachází, na něm bývá závislá - ubytováním, financemi ale i emočně.

V současnosti se objevuje a stále více nabývá na rozměrech rizikový faktor osamělost a to nejen z důvodu toho, že v České republice pomalu zaniká vícegenerační soužití.

42SÝKOROVÁ, K. Třetí věk trojí optikou.

43KALVACH, Z., ONDERKOVÁ, A. Stáří.

44SÝKOROVÁ, K. Třetí věk trojí optikou.

24

Osamělost ovlivňuje i zdravotní stav, což může znamenat úpadek mobility - důležitý předpoklad sociálních kontaktů.

5 INSTITUCIONÁLNÍ FORMA EAN

V termínu institucionální forma EAN už je obsaženo místo, kde dochází ke špatnému zacházení se starými lidmi. Nejčastěji se jedná o zdravotnické zařízení a ústavy sociální péče.

Pro veřejnost je skutečnost, že existuje i institucionální forma EAN velmi znepokojující, neboť vrhá špatné světlo na celý lékařský a pečovatelský sektor a to na rozdíl od domácího násilí, které se jeví jen jako individuální selhání.

Také v mnoha zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče může docházet k fyzickému i psychickému týrání seniorů, kteří jsou obvykle na personálu naprosto závislí.

Podle Kalvacha je podstatou nevhodného zacházení se seniory v ústavní péči především nepochopení povahy geriatrické křehkosti, míry vulnerability i reverzibility, režimových potřeb křehkých geriatrických pacientů a tím nepřizpůsobení přístupů jejich limitacím a rizikům.45

Syndrom EAN v institucích zahrnuje i situace, které vznikají vedle jednotlivých případů v důsledku režimu nebo systému v dané instituci.

V institucionálních zařízení se setkávají dvě skupiny lidí. První skupina jsou staří lidé, jejichž kvalita života přímo souvisí s kvalitou poskytované péče a s prostředím daného zařízení.

Druhou skupinu představují zaměstnanci, kteří naplňováním svých pracovních úkolů a role, vyplývající z jejich pozice přímo ovlivňují kvalitu života klientů ústavního zařízení. Kromě personálu může být násilnou osobou příbuzný či dobrovolník navštěvující seniora, ale také ostatní klienti ústavního zařízení.

Musíme si také připustit, že změna prostředí (například přesun z domova do zařízení) nemusí nutně znamenat, že všechno dřívější zneužívání definitivně skončí.46 Špatné zacházení v tomto případě může dál probíhat nebo se může transformovat či změnit povahu jiné formy špatného zacházení.

45ŽIVOT 90. Domácí násilí.

46MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Postavení a diskriminace seniorů v České republice.

s. 102.

25

Related documents