• No results found

R EHABILITAČNÍ MOŽNOSTI ŘEŠENÍ

Druhou možností řešení je dle Sýkorové rehabilitační řešení, které zahrnuje především poradenství, preventivní služby, trénink poskytování péče, vzdělávací programy proti týrání apod.70 V naší společnosti by staří lidé měli být schopni oznamovat případy týrání, zneužívání a zanedbávání bez obavy z tohoto oznámení. Stejně tak by toto mělo platit i pro příbuzné, pečovatele i zaměstnance v pomáhajících profesí. Tito by měli mít k dispozici způsoby, jak podat oznámení beze strachu o svůj sociální či pracovní status. Obě dvě strany, ať již oběť nebo oznamovatel špatného zacházení si musí být jisti, že případ bude citlivě a účinně vyřešen.

Taktéž nezbytným preventivním a informačním opatřením by měly být účelové, odborné a plnohodnotné publikace na téma Syndromu EAN.

8.2.1 Výchova a vzdělávání jako prevence EAN

Výchovou a vzděláváním můžeme ve společnosti dosáhnout nejen lepší informovanosti o seniorech, ale je možné v rámci osvěty změnit i celospolečenské postoje a chování dalších generací. Vzděláváním a výchovou na téma týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů ve společnosti, je možné podle World Health Organization předcházet výskytu tohoto jevu anebo alespoň z části zmírnit následky.

Především se musíme zaměřit na určité cílové skupiny, aby výchova a vzdělávání byla opravdu efektivně preventivní a to dle mého názoru na širokou veřejnost, seniory, pracovníky v pomáhajících profesích a pečovatelé (laičtí pečovatelé, kteří se starají o seniora v domácím prostředí).

8.2.2 Výchova a vzdělávání veřejnosti jako prevence EAN

Neperiodická publikace vydaná Ministerstvem práce a sociálních věcí s názvem Postavení a diskriminace seniorů v České republice uvádí, že je nezbytné v rámci prevence a opatření proti EAN, zahrnout informace o stárnutí do celého vzdělávacího procesu a pracovat tak

70ŠPATENKOVÁ, N. a kol. Krizová intervence pro praxi. s. 134.

35

globálně na odstranění diskriminačních postojů vůči seniorům.71 Významnými nástroji, které mohou změnit informovanost o tomto jevu, jsou sdělovací prostředky. U příležitosti Světového dne proti násilí na starých lidech, který se koná vždy 15. června vydal Výbor proti diskriminaci a zmocněnec pro lidská práva určitá doporučení pro média o seniorech.72 Široká veřejnost by se měla dozvědět o přirozených charakteristických znacích a změnách v seniorské populaci a to nejen z médií.

Dalším významným nástrojem je výchova a vzdělávání v rodinném prostředí, kde by rodič měl svým chováním k seniorům jít příkladem, měl by mít snahu sám smýšlet o seniorech bez demýtizace a být tak prvotním sdělovacím objektem pro své děti, což by mělo mít za následek vytvoření pozitivního obrazu o stárnutí, stáří i starých lidech.

I stát by měl být hybnou silou a vytvářet podmínky a prostor pro kulturně osvětovou orientaci edukace veřejnosti a zaměřit se také na sociálně edukační programy již v mateřských či základních školách.

8.2.3 Výchova a vzdělávání seniorů jako prevence EAN

Jako další prevence syndromu EAN výchova a vzdělávání seniorské populace by měla být jedním z hlavních pilířů informovanost o existenci týrání, zneužívání a zanedbávání starých lidí a informovanost o jejich právech a možnostech řešení a možnostech přístupu k službám.

Určitými nástroji, jak dosáhnout větší osvěty a tudíž prevence EAN, jsou informační kampaně o tomto jevu.

Matýsková uvádí, že v rámci informačních kampaní by mělo být zjištění seniorů, že žádnou formu EAN nemusí snášet, že existují mechanismy podpory a pomoci, pokud jsou sami obětí anebo se s některou z forem EAN setkávají ve svém okolí.73

Vzděláváním a výchovou ve stáří jako takovou se zabývá gerontagogika. Jedná se o samostatnou disciplínu, která je součástí andragogiky. Konkrétněji jde o teorii výchovy ve stáří a pro stáří, edukace ve vztahu k seniorskému věku.74 Základním cílem edukace seniorské populace je rozvoj schopnosti, obohacení znalostí a rozvoje osobnosti a v souvislosti s EAN tak zamezit možné manipulaci staré osoby, poklesu schopnosti a vůle signalizovat své potřeby a potíže.

71MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Postavení a diskriminace seniorů v České republice.

s. 108.

72INFORMAČNÍ CENTRUM VLÁDY ČR. Zobrazování seniorů v médiích.

73MATÝSKOVÁ In Sýkorová. Vzdělávací aktivity v seniorském věku. s. 255.

74GERONTAGOGIKA. Gerontagogika.

36

Velkým pozitivem a dle mne nedoceněným preventivním prvkem před EAN je nárůst Univerzit třetího věku, neboť studující senior se brání určité společenské izolaci, studijní aktivity bere jako společenskou událost, rozšiřuje si obzory a je nejen myšlenkově aktivní. V České republice existuje občanské sdružení Asociace Univerzit třetího věku, která nabízí a provozuje vzdělávací aktivity na úrovni vysokoškolského vzdělávání určené občanům v seniorském věku.75

8.2.4 Výchova a vzdělávání pracovníků pomáhajících profesí jako prevence EAN

Pracovníci v pomáhajících profesí, kteří přicházejí do kontaktu se seniory by měli být přirozeně vzděláváni v rámci své profesní praxe o existenci Syndromu EAN.

Existuje určité procento profesionálů, kteří se setkávají s týráním, zneužíváním či zanedbáváním starých lidí téměř denně a mnozí z nich z neznalosti a tudíž z jakéhosi podceňování jevu EAN o svých podezřeních na některou z forem EAN neumějí hovořit či situaci ohlásit.

Pracovníky v pomáhajících profesích vyzývá Špatenková v publikaci Krizová intervenci, aby neignorovali podezření na možné týrání, zneužívání a zanedbávání, aby důvěřovali ale prověřovali, aby získávali důkazy (např. kladli otázky, pozorovali), aby jednali ve spolupráci s odborníky na krizovou intervenci i s policií.76

8.2.5 Výchova a vzdělávání pečovatelů jako prevence EAN

Výchova a vzdělávání u pečovatelů v domácím prostředí by se měla orientovat na informace o možné existenci ošetřovatelského stresu, neboť tento stres může být spouštěcím prvkem výskytu EAN. Je zapotřebí takové pečovatelé vyhledávat a poskytovat jim dostatek informací, rad a zejména je informovat o možnostech využití podpůrné péče, respitních služeb a podpůrných skupin. Každý pečovatel, který se stará o starého občana by měl být dostatečně, efektivně a průběžně informován o jistých rizicích vyplývajících z péče o seniora.

75INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ ASOCIACE UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU. Asociace univerzity třetího věku.

76ŠPATENKOVÁ, N. a kol. Krizová intervence pro praxi. s. 134-135.

37

9 PRAKTICKÁ ČÁST

Related documents